Welkom op Noordlaren.eu

Prikbord

Hieronder ziet u een overzicht van Noordlaarder advertenties.
Wilt u zelf een advertentie plaatsen? Klik dan hier.

Nieuwsbrief Haren, 20 januari 2023
Nieuwsbrief Haren
20 januari 2023
A28-Oprit Groningen-Zuid richting Haren zondag dicht
A28-Oprit Groningen-Zuid richting Haren zondag dicht
Van zaterdagavond 21 januari (22.00 uur) tot maandagochtend 23 januari (6.00 uur) wordt er gewerkt aan de A28 Groningen-Zuid. Tijdens deze periode is de oprit richting Haren (oprit 39) afgesloten. Bovendien is dan één rijstrook op de A28 richting Haren dicht. Op de A28 worden de oude geleiderails (vangrails) vervangen. Deze voldoen niet meer aan de eisen. Bovendien worden de geleiderails doorgetrokken naar de bushalte. Zaterdagnacht wordt er begonnen met het verwijderen en opnieuw plaatsen van de geleiderails. Het verkeer vanuit Corpus den Hoorn en Helpman richting Haren wordt omgeleid via het Julianaplein. Meer informatie lees op je op de website Aanpak Ring Zuid.
Sport & Spel in Haren en Glimmen
Sport & Spel in Haren en Glimmen
Het nieuwe jaar sportief beginnen? Dat kan tijdens de Sport & Spel in de gymzalen in Haren en Glimmen. De lessen zijn voor kinderen van 6 tot en met 13 jaar en deelname is gratis. Ook is er een groep voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar. Het enige wat je nodig hebt is sportkleding, sportschoenen én een bidon gevuld met water. Op vrijdagmiddag van 15:30 tot 16:30 kun je meedoen in Gymzaal Groenenberg (Markeweg 17 in Glimmen) en op maandag en woensdag kun je terecht in Haren. Kijk op de website van Sportcoach Haren naar de tijden en locaties. Via deze website kun je je ook inschrijven. 
Geef je verhuizing door voor verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen
Geef je verhuizing door voor verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen
Op 15 maart 2023 zijn er twee verkiezingen: voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Om te kunnen stemmen heb je een stempas nodig. Je stempas(sen) voor deze verkiezing(en) stuurt de gemeente naar het adres waar je op maandag 30 januari 2023 staat ingeschreven.

Ga je vóór 30 januari 2023 verhuizen? Geef je nieuwe adres dan zo snel mogelijk door aan de gemeente. Dit kan op twee manieren: digitaal op de website met DigiD, of schriftelijk. Kijk voor meer informatie over het doorgeven van je verhuizing op onze website.
 Klimaatsubsidie: krijg poen voor je groen
Klimaatsubsidie: krijg poen voor je groen
Vanaf deze week kun je subsidie krijgen voor het aanbrengen van meer groen in je tuin. Van minder steen en meer planten of bomen profiteren we allemaal. Het levert ons bijvoorbeeld koelte op in de steeds hetere zomers. Maar ook vogels en andere dieren hebben een fijner leven dankzij meer groen om van te eten of in te nestelen. En in een tuin met planten kan regenwater beter in de grond wegzakken.

Waar kun je subsidie voor krijgen? Je dak vergroenen. Stenen uit je tuin halen en je tuin vergroenen. Je regenpijp afkoppelen (zodat schoon regenwater niet het riool instroomt). Het aanbrengen van ‘groene muren’ (met bijvoorbeeld klimplanten). Het planten van bomen. En extra berging van regenwater (bijvoorbeeld in een regenput). Op onze website kun je tot 30 juni je aanvraag voor subsidie indienen. Lees meer over de klimaatsubsidie op de website van Duurzaam Groningen.
Uitnodiging inloopbijeenkomsten toekomst Kardinge
Uitnodiging inloopbijeenkomsten toekomst Kardinge
Op dinsdag 31 januari en dinsdag 7 februari organiseert de gemeente twee inloopbijeenkomsten over de toekomst van sportcentrum en recreatiegebied Kardinge. Op beide dagen kun je binnenlopen tussen 17:30 en 21:00 uur. In de Hangout van Sportcentrum Kardinge, Kardingerplein 1 in Groningen. Omwonenden, ondernemers, bezoekers en gebruikers van Kardinge nodigen we van harte uit om langs te komen.

De gemeente organiseert deze bijeenkomsten als vervolg op de informatiebijeenkomsten die in juni 2022 plaatsvonden. Tijdens de bijeenkomsten kun je informatie opdoen, in gesprek gaan met betrokken medewerkers en je reactie geven. De inhoud is voor beide bijeenkomsten gelijk. Aanmelden is niet nodig, je kunt binnenlopen op een voor jou passend moment tijdens de avond. Bij binnenkomst in Sportcentrum Kardinge zijn er aanwijzingsborden die je naar de Hangout leiden. In deze informatiefolder en op de webpagina gebiedsvisie Kardinge vind je de laatste informatie over de toekomst van Kardinge. Je kunt je ook aanmelden voor de Nieuwsbrief Toekomst Kardinge om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.
Gratis cursus Rondkomen kun je leren
Gratis cursus Rondkomen kun je leren
Op maandag 6 februari start de gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’ van de Groningse Kredietbank (GKB). Doe je ook mee? De cursus is vier avonden. Je leert hoe je beter om kunt gaan met geld. Waar je het beste op kunt bezuinigen. Of je in aanmerking komt voor extra inkomen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag.  

Aanmelden kan via mail. Vermeld in de mail je naam en telefoonnummer. Wil je eerst meer informatie? Bel ons dan via 14 050. Of kijk voor meer informatie op onze website. Het is ook mogelijk om de cursus individueel te volgen. Dit gaat via videobellen.

De cursus is in het Floreshuis, aan het Floresplein 19 in Groningen. De data zijn maandag 6, 13, 20 februari en 6 maart van 19:30 tot 21:30 uur. In de voorjaarsvakantie is er geen cursus.
Gemeenteraad op werkbezoek in Friesland
Gemeenteraad op werkbezoek in Friesland
Sinds 1 januari 2022 vindt de verwerking van het afval van de gemeente Groningen niet meer plaats in Groningen, maar in Friesland. Doel: goedkopere en betere afvalscheiding. Raadsleden gingen kijken hoe het Groningse afval in Heerenveen wordt verwerkt. Lees de rest van het bericht op de website van de gemeenteraad.
Bespaar energie én geld met spel Junior Energiecoach
Bespaar energie én geld met spel Junior Energiecoach
‘Welke apparaten slurpen de meeste stroom?’ En: ‘Hoeveel lampen branden er in huis?’ Een paar van de vragen die aan de orde komen in het spel Junior Energiecoach. Door leerzame challenges, puzzels, experimenten en winacties ontdekken kinderen en ouders via dit spel waar ze energie kunnen besparen.

De gemeente daagt gezinnen uit: 5 weken lang, 15 tot 30 minuten per week. Deelname is gratis. De volgende ronde start op 3 februari. Doe je ook mee? Inschrijven kan tot en met vrijdag 27 januari. Kijk voor meer informatie, inschrijven en een voorproefje op de website van Junior Energiecoach.
Centrum eind 2024 bereikbaar via verschillende routes
Centrum eind 2024 bereikbaar via verschillende routes
De ombouw van de zuidelijke ringweg is een grote klus. Dit zorgt er wel voor dat er straks meer manieren zijn om met de auto richting de binnenstad te rijden. Benieuwd naar de situatie vanaf eind 2024 voor verkeer vanuit Drachten, Assen en Hoogezand? Kijk dan op de website van Aanpak Ring Zuid.
Doorgaand verkeer Oosterstraat en Gelkingestraat vanaf maandag gestremd
Doorgaand verkeer Oosterstraat en Gelkingestraat vanaf maandag gestremd
Door de herinrichting van de Grote Markt, zijn er de komende weken werkzaamheden aan de kopse kanten van zowel de Oosterstraat als de Gelkingestraat. Dat betekent dat doorgaand verkeer daar niet mogelijk is. Bevoorradingsverkeer kan beide straten in- en uitrijden via het Gedempte Zuiderdiep. Doorgaand fietsverkeer wordt omgeleid via de Pelsterstraat. Er is wel een goed begaanbare looproute die beide straten met de Grote Markt verbindt.

Het werk aan de Oosterstraat-kant start dinsdag 24 januari en duurt tot eind maart. Aan de Gelkingestraat-kant is het werk minder ingrijpend, daar duurt de stremming tot en met vrijdag 10 februari. Verkeersregelaars en gele informatie-bebording zijn aanwezig. Meer weten over herinrichting Grote Markt? Kijk dan op de website Jouw Grote Markt.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 23 januari 2023

Nieuwsbrief Haren, 13 januari 2023
Nieuwsbrief Haren
13 januari 2023
Doorfietsroute van Zuidlaren naar Haren: 11 kilometer comfortabel breed fietspad
Doorfietsroute van Zuidlaren naar Haren: 11 kilometer comfortabel breed fietspad
De doorfietsroute tussen Groningen en Haren wordt verlengd tot aan Zuidlaren. Dat betekent dat ook forenzen en scholieren vanuit Zuidlaren en omgeving straks sneller en veiliger naar Groningen kunnen fietsen. Wat de beste en meest aantrekkelijke route is, wordt onderzocht. Doorfietsroutes zijn niet zomaar fietspaden. Dankzij een aantal pluspunten maken ze fietsen nog aantrekkelijker. Zo zijn de paden breed en dus comfortabel en zijn er onderweg geen of weinig verkeerslichten. Ook hebben fietsers zoveel mogelijk voorrang op kruispunten. Het wegdek is vlak, wordt regelmatig onderhouden en de routes hebben prioriteit als er gestrooid wordt.

“De exacte route bepalen, is nog best een hele puzzel”, zegt Jeroen Gaasterland, omgevingsmanager bij de provincie Groningen. “De route loopt namelijk hoe dan ook door waardevol cultuurhistorisch en archeologisch landschap. Je hebt dus ook te maken met belangenverenigingen die deze waarden koesteren en bewaken.” Ook gebruikers en omwonenden mogen aangeven wat ze belangrijk vinden. Eerder al hebben zo’n 400 fietsers een enquête ingevuld. Daaruit bleek onder andere dat de fietspaden op dit traject nu een gemiddeld cijfer van een 6,4 (“en dat is best laag”) krijgen, onder andere vanwege de slechte staat van het wegdek. De omgevingsmanager gaat voor minimaal een 8. Lees verder op de website van Groningen Bereikbaar.
Ruimte voor ontmoeten en spelen op straat tijdens leefstraat
Ruimte voor ontmoeten en spelen op straat tijdens leefstraat
Vanaf januari 2023 kunnen inwoners van gemeente Groningen een leefstraat aanvragen. Een leefstraat is een tijdelijke autovrije straat in de zomerperiode, tussen 1 juli en 1 september. Het geeft bewoners de kans om de straat tijdelijk om te toveren tot een plek van ontmoeting, spelen en ontspanning, zonder de aanwezigheid van (geparkeerde) auto’s. In voorgaande jaren hebben bewoners tijdens leefstraten samen gegeten, gesport, er waren activiteiten voor kinderen en de straat werd opgeschoond en vergroend.

Een leefstraat is alleen een succes als de meeste bewoners in de buurt het idee steunen. Daarom kan een leefstraat alleen op initiatief van minimaal drie bewoners uit de straat georganiseerd worden. Zij zorgen voor voldoende draagvlak vanuit de buurt, door bewoners van hun straat en aangrenzende straten tijdig te betrekken bij hun plannen. De gemeente ondersteunt, adviseert en faciliteert hierbij. Ben je enthousiast over een leefstraat in jouw straat? Bekijk de voorwaarden en meld je leefstraat aan vóór 1 april 2023 via onze website.
314 essen aangetast door essentaksterfte
314 essen aangetast door essentaksterfte
Helaas worden essen in ons land sinds 2010 bedreigd door de essentaksterfte. Deze agressieve schimmelziekte verspreidt zich ook in Groningen in een snel tempo onder de essen. De gevolgen zijn ernstig. De es sterft langzaam af en afgestorven takken kunnen afbreken. Vooral in gebieden waar essen langs de kant van de weg staan, kan dit gevaar opleveren. In onze gemeente zijn 314 essen zodanig aangetast dat ze vanwege de veiligheid vervangen moeten worden. Eind 2022 is hiervoor een kapvergunning aangevraagd. Voorafgaand aan het vervangen van de bomen wordt onderzocht of er in het kader van de Wet natuurbescherming beschermde planten of verblijfplaatsen van dieren in het geding zijn. We streven ernaar om alle essen voor het broedseizoen in 2023 te hebben verwijderd.

Voor elke boom die we verwijderen, planten we een nieuwe boom. Op sommige locaties is niet genoeg (ondergrondse) ruimte om een nieuwe boom op dezelfde plek terug te planten. We kijken dan of herplant dicht bij de locatie mogelijk is. Zo niet, dan planten we een vervangende boom op een andere plaats binnen de gemeente. Het herplanten van de bomen vindt plaats in het najaar van 2023. Wil je weten of er essen in jouw omgeving verwijderd worden? Ze staan aangegeven op de Gemeentelijke Bomenkaart op onze website.
Ervaringen ‘maai-mei-niet plan’ besproken
Ervaringen ‘maai-mei-niet plan’ besproken
De gemeente heeft de ervaringen met het ‘maai-mei-niet’ plan en de proef ‘meer verschillende planten en dieren in het gras’ besproken. De uitkomst? Op plekken waar minder gemaaid wordt, bloeien meer bloemen en komen meer verschillende planten en dieren voor, dan op plekken waar vaker gemaaid werd.

Bewoners en ook medewerkers van de gemeente moeten soms wennen aan een andere manier van maaien. Wethouder Mirjam Wijnja: “Het blijft belangrijk om veel aandacht besteden aan waarom we wel en waarom we niet maaien. Op heel veel plekken gaat het goed, maar soms wordt er gemaaid waar het niet de bedoeling was. Het gebeurt soms ook dat in mei juist wél gemaaid wordt. Dan gaan we beter uitleggen waarom we dat doen. Dat is een belangrijk punt van aandacht dit jaar.” Lees meer op onze pagina met B&W besluiten.
Gemeente Groningen strijdt tegen laaggeletterdheid
Gemeente Groningen strijdt tegen laaggeletterdheid
In onze gemeente hebben ongeveer 15.000 mensen moeite met lezen, schrijven, rekenen of omgaan met de computer. Dit heet laaggeletterdheid. De gemeente heeft een plan gemaakt om laaggeletterdheid tegen te gaan. Laaggeletterdheid is van grote invloed op het leven van sommige inwoners in onze gemeente. Ze vinden minder snel een baan en ondervinden meer problemen met geldzaken.

Wat opvalt is dat laaggeletterdheid in Groningen naar verhouding vaak voorkomt bij jongeren onder de 30 jaar. De gemeente gaat bekijken wie deze jongeren zijn en hoe zij de komende jaren met deze jongeren in contact kan komen. Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.
Van Groningen tot Limburg: de Week van de Lieve Briefjes van start
Van Groningen tot Limburg: de Week van de Lieve Briefjes van start
Van zaterdag 14 tot en met vrijdag 20 januari is het weer de Week van de Lieve briefjes. De week waarin iedereen wordt opgeroepen iets liefs te schrijven voor een ander. Nieuw in 2023 is dat de speciaal voor deze week ontwikkelde Lieve Briefjes (ansichtkaartjes) vanaf deze week op heel veel verschillende plekken in Nederland af te halen zijn. Lukt het je niet om ze af te halen? Dan kun je ze ook online bestellen. Naar wie stuur jij een lief briefje?

De Lieve Briefjes zijn gratis beschikbaar in alle bibliotheken in de provincie Groningen, bij servicepunten van Qbuzz in Groningen en Drenthe en bij meer dan 150 bibliotheken en welzijnsinstellingen in het land. Lees meer op de website van de Week van de lieve briefjes.
Zakkenrollers actief
Zakkenrollers actief
Let op! Er zijn zakkenrollers actief in het centrum. Wees alert op drukke plekken. Houd je telefoon, geld en pasjes dan bij je en doe je telefoon niet in de achterzak van je broek. Word je telefoon of portemonnee toch gestolen? Doe dan aangifte bij de politie.
Energietoeslag aanvragen kan tot en met 28 februari
Energietoeslag aanvragen kan tot en met 28 februari
Heb je een laag inkomen, maar nog geen energietoeslag voor 2022 aangevraagd? Je kunt dit nog doen tot en met 28 februari. Weet je niet zeker of je recht hebt op de energietoeslag? Of is je aanvraag in 2022 afgewezen? Vraag dan tóch energietoeslag aan. Kijk voor meer informatie op onze website.
Vergeet niet te ventileren!
Vergeet niet te ventileren!
Ventileren is heel belangrijk voor je gezondheid én om energie te besparen. Wist je bijvoorbeeld dat het goed is om jouw woning 15 minuten te luchten voor je de verwarming aanzet? Hierdoor komt er koude en droge lucht in huis. Die lucht verwarmt sneller dan de vochtige lucht die je anders in huis hebt. Dit scheelt in je verbruik en in je portemonnee!

Goed ventileren doe je dag en nacht. In nieuwbouwhuizen zit vaak mechanische ventilatie. Oudere huizen hebben dat meestal niet. Die hebben bijvoorbeeld ventilatieroosters of klepraampjes. Laat altijd de ventilatieroosters en klepraampjes open. Ventileer extra na het koken, douchen, en tijdens en na het slapen om schimmelvorming tegen te gaan. De ramen een korte tijd openzetten (luchten) is niet voldoende. Lees op de website van Milieu Centraal meer redenen waarom ventileren zo belangrijk is.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 17 januari 2023

Nieuwsbrief Haren, 23 december 2022
Nieuwsbrief Haren
23 december 2022
Ondertekening overname Biotoop Hortus
Ondertekening overname Biotoop Hortus
De gemeente Groningen is vanaf 1 januari 2023 eigenaar van het terrein van De Biotoop en de Hortus Botanicus in Haren. Dit terrein heeft de gemeente gekocht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Op donderdagochtend 22 december is hiervoor het koopcontract in de Hortus botanicus ondertekend door wethouder Rik van Niejenhuis en Hans Biemans, vicevoorzitter college van bestuur RUG. De gemeente ziet de groene, sociale, culturele en recreatieve waarde van de Hortus botanicus en de Biotoop. De Biotoop is een belangrijke broedplaats voor kunstenaars en ondernemers. Er wonen ongeveer 180 mensen in verschillende levensfasen in allerlei woonvormen. De tuinen van de Hortus bieden daarnaast een oase van rust en natuur. De gemeente wil deze kwaliteiten de komende jaren graag  behouden. Door zelf eigenaar van het terrein te worden, bepaalt de gemeente wat er met het terrein gebeurt. De gemeente gaat praten met gebruikers, bewoners, vrijwilligers en omwonenden. Dat zal gaan over verbeteringen en wat er nodig is voor een stabiele toekomst. Meer informatie vind je op de website.
Boeremapark weer een beetje mooier
Boeremapark weer een beetje mooier
Het Boeremapark in Haren is weer een boom rijker! Met het planten van een walnootboom in het park hebben Stichting Burgemeester Boeremapark en de gemeente Groningen stil gestaan bij het herstel van het park. Het was de Stichting die in 2012 het initiatief nam om met een herstelplan voor het park te komen. De gemeente heeft dit plan als basis gebruikt voor herstel van het park. In overleg met de Stichting is in 2021 en 2022 is veel werk verzet. Wethouder Mirjam Wijnja en de dames van serviceclub Innerwheel Groningen-Zuid legden de laatste hand aan het planten van de boom. De wethouder benadrukte de functies van het park: het belang van groen en de opvang van water voor de buurt. Ook gaf ze de Stichting Boeremapark complimenten voor hun initiatief en betrokkenheid. Veel werk is al gedaan, maar nog niet alle werkzaamheden zijn klaar. Zo staan onder andere de aanpak van de voetpaden en verbeteringen van het groen nog op de planning. De boom is een gift van de Innerwheel Groningen-Zuid en Stichting Boeremapark. Kijk op de website van Stichting Burgemeester Boeremapark voor meer informatie.
Geef mensen met een blindenstok voorrang
Geef mensen met een blindenstok voorrang
In het gebied Haren bevinden zich meerdere organisaties die mensen met een visuele en/of auditieve handicap helpen. Hierdoor kunnen deze mensen ondanks hun handicap hun leven vaak zelfstandig leiden. Velen maken daarbij ook gebruik van de openbare ruimte in onze mooie dorpen. Helaas zijn er recent bij ons meldingen binnengekomen van deze organisaties en vanuit deze groep bewoners. Zij ondervinden problemen bij het oversteken van wegen. Omdat niet alle automobilisten stoppen voor iemand die een blindenstok bij zich draagt en aangeeft dat hij wil oversteken. Terwijl dit in de wet is geregeld: iedereen is verplicht voorrang te geven aan mensen met een blindenstok en aan mensen die slecht ter been zijn. Daarom vragen wij hiervoor aandacht. Houd alstublieft rekening met je buurtgenoten. Zie je iemand met een witte stok en rode ring aan de kant van de weg? Geef dan voorrang. Dan blijft het dorp voor iedereen mooi en (be)leefbaar.
Vuurwerkvrij gebied: Burgemeester Boeremapark
Vuurwerkvrij gebied: Burgemeester Boeremapark
Kerst staat voor de deur en daarna is het al snel tijd voor Oud & Nieuw. Vuurwerk afsteken mag alleen buiten de vuurwerkvrije gebieden van 31 december 18:00 tot 1 januari 02:00 uur. Dit jaar is in Haren één vuurwerkvrij gebied: de omgeving van het Burgemeester Boeremapark.
Containers tijdens Oud & Nieuw
Containers tijdens Oud & Nieuw
Donderdag 29 december start de gemeente met het sluiten of tijdelijk verwijderen van papier- en textielcontainers in de wijken. Dit doen we met het oog op de veiligheid rond Oud & Nieuw. Vanaf maandag 2 januari plaatsen we de containers terug of openen we de containers weer. We verzoeken je om oud papier en textiel tot die tijd thuis te bewaren. Zet de groene, grijze en blauwe container op 31 december in je eigen tuin of schuur. Hiermee voorkom je schade door vuurwerk. Ook raden we je aan om losse (brandbare) tuinspullen binnen op te bergen.
Openingstijden milieustraat tijdens Oud & Nieuw
Openingstijden milieustraat tijdens Oud & Nieuw
De mileustraat bij de wijkpost in Haren is op zaterdag 31 december van 8.00 tot 15.00 uur geopend. Je kunt die dag geen klein chemisch afval inleveren bij de milieustraat Haren. De chemokar is gesloten om te voorkomen dat er vuurwerk bij in de buurt komt. In het nieuwe jaar kun je klein chemisch afval weer inleveren.
Carbid schieten
Carbid schieten
Carbidschieten is een prachtige traditie tijdens de jaarwisseling. Carbidschieten mag alleen buiten de bebouwde kom tussen 31 december 10:00 uur en 1 januari 02:00 uur en je moet minimaal 18 jaar zijn. Daarnaast moet je voldoen aan alle andere regels voor carbidschieten. Knal verantwoord en kijk voor tips op www.wieisdebock.nl
Programma binnenstad
Programma binnenstad
Van 27 tot en met 30 december worden op de gevel van het stadhuis Groningse beelden getoond. Op 31 december is vanaf 17.00 uur op de Grote Markt Groningen Telt Af. Een gratis programma met Groningse poëzie, muziek, cabaret en dans op een groot podium. Het programma van Groningen Telt Af is geschikt voor jong en oud. Daarnaast is er Poetry by Night. Van 12 tot en met 31 december verlichten gedichten van jongeren opvallende gebouwen en locaties in de stad Groningen. De gedichten zijn in het donker te lezen langs fietspaden, in parken, op het Groninger Museum en op het stadhuis. Groningse jongeren van 10 tot 18 jaar hebben ze geschreven.
Een passende zorgverzekering kan kosten besparen
Een passende zorgverzekering kan kosten besparen
Half november hebben alle zorgverzekeraars hun prijzen bekendgemaakt voor 2023. Net zoals de meeste prijzen zijn ook deze prijzen gestegen. Daarom is het juist nu van belang om een passende zorgverzekering te vinden. Dit kan zorgkosten besparen. De gemeente Groningen heeft een onafhankelijke vergelijkingssite gemaakt samen met de VoorzieningenWijzer. Deze kan je helpen de juiste keuze te maken. Ga naar de website en vul de zorgvergelijker in.

Kijk ook op de website van de gemeente Groningen voor meer informatie over zorgverzekeringen. Let op: in 2023 gaan de toeslagen omhoog, zo ook de zorgtoeslag. De zorgtoeslag gaat volgend jaar omhoog met ongeveer 35 euro per maand naar maximaal 154 euro per maand, afhankelijk van je inkomen. Ook zullen meer mensen in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Dit komt doordat de inkomensgrenzen zijn verhoogd.
Aangepaste openingstijden tijdens feestdagen
Aangepaste openingstijden tijdens feestdagen
Op Tweede Kerstdag (maandag 26 december) zijn alle locaties van de gemeente Groningen gesloten. De loketten in Hoogkerk, Lewenborg en Ten Boer zijn de gehele kerstvakantie gesloten (maandag 26 december tot en met vrijdag 6 januari). Is je fiets uit de omgeving Grote Markt en Nieuwe Markt weggehaald? Van dinsdag 27 december tot en met zondag 1 januari kun je deze ophalen bij het AFAC fietsdepot aan de Travertijnstraat, tijdelijk niet op het Damsterplein.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 28 december 2022

Nieuwsbrief Haren, 16 december 2022
Nieuwsbrief Haren
16 december 2022
Opening speeltuin Hemsterhuislaan
Opening speeltuin Hemsterhuislaan
Afgelopen zondagmiddag, onder toeziend oog van ongeveer 75 buurtbewoners, heeft loco kinderburgemeester Finn de speeltuin aan de Hemsterhuislaan geopend. Een aantal buurtbewoners hebben hiervoor een mooi feestje georganiseerd. Naast warme chocomelk met slagroom waren er voor de kinderen ook marshmallows om boven het vuur te roosteren.  

Tijdens het project Groene Parel is er door de buurt een idee ingediend om op het grasveld naast gymzaal Het Buut een speeltuin aan te leggen. In de buurt waren alleen speelplekken voor jongere kinderen. Samen met de buurtbewoners is gekeken welke toestellen er geplaatst konden worden waar ook de iets oudere kinderen een mooie speelplek konden vinden. Vervolgens hebben we hiervoor samen een plan gemaakt. Omdat er werkzaamheden waren op dit terrein, werd van de gelegenheid gebruik gemaakt struiken te vervangen en nieuwe te planten.
Kom langs bij de Kerstman in jeugdsoos Haren
Kom langs bij de Kerstman in jeugdsoos Haren
De jongerenwerkers uit Haren (WIJ Groningen) hebben een app gekregen van de Kerstman. De meeste scholen in Haren vieren op 22 december een kerstdiner, hoe leuk is het dan om voor of na die tijd nog even langs te komen in jeugdsoos Haren? De Kerstman is aanwezig en nodigt iedereen in Haren en omliggende dorpen uit om een oliebol te komen eten met warme chocolademelk. Ook zal er een activiteit zijn waarbij een leuke prijs te winnen is. Jong en oud zijn welkom op donderdag 22 december van 17:00 uur tot 20:00 uur in jeugdsoos The Hangout (Waterhuizerweg 36, Haren). Meer informatie vind je op deze website.
Wethouders onder de indruk van Voedselbos te Glimmen
Wethouders onder de indruk van Voedselbos te Glimmen
Donderdag 8 december kwamen de wethouders De Wrede en Wijnja op bezoek bij Voedselbos te Glimmen. Ze wilden met eigen ogen zien wat het Voedselbos kan betekenen voor de gemeente. Beide wethouders waren onder de indruk wat er al is bereikt en willen graag nog een keer terugkomen met de Raad. De grote groep vrijwilligers, creëren niet alleen een voedselbos van drie hectare, maar bouwen in het hart daarvan ook een educatiecentrum. En dat is voor de continuïteit belangrijk. “Als we zomer en winter groepen kunnen ontvangen, cursussen geven en proeverijen organiseren genereert dit project zoveel opbrengst, dat het voedselbos voor de langere termijn kan blijven bestaan”, zegt Marlies Duran, één van de initiatiefnemers en ontwerper van het voedselbos. ‘Want we doen dit met elkaar voor toekomstige generaties’.
Bewoners Biotoop uiten bij raadsleden zorgen over toekomst
Bewoners Biotoop uiten bij raadsleden zorgen over toekomst
Raadsleden hebben woensdag 14 december gesproken met inwoners van broedplaats De Biotoop in Haren over hun zorgen over de toekomst. Het gesprek vond plaats naar aanleiding van zogeheten burgeragendering: inwoners van de gemeente Groningen kunnen met minimaal 50 handtekeningen een onderwerp agenderen voor bespreking met raadsleden. Meer informatie op de website van de gemeenteraad.groningen.nl
Verandering openingstijd locaties Hoogkerk, Haren en Kreupelstraat
Verandering openingstijd locaties Hoogkerk, Haren en Kreupelstraat
Op maandag 19 december is de locatie Hoogkerk de hele dag gesloten. De locaties Haren en de Kreupelstraat zijn tot 13 uur gesloten. De locaties zijn dicht omdat de systemen waarmee wij de inwoners helpen op dat moment niet gebruikt kunnen worden. Locatie Lewenborg is iedere maandag gesloten.
Korting op je energierekening, geef jij hem ook door?
Korting op je energierekening, geef jij hem ook door?
Alle huishoudens met een ‘kleinverbruikaansluiting’ voor stroom hebben in de maanden november en december 190 euro energietoeslag gekregen van de overheid. Heb jij dit bedrag niet nodig en wil je het graag doorgeven aan iemand die het beter kan gebruiken? Ga dan naar geefhemdoor.nl.

Geefhemdoor.nl is een initiatief van de Groningse gemeenteraad en verschillende maatschappelijke organisaties in onze gemeente. Het doel is om een golf van solidariteit aan te wakkeren. Ook onze wethouders doen mee met GeefHemDoor, wethouder Eelco Eikenaar bijvoorbeeld ‘geeft hem door’ aan één van de vele stichtingen in Groningen. Geefhemdoor.nl helpt mensen om te bepalen aan welk goed doel zij hun 380 euro, of een deel hiervan, willen doneren. De actie loopt tot 10 januari volgend jaar.

Geef jij hem door? Alvast hartelijk dank voor je donatie aan één van de goede doelen!
Maak gauw gebruik van jouw energiecadeaubon!
Maak gauw gebruik van jouw energiecadeaubon!
Inwoners van de gemeente Groningen kunnen een gratis energiecadeaubon ter waarde van 50 euro aanvragen. Heb jij de energiecadeaubon al aangevraagd? Vergeet hem dan niet te gebruiken! Je hebt tot en met 31 december 2022 om producten te kopen met de bon. Lees hier meer. Met de cadeaubon bespaar je zo enkele honderden euro’s per jaar. Je mag zelf kiezen wat bij je woning past. Denk aan led-lampen, tochtstrips, radiatorfolie en een douchekop waarmee je water bespaart. Heb je de bon nog niet aangevraagd? Doe dat dan snel, want op is op! Vraag hier je cadeaubon aan.
Herstart gast van de raad
Herstart gast van de raad
De gemeenteraad van Groningen begint weer met ‘Gast van de Raad’. Inwoners wonen dan een raadsvergadering bij. Voor de vergadering en tijdens de eetpauze kunnen inwoners met raadsleden in gesprek. De eerstvolgende ‘Gast van de Raad’ is woensdag 21 december. Nieuw aan de herstart van ‘Gast van de Raad’ is dat inwoners uit een gebied van de gemeente (wijken, dorpen) één of meer raadsleden ontmoeten die in datzelfde gebied wonen of dat gebied voor hun fractie in de portefeuille hebben. Dat maakt een goed gesprek mogelijk over de eigen leefomgeving in wijk of dorp. Kijk voor informatie op de website van de gemeenteraad.
Kinderen als razende reporters door de wijk voor Onze WereldKrant
Kinderen als razende reporters door de wijk voor Onze WereldKrant
Recepten, moppen, striptekeningen en natuurlijk nieuwsartikelen: allerlei onderwerpen komen voorbij tijdens de redactievergadering van Onze WereldKrant. De krant die wordt gemaakt door kinderen in de Korrewegwijk en De Hoogte. “Ik weet een heel lekker recept voor appelbollen”, vertelt een van de jonge redacteuren. “En ik wil graag wat schrijven over kunstschaatsen”, deelt een andere redacteur mee tijdens de vergadering. De redactie van Onze WereldKrant bestaat uit ongeveer twintig nieuwsgierige en creatieve kinderen. Gewapend met pen en notitieboek halen ze het nieuws op uit de wijk. Lees de rest van het artikel op onze website.
Óók ondersteuning voor maatschappelijke organisaties
Óók ondersteuning voor maatschappelijke organisaties
Begin november is de gemeente gestart met het hulppakket. Naast de maatregelen voor inwoners is er nu ook een regeling voor maatschappelijke organisaties. Komt uw organisatie in de problemen door de sterk gestegen energieprijzen? Dan kunt u tot 1 april 2023 een beroep doen op het tijdelijke energiefonds voor maatschappelijke organisaties. Aanvragen en meer informatie en je op onze website
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 28 december 2022

Nieuwsbrief Haren, 9 december 2022
Nieuwsbrief Haren
9 december 2022
Oosterweg in Haren vanavond en vannacht tijdelijk afgesloten
Oosterweg in Haren vanavond en vannacht tijdelijk afgesloten
In de nieuwsbrief van vorige week stonden de verkeerde data wat betreft de werkzaamheden. De Oosterweg in Haren is van 9 december 22:45 uur tot en met 10 december 06:00 uur tijdelijk afgesloten in verband met asfalteringswerkzaamheden. De weg is dicht in beide richtingen. Om alsnog op plaats van bestemming te komen kun je de borden volgen.
Informatieavond Mikkelhorst Haren
Informatieavond Mikkelhorst Haren
Heb jij je ooit afgevraagd waarom jouw straat Borgsingel, Oude Borg of Jufferpad heet? Dat komt omdat je op of naast het voormalige landgoed Mikkelhorst woont. Landgoed Mikkelhorst ontstond rond 1640. Het landgoed, toen nog ver van de bewoonde wereld af, bestond uit een landhuis te midden van een groot park, omringd door een gracht en een aantal tuinen. Wist je dit? Mooi! Wist je dit niet? Daar willen we nou precies wat aan doen. We willen dit soort ‘groene parels’ in Groningen herstellen.

Deze plaatsen vertellen het verhaal van vroeger en vertellen ons veel over de ontwikkeling van het landschap. Bovendien bieden deze landgoederen mogelijkheden voor recreatie en kansen om de natuurwaarden in de buurt te versterken. We willen samen met de bewoners aan de slag. Samen bedenken wat we gaan doen. Het is immers jullie woonomgeving, jullie thuis. Wil je het hele verhaal van de oude Mikkelhorst horen? En wil je meedenken over de herstelwerkzaamheden? Kom dan naar de informatieavond op 13 december in buurthuis de Mellenshorst (Waterhuizerweg 36, Haren). De informatieavond is van 19:30 tot 21:00 uur. Aanmelden kan door een mail te sturen.
Eenmalige aanpassing opening afvalbrengstations en geen chemokar in Haren
Eenmalige aanpassing opening afvalbrengstations en geen chemokar in Haren
Vrijdag 16 december sluiten de beide gemeentelijke afvalbrengstations een uur eerder dan normaal. Zowel aan de Duinkerkenstraat als in Vinkhuizen blijft de slagboom na 15.30 uur dicht. Ook staat er die dag geen chemokar bij de wijkpost in Haren. Dus hou daar rekening mee als je komende week opruimplannen hebt. Zaterdag 17 december ben je vanaf 10.00 uur weer welkom met uw grofvuil en klein chemisch afval. Kijk hier voor adressen, openingstijden en spelregels van de afvalbrengstations.
Springkussenfestival in Haren
Springkussenfestival in Haren
Op 28 en 29 december is het weer tijd voor het springkussenfestival in het Scharlakenhof in Haren. Op deze dagen kan er de hele dag door jong en oud worden gesprongen. De sporthal staat vol met leuke en bijzondere springkussens. Kijk op website van Sportcoach Haren wanneer jij het beste langs kunt komen om te springen. De dagen zijn namelijk verdeeld in tijdvakken voor verschillende leeftijden. Zo springen kinderen tussen de 0 en 4 jaar apart, kinderen tussen 5 en 12 jaar en kinderen vanaf 12 jaar. Je kunt je hier ook direct opgeven.
Paarse Vrijdag: zeg het met kleur
Paarse Vrijdag: zeg het met kleur
Vrijdag 9 december is het Paarse Vrijdag: een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school LHBTI+’ers steunen. De afkorting LHBTI+ staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen. Paarse Vrijdag is een mooie stap die hopelijk helpt om mensen beter te laten beseffen hoe LHBTI+’ers zich voelen en meer begrip te tonen voor dit onderwerp. Tessa Spijker is één van de nieuwe ambassadeurs van de Alliantie Gelijkspelen. Ze wil dat LHBTI+’ers zich óók bij sportverenigingen veilig en geaccepteerd voelen. Lees het verhaal van Tessa in het nieuwsbericht op onze website.
Kortingsactie voor meer biodiversiteit
Kortingsactie voor meer biodiversiteit
Verschillende planten en dieren staan onder druk. Daarom wil de gemeente Groningen het leven van planten en dieren verbeteren. Dat kan iedereen met eenvoudige maatregelen doen, zoals het ophangen van een nestkastje. Hiervoor is er een gemeentelijke kortingsactie van 25 procent op verschillende producten tot maximaal 50 euro.

Astrid van der Werf kreeg maandag 5 december een nestkastje van wethouder Kirsten de Wrede. Astrid heeft bijna alle stenen uit haar achtertuin gehaald en haar tuin voorzien van veel groen. Ook heeft ze een regenpijp los gemaakt van het riool. Wethouder Kirsten de Wrede: “Het is een mooi voorbeeld van wat mensen in hun eigen tuin kunnen doen aan klimaatmaatregelen én om het voor planten en dieren leuker te maken. Het is nu de tijd om nestkastjes op te hangen. Vogels kunnen er overnachten en alvast een kijkje nemen om er in het voorjaar te nestelen.” Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.
Verspreiding Gezinsbode
Verspreiding Gezinsbode
De gemeente Groningen informeert haar inwoners onder andere via een pagina Gemeentenieuws in de Groninger Gezinsbode. De Groninger Gezinsbode wordt wekelijks op woensdag zoveel mogelijk huis-aan-huis verspreid. in bijvoorbeeld Glimmen, Groningen, Haren, Harkstede, Meerstad, Noordlaren en Onnen. Bezorging in het buitengebied of op een industrieterrein wordt beperkt gedaan.  

Bezorgen is mensenwerk en daarom gaat er wel eens iets mis. Voor nieuwe bezorgers is het soms lastig de brievenbus te vinden of te ontdekken dat een woning meerdere brievenbussen heeft. Bovendien lukt het niet altijd om tijdig vacatures in te vullen. Dan is er sprake van een zogenaamde ‘open-wijk’. Wanneer je geen krant hebt ontvangen, kun je een krant ophalen bij een van de afhaalpunten in de buurt of de krant digitaal lezen. Op Gezinsbode-gemist staat een overzicht van de afhaalpunten en de link naar de digitale krant. Op deze pagina kun je ook een klacht indienen via het klachtenformulier.
Prestatieafspraken 2023: extra aandacht voor energiearmoede, verduurzaming en nieuwbouw
Prestatieafspraken 2023: extra aandacht voor energiearmoede, verduurzaming en nieuwbouw
Samen met woningcorporaties en huurdersorganisaties heeft de gemeente op dinsdag 7 december de prestatieafspraken voor 2023 ondertekend. Deze afspraken gaan over voldoende, betaalbare en duurzame huurwoningen voor onze inwoners. Ongeveer 1 op de 3 inwoners van onze gemeente woont in een sociale huurwoning. Dit jaar besteden we extra aandacht aan energiearmoede en verduurzaming en nieuwbouw van huurwoningen. Bekijk de prestatieafspraken of lees het nieuwsbericht op onze website.
Steunpunt Huren Groningen officieel geopend
Steunpunt Huren Groningen officieel geopend
Donderdag 7 december opende wethouder wonen Rik van Niejenhuis het Steunpunt Huren Groningen bij het Lopster Veerhuis aan het Damsterdiep 36 in Groningen. Dit deed hij samen met Rik Kiers, de directeur van het Steunpunt. Het Steunpunt biedt gratis juridisch advies, bemiddeling en informatie aan alle huurders en verhuurders in de gemeente Groningen. Wethouder wonen Rik van Niejenhuis: “Iedereen verdient een fijne en betaalbare plek om te wonen. Het maakt niet uit of je nou koopt of huurt. Steunpunt Huren staat iedere inwoner van de gemeente Groningen met een huurvraag of huurprobleem bij. Deskundig, gratis en onafhankelijk.” Lees meer in het nieuwsbericht  op onze website.
Nieuwe dienstregeling Qbuzz
Nieuwe dienstregeling Qbuzz
Op zondag 11 december start de nieuwe dienstregeling voor het busvervoer van Qbuzz in Groningen en Drenthe. Van veel buslijnen wijzigingen de vertrektijden. Soms vervallen bepaalde ritten of delen van routes. Op andere lijnen of komen er juist ritten bij. Reizigers kunnen vanaf zondag 11 december de nieuwe dienstregeling bekijken op de website van Qbuzz

Foto: OV Nieuws GD
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 12 december 2022

Nieuwsbrief Haren, 2 december 2022
Nieuwsbrief Haren
2 december 2022
Verhuizing brandweer Haren
Verhuizing brandweer Haren
Afgelopen zaterdag is de brandweer in Haren verhuisd naar hun nieuwe kazerne aan het Felland. De brandweerlieden vierden de verhuizing met een optocht vanaf de oude kazerne aan de Westerse Drift. De optocht bestond naast brandweerlieden op de fiets ook uit vijf voertuigen, een boot en een oldtimer. De nieuwe kazerne heeft meer ruimte, is voorzien van moderne apparatuur en heeft een groot oefenterrein achter de kazerne. In 2023 volgt een officiële opening, dan is er ook open huis en kun je een kijkje nemen in de kazerne.
Leerlingen uit Haren leren op Onderwijsdag in Paviljoen Ring Zuid
Leerlingen uit Haren leren op Onderwijsdag in Paviljoen Ring Zuid
In Paviljoen Ring Zuid is maandag 21 november een onderwijsdag gehouden voor leerlingen van OBS De Wissel in Haren. De leerlingen deden een quiz over Aanpak Ring Zuid, bouwden hun eigen weg en namen een kijkje bovenop het Geheugenbalkon. Benieuwd naar de foto’s die gemaakt zijn tijdens de onderwijsdag? Kijk op de website van Aanpak Ring Zuid.
Oosterweg en Waterhuizerweg in Haren tijdelijk afgesloten ivm werkzaamheden
Oosterweg en Waterhuizerweg in Haren tijdelijk afgesloten ivm werkzaamheden
De Oosterweg in Haren is van 8 december 22:45 uur tot en met 9 december 06:00 uur tijdelijk afgesloten in verband met asfalteringswerkzaamheden. De weg is dicht in beide richtingen. Om alsnog op plaats van bestemming te komen kun je de borden volgen. Naast werkzaamheden aan de Oosterweg is de Waterhuizerweg in deze periode ook afgesloten voor verkeer. Ook in verband met asfalteringswerkzaamheden. Ook hiervoor geldt: volg de borden zodat je alsnog op plaats van bestemming komt.
Sinterklaasfeest voor Oekraïense kinderen
Sinterklaasfeest voor Oekraïense kinderen
Morgen (zaterdag 3 december) komt Sinterklaas langs in het Nescio hotel Haren. Daar zijn alle kinderen uit Oekraïne die in de gemeentelijke opvang zitten van harte welkom! Het programma start om 13:00 uur, dan vertelt Piet over het sinterklaasfeest en komt Sinterklaas langs om samen spelletjes te doen met de kinderen. Van zaklopen tot pietengym en pepernoten stapelen: er is van alles te doen! Om 16:00 uur is het feest afgelopen en krijgen de kinderen een cadeautje mee naar huis. Tijdens de gehele middag is er uiteraard een tolk aanwezig.
“Vraag uitgebreide energietoeslag aan”
“Vraag uitgebreide energietoeslag aan”
“Vraag uitgebreide energietoeslag aan.” Dat is de oproep die wethouder Eelco Eikenaar doet aan inwoners met een iets hoger inkomen die eerst niet in aanmerking kwamen voor de energietoeslag. Voor deze inwoners is binnen het gemeentelijke hulppakket de regeling uitgebreid. “We zijn hard aan het werk om deze groep te bereiken en we zien ook veel aanvragen binnen komen. Maar we hebben het idee dat er meer mensen zijn die recht hebben op deze toeslag, dus schroom niet en vraag deze energietoeslag aan”, aldus de wethouder.

De gemeente is begin november gestart met het hulppakket. In het hulppakket staan maatregelen die nodig zijn om onze inwoners nú al te helpen bij problemen die veroorzaakt worden door de prijsstijgingen voor energie en levensonderhoud. Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.
Controleer je WOZ-waarde van 2023
Controleer je WOZ-waarde van 2023
Vanaf 29 november 2022 kunnen particuliere woningeigenaren in de gemeente Groningen de voorlopige WOZ-waarde 2023 van hun woning online inzien en controleren. Woningeigenaren krijgen zo meer inzicht in de opbouw van de WOZ-waarde van hun woning en kunnen zelf controleren of de gegevens juist zijn. Ben je het er niet mee eens? Dan kun je dat direct doorgeven. Een taxateur gaat de melding beoordelen en eventueel meenemen in de definitieve WOZ-waarde voor 2023.

Controleer je WOZ-waarde op de website van het Noordelijk ​Belastingkantoor. Dit kan vanaf 29 november 2022 tot en met 18 januari 2023. Let op: Alleen personen die een aanslag ontvangen, kunnen inloggen.

Foto: Shutterstock
Huis verhuren aan toeristen? Registreer je woning
Huis verhuren aan toeristen? Registreer je woning
Vanaf 1 januari 2023 mogen alle inwoners hun eigen woning of woonboot maximaal 30 nachten per jaar verhuren aan toeristen. De gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. De voorwaarde is dat de woning wordt geregistreerd via de website van de gemeente en het registratienummer wordt opgenomen in de advertentie. Inwoners kunnen zich vanaf vandaag registreren.

Steeds meer woningen in Groningen en Haren worden een groot gedeelte of zelfs het gehele jaar verhuurd voor korte periodes aan toeristen. Dit gebeurt vaak via websites zoals Airbnb, Booking.com en Expedia. Continue korte verhuur van de volledige woning zorgt ervoor dat deze woningen niet beschikbaar zijn voor huiszoekenden en leidt regelmatig tot overlast in de woonwijk. Daarom kiest het gemeentebestuur voor maximaal 30 nachten per jaar. Zo wordt de woning hoofdzakelijk gebruikt als eigen woning. Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 8 december 2022

Nieuwsbrief Haren, 25 november 2022
Nieuwsbrief Haren
25 november 2022
Nu ook kringloopcontainer in Haren
Nu ook kringloopcontainer in Haren
Heeft u spullen waar u van af wilt, maar die nog goed te gebruiken zijn? Dan kunt u ze voortaan ook kwijt bij de milieustraat in Haren aan de Van Maerlantlaan 1. Daar staat nu een grote overdekte container speciaal voor kringloopspullen. De organisatie Kringloop+ zorgt dat uw spullen een goede bestemming krijgen. Kringloop+ heeft een grote, eigen winkel aan de Diamantlaan in Groningen. Daar worden de ingeleverde spullen gesorteerd, schoongemaakt, mooi gepresenteerd en voor een aantrekkelijk bedrag verkocht. De winkel van Kringloop+ is dan ook een uitkomst voor Groningers met een kleine portemonnee. En meer dan dat! Het is ook een veilige werkplek voor mensen die het lastig hebben op de arbeidsmarkt. En een manier om spullen een langere levensduur te geven, waardoor het milieu en de grondstoffenvoorraad worden gespaard. Met de opbrengst van kringloopproducten worden lokale goede doelen gefinancierd. Wat kunt u zoal kwijt bij de drie kringloopcontainers in de gemeente? Denk vooral aan nog werkende elektrische apparaten, fietsen, (tuin)gereedschap, speelgoed, kleine meubelen, serviezen, bestek en ander huisraad. Dus ruimt u binnenkort zolder of schuur of kinderkamer op? Denk dan aan de kringloopcontainer! Bij vragen, raadpleeg de website kringloopplus.nl of vraag de medewerkers van afvalbrengstation of wijkpost.
Groot onderhoud Trompbrug half februari klaar
Groot onderhoud Trompbrug half februari klaar
De onderhoudswerkzaamheden aan de Trompbrug, tussen de binnenstad en de Oosterpoortwijk,  stonden gepland om voor Kerst afgerond te zijn. Door vertraging in het leveren van materialen en onverwachte extra werkzaamheden aan het staalwerk lukt dit helaas niet. De planning is nu dat de brug half februari 2023 weer open kan voor fietsers en voetgangers. De Oosterbrug kan tot die tijd nog steeds als omleidingsroute worden gebruikt.

In oktober is het groot onderhoud aan de Trompbrug begonnen. Dit fiets- en voetgangersbruggetje is een rijksmonument en het onderhoud moet aan strenge regels voldoen. Daarom is de hele brug verwijderd en op een andere plek gerestaureerd. De brug krijgt onder andere een nieuw brugdek. Ook wordt het gedeelte voor het openen en sluiten van de brug voor een deel vervangen. Daarnaast vervangt de gemeente de houten steunpunten waar de brug op rust. De landhoofden worden ook gerepareerd, dat zijn de steunpunten van de brug in de oever.
Zieke kastanjebomen in Haren
Zieke kastanjebomen in Haren
In 2005 is de kastanjeziekte voor het eerst in onze gemeente aangetroffen. Door deze ziekte verzwakken de bomen en worden ze vatbaar voor aantasting door zwammen. Bij ernstige aantasting kan dit ertoe leiden dat er spontaan takken afvallen. Sinds 2011 heeft de ziekte zich snel verspreid onder kastanjes die de gemeente in beheer heeft.

Ook in Haren is de kastanjeziekte geconstateerd. Afgelopen week zijn de inspecties, die drie keer per jaar gedaan worden. Dit heeft tot gevolg dat er vijf kastanjes in Haren verwijderd moeten worden. Er wordt binnenkort een start gemaakt met het weghalen van de bomen.

In totaal moeten er in de gemeente 34 bomen verwijderd worden. Tegen de kastanjeziekte is helaas nog steeds geen remedie gevonden. Wel worden er onderzoeken gedaan met warmteproeven en het injecteren van knoflooksap. Omdat er geen prognoses over het verdere verloop in onze gemeente zijn te geven, plant de gemeente voorlopig geen nieuwe kastanjes op de opengevallen plaatsen. Wel worden er andere bomen geplant die passen in de omgeving. Er wordt één-op-één herplant.

Op de Gemeentelijke Bomenkaart op onze website kun je bekijken waar binnen de gemeente het komend jaar bomen vanuit onderhoud verwijderd worden. Ook de onderhoudsprojecten en de herplantplekken zijn hier te vinden.
Groningen ook in 2022 gezondste stad van Nederland
Groningen ook in 2022 gezondste stad van Nederland
Net als in 2020 is Groningen ook dit jaar de gezondste stad van Nederland. Dat maakte advies- en ingenieursbureau Arcadis afgelopen maandag bekend. Arcadis vergeleek Groningen met 24 andere steden in Nederland. De aanpak van de gemeente Groningen is samenhangend, zegt Arcadis, en Groningen scoort hoog op ‘Gezonde Gebouwde Omgeving’ en ‘Gezond Milieu’. Het draait bij dit onderzoek vooral om de vraag hoe de fysieke omgeving in de praktijk bijdraagt aan de gezondheid van inwoners en bezoekers.

Van de 25 onderzochte steden voldoet Groningen het meest aan het ideaalbeeld van de gezonde gebouwde omgeving: een ruim opgezette en schone stad met voorzieningen om de hoek en de huisarts en het ziekenhuis dichtbij. Groningen scoort hierop het best. Op het gebied van gezond milieu is Groningen derde. Dit komt vooral door de luchtkwaliteit, die in Groningen beter is dan in veel andere steden.  

Medewerkers van Arcadis hebben het rapport gisteren overhandigd aan de wethouders Rik van Niejenhuis en Manouska Molema. Lees ook het nieuwsbericht op de website van Arcadis of download het rapport.
Campagne tegen geweld tegen vrouwen ‘Orange the World’ begint vanavond
Campagne tegen geweld tegen vrouwen ‘Orange the World’ begint vanavond
Met het verlichten van het beeld Ultra aan de Emmasingel in Stad begint vanavond om 19.30 uur ook in Groningen de internationale campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. Van 25 november tot en met 10 december kleuren naast Ultra verschillende gebouwen in de stad oranje, waaronder het Academiegebouw, de Van DoorenVeste op de Zernike Campus en de koepel van DOT in het Ebbingekwartier. Daarnaast wappert de campagnevlag op veel plekken in de gemeente. Dit jaar is het thema preventie, het investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortel aan te pakken. Lees verder op onze website.
Bijzondere bijstand energiekosten: spaargeld telt niet meer mee
Bijzondere bijstand energiekosten: spaargeld telt niet meer mee
Kom je niet in aanmerking voor de energietoeslag of is dit niet genoeg? Maar heb je wel te maken met verhoogde energiekosten die je niet meer kunt betalen? Dan is het misschien mogelijk om bijzondere bijstand voor energiekosten aan te vragen. Sinds 1 november kijkt de gemeente niet meer naar je vermogen. Dit betekent dat we jouw spaargeld en andere eigendommen niet meetellen. We kijken wel naar je inkomen. Is je inkomen hoger dan 120% van de bijstandsnorm (hoeveel geld je aan bijstand kunt krijgen)? Dan berekenen we hoeveel je zelf nog kunt betalen. Kijk voor meer informatie op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 8 december 2022

Nieuwsbrief Haren, 18 november 2022
Nieuwsbrief Haren
18 november 2022
Intocht Sinterklaas en Sinterklaasfestival in Haren
Intocht Sinterklaas en Sinterklaasfestival in Haren
Hij komt, hij komt! Morgen (zaterdag 19 november) komt Sinterklaas weer naar Haren. De intocht van Sinterklaas en zijn pieten start om 13:30 uur bij de kruising Julianalaan. De stoet trekt verder over de Rijksstraatweg naar het Raadhuisplein. Bij aankomst op het Raadhuisplein (rond 15:00 uur) zal daar een podiumshow beginnen. Genoeg tijd om naar Sinterklaas te zwaaien dus!

Op zaterdag 26 november kunnen de kinderen ook nog op bezoek bij Sint en Piet. Van 10:00 tot 16:00 uur is dan het Sinterklaasfestival. Deze middag kunnen de kinderen allerlei dingen leren op de Pietenschool. Van zaklopen, tot pakjeswerpen en daklopen: en na afloop natuurlijk een kleine verrassing.  Meer informatie vind je op de website van Ervaar Haren, hier kun je je ook aanmelden.
Stremmingen Vondellaan en Nesciolaan Haren
Stremmingen Vondellaan en Nesciolaan Haren
Van maandag 28 november 07:00 uur tot vrijdag 9 december 16:00 uur zijn de Vondellaan en Nesciolaan gestremd in verband met werkzaamheden aan het gasleidingnet. De wegen zijn dicht in beide richtingen, zowel fietsers als automobilisten kunnen de omleidingsroute volgen.
Nieuwe gymzaal De Meet in Haren
Nieuwe gymzaal De Meet in Haren
In november 2020 is gymzaal De Meet in Haren afgebrand. De gymzaal werd overdag gebruikt door de basisscholen CBS De Borg, OBS De Wissel en GBS Het Mozaïek en in de avonduren verhuurd door Sport050. Er gaat een nieuwe gymzaal worden gebouwd ter vervanging. Als alles volgens planning verloopt wordt de nieuwe gymzaal in het 3e kwartaal van 2023 opgeleverd. Meer informatie over hoe de gymzaal eruit gaat zien vind je op de website van Sport050.
Uilenkasten bij Wijkpost Haren
Uilenkasten bij Wijkpost Haren
Uilen zijn leuk en vooral erg nuttig. Ze eten verschillende prooidieren, maar vooral muizen. Soms wel 6 muizen per dag. De uilen hebben het zwaar in Nederland. Veel nestgelegenheden, zoals in oude bomen en oude panden zijn in de loop van de tijd verdwenen. Om daar iets tegen te doen, zijn er bij de Wijkpost Haren de afgelopen weken 3 uilenkasten geplaatst in een oude zoutloods en in een boom op het terrein van de wijkpost. Hopelijk komt er binnenkort een uilenpaar op de Wijkpost.
Twijfelt u? Vraag toch de energietoeslag aan!
Twijfelt u? Vraag toch de energietoeslag aan!
In het hulppakket van de gemeente Groningen staan twee regelingen energietoeslag. Een extra toeslag van 200 euro boven op de toeslag van 1.300 euro vanuit het Rijk. Én een energietoeslag van 600 euro voor inwoners met een inkomen tussen de 120% en 140% van de bijstandsnorm. Twijfel je of je recht hebt op energietoeslag? Dan kun je het beste gewoon een aanvraag indienen. De aanvraag voor energietoeslag is nog mogelijk tot en met 31 december 2022. Meer informatie over de energietoeslag vind je op de website, hier kun je ook het aanvraagformulier invullen.
Nieuwe vorm van ontmoeting inwoners en raadsleden
Nieuwe vorm van ontmoeting inwoners en raadsleden
Een praatje maken met de raadsleden van de gemeente Groningen? Dat kan! Vanaf 23 november kun je op woensdagavonden binnenlopen op het Stadhuis en je vragen stellen over allerlei verschillende onderwerpen en thema’s. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken of je aan te melden.Tijdens de wekelijkse Politieke Woensdag in het Stadhuis wordt er standaard een half uur (20:30 -21:00 uur) vrijgehouden voor het gesprek tussen inwoners en raadsleden. Inwoners en organisaties kunnen dan ook een presentatie houden om ideeën en plannen met raadsleden te delen. Meer informatie op de website van de gemeenteraad van Groningen.
Gratis energiehulp voor huurders
Gratis energiehulp voor huurders
Veel woningcorporaties zijn druk bezig om hun woningen flink te verduurzamen, maar nog niet voor iedere huurder komt dat deze winter op tijd. Om die huurders te helpen staat hun woningcorporatie samen met Duurzaam Groningen en haar energiecoaches en Energieklusbus klaar om met gratis simpele oplossingen toch een groot verschil te kunnen maken. Zo vergroten ze hun wooncomfort én besparen ze op hun energierekening! Huurders die in aanmerking komen ontvangen een brief van hun woningcorporatie. Heb jij geen brief ontvangen en wil jij ook energie besparen of gratis hulp? Ga dan naar de website van Duurzaam Groningen.  
Gemeenteraad wil Groningse Dag van de Vrijwilliger
Gemeenteraad wil Groningse Dag van de Vrijwilliger
De gemeente organiseert op 7 december volgend jaar voor het eerst een Dag van de Vrijwilliger. De gemeenteraad stemde met dit idee vanuit de eigen raad in om vrijwilligerswerk te waarderen en te stimuleren. In de raad zijn zorgen over het afnemende aantal vrijwilligers. Meer informatie op de website van de gemeenteraad.

Volledige kwijtschelding afvalstoffenheffing laagste inkomens
Volledige kwijtschelding afvalstoffenheffing laagste inkomens
Zo’n 6.000 huishoudens in de gemeente Groningen met een laag inkomen krijgen in 2023 de afvalstoffenheffing volledig kwijtgescholden. Dat heeft de gemeenteraad besloten. Het komt per huishouden neer op gemiddeld 133 euro extra kwijtschelding. Het raadsbesluit moet verder helpen voorkomen dat Groningers met een lager inkomen door de hoge energieprijzen en dure boodschappen in financiële problemen komen. Meer informatie op de website van de gemeenteraad.
Junior Energiecoach diploma’s uitgereikt
Junior Energiecoach diploma’s uitgereikt
Welke apparaten slurpen de meeste stroom? Hoeveel lampen branden er in jouw huis? Junior Energiecoach daagt kinderen en hun gezin uit. Met proefjes, puzzels en spelletjes ontdek je waar je kunt besparen. Kinderburgemeesters Fatoumata en Finn hebben Junior Energiecoach diploma’s uitgereikt aan de Welpen van Scoutinggroep De Zwervers uit Groningen. De Welpen waren fanatiek in het energiespel. Behalve het diploma kreeg iedere welp ook nog een speciale badge. Het was een superleuke middag met trotse kinderen. Binnenkort start er weer een nieuwe Junior Energiecoach: je kunt je alvast voorinschrijven op de website
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 23 november 2022

Nieuwsbrief Haren, 11 november 2022
Nieuwsbrief Haren
11 november 2022
Vervanging skatebaan Mikkelhorst
Vervanging skatebaan Mikkelhorst
Vele jaren was er een skatebaan bij de Mikkelhorst in Haren. De baan werd veel gebruikt en is uiteindelijk verwijderd omdat deze niet meer voldeed aan veiligheidseisen. Sinds 2020 is het gebiedsteam in Haren in overleg met inwoners, omwonenden en andere belanghebbenden na gaan denken over een nieuwe invulling van het skatepark. Er zijn veel ideeën ingebracht en een aantal van deze ideeën heeft de eindronde gehaald. Met behulp van een landschapsarchitect is een landschapsontwerp gemaakt. Het voornemen is om de verharding van het voormalige skatepark opnieuw te gebruiken. Lees verder op onze website.
Intocht Sinterklaas Haren
Intocht Sinterklaas Haren
Hij komt, hij komt! Op zaterdag 19 november komt Sinterklaas weer naar Haren. De intocht van Sinterklaas en zijn pieten start om 13:30 uur bij de kruising Julianalaan. De stoet trekt verder over de Rijksstraatweg naar het Raadhuisplein. Bij aankomst op het Raadhuisplein (rond 15:00 uur) zal daar een podiumshow beginnen. Genoeg tijd om naar Sinterklaas te zwaaien dus!
Hulppakket: Kindpas van 50 euro
Hulppakket: Kindpas van 50 euro
Inwoners met een Stadjerspas ontvangen in december een tegoedbon van 50 euro voor hun kinderen. Dit heet de Kindpas. Voor ieder kind tot 18 jaar ontvangt het gezin één pas. Dit is één van de regelingen vanuit het hulppakket. Hebt je een Stadjerspas? Dan hoef je niets te doen. Je hebt de kindpas half december in huis.
Moet je rondkomen van een bedrag onder de 120% van de bijstandsnorm? En heb je nog geen Stadjerspas? Dan kan je de Stadjerspas aanvragen via de website van de Stadjerspas. Doe de aanvraag vóór 14 november. Dan ontvang je ook de kindpas(sen) voor het kopen van speelgoed of kleding voor jouw kind of kinderen.
Word geen prooi voor zakkenrollers
Word geen prooi voor zakkenrollers
Ga je dit weekend winkelen of op stap in Stad? Houd je telefoon en geld/pasjes dan bij je en doe je telefoon niet in je kontzak. Want dan ben je een gemakkelijke prooi voor zakkenrollers. Wordt jouw telefoon of portemonnee toch gerold? Doe dan aangifte bij de politie.
Gemeente legt boetes op bij woningfraude
Gemeente legt boetes op bij woningfraude
Een bestuurlijke boete voor woningeigenaren die woningfraude plegen, dit voorstel doet het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het college wil dat iedereen een plek heeft om te wonen. De krapte op de woningmarkt maakt dat lastig. Het onttrekken, omzetten en splitsen van woningen zonder vergunning is niet toegestaan. Illegale kamerverhuur is de meest voorkomende overtreding. Het invoeren van de bestuurlijke boete zorgt ervoor dat de gemeente snel en bestraffend kan optreden als woningeigenaren de regels overtreden. Lees het hele artikel op onze website.
Huisvesting voor internationale studenten op Zernike campus
Huisvesting voor internationale studenten op Zernike campus
De gemeente heeft samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen een overeenkomst met de SSH om op de Zernike Campus 400 eenheden te realiseren voor internationale studenten. De SSH gaat de huisvesting uitvoeren en beheren. Het gaat om tijdelijke huisvesting voor een periode van 10 jaar met de bedoeling om hiermee op korte termijn het aanbod van huisvesting voor internationale studenten te vergroten. Lees het hele artikel op onze website.
Verruiming kwijtscheldingsregels afvalstoffenheffing
Verruiming kwijtscheldingsregels afvalstoffenheffing
Gemeenten hebben van het Rijk de mogelijkheid gekregen om de vermogensnorm voor de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen te verhogen. Het college stelt de raad voor gebruik te maken van deze mogelijkheid. Hierdoor komen er meer Groningse huishoudens in aanmerking voor kwijtschelding van de afvalstoffenheffing. Gemeenten mogen de vermogensnorm voor echtgenoten bovenop de reguliere vermogensnorm met maximaal 2.000 euro verhogen. Voor een alleenstaande is de verhoging maximaal 1.500 euro en voor een alleenstaande ouder maximaal 1.800 euro. Voor toepassing van de verhoogde vermogensnorm is een raadsbesluit nodig. De raad kan besluiten de verhoging met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 in te laten gaan. Meer informatie op onze website.
Aandacht in gemeenteraad voor behoud Grunnegs
Aandacht in gemeenteraad voor behoud Grunnegs
In de Groningse gemeenteraad is afgelopen woensdag aandacht gevraagd voor behoud van het Gronings. De raadsleden kregen van burgemeester Koen Schuiling het Buusboukje Grunnegs van voormalig streektaalfunctionaris Olaf Vos. De burgemeester hoopt dat het boekje bijdraagt aan “behold van ’t Grunnegs!” Meer informatie vind je op de website van de gemeenteraad.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 23 november 2022

Nieuwsbrief Haren, 4 november 2022
Nieuwsbrief Haren
4 november 2022
Regengedichten in Haren
Regengedichten in Haren
Is het jou ook al opgevallen dat – als het regent – er gedichten tevoorschijn komen op straten en stoepen op het Raadhuisplein in Haren? Deze zogenaamde Green Poetry werd de afgelopen weken speciaal voor het festival Let’s Gro aangebracht door Renée Luth (beeldend kunstenaar en voormalig stadsdichter van de gemeente Groningen) en de graffiti artiesten Sebastiaan Baar en Jelle Albers (jonge talenten van Noordstaat). 

De regengedichten op stoepen en straten zijn aangebracht met een ecologische spray. Ze zijn alleen zichtbaar wanneer het regent. Waardoor we extra beseffen hoe dankbaar we mogen zijn voor regen. Vooral nu alles droger en warmer wordt. De regengedichten zijn tijdelijk: ze verdwijnen na verloop van tijd weer.

De foto is gemaakt op de Nieuwe Markt, bij het Forum. Ook hier is Green Poetry te lezen, net als in Ten Boer. 
Milieustraat Haren moeilijk bereikbaar tot en met 18 november
Milieustraat Haren moeilijk bereikbaar tot en met 18 november
De milieustraat Haren is tijdelijk moeilijk bereikbaar i.v.m. werkzaamheden aan kabels en leidingen aan de Westerse Drift en de Van Maerlantlaan. De omleidingsroutes zijn ter plekke aangegeven. De werkzaamheden duren tot en met 18 november.
Voorstelling Vinkhuizer Vrouwkracht in bibliotheek Haren
Voorstelling Vinkhuizer Vrouwkracht in bibliotheek Haren
Vinkhuizer Vrouwkracht is een project over racisme en uitsluiting, hoe je dat kunt bestrijden en hoe je daar door middel van theater vorm aan kan geven. Een intieme en pakkende voorstelling over discriminatie en racisme, gebaseerd op de persoonlijke verhalen van een groep vrouwen uit Vinkhuizen. In de voorstelling staan de persoonlijke verhalen van een aantal vrouwen uit de wijk Vinkhuizen centraal. Theatermaker Lianne Karel heeft er met de groep een intieme en pakkende voorstelling van gemaakt.

Het gehele project is een samenwerking van het WIJ-team Vinkhuizen en SPOT Groningen en is mede mogelijk gemaakt dankzij de afdeling Diversiteit & Emancipatie van de gemeente Groningen. Na de voorstelling is er een nagesprek met de vrouwen. Meer informatie vind je op de website van Forum Groningen en SPOT.
Bladeren gemeentelijke bomen in berm leggen
Bladeren gemeentelijke bomen in berm leggen
In het najaar, wanneer het blad weer van de bomen valt, gaat veel aandacht uit naar het schoonhouden van de straten en voetpaden. Dit is een klus waarbij veel materieel en mankracht wordt ingezet om de wegen veilig en begaanbaar te houden. Wanneer veel blad van gemeentelijke bomen in jouw tuin valt, kun je dit in de berm langs de weg leggen. De bladruimers van de gemeente nemen deze bladeren dan in hun ronde mee.
Om deze enorme klus goed uit te kunnen voeren en uw straat veilig en begaanbaar te houden hebben we een aantal voorwaarden opgesteld:

  • Uit ervaring is gebleken dat begin december alle bladeren van de bomen zijn. Je kunt tot half december het blad in de berm langs de weg en niet tegen bomen en andere obstakels leggen. De gemeente neemt deze bladeren mee.
  • Deze regeling is alleen voor het blad dat afkomstig is van gemeentelijke bomen; overig tuinafval mag niet aan de weg worden aangeboden. Dit wordt beschouwd en behandeld als een illegale storting.
Stremming spoorviaduct Oude Boerenweg Onnen
Stremming spoorviaduct Oude Boerenweg Onnen
Vanwege onderhoudswerkzaamheden aan het spoorviaduct Oude Boerenweg te Onnen, is het noodzakelijk deze voor één dag te stremmen op maandag 7 november tussen 07:00 uur en 16:00 uur.
Vervangen putdeksels in Haren
Vervangen putdeksels in Haren
Van donderdag 17 november tot en met zaterdag 19 november vervangt de gemeente 16 putdeksels. Dit gebeurt in de Molenweg (10), Cantersveen (3), Nesciolaan (2) en in de Magnolialaan (1).De vervanging van de putdeksel aan de Molenweg gebeurt in de avond en nacht van vrijdag op zaterdag van 21.00 tot 05.00 uur, vanwege het vele verkeer overdag op de Molenweg. Per locatie wordt de putrand eruit gefreesd en er komt een nieuwe rand voor terug. De aannemer herstelt het asfalt en plaatst een nieuwe putdeksel. Daar waar nodig, begeleidt een verkeersregelaar het verkeer. Deze werkzaamheden duren ongeveer 2 uur per put. De aannemer, die de werkzaamheden voor de gemeente uitvoert, informeert direct omwonenden per brief.

Tijdens een inspectie van putten bleek dat er in Haren verspreid op verschillende locaties putten te hoog in het wegdek liggen of niet meer goed functioneren. Hierover krijgen we ook meldingen van bewoners. Als de rand van de put kapot is, gaat het deksel losliggen. Als putten te hoog liggen merk je dit ook, als je er overheen rijdt.
Peter maakt bijzondere objecten en meubels van hout: 'Ik hou van schimmels en gezwellen'
Peter maakt bijzondere objecten en meubels van hout: ‘Ik hou van schimmels en gezwellen’
“Ik was altijd al aan het knutselen, als kind al. Maar mijn bedrijf is eigenlijk ontstaan uit nood”, vertelt circulair houtbewerker Peter van Eijsden vanuit zijn werkplaats in de Biotoop in Haren. Hij is de oprichter van Fout Hout, een bedrijf dat hout hergebruikt. Nadat zijn vorige bedrijf failliet ging, moest hij met weinig geld een huis inrichten. Dat bracht hem bij het creatief hergebruiken van hout.

“Na dat faillissement moest ik op zoek naar een goedkope manier om opnieuw te beginnen. Dit bracht me bij het recyclen van bestaande houten meubels en planken. Niet alleen zag ik hierdoor al snel hoe veel er eigenlijk wordt weggegooid, maar ook hoeveel er nog wél mogelijk is,” vertelt Peter. Dit wordt ook wel urban mining genoemd: het herwinnen van afgedankt restmateriaal en het terugvinden van oude waardevolle voorwerpen uit slooppanden, containers en bossen. Lees verder op de website.
Energietoeslag ook voor iets hogere inkomens
Energietoeslag ook voor iets hogere inkomens
Op woensdag 2 november heeft de gemeenteraad het budget voor het hulppakket beschikbaar gesteld. Dit betekent de start van een aantal nieuwe regelingen. Eén van de regelingen is het uitbreiden van de energietoeslag voor inwoners die nét buiten de boot vallen voor de energietoeslag van 1.500 euro.

Je vindt de regelingen op onze website. Heb je een inkomen tussen 120% en 140% van de bijstandsnorm? Dan kom je in aanmerking voor deze eenmalige energietoeslag. Het bedrag van deze eenmalige energietoeslag is 600 euro. Je kunt deze energietoeslag aanvragen tot en met 31 december 2022. Alle informatie over deze nieuwe regeling en het aanvraagformulier vind je op onze website. Weet je niet of u in aanmerking komt of wil je hulp bij het aanvragen? Dan kun je terecht bij het WIJ-team in jouw buurt. Lees de rest van het bericht op onze website.
Snorfietsen met benzinemotor niet meer welkom op fietspaden
Snorfietsen met benzinemotor niet meer welkom op fietspaden
Snorfietsen met een benzinemotor zijn niet meer toegestaan op een groot aantal fietspaden in de gemeente Groningen. Het gaat om fietspaden die in of langs een park, natuurgebied of recreatiegebied liggen. Met deze maatregel wil de gemeente fietsers, andere weggebruikers en de natuur beschermen tegen de vervuilende uitlaatgassen van snorfietsen. Snorfietsen met een benzinemotor stoten namelijk meer koolmonoxide, koolwaterstoffen en fijnstof uit dan auto’s en bestelbussen.

De nieuwe maatregel geldt op ruim 100 fietspaden. Dit zijn voornamelijk fietspaden waar geen weg langs ligt. De fietspaden waar het om gaat, zijn te herkennen aan het blauwe rechthoekige bord ‘fietspad’. Snorfietsers met benzinemotor kunnen een alternatieve route kiezen. Elektrische snorfietsen zijn er nog wel toegestaan.

De campagne Het is tijd wijst snorfietsers op de nieuwe maatregel. Meer informatie staat op hetistijd.nu. Hier vind je ook een kaart met alle fietspaden. Wie toch met z’n snorfiets de aangewezen fietspaden opgaat, riskeert een boete van ongeveer 100 euro.
Afvalvrijer leven, het kan en is niet moeilijk
Afvalvrijer leven, het kan en is niet moeilijk
Ook zo’n hekel aan al dat afval? Denk je ook wel eens na over een afvalvrijer leven? Maar hoe doe je dat? Nou, het is makkelijker dan je denkt… Emily-Jane Townley leeft volledig afvalvrij. Zij is het levende voorbeeld dat je met een baan én gezinsleven je afval zelf drastisch kunt verminderen. Haar belangrijkste tip? Begin gewoon. Met kleine stapjes maak je echt al het verschil. We delen graag haar tips om zelf de eerste stappen te zetten voor een afvalvrijer leven. Zie hiervoor de website Haal alles uit je afval. Emily gaf deze tips tijdens de Week van het Afval, een initiatief van de gemeente vanwege de gemeentelijke ambitie om in 2030 volledig afvalvrij te zijn.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 23 november 2022