Welkom op Noordlaren.eu

Prikbord

Hieronder ziet u een overzicht van Noordlaarder advertenties.
Wilt u zelf een advertentie plaatsen? Klik dan hier.

Nieuwsbrief Haren, 26 mei 2023
Nieuwsbrief Haren
26 mei 2023
Woensdag 14 juni buitenspeeldag bij CBS De Borg
Woensdag 14 juni buitenspeeldag bij CBS De Borg
De Sportcoach Haren en Huis voor de Sport Groningen organiseren ook dit jaar weer de buitenspeeldag in Haren. Wil jij of je kind(eren) ook meedoen aan de leukste spelletjes? Wie weet zit jij van iedereen wel het langst op de rodeostier. Kom woensdag 14 juni tussen 15.00 en 17.00 uur naar het grasveld naast CBS De Borg, Wederikweg 19 in Haren. De inloop is vrij, je hoeft je niet aan te melden.
Voorstellen voor nieuw beleid detailhandel en horeca in binnenstad Groningen
Voorstellen voor nieuw beleid detailhandel en horeca in binnenstad Groningen
Het gaat goed met onze binnenstad, blijkt uit meerdere onderzoeken. Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft én om de binnenstad te beschermen en te versterken, doen Burgemeester & Wethouders een aantal voorstellen. Bijvoorbeeld flitsbezorgers verhuizen naar bedrijventerreinen, omdat ze zorgen voor verloedering in de binnenstad door afgeplakte ramen. Een ander voorstel is niet meer toestaan dat er meer supermarkten bijkomen in de binnenstad. Het zorgt voor te grote concurrentie met de horeca. Zie voor meer informatie punt 6 en 11 op de besluitenlijst op onze website.
Campagne ‘stoep vrij’ vraagt aandacht voor start terrasseizoen
Campagne ‘stoep vrij’ vraagt aandacht voor start terrasseizoen
Het terrasseizoen is weer begonnen! Dat betekent een bruisende binnenstad met volle terrassen. In die drukte en gezelligheid moeten we niet vergeten om rekening te houden met andere bezoekers van de binnenstad. Daarom wordt vanuit de campagne ‘Stoep vrij, iedereen blij’ aandacht gevraagd voor de start van het terrasseizoen.

Met de actie vragen we ondernemers hun terras niet groter uit te zetten dan de vergunde omtrekken, om zo de stoep vrij en toegankelijk te houden. Ook doen we een oproep aan terrasbezoekers. Zij kunnen ook meehelpen met het toegankelijk houden van de stoep, door bijvoorbeeld bij het gaan zitten op hun stoel te controleren of er voldoende ruimte overblijft voor voorbijgangers. Ook kunnen ze – als ze met de fiets richting terras komen – hun fiets in de daarvoor aangewezen rekken, vakken of stallingen plaatsen. Kijk voor meer informatie op stoepvrij.groningen.nl.
Eerste stappen gezet naar eiwittransitie
Eerste stappen gezet naar eiwittransitie
De verwachte groei van de wereldbevolking in steden is zo hoog, dat er met spoed gekeken moet worden naar andere vormen van voedselproductie. Onderzoek wijst uit dat een eiwittransitie noodzakelijk is (de overstap naar het eten van meer plantaardige eiwitten). Deze plantaardige eiwitten zijn namelijk sneller te produceren en veroorzaken minder overlast voor het milieu.
Groningen heeft een agrarisch achterland en veel ontwikkelkansen door de RUG, Hanzehogeschool en het Akkoord van Groningen. Daarom zijn we als gemeente alvast begonnen met onderzoek hoe wij in het Noorden minder afhankelijk kunnen zijn van import en meer zelf kunnen produceren. Doelstelling is dat ons eten in 2030 uit 40% dierlijke eiwitten en 60% plantaardige eiwitten bestaat.

Zodra de onderzoeken klaar zijn, wordt er een routekaart gemaakt hoe we dat doel moeten behalen in 2030. Deze routekaart moet begin 2024 klaar zijn. Lees er meer over in de startnotitie eiwittransitie.
Doe mee aan enquête over centrale overstappunten
Doe mee aan enquête over centrale overstappunten
Hoe sta jij tegenover de aanleg van een centraal overstappunt voor openbaar vervoer en deelmobiliteit (fietsen en/of auto’s) in jouw wijk? Welke voorzieningen vind je daarbij belangrijk? En zou je bereid zijn om (meer) gebruik te maken van een deelauto of deelfiets als deze centraal in de wijk op zo’n overstappunt wordt aangeboden? Deel jouw mening hierover door de vragenlijst in te vullen. Dit kost je ongeveer 10 minuten. Meedoen kan tot en met maandag 29 mei.
Gratis training ‘Met volle angst vooruit’
Gratis training ‘Met volle angst vooruit’
Wil jij meer vrijheid en geluk ervaren? Maar laat je je nu nog tegenhouden door je twijfels en onzekerheid? Herken je de angst om ‘nee’ te zeggen, of lig je ‘s nachts te piekeren? Tijdens onze training ‘Met volle angst vooruit’ leer je in vier dagdelen hoe je vol lef het leven tegemoet kunt gaan.

De cursus wordt gegeven op vier woensdagochtenden in ons Trainingscentrum aan de Leonard Springerlaan 3 in Groningen. De data zijn 31 mei, 7 juni, 14 juni en 21 juni. De training duurt steeds van 09.00 tot 11.30 uur. Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op gemeente.groningen.nl/trainingscentrum.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 29 mei 2023

Nieuwsbrief Haren, 12 mei 2023
Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Haren
12 mei 2023
Gratis Tegeltaxi haalt weer gewipte tegels op
Gratis Tegeltaxi haalt weer gewipte tegels op
De Tegeltaxi, een vrachtauto van de gemeente Groningen, rijdt de komende periode weer om uit de tuin gewipte tegels op te halen. De overtollige tegels kunnen op vaste data in mei, juni en juli worden aangeboden aan de gratis ophaalservice. Tegels vervangen door groen is niet alleen mooi, maar groen werkt ook verkoelend, helpt wateroverlast tegen te gaan en is goed voor de biodiversiteit.

De Tegeltaxi rijdt op vastgestelde dinsdagen door verschillende wijken en dorpen. Als er minder dan 20 m2 aan tegels of klinkers uit de tuin zijn weggehaald, kun je ze aanmelden via de website van Duurzaam Groningen. Hier staat ook de planning. De stenen moeten op een straathoek worden neergelegd en zodanig dat de grijper van de vrachtauto ze goed kan oppakken. In Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren rijdt de Tegeltaxi op dinsdag 13 juni.
Proef met robot schrobzuigmachine sporthal Scharlakenhof
Proef met robot schrobzuigmachine sporthal Scharlakenhof
Vorige week is Sport050 een proef gestart om met een robot schrobzuigmachine de sportvloer te reinigen van sporthal Scharlakenhof in Haren. Vier weken lang, zeven dagen per week wordt de machine ingezet. De robot zal voornamelijk in de nachtelijke uren aan het werk zijn, zodat onze sporters op een schone en stroeve vloer sporten. De proef wordt uitgevoerd in samenwerking met Veilige Sportvloeren.
Kranslegging bij monument april-meistakingen
Kranslegging bij monument april-meistakingen
Wethouder Kirsten de Wrede legde woensdag 3 mei een krans bij het monument voor de slachtoffers van de april-meistakingen in 1943. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de 34 Nederlanders die zijn omgebracht en in het moerassige natuurgebied Appelbergen bij Haren zijn begraven. Een deel van de lichamen werd na de oorlog teruggevonden. Waarschijnlijk liggen hier meer mensen begraven, maar hun lichamen zijn nooit gevonden. Tot verdriet en wanhoop van de achtergebleven familie. Lees meer over dit indrukwekkende verhaal op de website van de Verhalen van Groningen.
Wateroverlast na hoosbui Haren
Wateroverlast na hoosbui Haren
Wat een hoosbui afgelopen zaterdag 6 mei in Haren. Dit zorgde voor behoorlijk wat wateroverlast. We willen graag weten hoe erg het in jouw buurt was. Stuur ons daarom jouw foto of video hiervan. Zo krijgen we de knelpunten in beeld.
Bouwbord gymzaal De Meet Haren onthuld
Bouwbord gymzaal De Meet Haren onthuld
Donderdag 11 mei onthulde wethouder Carine Bloemhoff het bouwbord van gymzaal de Meet in Haren. “Een bijzondere dag”, aldus de wethouder. “Stiekem is er al gestart met de bouw, maar vandaag vieren we het officieel. De nieuwe gymzaal gaat overdag gebruikt worden door de kinderen van drie basisscholen: OBS De Wissel, Basisschool Het Mozaïek en CBS De Borg. Na schooltijd wordt het verhuurd door Sport050 aan verenigingen, waaronder turnvereniging HSV. De gymzaal wordt grotendeels teruggebouwd op de plek van de afgebrande gymzaal. De gymzaal wordt iets groter, omdat gymzalen tegenwoordig een grotere afmeting hebben. Zo kunnen de scholen straks weer binnen een straal van één kilometer gymmen!”
BiotOPENdag 2023
BiotOPENdag 2023
Wist je dat De Biotoop van Haren een van de grootste creatieve broedplaatsen van het noorden is? Nieuwsgierig hoe dat eruitziet?  Kom dan op zondag 21 mei naar de enige echte BiotOPENdag. Van 11:00 tot 17:00 uur openen die dag ruim honderd deelnemende ateliers, theaters, studio’s, horecagelegenheden en andere creatieve bedrijven hun deuren.

Lees meer over BiotOPENdag op de website van Kunstpunt Groningen.
Nieuw pontje en fietspaden bij Zuidlaardermeer
Nieuw pontje en fietspaden bij Zuidlaardermeer
Een nieuw pontje en nieuwe fietspaden zorgen ervoor dat het Rondje Zuidlaardermeer bewaard blijft. Het pontje krijgt een nieuwe oversteekplaats op een andere plek in het Drents Diep en wordt waarschijnlijk in juni 2023 in gebruik genomen op de nieuwe plaats. Sinds april kunnen inwoners weer met het pontje het Drents Diep oversteken. Dat is eerst nog met het oude pontje, maar al wel op de nieuwe plek. Er wordt druk gewerkt aan nieuwe fietspaden naar de oversteekplaats.

Het nieuwe pontje is duurzaam en toegankelijk voor mensen met een handicap. Het pontje is geschikt voor rolstoel, scootmobiel en duofiets. Het pontje is elektrisch. Stroom wordt opgewekt door zonnepanelen. Het pontje kan ook nog makkelijk met de hand bediend worden. Lees meer op de website van de Provincie Groningen.
Welkom op de Oude Drafbaan in het Stadspark
Welkom op de Oude Drafbaan in het Stadspark
Vandaag, vrijdag 12 mei tussen 12.00 en 22.00 uur, is het terrein van de Oude Drafbaan aan de Concourslaan in het Stadspark open voor iedereen. Daarna is de Drafbaan op de volgende data open tussen 09.00 en 22.00 uur: 13, 14, 19, 20, 21, 26, 27, 28 mei en 2, 3 en 4 juni.  

Op al deze dagen kun je het enorme terrein verkennen waar straks weer veel grote concerten worden gegeven, zoals Stadspark Live en Rammstein. Inmiddels is de renbaan van ruim een kilometer lang geasfalteerd. Je kunt er dus heerlijk kunt skeeleren, fietsen of rennen. Op het terras kun je een drankje bestellen.

De Oude Drafbaan wordt in de toekomst onderdeel van het Stadspark. Zo is dat afgesproken in de Visie Stadspark. Inwoners worden bij de plannen betrokken. Een eventuele uitbreiding van de openingstijden en meer informatie vind je op de onze website. Er zijn uitzonderingen als er evenementen op het terrein worden georganiseerd. Kijk daarvoor op de evenementenkalender.
Doe ook mee met Maai Mei Niet en win een stoel
Doe ook mee met Maai Mei Niet en win een stoel
De gemeente Groningen doet mee aan het initiatief Maai Mei Niet. Dit houdt in dat we geselecteerde grasvelden vanaf juni beginnen te maaien. Thuis kun je ook eenvoudig meedoen. Duurzaam Groningen heeft daarom deze maand een ludieke actie: ‘Red de planeet, op je luie ….’. Doe je ook mee? Geef het aantal m2 op dat je niet maait. Zo bouwen we samen aan de grootste grasmat van Groningen.

Door mee te doen kun je een tuinstoel winnen. Deze week reikte wethouder Kirsten de Wrede de eerste stoel uit. De gelukkige winnares is Dienke Slatman. De hele maand geven we nog stoelen weg. Kijk op de website van Duurzaam Groningen voor meer info en maai je tuin een maandje niet. Als je je gras niet of minder vaak maait, kunnen bijen makkelijker voedsel vinden en dat is goed voor ons voedsel. Kort gras is bovendien minder goed bestand tegen de droogte.
Grofvuil wegbrengen? Huisvuilpas meenemen!
Grofvuil wegbrengen? Huisvuilpas meenemen!
Weet je nog? Sinds 1 maart dit jaar heb je de huisvuilpas nodig om grofvuil weg te brengen naar het afvalbrengstation. Dus gebruik je het hemelvaart- of pinksterweekend voor een verhuizing, zolderopruiming of tuinproject? En komt daar het nodige grofvuil bij vrij? Denk dan om de huisvuilpas. Het laatste dat je wilt, is met een volle kofferbak of bakfiets voor een dichte slagboom staan. Lees meer over de huisvuilpas op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Geplaatst op: 16 mei 2023

Nieuwsbrief Haren, 21 april 2023
Nieuwsbrief Haren
21 april 2023
Nieuwe brandweerkazerne Haren officieel geopend
Nieuwe brandweerkazerne Haren officieel geopend
Zaterdag 15 april werd de nieuwe brandweerkazerne van brandweer Haren in Felland geopend. Teamleider Sietse Smit van Veiligheidsregio Groningen kijkt terug op een geslaagde dag: “Op 26 november heeft de verhuizing al plaatsgevonden. Zaterdag hebben we, als afsluiting van een mooie dag waarbij de inwoners van Haren en omstreken de kazerne en de voertuigen konden bekijken, de officiële opening gevierd.”

“We zijn trots op wat er staat en wat er in staat. Het gebouw en het terrein voldoen aan alles wat je je zou kunnen wensen. Na het onthullen van de oude brandkraan die is opgeknapt en meeverhuisd vanaf de oude kazerne, konden burgemeester Koen Schuiling en Johan Klootsema, al 35 jaar vrijwilliger in Haren, officieel de voordeur openen.”
Hondenpoep opruimen
Hondenpoep opruimen
Nu het mooie lenteweer er is, wordt er ook weer veel buiten gespeeld. Het is wel vervelend als kinderen tijdens het spelen in de hondenpoep stappen of de bal er doorheen rolt. Laat jouw hond daarom niet op een speelveld poepen. En als het per ongeluk wél gebeurt, ruim de poep dan op. Overal in de gemeente Groningen geldt de opruimplicht.
Het jaarlijkse Oranjefeest: Koningsnacht en Koningsdag
Het jaarlijkse Oranjefeest: Koningsnacht en Koningsdag
Volgende week vieren we het grootste volksfeest van het jaar. Dat willen we veilig maar vooral feestelijk doen. Tijdens Koningsnacht en Koningsdag zijn er verschillende vrijmarkten, kinderactiviteiten, optredens en andere festiviteiten in de hele gemeente.

In de binnenstad zijn verschillende festiviteiten georganiseerd door onder andere de Oranjevereniging. Deze eindigen uiterlijk om 02.00 uur (Koningsnacht). Op Koningsdag eindigen de festiviteiten om 22.00 uur. Kijk voor meer informatie over het programma, de vrijmarkten en regels tijdens Koningsnacht en -dag op gemeente.groningen.nl/koningsdag.

Kom je naar de binnenstad? Kom dan zoveel mogelijk op de fiets. Parkeer je fiets in de fietsenrekken of gratis in de fietsenstallingen aan de Nieuwe Markt of Grote Markt. Kom je met de auto? Parkeer je auto bij een P+R en reis verder met de bus. Plan je reis via 9292.nl.

Tijdens Koningsnacht (woensdag 26 april) is op het Evenemententerrein Stadspark (voormalige Drafbaan) het festival De Helden van Oranje. Op Koningsdag (donderdag 27 april) vindt daar het festival Kingsland plaats.
Maandag 24 april inloopbijeenkomst evenementenbeleid
Maandag 24 april inloopbijeenkomst evenementenbeleid
De gemeente Groningen wil graag met inwoners en belanghebbenden in gesprek over evenementen. Binnenkort gaan het college van B&W en de gemeenteraad het nieuwe evenementenbeleid vaststellen voor de komende jaren. Er zijn vier ambities. Deze ambities hebben wij gebaseerd op de evaluatie, nieuwe ontwikkelingen en ambities uit het coalitieakkoord. De gemeente zet in op een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid. Evenementen moeten van en voor iedereen zijn. Alle inwoners en bezoekers moeten zich welkom voelen. En de gemeente wil de impact van evenementen op het milieu en de natuur verkleinen. Ook wil de gemeente de maatschappelijke waarde van evenementen zo groot mogelijk laten zijn.

Wil je meepraten? Kom dan maandag 24 april tussen 19.00 en 20.30 uur naar het Stadhuis, Grote Markt 1. Je kunt naar binnen via de trouwingang op de begane grond, onder het bordes.
Schade in de openbare ruimte kun je gemakkelijk online melden
Schade in de openbare ruimte kun je gemakkelijk online melden
Zie je een kapotte lantaarnpaal, ervaar je hinder van losliggende stoeptegels of zie je loshangende takken in een boom? Dan kun je eenvoudig online een melding maken bij de gemeente. Vanaf nu gebruiken we hiervoor een nieuw systeem, Signalen. Als je een melding doet, vragen we naar je gegevens (telefoonnummer en e-mailadres). Je hoeft dit niet in te vullen. Maar we willen je vragen dit wel te doen. Soms is het nodig om contact op te nemen voor extra informatie en uitleg. Meldingen die we niet begrijpen, kunnen we helaas niet oppakken. Samen helpen we de openbare ruimte voor iedereen prettig te houden. We danken je alvast voor je hulp.

Voorheen gebruikten we voor meldingen de app Slim Melden. Mocht je deze app nog op je telefoon hebben, dan kun je deze het beste verwijderen. Hoe je een snelkoppeling maakt op je telefoon naar het nieuwe systeem, lees je op onze website.
Groningse Duurzame Huizendag op zaterdag 13 mei
Groningse Duurzame Huizendag op zaterdag 13 mei
Tijdens de voorjaarseditie van de Duurzame Huizendag op zaterdagmiddag 13 mei, zie jij hoe je duurzaam kunt wonen en leven. Bijna 20 bewoners stellen op deze dag hun woning open. Daar voel jij bijvoorbeeld het comfort van een goed geïsoleerd huis met vloerverwarming of hoor je van alles over zonnepanelen voor je huis én elektrische auto. Bovendien hoor je over verschillende typen warmtepompen en delen de bewoners hun tips en ervaringen met je. Zij vertellen je tenslotte graag meer over de lage energierekening, hun ervaringen met installatiebedrijven en de kosten van verduurzaming. In deze voorjaarseditie is er ook volop aandacht voor tuinen waar het regenwater goed weg kan, vogels en kleine beestjes zich thuis voelen en waar je blij wordt van het groen. Meld je aan via de website van Duurzaam Groningen.
Gratis energieadvies voor een koel huis in de zomer
Gratis energieadvies voor een koel huis in de zomer
Ook in de lente en zomer gaat energie, en dus geld, besparen gewoon door. Zoals je huis in de winter warm moet blijven, moet het in de zomer juist lekker koel zijn. Dat kan onder andere door het aanbrengen van tochtstrips en het dichten van naden en kieren. Bovendien bespaar je met ledlampen het hele jaar door. Meer weten? Boek gratis een energiecoach van Duurzaam Groningen, het duurzaamheidsplatform van de gemeente. Deze coach kijkt samen met jou hoe je nog meer kunt besparen op je energierekening. Waar nodig krijg je voor 50 euro per huishouden aan energiebesparende materialen cadeau. Je boekt een gratis energiecoach via duurzaamgroningen.nl/energieadvies of stuur ons een mail
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 21 april 2023

Nieuwsbrief Haren, 14 april 2023
Nieuwsbrief Haren
14 april 2023
Verbouwde basisschool Het Mozaïek geopend
Verbouwde basisschool Het Mozaïek geopend
Wethouder Carine Bloemhoff van Onderwijs opende donderdagochtend 13 april de verbouwde basisschool Het Mozaïek in Haren. De school is aan de buiten- en binnenkant helemaal veranderd. “Met de nieuwe indeling kunnen de kleuters nu nóg beter bij de rest van de school worden betrokken. Dat zie je ook terug op het nieuwe groene schoolplein, waar voor ieder kind iets leuks te doen is. Ik heb gehoord dat jullie zelf als kinderen ook mochten meedenken over het nieuwe schoolplein. Het is prachtig geworden. Dat wordt dus lekker veel buitenspelen!”, sprak ze kinderen en ouders enthousiast toe.
Maai je gras thuis de komende tijd niet of minder
Maai je gras thuis de komende tijd niet of minder
De gemeente Groningen doet mee aan het initiatief Maai Mei Niet. Dit houdt in dat we geselecteerde grasvelden vanaf juni beginnen te maaien. Thuis kun je hier ook eenvoudig aan meedoen. Wist je dat minder maaien al voor tot tien keer zoveel bijen kan zorgen? Doe je ook mee?

Het effect van niet maaien is dat tussen het gras planten tot bloei kunnen komen. Het stuifmeel en nectar van de bloemen is voedsel voor insecten zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Langer gras is bovendien beter bestand tegen droogte en hitte waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Minder maaien, stukken gras niet maaien of helemaal niet maaien helpt enorm. Kijk voor meer informatie op de website van Maai Mei Niet Nederland. Op onze website vind je meer informatie over ons maaibeleid. Je vindt er ook kaarten van gebieden die we pas in juni beginnen te maaien.
Nieuwe kinderburgemeester gezocht
Nieuwe kinderburgemeester gezocht
De gemeente Groningen zoekt een nieuwe (loco-)kinderburgemeester voor de periode september 2023 tot september 2024. Als kinderburgemeester denk en praat je mee over wat je belangrijk vindt in de gemeente Groningen. In dit filmpje vertellen ex-kinderburgemeesters wat een kinderburgemeester allemaal doet. De ex-kinderburgemeesters hebben veel geleerd van hun ambtstermijn. Bijvoorbeeld om te presenteren en voor grote groepen te spreken.

Alle kinderen uit de groepen 6 en 7 van basisscholen uit de gemeente Groningen kunnen zich aanmelden als kandidaat. Hiervoor moeten ze een vlog maken van maximaal 1 minuut en het aanmeldformulier invullen. Kijk voor meer informatie en aanmelden op onze website. Aanmelden kan tot en met maandag 15 mei. Je moet wel in de gemeente Groningen wonen om (loco-)kinderburgemeester te worden.
Gemeente wil gezondheidsverschillen inwoners verkleinen
Gemeente wil gezondheidsverschillen inwoners verkleinen
De gemeente Groningen wil zorgen dat meer mensen gezonder en langer gezond leven. Nu zijn er binnen de gemeente nog grote verschillen. De gemeente investeert 9,5 miljoen euro. Met het geld willen we bijvoorbeeld de leefstijl van inwoners verbeteren, ondersteunen bij opvoeden en opgroeien, kennis delen en gezondheidsactiviteiten organiseren in wijken en dorpen. De afgelopen jaren is er al veel geïnvesteerd. Daardoor is Groningen onlangs voor de tweede keer uitgeroepen tot gezondste stad van Nederland. Lees meer op onze website.
Bijverdienen met een uitkering loont dit jaar extra
Bijverdienen met een uitkering loont dit jaar extra
Mensen in de bijstand die een parttime baan hebben, krijgen dit jaar 15 procent van hun jaarinkomen extra. Tot voor kort loonde werken niet, doordat je inkomen gekort werd op je bijstand en je bijvoorbeeld wel je reiskosten moest betalen. Met de maatregel hoopt de gemeente mensen te stimuleren aan het werk te gaan en de bijstand te verlaten. Voor de maatregel is 700.000 euro beschikbaar. Lees meer op onze website.
Minder plastic op Koningsdag
Minder plastic op Koningsdag
Sinds 1 januari 2023 geldt voor evenementen en festivals in de gemeente Groningen een verbod op wegwerpbekers (single use plastic). Deze stap nemen we om de hoeveelheid afval bij evenementen te verminderen. Organisatoren kunnen kiezen voor twee alternatieven: recyclebare of herbruikbare bekers.

De horeca in de binnenstad van Groningen kiezen voor het recyclebare systeem. Hierbij zijn de bekers gemaakt van hoogwaardig recyclebaar materiaal. Ondernemers betalen een ecotaks voor deze bekers om ze nadien te laten recyclen. Deze ecotaks kan doorberekend worden aan gebruikers van de bekers, oftewel de Koningsdagbezoeker. Groningse horeca kiezen voor een ecotaks van 1 euro voor gebruik van een beker. Deze betaal je één keer. Als je de beker inlevert bij het halen van een nieuwe consumptie, dan betaal je geen ecotaks. Bekijk het filmpje of lees meer op onze website.
Informatiepunten Digitale Overheid helpen gratis met digitale zaken
Informatiepunten Digitale Overheid helpen gratis met digitale zaken
Van senioren die niet kunnen inloggen met hun DigiD tot jongeren die vastlopen bij de aanvraag van hun studiefinanciering. Bij de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s) is iedereen welkom voor gratis hulp bij digitale zaken. Een paspoort aanvragen, je rijbewijs verlengen of belastingaangifte doen met behulp van DigiD. Bijna alles regel je tegenwoordig digitaal. Maar wat doe je als je er niet uitkomt? Inwoners van de gemeente Groningen kunnen bij alle bibliotheken gratis terecht bij de IDO’s. Lees de rest van het artikel op onze website.
Geef je mening over OOG
Geef je mening over OOG
Omroep Organisatie Groningen, beter bekend als OOG, is dé lokale publieke omroep voor alle inwoners van de gemeente Groningen. OOG kom je tegen op TV, op de radio en op sociale media. OOG wil graag weten wat jij van de omroep vindt. Met behulp van de antwoorden die jij geeft wil de omroep de dienstverlening verbeteren. Onder alle inzendingen worden drie Forum giftcards verloot ter waarde van 25 euro. Meedoen? Dat kan via deze vragenlijst.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 19 april 2023

Nieuwsbrief Haren, 7 april 2023
Nieuwsbrief Haren
7 april 2023
Start bouw Peter Petersenschool Haren
Start bouw Peter Petersenschool Haren
Wethouder Carine Bloemhoff van Onderwijs gaf donderdagochtend 6 april, samen met leerlingen van jenaplanschool Peter Petersen, het startsein voor de uitbreiding en renovatie van hun school in Haren. Door de groei van het aantal leerlingen is permanente uitbreiding noodzakelijk. Daarnaast wordt het bestaande schoolgebouw gerenoveerd. De school kan zo de komende jaren weer vooruit met een mooi en duurzaam gebouw.

De gemeente Groningen investeert de komende jaren miljoenen euro’s om de kwaliteit van schoolgebouwen in onze gemeente aan te pakken en te verbeteren. Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.
Woonborg en gemeente Groningen organiseerden de eerste tuindag in Haren
Woonborg en gemeente Groningen organiseerden de eerste tuindag in Haren
Op zaterdag 1 april werden aan de Hemelrijk in Haren de handen uit de mouwen gestoken om de tuin en de buurt groener en schoner te maken. Er werden tegels gewipt en planten gepoot. Er is gras gemaaid en zwerfafval opgeruimd. Woonborg zorgde voor tuingereedschap en een hovenier, de gemeente voor grijpers, planten en budget voor de catering. Het idee voor deze dag kwam van een van de bewoners aan de Hemelrijk.

Op zaterdag 15 april is de tweede tuindag: aan de Beukenlaan in Glimmen.
Wat vind jij belangrijk in het Groninger landschap?
Wat vind jij belangrijk in het Groninger landschap?
Wat vind jij van erfgoed, landschap en monumenten? In 2017 vroegen wij dit al aan de inwoners van de toenmalige gemeente Groningen. We hebben de vragenlijst vernieuwd en hopen nu ook op de inbreng van de inwoners van de voormalige gemeenten Ten Boer en Haren en de nieuwe wijk Meerstad. Met de resultaten willen wij onze erfgoednota (2017) opnieuw bekijken en aanvullen.

Met erfgoed bedoelen we oude of bijzondere gebouwen met historische betekenis. Ook landschappelijke elementen kunnen erfgoed zijn. Denk aan oude wegen, paden, waterlopen, wierden, dorpslinten, historisch groen en archeologische plekken.

In de vragenlijst kun je ook ‘Sleeping Beauties’ aangeven. Dit zijn plekken of gebouwen die volgens jou meer aandacht verdienen, omdat de (historische) waarde nu niet goed zichtbaar is. De gemeente wil elk jaar een paar Sleeping Beauties ‘wakker kussen’, met andere woorden: meer aandacht geven of opknappen. Welke Sleeping Beauty wil jij laten opknappen? Grijp je kans en vul de vragenlijst in!
College verbiedt jacht op gronden in bezit van gemeente
College verbiedt jacht op gronden in bezit van gemeente
Het college van B&W gaat op gronden die in het bezit zijn van de gemeente Groningen de jacht, schadebestrijding en beheer ‘met het geweer’ verbieden. Het gaat in het collegebesluit om ongeveer 400 hectare grond. Het gemeentebestuur beschouwt dieren als medebewoners van onze gemeente en wil beter met hen omgaan. Het doden van dieren wil het college daarom zoveel mogelijk beperken. Zie voor meer informatie de raadsbrief of de bijlage met meer uitleg.
Jaron van basisschool De Zaaier beste Junior Cyber Agent
Jaron van basisschool De Zaaier beste Junior Cyber Agent
Donderdag 30 maart was de huldiging van de beste Junior Cyber Agents van de gemeente Groningen in Forum Groningen. De Junior Cyber Agents zijn in gezelschap van hun klassen gehuldigd door burgemeester Koen Schuiling en de politie. Jaron van basisschool De Zaaier heeft de meeste punten behaald in de game HackShield en is daarmee de beste Junior Cyber Agent van de gemeente Groningen. Jaymaro en Daan, ook van basisschool De Zaaier, zijn tweede en derde geworden. De winnaars hebben mooie prijzen gewonnen voor zichzelf en ook voor hun klas.

De online game HackShield maakt kinderen via gamification en storytelling bewust van de gevaren die ze online lopen. Junior Cyber Agents beschermen niet alleen zichzelf, maar ook hun omgeving tegen online gevaar. Kinderen kunnen nog steeds de spannende game spelen.
Waardering voor mantelzorgers
Waardering voor mantelzorgers
Zorg je intensief voor je partner, ouder, kind of andere naaste? Dan ben je mantelzorger. De gemeente Groningen waardeert de zorg en inzet die mantelzorgers geven. Als blijk van waardering ontvang je een mantelzorgwaarderingskaart met zes coupons om iets leuks te gaan doen. De kaart kun je aanvragen bij het Steunpunt Mantelzorg van Humanitas.
Kinderburgemeesters vieren 5-jarig jubileum
Kinderburgemeesters vieren 5-jarig jubileum
Op vrijdag 31 maart kwamen de (ex) loco- en kinderburgemeesters van de gemeente Groningen samen om hun 5-jarig jubileum te vieren. Het jubileumfeestje begon in het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG. De meeste kinderburgemeesters waren tijdens hun ambtstermijn ambassadeur van het Beatrix Kinderziekenhuis.

Javano was in 2017-2018 de eerste Kinderburgemeester. Inmiddels heeft Fatoumata in 2022 het stokje na nog drie kinderburgemeesters overgenomen. In totaal heeft de gemeente Groningen al vijf kinderburgemeesters en vijf loco-kinderburgemeesters gehad. Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.
Schaf met 25 euro korting een regenton aan
Schaf met 25 euro korting een regenton aan
De drinkwaterproductie in Groningen staat onder druk. Bespaar kostbaar leidingwater en gebruik regenwater voor de tuin. Een goed moment om een regenton aan te schaffen. Goed voor de planten en heel aantrekkelijk nu de gemeente Groningen 25 euro korting geeft.

Met een regenton heb je altijd water voor je tuinplanten op voorraad. Het is gratis en bovendien kalkvrij, dus ook zeer geschikt voor ramen lappen. Bovendien verdwijnt het opgevangen regenwater niet in het riool. Zo draagt de regenton bij aan een groene tuin en een duurzaam Groningen.

Inwoners van de gemeente kunnen met een kortingsbon van 25 euro een regenton naar keuze kopen. Deze bon is te vinden op onze website. Ook liggen er kortingsbonnen in de veertien deelnemende winkels. Kijk voor meer informatie op de website van Duurzaam Groningen. De actie loopt tot 1 december 2023.
Gratis 6-weekse cursus Grip & Glans
Gratis 6-weekse cursus Grip & Glans
Wil je meer sociale contacten, maar is de drempel nog te hoog? Wil je je dagen anders invullen, maar weet je nog niet hoe? Kortom, wil je wat meer uit je leven halen? Dan is de gratis cursus ‘Grip & Glans’ van het Trainingscentrum wat voor jou!

Je leert positief in het leven te staan, vaker initiatief te nemen en doelen te stellen én te halen. Je zult meer zelfvertrouwen krijgen en inzien wat voor jou belangrijk is.

Wanneer?
De cursus is vanaf dinsdag 16 mei elke dinsdagochtend van 9:30-12:00 uur (6x).
Voor meer informatie kun je ook eerst even binnenlopen bij de gratis koffieochtend:
- donderdag 13 april van 9:30-12.00 uur, Leonard Springerlaan 3 in Groningen Zuid; 
- donderdag 20 april van 9:30-12.00 uur, Ypemaheerd 42 in Beijum.
Of kijk op onze website.
Lekker fit en veilig fietsen tot je 100ste?
Lekker fit en veilig fietsen tot je 100ste?
Doortrappen Groningen helpt je om fit en veilig te kunnen blijven fietsen. Fietsen is fijn! Je blijft langer gezond en zelfstandig. En je houdt contact met andere mensen. Doortrappen Groningen bestaat uit verschillende fietsactiviteiten bij jou in de buurt. Je kunt er gratis aan meedoen. Bijvoorbeeld:

  • Een driewielfiets uitproberen.
  • Tips krijgen over veilig fietsen.
  • Een gezellige groepsfietstocht maken.

Zo blijf je fit en veilig fietsen tot je 100ste.

Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 19 april 2023

Nieuwsbrief Haren, 31 maart 2023
Nieuwsbrief Haren
31 maart 2023
Lelijk grasveld wordt mooi buurtbosje
Lelijk grasveld wordt mooi buurtbosje
Twee bewoners van de Onnerweg in Haren bedachten het: maak van een vrij lelijk grasveld een mooi buurtbosje. Plannen werden gemaakt, omwonenden geïnformeerd. Afgelopen zaterdag 25 maart was het zover. De eerste bomen werden geplant: acht oude appel hoogstamrassen, twee kweeappels, één tamme kastanje en één walnoot. Jong en oud hielpen mee. Bewoners gaan, samen met Duurzaam Haren, de hoogstamvruchtbomen zelf onderhouden.
Nieuwbouw gymzaal De Meet van start
Nieuwbouw gymzaal De Meet van start
De bouw van de nieuwe gymzaal De Meet aan de Mellenssteeg is gestart. Haren krijgt hiermee weer een nieuwe gymzaal, nadat de oude volledig is afgebrand. Vanwege de werkzaamheden wordt de fietsroute vanaf de Clematisweg naar obs De Wissel vanaf april gedurende de bouw afgesloten. Het fietspad van de Tussenziel naar de Mellenssteeg wordt om veiligheidsredenen tijdens transporten soms tijdelijk afgesloten. Met borden wordt een omleiding aangegeven. 

De gymzaal wordt gasloos, energieneutraal, circulair én natuurinclusief. Er worden biobased materialen gebruikt, zoals hennepvezelisolatie, een demontabele houten constructie en de gymzaal krijgt een gevel van hergebruikte geknipte betontegels. Nestkasten in de gevel voor verschillende vogelsoorten, een spouw voor vleermuizen en een sedum groen dak maken de gymzaal natuurinclusief. Wil je de bouw volgen? Download dan de omgevingsapp op jouw telefoon, zoek op ‘Gymzaal de Meet Haren’.   

Impressie gymzaal (Wind Design & Build)
College bezoekt Noordlaren
College bezoekt Noordlaren
Dinsdag 28 maart was het college op bezoek in Noordlaren. De wekelijkse collegevergadering is gehouden in de Rieshoek, waar de collegeleden na de lunch werden rondgeleid. Daarna nam het bestuur van dorpsvereniging Noordlaren het stokje over voor een wandeling door het dorp. Daarbij werd een bezoek gebracht aan de eeuwenoude kerk en het haventje.

Ze mochten binnenkijken bij boer Veldman, die op hoge leeftijd nog steeds een aantal koeien op stal heeft. Daarna gingen ze verder en werd er een bezoek gebracht aan de boerderij van Luuk Hoenderken. Ook was het mogelijk molen De Korenschoof te bezoeken. Tijdens alle gesprekken was er veel aandacht voor natuurbeheer wat ook door boeren in de omgeving wordt gedaan. Ook de waterstand in de Onnerpolder werd besproken. Al met al een zeer geslaagd collegebezoek aan Noordlaren.
Compostdagen op vrijdag 7 en zaterdag 8 april
Compostdagen op vrijdag 7 en zaterdag 8 april
Het paasweekend staat weer in het teken van compost. Tijdens de Compostdagen deelt de gemeente bij de afvalbrengstations en de wijkposten gratis compost uit. Daarmee bedanken wij de inwoners voor hun inspanning om groente-, fruit-, en tuinafval (gft) gescheiden aan te leveren. Zo wil de gemeente inwoners stimuleren om dat op de juiste manier te blijven doen, zodat met het gescheiden ingezamelde gft goede compost kan worden gemaakt.

Bij de wijkpost aan de Van Maerlantlaan 1, kunnen inwoners gratis compost ophalen op:
·         vrijdag 7 april van 08:30 – 16:00 uur
·         zaterdag 8 april van 09:00 – 12:00 uur
Kijk voor meer adressen en openingstijden op onze website.

Neem wel zelf een emmer en een schep mee. Je schept de compost zelf. Maximaal één aanhanger per persoon. Aan het product compost is veel zorg besteed door onze afvalverwerker. Toch kan het zijn dat er stukjes plastic of glas in zitten. Ga er dus voorzichtig mee om. De gemeente is niet aansprakelijk.
Kort gras is netjes, maar natuur is belangrijker, we maaien daarom minder
Kort gras is netjes, maar natuur is belangrijker, we maaien daarom minder
De gemeente wil de natuur meer ruimte geven. Daarom beginnen we met het maaien van het gras op een aantal plekken pas in juni. Het effect van het niet maaien is dat tussen het gras planten tot bloei kunnen komen. Het stuifmeel en nectar van de bloemen is voedsel voor insecten zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Langer gras is bovendien beter bestand tegen droogte en hitte waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Kort gemaaide grasvelden zijn niet goed voor de biodiversiteit. Insecten vinden er geen voedsel en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is.

Niet maaien kan niet overal. Veiligheid staat voorop. Daarom maaien we op sommige plekken wel. En we willen buiten zijn en spelen stimuleren. Dat betekent dat we bijvoorbeeld het gras van het Noorderplantsoen en het gras rondom speelvoorzieningen wel maaien. Vanaf juni gaan we gefaseerd terug naar onze gebruikelijke maaimethode. Op onze website vind je kaarten met per gebied hoe we er maaien. Je kunt zelf ook meedoen. Als je gras hebt en het slechts om de vier weken maait, komen er al tot tien keer meer bijen in de tuin.
Groningers bespaarden deze winter massaal op energie
Groningers bespaarden deze winter massaal op energie
Groningen is flink energie aan het besparen. In 2022 wisselden 18.000 Groningers 50 euro-vouchers in voor energiebesparende producten. Het afgelopen half jaar bezocht 1 op de 10 huishoudens één van de meer dan 50 energie-uitdeelacties. Deze acties, georganiseerd door Duurzaam Groningen in samenwerking met woningcorporaties en wijkinitiatieven, waren een groot succes. Bewoners kwamen op uitnodiging langs en kregen producten mee om direct te besparen. Klussers van de Energieklusbus en Energiefixfiets monteerden de spullen thuis bij de mensen die dat niet zelf konden. Daarnaast gaven energiecoaches tijdens de acties nog meer bespaartips. Los van de acties gaven zij ook bij 500 Groningers thuis energieadvies. Je kunt namelijk gratis een energiecoach boeken. Lees het hele artikel op onze website.
“Dit is hét moment om de koningin te spotten”
“Dit is hét moment om de koningin te spotten”
Als je dezer dagen door de buurt wandelt, loop je zomaar kans een koningin tegen het lijf te lopen. Nou ja lopen, ze zal eerder zoemend rondvliegen. Voor groenmedewerker Gerben Hovenkamp is dit het ultieme lentemoment. “Als je de eerste hommelkoningin ziet vliegen dan weet je dat de lente begint.” Lees het interview met Gerben op onze website.
Goede eerste ervaringen met proefproject Gezinsverzorger
Goede eerste ervaringen met proefproject Gezinsverzorger
De eerste ervaringen met het proefproject ‘Gezinsverzorger’ zijn goed. Dat blijkt uit een rapport van WIJ Groningen. De gezinsverzorger helpt voor langere tijd kwetsbare gezinnen en voorkomt daarmee dat deze gezinnen intensievere zorg moeten aanvragen. In het eerste jaar van dit project zijn de drie gezinsverzorgers betrokken geweest bij 21 gezinnen. De meeste aanmeldingen voor een gezinsverzorger kwamen in 2022 uit Beijum (zeven gezinnen), Selwerd (vier gezinnen) en Corpus Den Hoorn (drie gezinnen). Lees er meer over in de brief aan de raad.
Gemeente Groningen vangt extra asielzoekers op
Gemeente Groningen vangt extra asielzoekers op
De opvanglocatie voor asielzoekers aan de Sint Petersburgweg krijgt plek voor 500 extra personen. Daarnaast komt in het voormalige Philipsgebouw aan de Europaweg 8 een tijdelijke plek voor noodopvang voor 350 personen. De gemeente Groningen geeft hiermee gehoor aan een verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het COA heeft een tekort aan opvanglocaties in ons land en de bestaande asielzoekerscentra zitten vol. Het Rijk heeft daarom alle gemeenten in Nederland gevraagd om extra opvanglocaties voor asielzoekers in te richten. Lees de brief aan de raad of het nieuwsbericht op onze website.
College wil gesprek over eventuele openstelling voor bakkers op zondagochtend
College wil gesprek over eventuele openstelling voor bakkers op zondagochtend
Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om in gesprek te gaan over de mogelijkheden voor een eventuele openstelling op zondagochtend voor bakkers in onze gemeente. Het college ziet drie opties: het behouden van de huidige verordening winkeltijden (dan verandert er niets), een vrijstelling voor de openingstijden op zondag voor brood- en banketwinkels of een vrijstelling voor de openingstijden op zondag voor bakkers en ook andere verswinkels. Zie voor meer informatie over de mogelijkheden de brief aan de raad.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 19 april 2023

Nieuwsbrief Haren, 24 maart 2023
Nieuwsbrief Haren
24 maart 2023
Snelheidsdisplays op Zuidveld
Snelheidsdisplays op Zuidveld
In het buitengebied tussen Onnen en Midlaren ligt de weg die respectievelijk Dorpsweg, Zuidveld en Lageweg heet. Op deze weg wordt te hard gereden. Het traject kent gevaarlijke verkeerssituaties door verschillende slecht zichtbare zijwegen en opritten van woningen. Aanwonenden kunnen weinig tot niets zien als zij de weg op willen rijden. Om de snelheid omlaag te brengen, hangen er de komende weken snelheidsdisplays op Zuidveld om bestuurders op hun snelheid te wijzen.

Foto: Google Streetview
A28 twee weekenden dicht richting Assen
A28 twee weekenden dicht richting Assen
Aanpak Ring Zuid gaat komend weekend en het weekend erna aan de slag op de westzijde van de A28, richting Haren. Ze gaan de weg hier de nieuwe, definitieve inrichting geven. De A28 is hiervoor dicht vanaf het Julianaplein tot afrit 39 (Groningen/Zuid).

Dit gebeurt in de weekenden, omdat de A28 op doordeweekse dagen open moet blijven. Het gaat om vrijdag 24 maart 22:00 uur tot maandag 27 maart 06:00 uur. En vrijdag 31 maart 22:00 uur tot maandag 3 april 06:00 uur. De A28-oprit van de Brailleweg richting Haren is ook dicht. Verkeer wordt omgeleid via Laan Corpus den Hoorn. Tijdens deze weekenden zijn er ook andere stremmingen. Lees meer op de website van Groningen Bereikbaar.
NK Tegelwippen in gehele gemeente weer van start
NK Tegelwippen in gehele gemeente weer van start
De gemeente Groningen doet ook dit jaar mee aan het jaarlijkse NK Tegelwippen. Doel is dat inwoners zoveel mogelijk tegels en stenen vervangen door gras, bloemenperken, struiken, bomen en geveltuinen. Het NK Tegelwippen, waaraan ruim 150 gemeenten meedoen, loopt tot 31 oktober.

Wethouder Groen en Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja (op de foto rechts) gaf afgelopen dinsdag in de Oosterparkwijk het startschot voor het tegelwippen. Ze hielp daar het buurttuinteam met het verwijderen van tegels bij wijkcentrum ‘bij Van Houten’. Het betegelde plein bij dit voormalige schoolgebouw toveren vrijwilligers deels om tot een groene oase. Kijk voor meer informatie op onze website.
Minder belasting betalen? Vraag kwijtschelding aan
Minder belasting betalen? Vraag kwijtschelding aan
Heb je een laag inkomen? En weinig spaargeld of ander vermogen? Vraag dan kwijtschelding aan. Dan hoef je weinig of geen gemeentelijke belasting te betalen. De gemeente Groningen heeft de regels voor kwijtschelding versoepeld. Kwijtschelding vraag je aan bij het Noordelijk Belastingkantoor.
Energietoeslag 2023: automatisch 500 euro op je rekening
Energietoeslag 2023: automatisch 500 euro op je rekening
Heb je in 2022 de energietoeslag van 1.300 euro gekregen? Dan krijg je eind april automatisch 500 euro op je rekening. Voor de energietoeslag 2023 komt in juli 2023 nieuwe landelijke wetgeving. Gemeenten mogen nu nog niet het totaalbedrag van 1.300 euro uitkeren. Wél mogen ze nu al 500 euro van dit totaalbedrag uitkeren aan de inwoners die ook in aanmerking kwamen voor de energietoeslag voor 2022. Kijk voor meer informatie op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 19 april 2023

Nieuwsbrief Haren, 17 maart 2023
Nieuwsbrief Haren
17 maart 2023
Start bouwwerkzaamheden Peter Petersenschool
Start bouwwerkzaamheden Peter Petersenschool
De werkzaamheden voor de uitbreiding van de Peter Petersenschool aan de Rumminkhof 6b in Haren zijn gestart. Het Visiogebouw aan Rummerinkhof 6b wordt gesloopt om ruimte te maken voor de uitbreiding van de Peter Petersenschool. De sloop- en uitbreidingswerkzaamheden kunnen overlast veroorzaken. Door de bouwlogistiek goed te organiseren, proberen we de overlast tot een minimum te beperken. Belangrijkste uitgangspunt is de verkeersveiligheid. De scholen blijven tijdens de bouwwerkzaamheden in gebruik. Aan ouders en werknemers van de scholen wordt gevraagd zoveel mogelijk lopend of met de fiets te komen. Wanneer je wel met de auto komt, dan geldt de aan- en afrijdroute via het stationsplein.
Openbaar overleg luchthaven Eelde 28 maart
Openbaar overleg luchthaven Eelde 28 maart
De Commissie Regionaal Overleg (CRO) luchthaven Eelde heeft op dinsdag 28 maart een openbaar overleg. Het overleg is in luchthavenrestaurant Bites & Flights in Eelde. De inloop is tussen 18:45 uur en 19:00 uur en het overleg duurt tot 21:00 uur. Daarna kan er worden nagepraat onder het genot van een drankje. Alle stukken die je nodig hebt, zoals de agenda, notulen en het overlegschema, staan op de website van CRO luchthaven Eelde. Wil je bij het overleg zijn? Schrijf je in via het aanmeldformulier.
Cursus digitale vaardigheden Forumbibliotheek Haren
Cursus digitale vaardigheden Forumbibliotheek Haren
In de Forumbibliotheek in Haren is op donderdag 6,13 en 20 april van 13.30 tot 15.30 de cursus ‘DigiD, wat kan ik ermee?’. Tijdens deze cursus leer je gebruik te maken van de digitale service van de overheid. Je leert in deze cursus stap voor stap hoe je handig en veilig informatie kunt vinden en hoe je digitaal iets bij de overheid regelt. Getrainde medewerkers helpen jou daarbij. Je krijgt een werkboek en tijdens de cursus ga je zelf heel praktisch aan de slag met oefeningen.

Naast de DigiD cursus kun je ook in de Forumbibliotheek Haren ook deelnemen aan de cursus Digivitaler. Steeds vaker verloopt het contact met de huisarts of het ziekenhuis via je smartphone, tablet of computer. Dit is handig want het kost minder tijd en je hebt altijd en overal toegang tot jouw gegevens. Getrainde medewerkers helpen jou om je gezondheid en zorg te regelen met de computer, tablet of smartphone.  Tijdens de cursus ga je zelf heel praktisch aan de slag met oefeningen. De Digivitaler cursus is op woensdag 24 en 31 maart van 13.30 tot 16.30 uur. Wil je meedoen met een van de cursussen? Stuur dan (uiterlijk een week van te voren) een mail of neem telefonisch contact op via 050 368 36 83. Je bent van harte welkom!
Vacature: vertegenwoordiging omwonenden in CRO luchthaven Eelde
Vacature: vertegenwoordiging omwonenden in CRO luchthaven Eelde
De gemeente Groningen is voor de Commissie regionaal overleg luchthaven Eelde (CRO luchthaven Eelde) op zoek naar een vertegenwoordiger van de bewoners van de gemeente Groningen.

De CRO luchthaven Eelde is een overlegorgaan van regionale en lokale overheden, bewoners en luchtvaartpartijen. De taak van de wettelijk verplichte commissie is om door overleg van diverse betrokkenen een gebruik van de luchthaven te bevorderen dat zoveel mogelijk recht doet aan de belangen van die betrokkenen. Solliciteren kan tot en met zondag 2 april via de website van Noorderlink. Hier vind je ook de volledige vacaturetekst.
Inkoopacties verduurzamen woning
Inkoopacties verduurzamen woning
Wil jij meer geld overhouden en fijner wonen? Doe dan mee met de inkoopactie(s) van Duurzaam Groningen en het Regionaal Energieloket. Zo wordt het aanschaffen van zonnepanelen, spouwmuur-, dak-, vloerisolatie, een hybride warmtepomp, of een combinatie daarvan, makkelijker en voordeliger.

In opdracht van de gemeente heeft het Regionaal Energieloket bedrijven uit de regio met een goede prijs/kwaliteit-verhouding en garanties geselecteerd. Zo heb jij geen uitzoekwerk. Je ontvangt een offerte op maat, die past bij jouw huis en wensen. De offerte is vrijblijvend, maar kost het bedrijf tijd en geld. Reageer daarom alleen bij serieuze interesse.

Maandag 20 maart is de digitale informatieavond over de inkoopactie voor hybride warmtepompen. De informatieavonden over zonnepanelen en isolatie zijn al geweest en kun je terugkijken. Ga voor meer informatie, aanmelden voor en terugkijken van de informatieavonden, of aanmelden voor de inkoopactie naar de website van Duurzaam Groningen. Duurzaam Groningen is een initiatief van de gemeente Groningen.
Groningers massaal aan de schoonmaak
Groningers massaal aan de schoonmaak
Dat Groningers niet te beroerd zijn om de handen uit de mouwen te steken, hoef je milieusteward Kars Ottens niet te vertellen. Hij verwacht dit jaar ruim 5000 vrijwilligers die aan opruimactie LenteKriebels deelnemen. “Niet alleen buurtbewoners, ook voetbalclubjes, vrienden en zelfs kinderen geven zich op.”

LenteKriebels is de jaarlijkse grote opruimactie in de gemeente Groningen. Met grijpstokken en vuilniszakken gaan vrijwilligers het afval uit hun omgeving te lijf. Dat kan rondom hun eigen huis zijn, maar ook in het park of bij de sportclub in de buurt. Ook zin om de handen uit de mouwen te steken? Geef je op via dit aanmeldformulier. Aanmelden kan tot en met zondag 19 maart. Lees de rest van het artikel op onze website.
Start aanleg mountainbike skillspark in Meerstad
Start aanleg mountainbike skillspark in Meerstad
Vrijdag 10 maart gaf wethouder Inge Jongman het startsein voor de aanleg van een mountainbike skillspark in Meerstad. Het park is een initiatief van enthousiaste mountainbikers en wordt gerealiseerd samen met de gemeente en Bureau Meerstad. We verwachten dat het skillspark rond de zomer klaar is.

Het skillspark wordt aangelegd tussen de Driebondsweg en de nieuw aan te leggen Meerstadlaan naar Meerstad (vlakbij de P+R Meerstad). Het wordt een uitdagend parcours met hoogteverschillen, haarspeldbochten en andere obstakels. Inwoners krijgen daardoor nieuwe mogelijkheden om buiten in de natuur te sporten en bewegen.
Nieuwe wet beperkt aantal koolmonoxidevergiftigingen
Nieuwe wet beperkt aantal koolmonoxidevergiftigingen
Eigenaren van een cv-ketel, geiser, gashaard of gaskachel zijn vanaf 1 april 2023 verplicht om een CO-vrij gecertifieerd bedrijf in te schakelen voor installatie, onderhoud en reparatie. Zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie of een niet-gecertificeerd bedrijf inhuren, is vanaf 1 april niet meer toegestaan.

Vaak komt koolmonoxide (CO) een huis binnen door een niet goed geïnstalleerde of onderhouden gasverbrandingsinstallatie. Dit blijkt uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV). Op aanbeveling van de OvV is daarom nieuwe regelgeving gemaakt: het wettelijk CO-stelsel. Kijk voor meer informatie op de site van CO-wijzer.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 23 maart 2023

Nieuwsbrief Haren, 24 februari 2023
Nieuwsbrief Haren
24 februari 2023
Kennismaken met aangepaste sport tijdens de Unieke Sport Dag
Kennismaken met aangepaste sport tijdens de Unieke Sport Dag
Op zaterdag 25 maart 2023 vindt de eerste Unieke Sport Dag plaats in Haren. Iedereen met een beperking (16 jaar of ouder) die graag een keer een sporthulpmiddel óf sport wil uitproberen is vrijblijvend welkom tijdens deze middag in het UMCG Beatrixoord. Als je een beperking hebt kan de juiste sport vinden soms best een uitdaging zijn. Bij welke vereniging kun je bijvoorbeeld terecht of misschien wil je eerst een sport of sporthulpmiddel uitproberen.

Tijdens de Unieke Sport Dag in Haren kun je vrijblijvend kennis maken met allerlei verschillende sporten. Zoals rolstoelbasketbal, zumba, handbiken, framerunning, rolstoeltennis en paragolf. Ook kun je verschillende sporthulpmiddelen uitproberen, zoals handbikes, sportrolstoelen, paramotions en running frames. Meerdere sportverenigingen uit de regio zijn aanwezig, zodat je aan hun je vragen kunt stellen.

De Unieke Sport Dag is op zaterdag 25 maart van 12.00 tot 15.00 en is gratis. Aanmelden is gewenst, zodat er rekening gehouden kan worden met het aantal bezoekers. Aanmelden kan via de website van Uniek Sporten. Het adres is Dilgtweg 5 in Haren. Parkeren is gratis.
Inloopbijeenkomst beweegplek Mikkelhorst
Inloopbijeenkomst beweegplek Mikkelhorst
Na het weghalen van de halfpipe in 2020 op het terrein naast zorgboerderij De Mikkelhorst was het in verband met Corona lastig om persoonlijk met inwoners in gesprek te gaan over de vervanging hiervan. In het begin van de coronaperiode konden we gelukkig nog wel in gesprek met de indieners van ideeën voor de ‘Groene Parel’ en hebben via een digitaal overleg met de buurt gesproken. Hier zijn de eerste ideeën uit gekomen. Vervolgens zijn wij met deze ideeën aan de slag gegaan en ligt er nu een concept-tekening. Hierover willen we graag met je in gesprek.

Wij nodigen je uit om deze plannen te bekijken en erop te reageren. Op 8 maart van 16.30 – 19.00 uur in Zorgboerderij De Mikkelhorst aan de Klaverlaan 37 in Haren. Je kunt de plannen ook inzien én erop reageren op Stem van Groningen. Inwoners die bij de ‘Groene Parel’ ook ideeën hebben ingediend kunnen gebruik maken van hetzelfde wachtwoord op de site. Daarnaast kun je ons altijd bereiken via e-mail.

De halfpipe wordt vervangen door een skatebaan. Omdat we nog niet voldoende input hebben van skaters kunnen we helaas ook nog geen ontwerp laten zien. Het ontwerp wordt gemaakt nadat alle input van de skaters is verzameld. Dit doen we tijdens de inloopavond, via de website en door contacten bij de skatecommunity in de gemeente.

De voetbaldoeltjes op het terrein blijven staan. Verder wordt op de nieuwe Beweegplek Mikkelhorst ruimte gecreëerd voor calisthenics en bootcamp. Beide sporten winnen enorm aan populariteit. Tijdens de coronaperiode hebben veel mensen ontdekt dat ‘buiten sporten’ erg veel vrijheid geeft en bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Bij calisthenics wordt gebruik gemaakt van het eigen lichaamsgewicht. Door houding en grip te veranderen, worden oefeningen zwaarder of lichter gemaakt. Calisthenics combineert de voordelen van krachttraining met het sporten in de gezonde buitenlucht.
College wil 238.355 euro doneren aan slachtoffers aardbevingen Syrië en Turkije
College wil 238.355 euro doneren aan slachtoffers aardbevingen Syrië en Turkije
Het college van B&W stelt de raad voor om per inwoner van de gemeente Groningen 1 euro te doneren aan giro 555, voor de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije. De donatie komt daarmee op 238.355 euro. Lees ook het raadsvoorstel.
Minder belasting betalen? Vraag kwijtschelding aan
Minder belasting betalen? Vraag kwijtschelding aan
Heb je een laag inkomen? En weinig vermogen? Vraag dan kwijtschelding aan. Dan hoef je weinig of geen gemeentelijke belasting te betalen. De gemeente Groningen heeft de regels voor kwijtschelding versoepeld. Kwijtschelding vraag je aan bij het Noordelijk Belastingkantoor.
Stel je duurzame huis open en help anderen
Stel je duurzame huis open en help anderen

In 2022 kreeg de Duurzame Huizendag van bezoekers een 8,3 en 75 procent van hen gaf aan daadwerkelijk verder te gaan verduurzamen. Daarom zijn Duurzaam Groningen en Grunneger Power ook in 2023 weer op zoek naar bewoners die hun huis willen openstellen. Dus ben jij druk bezig geweest met het verduurzamen van je huis? En wil je daarmee graag anderen verder helpen? Meld dan je huis aan voor de Duurzame Huizendag (voorjaarseditie op zaterdag 13 mei, najaarseditie op zaterdag 14 oktober). Aanmelden kan tot en met zondag 4 maart.

Kamers met Aandacht gezocht
Kamers met Aandacht gezocht
Heb je een kamer over in huis? En wil je iets betekenen voor een kwetsbare jongere die een veilige woonplek zoekt? Kamers met Aandacht organiseert in samenwerking met de gemeente op dinsdag 7 maart een informatiebijeenkomst voor belangstellenden. De toenemende woningnood is een groot probleem, zeker voor jongeren die zelf geen sociaal netwerk hebben om op terug te vallen. Een Kamer met Aandacht is een plek waar de jongere wat extra aandacht krijgt van de verhuurder: een luisterend oor, eens per week samen eten of hulp bij de financiën.

Kamers met Aandacht zoekt kamers voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar, die nog even een tussenstapje nodig hebben om echt zelfstandig te kunnen wonen. Tijdens de (vrijblijvende) informatiebijeenkomst vertelt een jeugdhulpverlener hier meer over. De bijeenkomst is op dinsdag 7 maart van 20:00 – 21:30 uur, bij dinercafé Salmagundi’s in Groningen. Meer informatie en aanmelden via Kamers Met Aandacht.
Alle kosten gas, stroom en water voortaan voor buitensportverenigingen zelf
Alle kosten gas, stroom en water voortaan voor buitensportverenigingen zelf
Buitensportverenigingen in de gemeente Groningen moeten zelf alle kosten gaan betalen voor gas, water en stroom. Dit geldt ook voor de clubs waarvoor de gemeente een deel van de kosten (bijvoorbeeld vastrecht) nu nog betaalt. Er komt een overgangsregeling. De details staan in de brief aan de raad.
Een comfortabel huis en geld besparen: boek gratis een energiecoach
Een comfortabel huis en geld besparen: boek gratis een energiecoach
Brrr, de kou blijft de komende weken nog niet weg. Wil jij het zo comfortabel mogelijk maken in huis en tegelijkertijd geld besparen? Boek dan snel een gratis energiecoach. De energiecoach komt gratis bij je langs om je te helpen. Samen kijken jullie naar mogelijkheden om energie, en dus ook geld, te besparen. Je krijgt tips over simpele oplossingen, zoals ventileren, omgaan met de thermostaat, het plaatsen van ledlampen, radiatorfolie, tochtbanden en meer. Naast advies kun je ook energiebesparende producten krijgen, als je die nodig hebt. Denk aan tochtbanden, radiatorfolie, ledlampen of een waterbesparende douchekop.
College komt met interventieladder overlast/incidenten studenten(verenigingen)
College komt met interventieladder overlast/incidenten studenten(verenigingen)
B&W hebben op verzoek van de raad de ‘interventieladder overlast/incidenten studenten(verenigingen)’ opgesteld. Dit document geeft de interventies aan bij overtredingen in sociëteiten en bij evenementen. Lees de brief aan de raad of bekijk de interventieladder.

Gemeente, onderwijsinstellingen en studenten zijn na de coronajaren weer goed met elkaar in gesprek. De Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool en de gemeente willen een projectleider aanstellen die een plan van aanpak moet maken. Doel is om alle doelgroepen (individuele studenten, studentenhuizen, studentenorganisaties en andere partners) te bereiken en te verbinden.
B&W willen sociale basis in Groningen versterken
B&W willen sociale basis in Groningen versterken
Het college stelt de raad voor om de nota ‘Sociale Basis fase 2’ vast te stellen. Deze nota gaat over het versterken van de sociale basis in Groningen en over de rol die de gemeente hierin heeft. Kijk voor meer informatie op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 23 maart 2023

Nieuwsbrief Haren, 17 februari 2023
Nieuwsbrief Haren
17 februari 2023
Stremming Esserweg Haren
Stremming Esserweg Haren
De Esserweg in Haren is van 20 februari 07:00 uur tot 17 maart 17:00 uur afgesloten in beide richtingen. Er worden gas- en waterleidingen vervangen. Je kunt de omleidingsborden volgen.
Gemeente Groningen vergroent de komende jaren met duizenden bomen
Gemeente Groningen vergroent de komende jaren met duizenden bomen
De gemeente Groningen wordt steeds groener en dat is positief voor mens en dier. In vijf jaar tijd worden er 5000 extra bomen geplant in de wijken en dorpen. De komende weken start de aanplant van 750 grote bomen, waaronder in Haren: Onnerweg (ingang sportveld).Bomen zijn goed voor het klimaat, vogels en insecten. Ze geven schaduw, nemen CO2 op, stoten zuurstof uit en bevorderen de biodiversiteit. Daarnaast verbeteren ze de stedelijke leefomgeving. De gemeente plant verschillende soorten bomen, vanaf 2,5 meter. Elke boom heeft z’n eigen groeiwijze, bloesem en herfstkleur.

Per locatie is gekeken naar welke boom er past. In sommige straten worden ook de boomspiegels, stukje grond rondom de stam, vergroot en ingeplant met vaste planten. Het plantseizoen loopt ongeveer tot mei. Kijk voor exacte locaties op de website van Duurzaam Groningen.
Na de staking: morgen inhaaldag voor restafval
Na de staking: morgen inhaaldag voor restafval
Van vrijdag 10 tot en met maandag 13 februari was er een staking bij de gemeente. Daardoor zijn in een aantal wijken in de gemeente de grijze afvalcontainers niet geleegd. Heb jij daar ook mee te maken gehad? Aanstaande zaterdag (18 februari) is er een inhaaldag voor restafval. Zorg dat je grijze bak op de inhaaldag vóór 08.00 uur aan de weg staat. Past het afval niet meer helemaal in de grijze bak? Kijk dan of er nog ruimte is in andere grijze containers die al aan de weg staan. Let op: er komt geen speciale inhaaldag voor gft-afval. Probeer je groente-, tuin- en fruitafval thuis te bewaren tot de eerstvolgende inzameldag. Als dat een probleem wordt, mag je (een deel van) het gft ook bij het restafval doen. Dan wordt het er in de afvalfabriek uitgehaald en verwerkt tot biogas.
Inkoopactie zonnepanelen, isolatie en hybride warmtepompen
Inkoopactie zonnepanelen, isolatie en hybride warmtepompen
Wil jij meer geld overhouden en fijner wonen? Doe dan mee met de inkoopactie van de gemeente Groningen. Zo wordt het aanschaffen van zonnepanelen, spouwmuur-, dak-, vloerisolatie, een hybride warmtepomp, of een combinatie hiervan makkelijker en voordeliger.

In opdracht van de gemeente Groningen heeft het Regionaal Energieloket bedrijven uit de regio met een goede prijs/kwaliteitverhouding en garanties geselecteerd. Zo heb jij geen uitzoekwerk. Je krijgt een offerte op maat, die past bij jouw huis en wensen. De offerte is vrijblijvend, maar kost het bedrijf tijd en geld. Reageer daarom alleen bij serieuze interesse.

Wil je meer weten, kom dan naar de informatieavond op maandag 20 februari voor zonnepanelen, woensdag 8 maart voor isolatie en dinsdag 21 maart voor hybride warmtepompen. Ga voor meer informatie, aanmelden voor de informatieavonden, of aanmelden voor de inkoopactie naar duurzaamgroningen.nl/acties.
Kom bomen planten op zonnepark Vierverlaten of Meerdorpen
Kom bomen planten op zonnepark Vierverlaten of Meerdorpen
Wil jij een keer meehelpen met het planten van bomen op de zonneparken Vierverlaten en Meerdorpen? Leuk! Grijp nu je kans door je aan te melden. Grunneger Power en Natuur- en milieufederatie organiseren deze plantdag omdat zij samen met bewoners de biodiversiteit op zonneparken willen vergroten. En deze zonneparken zijn sowieso bijzonder, omdat ze helemaal in handen van bewoners zijn.

Op woensdag 22 februari gaan ze aan de slag op zonnepark Vierverlaten, van 09.00 tot 12.30 uur. Op donderdag 23 februari zijn ze op zonnepark Meerdorpen, van 13.00 tot 16.30 uur. Ook als je geen lid bent van Grunneger Power, ben je van harte welkom om mee te doen en te komen kijken hoe een zonnepark, dat volledig in eigendom is van bewoners, eruit kan zien. Voor koffie, thee en iets lekkers wordt gezorgd. 

Stel je duurzame huis open en help anderen
Stel je duurzame huis open en help anderen
In 2022 kreeg de Duurzame Huizendag van bezoekers een 8,3 en 75 procent van hen gaf aan daadwerkelijk verder te gaan verduurzamen. Daarom zijn Duurzaam Groningen en Grunneger Power ook in 2023 weer op zoek naar bewoners die hun huis willen open stellen. Dus ben jij druk bezig geweest met het verduurzamen van je huis? En wil je daarmee graag anderen verder helpen? Meld dan je huis aan voor de Duurzame Huizendag (voorjaarseditie op zaterdag 13 mei, najaarseditie op zaterdag 14 oktober). Aanmelden kan tot en met zondag 19 februari.
Laatste kans: vraag de energietoeslag 2022 aan
Laatste kans: vraag de energietoeslag 2022 aan
Had je in 2022 een laag inkomen en heb je nog geen energietoeslag aangevraagd? Aanvragen van de energietoeslag 2022 kan nog tot en met 28 februari. De energietoeslag is onderdeel van het gemeentelijk hulppakket. Het hulppakket bestaat uit eenmalige regelingen en informatie om inwoners met een laag inkomen extra te ondersteunen. Twijfel je of je er recht op hebt? Dan kun je het beste gewoon een aanvraag indienen. Wacht niet te snel, want aanvragen kan nog tot en met 28 februari. Meer informatie over de energietoeslag en tot welk inkomen je in aanmerking komt voor de toeslag vind je op onze website. Hier kun je ook het aanvraagformulier invullen.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 20 februari 2023