Welkom op Noordlaren.eu

Prikbord

Hieronder ziet u een overzicht van Noordlaarder advertenties.
Wilt u zelf een advertentie plaatsen? Klik dan hier.

Nieuwsbrief Haren, 15 september 2023
Nieuwsbrief Haren
15 september 2023
Kinderfestival Haren: veel te doen en lekker druk
Kinderfestival Haren: veel te doen en lekker druk
Zaterdag 9 september was de derde editie van het wederom uitverkochte Kinderfestival Haren. Vanwege het succes van vorig jaar, met 1.250 verkochte tickets, besloot de organisatie dit jaar een programma te maken waardoor er ruim 1.500 bezoekers het festival konden bezoeken.

Kinderen en hun (groot)ouders/verzorgers uit Haren en omgeving genoten in een zonovergoten Hortus Haren van theatervoorstellingen, muziekoptredens en workshops. Het festival laat kinderen op een uitnodigende manier kennismaken met kunst, cultuur, natuur, techniek, muziek en sport. Naast Circus Santelli waren er voorstellingen van Krijt, Garage TDI, Marco Bonisimo, Boris de Slak (foto) en Wiebeltenen.

Foto: Alma Streefkerk

Fietsparkeren station Haren
Fietsparkeren station Haren
In het op de plattegrond aangegeven gebied bij station Haren mogen (brom- en snor) fietsen alleen worden geparkeerd in de fietsenrekken en maximaal twaalf dagen. Vanaf 1 oktober 2023 wordt hier ook daadwerkelijk op gehandhaafd.

(Brom- en snor) fietsen die buiten de rekken of langer dan twaalf dagen in de rekken staan, worden verwijderd en naar het AFAC Fietsdepot aan Travertijnstraat, naast nummer 2, in Vinkhuizen gebracht,. Tegen betaling via de pin van 25 euro kan de fiets weer worden opgehaald. Meer informatie lees je op onze website.

Straatvoetbaltoernooi Johan Cruyff Court Oosterparkwijk
Straatvoetbaltoernooi Johan Cruyff Court Oosterparkwijk
Op zondag 24 september is op het Johan Cruyff Court in de Oosterparkwijk een gemeentelijk straatvoetbaltoernooi. Het Johan Cruyff Court ligt aan de Pioenstraat 17 in de stad. Tien teams strijden daar om de titel ‘de beste voetbalwijk of het beste voetbaldorp van Groningen’. Deelnemers vertegenwoordigen hun eigen wijk of dorp en voetballen tegen andere teams.

De inloop is vanaf 12:30 uur. De wedstrijden beginnen om 13:00 uur Leeftijd: 12 tot en met 18 jaar. Jongens en meiden zijn welkom. Meld je als team/wijk aan via de mail

Wandel of fiets de klimaatroute en raak geïnspireerd
Wandel of fiets de klimaatroute en raak geïnspireerd
Wat doen de gemeente Groningen en haar inwoners om de effecten van klimaatverandering, zoals wateroverlast en hitte, tegen te gaan? Hiervoor is de ‘klimaatroute inspiratiekaart’ voor wandelaars en fietsers gemaakt waarop veel maatregelen staan. Onderweg vallen verschillende manieren om te vergroenen te ontdekken. De eerste routekaart, een wandelroute door de binnenstad op een vouwkaart, is op vrijdag 8 september door wethouder Groen en Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja uitgereikt aan raadslid Evelien Bernabela. Lees verder op duurzaamgroningen.nl.

Besparen op kraanwater met regenwateropvangsysteem
Besparen op kraanwater met regenwateropvangsysteem
Ze spoelt het toilet ermee door, wast er haar kleding mee en gebruikt het om de tuin te sproeien. Op deze manier verbruikt ze zo’n 50 procent minder kraanwater. Hoe? “In de kruipruimte van mijn woning heb ik een regenwateropvangsysteem”, vertelt Thecla Goossens uit de wijk Hoornse Meer in Groningen. “Hiermee vang ik regenwater op in een grote waterzak. Zo sla ik het op voor later gebruik.” Lees verder op duurzaamgroningen.nl.

Computerbank verkoopt iPhone voor twee stuks fruit
Computerbank verkoopt iPhone voor twee stuks fruit
Een iPhone kopen voor twee stuks fruit? Het kan deze maand bij de Computerbank Groningen. De Computerbank kreeg onlangs een donatie van zorgorganisatie Elker. Daaronder ook een groot aantal iPhones SE uit 2016. “Weggooien is zonde’’, zeggen Jan Nijborg en Ernst Nool van de Computerbank. “Ze zijn allemaal gecontroleerd en doen het nog goed. Het nadeel is dat het toestellen uit 2016 zijn. Het is daarom niet duidelijk hoe lang er nog ondersteuning is. Daarom verkopen we ze voor twee stuks fruit. Waar vind je dat nog? Superleuk toch, want nu kunnen veel mensen een iPhone uitproberen.” Volgens Nool is er nu al veel belangstelling. “Dat kom je natuurlijk nooit tegen”, lacht hij. “Wij maken graag mensen blij en dat gaat met deze actie zeker lukken. Onze fruitschaal staat al klaar. Aanvragen kan alleen via decomputerbank.nl. Via de mail krijg je dan meer informatie. Ik wil nog wel benadrukken dat we alleen de iPhones hebben. Geen garantie, geen lader en geen simkaart.’’

Stichting Leergeld: financiële ondersteuning voor schoolkosten en activiteiten
Stichting Leergeld: financiële ondersteuning voor schoolkosten en activiteiten
Kun je de schoolkosten van je kind op de basisschool of het voortgezet onderwijs niet betalen? Of de kosten van een Mbo-opleiding?  En is je inkomen niet hoger dan:

  • € 1.459,95 netto per maand (voor een 1-oudergezin)
  • € 2.085,62 netto per maand (voor een 2-oudergezin)

Dan kun je een aanvraag doen via leergeldgroningen.nl. Je kunt bijvoorbeeld ook een vergoeding aanvragen voor de kosten van sport, zwemles, muzieklessen of een hobby. Of voor een tweedehands fiets en gymkleding voor school. Kijk voor alles waarvoor je een vergoeding kunt aanvragen op de website.

Misschien zijn er nog meer toeslagen of regelingen waar je recht op hebt. Dan kun je maandelijks veel geld besparen. Ontdek het via datgeldtvoormij.nl van De VoorzieningenWijzer.

Gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’
Gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’
Dit najaar kun je meedoen met de gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’. Je kunt de cursus overdag of in de avond volgen. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten waarin je onder andere leert of je in aanmerking komt voor extra inkomen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag, hoe je grip krijgt op je inkomsten en uitgaven en waar je het beste op kunt bezuinigen. Kijk voor meer informatie op onze website. Er is ook een cursus speciaal voor statushouders.

Vrijdag 15 september: Dag van de Scheiding
Vrijdag 15 september: Dag van de Scheiding
De vereniging van Familie- en erfrechtadvocaten heeft de Dag van de Scheiding in 2010 in het leven geroepen. Zij wil hiermee aandacht vragen voor goede begeleiding voor partners die gaan scheiden. Volgens deze vereniging is deze aandacht nodig omdat (echt)scheidingen voor veel problemen zorgen.

In Groningen kunnen ouders op verschillende manieren ondersteuning krijgen in een scheidingssituatie. Afhankelijk van de hulpvraag kan het WIJ-team uit de wijk helpen of doorverwijzen naar speciale hulpverlening. Ook kunnen ouders gratis een van de online ouderbijeenkomsten volgen van het LCO (Landelijk Contactpunt Ouderbijeenkomsten) voor Groningse ouders.

Ook is het belangrijk dat kinderen en jongeren in een scheidingssituatie gehoord worden en bij iemand terecht kunnen. Dat kan bij Villa Pinedo, een online platform voor kinderen met gescheiden ouders. Zij bieden online informele steun en leren kinderen en jongeren hoe te (over)leven met gescheiden ouders. Hun aanbod is passend voor kinderen en jongeren vanaf 10 tot 23 jaar.

Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op Facebook Gemeente Groningen op X Gemeente Groningen op LinkedIn

Geplaatst op: 16 september 2023

Nieuwsbrief Haren, 8 september 2023
Nieuwsbrief Haren
8 september 2023
Vernieuwde Burgemeester Boeremapark geopend
Vernieuwde Burgemeester Boeremapark geopend
Wethouder Kirsten de Wrede opende zondag 3 september tijdens het jaarlijkse zomerconcert, het vernieuwde Burgemeester Boeremapark in Haren. Ze deed dat door een bijenhotel in het park te onthullen. Het park kreeg de afgelopen jaren groot onderhoud.

Zo werden de vijver en de waterpartij in het hertenkamp uitgebaggerd, werd de brug gerenoveerd, de dierweide aangepakt en werden struiken gesnoeid. Lees meer op de website van het Burgemeester Boeremapark.
Nieuwe kunstgrasveld Be Quick 1887 geopend
Nieuwe kunstgrasveld Be Quick 1887 geopend
Zondag 3 september opende wethouder Inge Jongman het nieuwe kunstgrasveld van Be Quick 1887, dat uitkomt in de vierde divisie. Dat het balletje prima rolt op nieuwe veld bewees de ‘Good-Old’ in de aansluitende wedstrijd tegen Longa ’30. Het werd 1-0 voor de mannen uit Haren.

Zeer binnenkort wordt ook de veldverlichting vervangen door nieuwe led armaturen. Hiermee voldoet het hoofdveld van Be Quick weer aan alle eisen en kan er de komende jaren weer volop gespeeld en getraind worden.
‘Levend Erfgoed’ in de schijnwerpers tijdens Open Monumentendag 2023
‘Levend Erfgoed’ in de schijnwerpers tijdens Open Monumentendag 2023
Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen tientallen monumenten in de hele gemeente hun deuren voor publiek. Daarnaast is er een uitgebreid programma met activiteiten in het thema van dit jaar: levend erfgoed. Onder levend erfgoed verstaan we de tradities en gebruiken die kenmerkend zijn voor een regio, zoals het Gronings dialect en de viering van het Groningens ontzet.

Ook dit jaar pakt de Harense Vereniging Old Go weer uit met een gevarieerd en interessant programma, waarbij Noordlaren centraal staat. Zo kun je een tochtje in een huifkar maken, luisteren naar muziek in de kerk of deelnemen aan een rondleiding door het Noordlaren van 1850.

Het hele programma staat op de website van Open Monumentendag. Let op! Voor sommige activiteiten moet je reserveren.
Waar gaat dat heen? Leer deze zaterdag alles over het riool
Waar gaat dat heen? Leer deze zaterdag alles over het riool
Dagelijks komt er veel water in het riool. Van het douchen, de wc, de afwas, maar ook regenwater en rotzooi op straat. Maar waar gaat dat heen? En waarom moet je geen frituurolie en vochtige doekjes in het riool stoppen? Leer er zaterdag 9 september alles over tijdens de Ontdekdag Water, Riool & Toekomst. In Groningen kun je afdalen in het riool onder het Kattendiep en de rioolgemalen aan het Damsterdiep en de Kastanjelaan bezoeken. Ook kun je een kijkje nemen in de rioolzuiveringsinstallatie in Garmerwolde, tips krijgen hoe je wateroverlast in je tuin kunt voorkomen en nog veel meer. De ontdekdag duurt van 10:00 tot 16:00 uur. Het hele programma vind je op de website Waar gaat dat heen.
Rondleidingen door het Stadhuis
Rondleidingen door het Stadhuis
Vanaf vrijdag 29 september worden er rondleidingen door het Stadhuis gegeven. Het rijksmonument is vorig jaar volledig gerenoveerd, gerestaureerd en deels verbouwd. In principe zijn er elke vrijdag (feestdagen en vakanties uitgezonderd) om 12:00, 14:00 en 16:00 uur gratis rondleidingen in groepen van maximaal twintig personen, ook voor mensen die slecht ter been zijn. Ze duren steeds een uur. Te zien zijn onder meer de nieuwe raadzaal op zolder, de in oude luister herstelde bel étage, diverse andere ruimten en natuurlijk de vele aanwezige kunst waaronder het schilderij De Paardenkeuring van Otto Eerelman. Geïnteresseerden kunnen zich online opgeven voor deze rondleidingen. Zit een rondleiding vol? Kies dan in de kalender een andere datum. Let op: zaterdag 9 september is het Stadhuis ook open van 10:00 tot 16:00 uur in het kader van Open Monumentendag.
Rondleidingen voor doven en slechthorenden in het Stadhuis tijdens Open Monumentendag
Rondleidingen voor doven en slechthorenden in het Stadhuis tijdens Open Monumentendag
Leden van de gemeenteraad van Groningen geven komende zaterdag 9 september tijdens Open Monumentendag rondleidingen voor doven en slechthorenden in het Stadhuis. Met medewerking van een tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) laten ze het Stadhuis zien en vertellen ze over hun werk als raadslid.

Het is de eerste keer dat er speciaal voor doven en slechthorenden tijdens Open Monumentendag rondleidingen voor doven en slechthorenden in het Stadhuis worden gehouden. Initiatiefnemer is raadslid Justine Jones. “De aanwezigheid van een tolk Nederlandse Gebarentaal betekent dat het Stadhuis op Open Monumentendag toegankelijker is voor een grotere groep bezoekers. Dat vind ik een goede ontwikkeling”, zegt Jones. Lees meer op de website van de gemeenteraad.
Waterbak geplaatst op Grote Markt
Waterbak geplaatst op Grote Markt
Woensdagochtend 6 september is een grote betonnen waterbak geplaatst op de Grote Markt. Een hijskraan takelde de waterbak van 8 x 2,5 x 3 meter in een gat. Dit ondergrondse waterreservoir, recht tegenover de Oude Ebbingestraat, maakt straks deel uit van de water-speelplek. In het reservoir wordt grondwater verzameld dat vervolgens wordt rondgepompt om het speelelement van water te voorzien. Het water wordt regelmatig gefilterd. Naar verwachting is de water-speelplek begin november klaar. Meer foto’s op de website van Ruimte Voor Jou.
Inspraakbijeenkomst gemeenteraad over nieuw evenementenbeleid
Inspraakbijeenkomst gemeenteraad over nieuw evenementenbeleid
De gemeenteraad houdt Politieke Woensdag 13 september een inspraakbijeenkomst over de plannen van het college van B&W voor het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente. Het college wil de balans tussen een levendige en leefbare, de balans tussen reuring en rust, scherp blijven bewaken. Tijdens deze inspraaksessie van de raad kunnen inwoners de raadsleden vertellen wat ze van de ‘Toekomstvisie Evenementen’ vinden. Lees meer op de website van de gemeenteraad.
Extra geld voor nieuwe fietswegwijzers
Extra geld voor nieuwe fietswegwijzers
De gemeente wil in het voorjaar van 2024 zo’n 400 wegwijzers voor fietsers aanpassen of plaatsen. Het gaat om de bekende palen met witte borden en rode letters. Het college vraagt hiervoor 325.000 euro extra aan de gemeenteraad. In totaal gaat het om een investering van 6 ton. Fietsen moet de makkelijkste en snelste manier zijn om je te verplaatsen. Een goede bewegwijzering hoort daarbij.

Door de vele veranderingen de afgelopen jaren, is de oude bewegwijzering niet meer actueel. Zo hebben bestemmingen als Zernike Campus, de P+R terreinen en de fietsenstallingen Grote Markt en Nieuwe Markt nog geen bewegwijzering. Net als nieuwe fietsroutes als de Slimme Route West van het Hoofdstation naar Zernike Campus. Ook de doorfietsroutes naar onder andere Haren, Ten Boer, Zuidhorn en Winsum zijn nog onvoldoende bewegwijzerd. Lees meer in het artikel op onze website.
Open Energiedag zaterdag 16 september
Open Energiedag zaterdag 16 september
Tijdens de landelijke Open Energiedag op zaterdag 16 september openen zonnewarmtepark Dorkwerd en WarmteCentrale Zernike hun deuren voor publiek. Het grootste zonnewarmtepark van Nederland wordt op dit moment gebouwd voor het Groningse warmtebedrijf WarmteStad. Naar verwachting is het park eind 2023 klaar. De zonnewarmte die wordt opgevangen zal via de WarmteCentrale Zernike huizen en gebouwen in Noordwest Groningen verwarmen. Beide locaties bieden daarom tijdens de Open Energiedag tussen 13:00 en 16:00 uur een uniek kijkje in hoe Groningen de overstap maakt naar een aardgasvrije stad. Op de website van WarmteStad lees je er meer over.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 16 september 2023

Nieuwsbrief Haren, 21 juli 2023
Nieuwsbrief Haren
21 juli 2023
Fietsparkeren station Haren
Fietsparkeren station Haren
In het in de plattegrond aangegeven gebied mogen (brom- en snor) fietsen alleen worden geparkeerd in de fietsenrekken bij station Haren, niet langer dan 12 dagen.

Vanaf 1 oktober 2023 wordt hier daadwerkelijk op gehandhaafd. (Brom- en snor) fietsen die buiten de rekken of langer dan 12 dagen in de rekken staan, worden verwijderd en naar het AFAC Fietsdepot in Vinkhuizen gebracht, Travertijnstraat naast nummer 2.

Tegen betaling via de pin van 25 euro kan de fiets weer worden opgehaald. Meer informatie vindt u hier.
Open Monumenten Dag in Noordlaren
Open Monumenten Dag in Noordlaren
Op zaterdag 9 en zondag 10 september is het Open Monumenten Dag 2023 in Noordlaren. Er zijn twee dagenlang allerlei activiteiten in het dorp. De start en het einde van elke activiteit is het dorpshuis De Hoeksteen aan de Lageweg 45A of de kerk tegenover het dorpshuis.

Elke activiteit begint op een vol uur. Hierdoor kunnen de deelnemers elk uur wisselen van activiteit of een uur overslaan en zelf voor invulling zorgen. Uitzondering hierop is de huifkartocht. Deze tocht duurt maximaal anderhalf uur.

Verder is er muziek, een informatiemarkt, speelt een draaiorgel en voor jong en oud heerlijke poffertjes. Lees meer over het programma en de activiteiten op de website van OldGo .

Foto: Groninger Archieven. Noordlaren, 1935 – 1940. Kerkstraat, met café De Vries, gezien naar het westen.
VV Glimmen primeur non-infill kunstgrasvelden
VV Glimmen primeur non-infill kunstgrasvelden
Een primeur voor VV Glimmen. De eerste non-infill kunstgrasvelden ingestrooid met zand staan vanaf nu op de sportvloerenlijst van de KNVB. Het veld in Glimmen werd vorig jaar oktober in gebruik genomen.

Meer informatie over #non-infill kunstgrasvelden in de gemeente Groningen lees je hier.
Zonnepark Roodehaan met kabelverbinding naar UMCG
Zonnepark Roodehaan met kabelverbinding naar UMCG
Bij Roodehaan in Groningen is de bouw van het zonnepark met een rechtstreekse kabelverbinding met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) van start gegaan.

Wethouder energietransitie Philip Broeksma van gemeente Groningen en Pieter Fennema, directeur Financiën van het UMCG, hebben het eerste zonnepaneel van het zonnepark geplaatst.

Wethouder Broeksma is trots op deze ontwikkeling: “We willen in 2035 CO2-neutraal zijn. Dat betekent dat alle energie die we verbruiken wordt opgewekt door duurzame bronnen en zonne-energie speelt daarbij een belangrijke rol. Ik ben dan ook blij dat het UMCG als één van de grootste stroomverbruikers in Groningen onze ambitie omarmt en een bijdrage levert aan deze doelstelling.”

Lees hier het volledige artikel.

Bergenweg en Osloweg drie dagen dicht
Bergenweg en Osloweg drie dagen dicht
De Bergenweg en de Osloweg die naast de Ring Zuid lopen, zijn van donderdag 20 juli 07.00 uur tot zaterdag 22 juli 19.00 uur dicht voor alle verkeer. De wegen zijn dicht tussen de Bornholmstraat en de Gotenburgweg. Dit heeft te maken met de werkzaamheden die op dit moment gaande zijn op de zuidelijke ringweg. Ook de fietspaden van deze wegen zijn afgesloten.

Nieuwe Euvelgunnerbrug per boot in aantocht
Deze dagen worden de nieuwe brugdekken van Ring Zuid op z’n plek gelegd. Deze bruggen varen nu nog op een boot naar de stad toe en wordt donderdagmiddag op hun plek gehesen. Om dit te doen moeten de bruggen in de Bergenweg en Osloweg open staan en kan er geen verkeer rijden.

Omleidingen
Fietsers kunnen omrijden via de Euvelgunnerweg en Sontbrug of via de Bornholmstraat en de Sontbrug. Auto’s worden omgeleid via de Osloweg, de Stettinweg, de Sontbrug of via de Bornholmstraat.

Lees hier verder


Zaterdag 9 september Ontdekdag Riool, Water en Toekomst
Zaterdag 9 september Ontdekdag Riool, Water en Toekomst
Op zaterdag 9 september is er de Ontdekdag Riool, Water en Toekomst. Tijdens de Ontdekdag, tussen 10:00 en 16:00 uur, valt er veel te beleven.

Zo kun je afdalen in een rioolbuis in het Kattendiep en er doorheen lopen. Je ziet hoe het water dat je thuis doorspoelt wordt gezuiverd in Garmerwolde. Verder openen de rioolgemalen aan het Damsterdiep en de Kastanjelaan de deuren, kun je de unieke afbeelding van een putdeksel op je eigen T-shirt drukken en is het mogelijk reinigingswagens van dichtbij te bekijken. In het gemeentekantoor op het Zuiderdiep is een informatiemarkt. Hier krijg je tips over wat wel en niet door het riool mag, over waterbesparing en over vergroening.

Partners van de Ontdekdag zijn Waterschap Noorderzijlvest, Waterschap Hunze & Aa’s en Waterbedrijf Groningen. Meer informatie en het hele programma vind je op de website van Waar gaat dat heen.
1.100 Groningers werden rechercheur en tipten woekerplanten
1.100 Groningers werden rechercheur en tipten woekerplanten
De afgelopen maand werden 1.100 Groningers voor even rechercheur. Zij speurden drie verschillende woekerplanten op: de reuzenberenklauw, de grote waternavel en de Japanse duizendknoop en maakten er een melding van bij de gemeente.

Het bedrijf dat de planten in kaart brengt en probeert te beheersen, is hier de komende jaren zoet mee. Zo worden als eerste de planten weggehaald op plekken waar de (verkeers)veiligheid in het gedrang komt. En waar de planten zorgen voor schade aan gebouwen en wegen. Daarna zijn de minder acute plekken aan de beurt. Ze gebruiken hierbij verschillende methodes: van het uitgraven van de wortels, tot maaien tot pilots met elektrocutie, heet water en Roots Reset (een soort plantaardige bodemverrijking).

Kom je nog woekerplanten tegen? Blijf dit dan melden bij de gemeente. Heb je er één in je tuin? Volg dan het stappenplan op de website van Duurzaam Groningen.
Welkom op de Oude Drafbaan
Welkom op de Oude Drafbaan
Vanaf 22 juli tot en met 4 augustus en van 8 augustus tot en met 25 augustus is het terrein van de Oude Drafbaan in het Stadspark dagelijks open van 9:00 tot 21:00 uur. De entree is via het hek aan de linkerkant van het terrein, dus niet via de hoofdingang.

Je bent van harte welkom om het enorme terrein te verkennen waar veel grote concerten worden gegeven. Zoals eerder deze maand nog door Rammstein. De Drafbaan van ruim een kilometer is geasfalteerd. Je kunt er dus heerlijk skeeleren, fietsen of rennen.

De Oude Drafbaan wordt in de toekomst onderdeel van het Stadspark. Zo is dat afgesproken in de Visie Stadspark. Inwoners en gebruikers van het terrein betrekken we bij de plannen. Meer informatie over de openingstijden en doorontwikkeling vind je op onze website.
Wie in Groningen wil een gratis make-over? Laatste weekend om je aan te melden!
Wie in Groningen wil een gratis make-over? Laatste weekend om je aan te melden!
Niet meer happy met je huis? Heeft jouw woonkamer dringend een make-over nodig? En sta jij open voor de nieuwste woontrends? Geef je dan nu op voor het OOG TV-programma: ‘Weer helemaal happy met je huis!’. Meer informatie en de voorwaarden vind je op de website van Haal alles uit je afval. Let op: aanmelden kan tot en met maandag 24 juli.
 Jorn verkozen tot nieuwe Groninger kinderburgemeester
Jorn verkozen tot nieuwe Groninger kinderburgemeester
Op vrijdag 14 juli is Jorn verkozen tot de nieuwe kinderburgemeester van Groningen. Met de slogan: In Grunn wil je zijn, want daar is het ontzettend fijn! wist hij de meeste stemmen binnen te halen. De kinderburgemeester wordt tijdens zijn ambtstermijn bijgestaan door de nieuwe loco-kinderburgemeester Ise.

De kinderburgemeester treedt vanaf september in functie. Hij vergezelt de burgemeester en wethouders tijdens representatieve taken en verricht ceremoniële taken, bijvoorbeeld tijdens openingen en evenementen. Ook krijgt Jorn de kans om zelf activiteiten te organiseren om zijn verkiezingsbelofte waar te maken.

Vorig jaar werd Fatoumata gekozen tot kinderburgemeester van Groningen. De loco-kinderburgemeester is Finn. Hun ambtstermijn zit er eind augustus op. Meer informatie over de kinderburgemeester vind je op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 3 augustus 2023

Nieuwsbrief Haren, 14 juli 2023
Nieuwsbrief Haren
14 juli 2023
Expositie ‘Levensboek in een stripverhaal’
Expositie ‘Levensboek in een stripverhaal’
Sinds woensdag 12 juli is in het Wijkhuys in huize Westerholm, Irenelaan 1 in Haren de expositie ‘Levensboek in stripverhaal’ te zien. De afgelopen maanden zijn leerlingen van een van de brugklassen van het Harens lyceum bezig geweest met een bijzonder project. In samenwerking met ‘t Clockhuys- Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC) hebben de leerlingen bewoners van woonzorg instelling Westerholm geïnterviewd over hun levensverhaal. Onder begeleidingen van CKC-kunstdocent Coen Vosveld hebben de leerlingen dit verhaal tot leven gebracht in een getekend stripverhaal. Ook tekendocent Pete Silverstein van het Harens lyceum was hierbij betrokken en iedereen is zeer enthousiast over de mooie samenwerking en het resultaat. Iedereen is overdag welkom om de werken te bewonderen.
Uitnodiging bijeenkomst slavernijverleden
Uitnodiging bijeenkomst slavernijverleden
Op dinsdag 18 juli om 17:00 uur is in de raadzaal een openbare bijeenkomst over “Advies Monument: slavernij- en koloniaal verleden Groningen”. Hier zal Peggy Wijntuin haar advies aan geïnterviewden en geïnteresseerden presenteren.

Het advies is tot stand gekomen doordat Peggy Wijntuin in gesprek is gegaan met Groningers. In de gesprekken wilde zij achterhalen of er draagvlak is onder de Groningers voor een monument ter herdenking van het koloniale en Trans-Atlantische slavernijverleden.  Dit deed zij in opdracht van het college van Burgemeester en Wethouders.

De inwoners van gemeente Groningen zijn van harte uitgenodigd om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn. Peggy Wijntuin zal haar advies mondeling toelicht en met inwoners in gesprek gaan over het advies dat zij geeft. Het advies wordt tijdens de presentatie aangeboden aan wethouder Molema.

Na de zomer wordt het advies van mevrouw Wijntuin met aanvullend ambtelijk advies in het college gebracht ter besluitvorming.
Voorkom woninginbraak in de zomer
Voorkom woninginbraak in de zomer
Wanneer Nederland vakantie heeft, gaan inbrekers aan het werk. Gelukkig kan jij het inbrekers moeilijk maken om in te breken. Deel je vertrek naar je vakantiebestemming niet uitgebreid op sociale media. Inbrekers lezen mee.

Parkeer je caravan niet te lang voor de deur. Als de caravan vertrokken is, weten inbrekers dat ze toe kunnen slaan. Alle ramen en deuren open tijdens een warme zomerdag? Doe ze weer dicht als je gaat boodschappen, ook als je maar even weg bent.

Ga je op vakantie? Informeer je buren en vraag ze om een oogje in het zeil te houden. Volg deze tips op en stuur inbrekers met vakantie! Meer tips? Kijk op de website van de politie.

Foto afkomstig van de website van de politie. 
Data treinvrije periode 2025 bekend
Data treinvrije periode 2025 bekend
Vorig jaar werd bekend dat de geplande treinvrije periode van 2023 twee jaar opschuift naar 2025. Nu heeft Groningen Spoorzone bekent gemaakt op welke data er geen treinen van en naar station Groningen rijden. De data van deze treinvrije periode zijn in de periode van 17 mei 2025 tot 07 juli 2025.

Er wordt al jaren gewerkt om station Groningen klaar te maken voor de toekomst. Al die tijd blijft de dienstregeling van de treinen zo veel mogelijk intact. Een deel van het werk aan de sporen en het station kan alleen gebeuren als er geen treinen rijden. Dat is vooral werk dat wordt gedaan aan de sporen of werkzaamheden waarvoor sporen tijdelijk moeten worden verwijderd.

Na deze werkzaamheden worden het station en de reizigerspassage in gebruik genomen. Meer informatie vind je op de website van Groningen Spoorzone.

Foto afkomstig van de website van Groningen Spoorzone. 
Spelregels om mee te doen bij zonne- en windparken
Spelregels om mee te doen bij zonne- en windparken
De gemeente Groningen heeft nieuwe spelregels gemaakt om mee te doen aan de ontwikkeling van zonne- en windparken. Dit staat in het ontwerp ‘Participatiekader voor zonne- en windparken’. Hiermee wordt meer duidelijkheid gegeven over de rol en invloed van buurtbewoners bij dit soort projecten. De regels zijn er ook voor de initiatiefnemer die een zonne- of windparken wil ontwikkelen, zoals de gemeente.   

Voordat de regels officieel worden, mag iedereen er eerst naar kijken en er zijn mening over geven. Dat kan van 12 juli tot 27 september 2023 bij het loket Bouwen en Wonen aan het Harm Buiterplein en online.

De gemeente Groningen wil in 2035 CO₂-neutraal zijn. CO₂-neutraal betekent dat we evenveel schadelijke stoffen compenseren als dat we uitstoten. Hier is veel zonne- en windenenergie voor nodig. Daarom is het nodig dat de regels over het ontwikkelen van zonne-en windparken duidelijk zijn voor iedereen die erbij betrokken is.
Toekomstvisie evenementen vastgesteld door college van B&W
Toekomstvisie evenementen vastgesteld door college van B&W
Groningen is een belangrijke plek geworden voor evenementen. Er worden ongeveer 500 evenementen per jaar georganiseerd. Wij zijn erg trots op deze prestatie, maar er moeten ook duidelijke keuzes gemaakt worden om diezelfde redenen.

Het gaat om besluiten over de balans tussen rust en drukte, natuur, ruimte, cultuur en sport. Daarom heeft is er een toekomstvisie voor evenementen goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders, die later dit jaar in de gemeenteraad zal worden besproken.

“Evenementen zorgen voor plezier voor veel mensen, zowel binnen als buiten de gemeente, en dragen bij aan de bruisende en levendige sfeer van onze stad”, zegt Wethouder Manouska Molema, zij is verantwoordelijk voor evenementen. “We willen dat graag behouden. Daarom hebben we deze visie opgesteld, zodat we ook in de toekomst mooie evenementen kunnen organiseren.” Lees hier meer over de toekomstvisie voor evenementen in Groningen.
Piekopvang: tijdelijke slaapplekken voor internationale studenten
Piekopvang: tijdelijke slaapplekken voor internationale studenten
Bij de start van het studiejaar is er sprake van een piekperiode. Nieuwe internationale studenten komen aan, terwijl afgestudeerde studenten vaak nog niet uit hun kamers vertrokken zijn. Voor deze groep studenten is tijdelijke opvang geregeld tussen 11 augustus en 16 oktober. Het gaat om 120 tijdelijke slaapplekken aan de Plutolaan 329. De kamers zijn voor internationale studenten te boeken via de website van At Home in Groningen vanaf 17 juli. 

Om meer studenten zonder kamer te voorkomen, heeft de gemeente Groningen samen met de hoger onderwijsinstellingen en studentenorganisaties de volgende boodschap naar internationale studenten geformuleerd die naar Groningen willen komen:

‘Zorg dat je vóór 1 augustus een kamer hebt gevonden als je in Groningen gaat studeren. Besluit je toch om zonder kamer naar Groningen te komen? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk voor langere tijd aangewezen op hotels of hostels, mocht daar nog plaats zijn. Dit zorgt voor hoge kosten, ongemak en onrust voor jezelf. Heb je na 1 augustus nog geen kamer? Dan adviseren we je om niet naar Groningen te komen.’ Lees het artikel op de website van gemeente Groningen.
Plannen en regels om 1500 woningen per jaar te kunnen bouwen
Plannen en regels om 1500 woningen per jaar te kunnen bouwen
In Groningen moeten veel nieuwe woningen worden gebouwd. Het doel wat de gemeente daarom heeft gesteld is om 1.500 woningen per jaar te bouwen. Om dit doel te kunnen halen is er hard gewerkt aan de Strategische Woningbouwprogrammering (SWP).

Bij de bouw van nieuwe woningen zijn extra maatregelen nodig. Daaronder valt de bescherming tegen opkoop van huizen, betaalbare woningen bouwen en het maken van regels voor middenhuur.


Het hoofddoel van de gemeente is dat woningen betaalbaar en duurzaam moeten zijn. Daarnaast wil de gemeente dat alle verschillende sociale groepen samenleven in alle wijken van de gemeente. Dit noemen we een ongedeelde gemeente worden. 

Hoe deze doelen behaald kunnen worden staat in de nieuwe Strategische Woningbouwprogrammering (SWP) beschreven. De details zijn terug te lezen via de online besluitenlijst . Het gaat om de besluiten onder de nummers 5, 12, 13, 14 en 15.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 16 juli 2023

Nieuwsbrief Haren, 7 juli 2023
Nieuwsbrief Haren
7 juli 2023
Verbinding tussen Drentsche Aa en Paterswoldsemeer
Verbinding tussen Drentsche Aa en Paterswoldsemeer
Wethouder Kirsten de Wrede verrichtte donderdag 6 juli samen met gedeputeerde Johan Hamster en de waterschapbestuurders de officiële handeling bij oplevering van de werkzaamheden aan de Meerweg in de buurt van de Rietschans.

Er is een verbinding tussen de Drentsche Aa en het Paterswoldsemeer gemaakt, waarmee schoon beekwater naar het meer wordt aangevoerd. Ook is er een brug met een faunapassage en wordt het gebied natuurvriendelijk ingericht. Het doel is om de natuurgebieden in het centrale deel van Groningen en de kop van Drenthe met elkaar te verbinden. Zo kunnen dieren als otters, kikkers, ringslangen en vissen zich op een veilige manier verplaatsen. Dit is goed voor de biodiversiteit. Lees meer op de website van Meerschap Paterswolde.
Kinderfestival Haren
Kinderfestival Haren
Op zaterdag 9 september, van 12:00 tot 20:00 uur, zijn alle kinderen en hun (groot-)ouders uit Haren en omgeving van harte welkom om een magische dag te beleven in de Hortus Haren. Deze nieuwe editie van het Kinderfestival Haren zit weer bomvol nieuwe activiteiten op het gebied van theater, kunst, muziek, sport, natuur en techniek.

Kom genieten van een van de theatervoorstellingen, ga op natuursafari met boswachter Marijn, doe een dansje met Koper en Co of knutsel een takkenbeest. Het Groninger Museum is er ook met hun minimuseum op wielen. Kortom: Er is van alles te beleven, te zien, te doen en … te proeven. Want op het horecaveld kun je even uitrusten met wat lekkers te eten en te drinken. Kinderen kunnen op de website een vlaggetje printen en zelf versieren. Op zaterdag 9 september hangen zij deze aan de vlaggenlijn op het festivalterrein.

Voor het programma en kaarten ga naar de website van https://kinderfestivalharen.nl/
Oude foto’s van Haren en omgeving
Oude foto’s van Haren en omgeving
Vanaf deze week plaatsen we in onze nieuwsbrief zo af en toen een mooie oude foto van het mooie Haren en omgeving. We beginnen met een foto van Haventje van Noordlaren. Het haventje en de vaart in Noordlaren zijn aangelegd in 1846 om in het dorp te kunnen beschikken over voldoende bluswater. Vanaf 1854 was er een wekelijkse beurtvaart van Noordlaren naar Groningen. Toen is ook het veerhuis gebouwd.

Foto en tekst: Old Go – Harense Historische Vereniging
Zomer vol wegwerkzaamheden in en rond Groningen
Zomer vol wegwerkzaamheden in en rond Groningen
Ook deze zomer wordt er weer flink aan de weg gewerkt in en rond de stad Groningen. Van zaterdag 8 juli tot begin september zijn er verschillende wegafsluitingen en verandert de situatie op de weg vaak. Het advies is dan ook om voor vertrek te checken waar je wel en niet langs kunt en rekening te houden met extra reistijd. Of laat de auto staan, kies voor de fiets, het openbaar vervoer of reis via een P+R.  

De grootste afsluitingen deze zomer hebben te maken met Aanpak Ring Zuid. Zo is Ring Zuid tussen de Europaweg en Euvelgunne anderhalve maand dicht, zijn er weekendafsluitingen op de A28 en de A7 en zijn verschillende op- en afritten afgesloten. Ondanks alle afsluitingen zijn alle bestemmingen in de stad altijd bereikbaar. Lees meer op de website van Groningen Bereikbaar.
Wie in Groningen wil een gratis make-over?
Wie in Groningen wil een gratis make-over?
Niet meer happy met je huis? Heeft jouw woonkamer dringend een make-over nodig? En sta jij open voor de nieuwste woontrends? Geef je dan nu op voor het OOG tv-programma: ‘Weer helemaal happy met je huis!’. Kijk op de website van Haal alles uit je afval voor de voorwaarden.
Verhuur tijdelijk een kamer in huis
Verhuur tijdelijk een kamer in huis
In september beginnen veel nieuwe studenten aan een opleiding in Groningen. Velen van hen zijn nog op zoek naar een kamer. Help ze door tijdelijk een kamer in jouw huis te verhuren. Dit mag maximaal zes maanden per jaar en is in Groningen in de studiejaren 2023 en 2024 zonder vergunning toegestaan. Het tijdelijke verhuren van een kamer aan een (internationale) student gaat via Hospi Housing.

Het voordeel van het tijdelijk verhuren van een kamer is dat het zorgt voor gezelligheid en het kan je tot 5.881 euro belastingvrij per jaar opleveren. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je iemand in nood aan onderdak helpt. Verhuren kan al vanaf twee maanden. Interesse? Ga naar de website van Hospi Housing.
Akkoord over natuurcompensatie De Suikerzijde
Akkoord over natuurcompensatie De Suikerzijde
Negen Groningse natuur- en milieuorganisaties en de gemeente Groningen hebben samen een aangepast plan bedacht voor de natuurcompensatie die nodig is voor de ontwikkeling van De Suikerzijde. In het oude voorstel was een aanpassing in weidevogelgebied Polder de Oude Held nodig. Hiervoor is gezamenlijk een alternatieve oplossing gevonden. In totaal is er 14 hectare natuurcompensatie nodig voor de water- en meervleermuis die nu in de oude vloeivelden foerageren. Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.
Denk digitaal mee over de toekomst van Kardinge
Denk digitaal mee over de toekomst van Kardinge
Denk jij graag mee over de toekomst van Kardinge? Dan nodigt de gemeente Groningen je van harte uit om onze online vragenlijst in te vullen. De enquête gaat over:
- De uitstraling en het gebruik van de openbare ruimte
- Gewenste activiteiten en voorzieningen in het gebied
Aan de hand van verschillende foto’s kun je jouw wensen en ideeën over deze thema’s met ons delen.

Volg deze link om de enquête in te vullen. Dit kan tot en met 31 juli 2023. Door mee te doen maak je bovendien kans op vrijkaartjes voor het recreatiezwembad Kardinge.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 9 juli 2023

Nieuwsbrief Haren, 30 juni 2023
Nieuwsbrief Haren
30 juni 2023
Gemeente praat met Harenaars over Raadhuisplein
Gemeente praat met Harenaars over Raadhuisplein
Afgelopen vrijdag en zaterdag konden Harenaars op het Raadhuisplein in Haren hun ideeën en wensen voor het nieuwe dorpshart doorgeven.

De projectleider en zijn team van de gemeente Groningen gingen met de inwoners in gesprek. Verschillende ideeën en wensen voor het plein werden verzameld door het projectteam. Projectleider Richard Cornelis vertelt dat hij veel mensen heeft gesproken: “Er was niemand die niet meer groen wilde op het plein. De kunst is vooral: hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat het plein groener wordt en gezelliger, maar dat de functionaliteit behouden blijft.”

Na de zomer komen er concrete inrichtingsvoorstellen voor vergroening van het plein op basis van de verkregen input. Deze worden vervolgens voorgelegd aan de Harenaars. Daarna wordt er aan het definitieve plan voor het Raadhuisplein gewerkt, zodat het voorstel aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd in het voorjaar van 2024.
Langer tijdelijk gebruik Biotoop
Langer tijdelijk gebruik Biotoop
Het onderzoek naar de onderhoudsconditie van de gebouwen op het terrein van de Biotoop is afgerond. Er zijn onderhoudsbegrotingen opgesteld. Hiermee is inzichtelijk gemaakt wat de kosten en risico’s zijn om het tijdelijk gebruik voort te zetten in termijnen van drie, vijf, en tien jaar.

Op basis van dit onderzoek heeft het college op 27 juni 2023 besloten om na de zomer aan de gemeenteraad voor te stellen om het huidige gebruik voort te zetten tot 1 januari 2026 met een gefaseerde uitloop voor de gebruikers tot uiterlijk 1 januari 2028. De gebruikers krijgen hiermee maximaal vijf jaar tijd om nieuwe woon- of werkruimte te vinden. Omdat het Zoölogisch laboratorium de status van een gemeentelijk monument heeft zal het tijdelijk gebruik van dit gebouw tot 1 januari 2025 worden voortgezet.

Meer informatie en het besluit van het college vind je op onze website.
Luz Walterscheid winnares fotowedstrijd De Grote Hortus Dag
Luz Walterscheid winnares fotowedstrijd De Grote Hortus Dag
Luz Walterscheid is de winnares van de fotowedstrijd van De Grote Hortus Dag op zaterdag 10 juni. Ze is student Media, Art, Design & Technology (MadTech) aan Minerva in Groningen. Ze was op 10 juni voor het eerst in de Hortus en vond de tuin verbazingwekkend mooi. Wilde graag een keer terugkomen. Het abonnement op de Hortus als prijs kwam voor haar dus heel goed uit. De winnende foto kreeg ze ingelijst. Een tweede exemplaar van de winnende foto komt ook in de Hortus.

Dit was het oordeel van jury over de winnende foto: “De bladeren zijn nog net niet helemaal opengerold. Door het blad heen zie je nog iets van de mogelijkheden voor de toekomst: hoe het blad zich verder kan ‘ontpoppen’. Als metafoor voor een glimp van de toekomst van de Hortus, die al voorzichtig te zien is.”
Stem nu op de nieuwe kinderburgemeester
Stem nu op de nieuwe kinderburgemeester
Vanaf vandaag, vrijdag 30 juni, kunnen alle inwoners van onze gemeente stemmen op Evelien, Ise, Jasmijn, Jorn of Maartje. Zij zijn allemaal in de race om vanaf september de nieuwe (loco-) kinderburgemeester van Groningen te worden. In dit filmpje stellen de vijf kandidaten zich voor. Stemmen kan tot en met donderdag 13 juli via onze website. Hier staat ook meer informatie over de kandidaten en wat zij belangrijk vinden.

De kinderburgemeester mag een jaar lang alle kinderen in Groningen vertegenwoordigen. Hij/zij gaat mee met burgemeester en wethouders tijdens bijvoorbeeld openingen en evenementen. Maar de kinderburgemeester organiseert ook eigen activiteiten voor een onderwerp wat zij/hij belangrijk vindt.

Op vrijdag 14 juli kan iedereen tussen 15:00 en 16:30 uur nog stemmen in het Forum. Daar voeren de vijf kandidaten campagne om de laatste stemmen binnen te halen. Om 17:00 uur maakt burgemeester Koen Schuiling de nieuwe kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester bekend.
Vitaal oud worden in Groningen
Vitaal oud worden in Groningen
Ook in Groningen groeit het aantal ouderen. Bovendien worden mensen steeds ouder. Wethouder Inge Jongman: “De gemeente, ouderen en samenwerkingspartners vinden het belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk gezond, vitaal en op een prettige manier in de samenleving kunnen meedoen.” Daarom stimuleren we dat in elke wijk of dorp een ontmoetingsplek komt. Een plek waar mensen een kopje koffie kunnen drinken, een praatje maken, informatie kunnen krijgen over allerlei onderwerpen en mee kunnen doen aan activiteiten om vitaal te blijven. Omdat elke wijk weer anders is, zal het aanbod per wijk verschillen. Samen met de ouderen in een wijk wordt gekeken waaraan behoefte is. Meer weten? Lees dan het Uitvoeringsprogramma Ouder en Wijzer in Groningen 2023 – 2026.
Ring Zuid: tot september veel afsluitingen tussen Hoogkerk en Julianaplein
Ring Zuid: tot september veel afsluitingen tussen Hoogkerk en Julianaplein
Tussen maandag 10 juli en maandag 4 september zijn er veel werkzaamheden en afsluitingen tussen Hoogkerk en het Julianaplein. Aannemerscombinatie Herepoort werkt onder andere aan de definitieve inrichting van de A7/N7 tussen Hoogkerk en het Vrijheidsplein. Op aanpakringzuid.nl lees je een overzicht van alle werkzaamheden en afsluitingen in dit gebied.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 9 juli 2023

Nieuwsbrief Haren, 23 juni 2023
Nieuwsbrief Haren
23 juni 2023
Zonnedak op pensionstal Onneresch
Zonnedak op pensionstal Onneresch
Groningen heeft er een zonnedak bij dat door de lokale opwekcoöperatie Duurzaam Onnen wordt geëxploiteerd. Deze coöperatie beheert de komende zestien jaar het zonnedak Onneresch op de pensionstal. Vrijdag 16 juni was de officiële opening die druk werd bezocht door buurtgenoten en belangstellenden.

Hans Westra, vrijwilliger en voorzitter van opwekcoöperatie Duurzaam Onnen, gaf uitleg over het traject dat leidde naar dit mooie resultaat. De openingshandeling werd verricht door loco-kinderburgemeester Finn, die met paard en koets zijn entrée maakte. Lees meer op de website van Duurzaam Haren.
Hoogste punt Educatiecentrum Voedselbos Glimmen bereikt
Hoogste punt Educatiecentrum Voedselbos Glimmen bereikt
Wethouder Kirsten de Wrede was vrijdag 16 juni bij de viering van het hoogste punt van het Educatiecentrum in het Voedselbos Glimmen. Het Educatiecentrum wordt het kloppend hart van het Voedselbos, dé plek waar we kennis en ervaring delen en inspiratie opdoen, waar we lezingen, proeverijen, cursussen en workshops houden en lokaal voedsel produceren.

Het Voedselbos is gestart in 2018 en inmiddels uitgegroeid tot een stichting met een groot aantal vrijwilligers en een bruisende Voedselbosgemeenschap van ‘pioniers’ die het initiatief ondersteunen. Net zoals in een gewoon bos pioniers – wilgen, elzen en berken – nodig zijn om de weg voor te bereiden voor andere, meer kwetsbare soorten, heeft het Voedselbos behoefte aan pioniers die ervoor zorgen dat het Voedselbos zich verder kan ontwikkelen.
Bouwen in dorpen
Bouwen in dorpen
De gemeente wil de komende jaren huizen bouwen in kleinere dorpen. “Groningen heeft prachtige dorpen met hun eigen dynamiek en sfeer”, aldus wethouder Rik van Niejenhuis. “We willen dat deze dorpen zich blijven ontwikkelen en dat mensen er graag willen blijven wonen. We gaan in gesprek met inwoners van de dorpen om te vragen waar behoefte aan is.”

Nog dit jaar gaat de gemeente aan de slag met Thesinge, Winneweer, Noordlaren en Onnen. In 2024 met Ten Post (inclusief Lellens en Wittewierum), Sint Annen en Glimmen. De dorpen Woltersum en Garmerwolde krijgen een eigen aanpak. Lees meer in de brief aan de raad.
Anna Walterscheid wint fotowedstrijd De Grote Hortus Dag
Anna Walterscheid wint fotowedstrijd De Grote Hortus Dag
Anna Walterscheid is de maker van de winnende foto in de fotowedstrijd op De Grote Hortus Dag. Het oordeel van de jury luidt: De bladeren zijn nog net niet helemaal opengerold. Door het blad heen zie je nog iets van de mogelijkheden voor de toekomst: hoe het blad zich verder kan ‘ontpoppen’. Als metafoor voor een glimp van de toekomst van de Hortus, die al voorzichtig te zien is.

De uitvergroting van de winnende foto komt in de Hortus te hangen.
Intrillen damwanden voor faunapassage bij afrit Groningen-Zuid
Intrillen damwanden voor faunapassage bij afrit Groningen-Zuid
Afrit 39 Groningen-Zuid is vrijdag 23 juni van 22:00 uur tot maandag 26 juni 06:00 uur vanuit Haren afgesloten vanwege het intrillen voor de damwanden van een faunapassage. De faunapassage leggen we later deze zomer aan.

Vrijdagavond plaatsen we de hekken om de afrit af te sluiten. Daarna starten we direct met graafwerkzaamheden. Zaterdag overdag trillen we damwanden in, aan het eind van de afrit. Zondag overdag gaan we verder met graafwerkzaamheden. In de nacht van zondag op maandag verwijderen we de hekken en dan kan de afrit maandagochtend weer open.
Gezocht: Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw en grote waternavel
Gezocht: Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw en grote waternavel
Invasieve exoten verdringen onze inheemse planten. Denk aan Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw en grote waternavel. Het zijn zulke woekerplanten dat ze de ruimte van onze natuurlijke planten overnemen. Dat leidt tot minder biodiversiteit, wat slecht is voor onze natuur. Daarnaast kan de Japanse Duizendknoop bijvoorbeeld wegen, funderingen en kades beschadigen.

De gemeente wil daarom van de woekerplanten af en komt met een aanvalsplan. Jij kunt ons hierbij helpen. Heb je een woekerplant in de openbare ruimte gezien? Meld het via de website van Duurzaam Groningen. Onder de melders verloten we plantenpakketten ter waarde van 50 euro.

Heb je een woekerplant in de tuin? Kijk dan ook op de website voor tips om de plant te verwijderen en wat je met het afval moet doen. Gooi de Japanse duizendknoop bijvoorbeeld nooit in de groene gft-container, zo verspreid je hem juist. Samen gaan we de strijd aan tegen de woekerplanten.
Laat je kat chippen
Laat je kat chippen
Bij de Dierenambulance Groningen komen ieder jaar veel katten binnen. Het afgelopen jaar waren het maar liefst 2.150. Lang niet alle katten worden herenigd met hun baasje. Dat is jammer, vinden ze bij de Dierenambulance. Veel katten hebben een eigenaar die hun dier mist en graag weer terugziet. Laat je kat daarom altijd chippen. Heb je een Stadjerspas? Dan kan dat gratis. Lees meer in het artikel op onze website.
Gemeente gaat door met deelscooters
Gemeente gaat door met deelscooters
De gemeente gaat door met deelscooters. Vanaf 1 november dit jaar worden twee nieuwe vergunningen verleend voor 2 x 200 deelscooters. Aanbieders moeten voldoen aan nieuwe strengere regels, om overlast zo klein mogelijk te houden en de voordelen van het gebruik zo groot mogelijk. De belangrijkste regel om overlast te beperken, is dat er vaste plekken komen waar scooters aan- en afgemeld worden.

Bij evenementen, bijvoorbeeld op de drafbaan en het Suikerterrein, gelden hiervoor speciale plekken. Lees meer op onze pagina met B&W besluiten (besluiten 4, 4a, 4b).
Gemeenteraad wil bescherming bruine kroeg
Gemeenteraad wil bescherming bruine kroeg
Het aantal bruine kroegen in de gemeente Groningen daalt in rap tempo. De gemeenteraad wil daar wat aan doen. De gemeente moet de bruine kroegen in de buurten en dorpen beschermen – als gemeentelijk monument – en promoten. De bruine kroegen komen bovendien op een kroegenkaart. Meer informatie op de website van de gemeenteraad.
Hoe willen jongeren wonen? Laat het weten
Hoe willen jongeren wonen? Laat het weten
Groningen is een van de jongste gemeenten in Nederland. Mede door de aanwezigheid van verschillende onderwijsinstellingen wonen er veel studenten in Groningen. De gemeente Groningen wil graag weten wat jongeren vinden van hun woonruimte en wat jongeren graag willen zien in een (toekomstige) woonruimte.

Ben jij tussen de 18 en 29 jaar en wil jij je mening hierover geven? Vul dan nu de vragenlijst in. Alvast hartelijk bedankt voor het invullen.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 9 juli 2023

Nieuwsbrief Haren, 16 juni 2023
Nieuwsbrief Haren
16 juni 2023
De Grote Hortus Dag: mooi weer en lekker druk
De Grote Hortus Dag: mooi weer en lekker druk
Zaterdag 10 juni was de Grote Hortus Dag. Een open dag in de Hortus in Haren. Jong en oud namen een kijkje.

Michiel Verbeek van de Vereniging Vrienden van de Hortus kijkt tevreden terug op een mooie dag: “Het was lekker druk met 1.500 bezoekers op De Grote Hortus Dag. Ondanks de verleiding van water en strand op deze warme zaterdag. Bezoekers, artiesten en de vele vrijwilligers waren erg enthousiast over het brede programma en de goede organisatie. Wethouder Kirsten de Wrede sprak mooie woorden bij de opening en werd gevolgd door Roelke Posthumus, biologe, schrijver en oud-directeur van het Groninger Natuurmuseum, met de eerste lezing. De wethouder heeft zich na de opening uitgebreid laten informeren over de wetenswaardigheden in de ‘Leren’ tent. Bezoekers konden hun eigen programma samenstellen met discussie over de toekomst van de Hortus, muziek, dans, rondleidingen, de duurzame markt, de theeschenkerij, Tai Chi en nog veel meer.”
Maak met jouw ideeën het Raadhuisplein toekomstbestendig
Maak met jouw ideeën het Raadhuisplein toekomstbestendig
Het Raadhuisplein in Haren wordt opnieuw ingericht. De bedoeling is een groener en gezelliger plein, met mogelijkheden voor activiteiten. Minder rode tegels en meer groen, zodat het dorpshart goed bestand is tegen hitte en wateroverlast. Maar op welke manier? Daar hebben we jou voor nodig. 

Kom en deel je ideeën en wensen voor het nieuwe dorpshart. We nodigen je uit om deel te nemen aan interactieve sessies op de markt, in het gemeentehuis van Haren en tijdens inspirerende wandelingen in het centrum. Samen creëren we een ontwerp dat aan jouw behoeften voldoet.

Dit kan op vrijdag 23 juni van 15:00 tot 20:00 uur en zaterdag 24 juni van 10:00 tot 12:30 uur. Aanmelden voor de wandeling kan via de website van de gemeente. Wensen en ideeën kunnen ook online kenbaar gemaakt worden van vrijdag 23 juni tot en met vrijdag 30 juni via het reactieformulier op de website van de gemeente.
Inloopbijeenkomst Polders het Oosterland en Lappenvoort
Inloopbijeenkomst Polders het Oosterland en Lappenvoort
Namens Meerschap Paterswolde nodigt Prolander belangstellenden uit voor de inloopbijeenkomst over de herinrichtingsplannen voor Polders het Oosterland en Lappenvoort. Deze bijeenkomst is op woensdagavond 21 juni van 19:00 tot 21:00 uur in Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90 in Eelde.

Vorig jaar heeft het Meerschap een schetsontwerp voltooid in samenwerking met onderzoeks- en ontwerpbureaus, bewoners en gebiedspartners. Nu is ook de eerste versie van een concreet plan gereed. Het Meerschap gaat tijdens de inloopbijeenkomst met belangstellenden in gesprek over het plan.

Er worden drie thema’s besproken: hydrologie & natuur (waterpeilen en mate van vernatting), cultuur- & landschapshistorie en recreatie & beleving. Erna Alting van Prolander geeft een korte, inleidende presentatie om 19:30 uur en opnieuw om 20:30 uur. Aanmelden is niet nodig.
Wanneer maait de gemeente het gras in jouw buurt?
Wanneer maait de gemeente het gras in jouw buurt?
De gemeente heeft verschillende soorten groen die op verschillende manieren worden gemaaid. In mei hebben we op een aantal plekken niet gemaaid om zo bloemen meer kans te geven. Soms levert dat veel bloemen met nectar voor insecten op, soms alleen gras. Afhankelijk van de opbrengst maaien we het de komende tijd weer kort. Meer uitleg in het filmpje hierover of lees meer op onze site. Op de maaikaart kun je precies zien welke gebieden de gemeente op welke manier maait.
Mijn Loket wordt Mijn Groningen
Mijn Loket wordt Mijn Groningen
Donderdag 15 juni veranderde de ‘Mijn Loket’ omgeving van de gemeente in de ‘Mijn Groningen’ omgeving. Ook in Mijn Groningen kun je gewoon je aanvragen bekijken en bewijsstukken of documenten uploaden, het ziet er alleen wat frisser uit.

In Mijn Groningen heb je als inwoner daarnaast ook de mogelijkheid om digitaal, via mail, op de hoogte te worden gehouden van de status van je aanvraag. Uiteraard krijg je ook nog altijd een brief als er een besluit is genomen over je aanvraag.

Foto: De nieuwe aanvragen pagina op Mijn Groningen.
Het Stadhuis van Groningen krijgt een eigen boek
Het Stadhuis van Groningen krijgt een eigen boek
Over het stadhuis van Groningen verschijnt vrijdag een boek: ‘Stadhuis Groningen – Voortdurend bij de tijd’. Het boek is gemaakt ter gelegenheid van de recente vernieuwing van het rijksmonument.

Het stadhuis is tussen 2020 en 2022 geheel gerenoveerd, deels verbouwd en verduurzaamd. Deze aanpak heeft een duurzaam gebouw opgeleverd dat past bij de huidige gebruikerseisen en bovendien toekomstbestendig is. Het nieuwe boek beschrijft deze transformatie van het Stadhuis en plaatst de vernieuwing nadrukkelijk in historisch perspectief. In de wetenschap dat het Stadhuis nog eeuwen meekan. Lees meer op onze website.
Inventarisatie van karakteristieke panden
Inventarisatie van karakteristieke panden
Van half juni tot half augustus gaat het bedrijf Feniks een inventarisatie maken van de rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden in de stad Groningen. Het verzamelen van de informatie over deze panden is nodig voor de Erfgoedmonitor, een doorlopend onderzoek naar de staat van het gebouwde erfgoed in Groningen. De Erfgoedmonitor helpt bij het maken van keuzes die nodig zijn om ons erfgoed in goede staat te houden. De inventarisatie gebeurt in opdracht van de provincie Groningen. Lees meer op de website van de Provincie Groningen.
Dag van de Bouw: uniek kijkje op de bouwplaats
Dag van de Bouw: uniek kijkje op de bouwplaats
Wat gebeurt er achter die bouwhekken? Voor veel mensen een bekende vraag. Zaterdag 17 juni tussen 10.00 en 16.00 uur kun je dit van dichtbij bekijken. Tijdens je fiets- of autorit werp je vast weleens een blik op de bouwplaats van Aanpak Ring Zuid. Dagelijks werken honderden mensen aan de ombouw van de zuidelijke ringweg. Een megaklus waar bijzonder veel planning en inzet voor nodig is. De drie grootste bouwplaatsen van het project kun je zaterdag van dichtbij zien. Het Vrijheidsplein, Julianaplein en de Verdiepte ligging zijn open voor publiek. Daarnaast kun je op het paviljoen van Aanpak Ring Zuid meer informatie krijgen over het project.

Niet alleen Aanpak Ring Zuid doet mee met de Dag van de Bouw, maar ook Groningen Spoorzone en de gemeente Groningen. De komende jaren wordt druk gewerkt aan de verbouwing van het Hoofdstation in Groningen. Ook de binnenstad maakt veranderingen door, denk bijvoorbeeld aan de herinrichting van de Grote Markt. Lees meer op de website van Groningen Bereikbaar.
Skaters en gemeente Groningen trots op nieuw skatepark in Stadspark
Skaters en gemeente Groningen trots op nieuw skatepark in Stadspark
Het eerste deel van de skatebaan aan de Concourslaan in het Stadspark is klaar. Vrijdagmiddag 23 juni is de officiële opening in het Stadspark met wethouder Sport Inge Jongman. Rollend Groningen, vertegenwoordiger van alles wat ‘rolt’ binnen de Urban Sports Community in Groningen, is ontzettend blij met het resultaat.

“Het is nog beter dan verwacht, we zijn hier zo blij mee”, zegt Bram Roenhorst, een van de oprichters van Rollend Groningen. Ook projectleider Henry Vos van de gemeente Groningen reageert enthousiast wanneer hij het Skatepark voor het eerst ziet: “Het is prachtig geworden.” Lees meer op onze website. 

Foto: Diederik Winchester
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 9 juli 2023

Nieuwsbrief Haren, 9 juni 2023
Nieuwsbrief Haren
9 juni 2023
Voortgang bouwplannen Raadhuisplein Haren
Voortgang bouwplannen Raadhuisplein Haren
Er zit voortgang in de bouwplannen van het Raadhuisplein in Haren. Er komen appartementen, horeca, winkels en een Aldi supermarkt. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan de voorbereidingen om het Raadhuisplein en een deel van het winkelrondje Raadhuisplein-Brinkhorst-Rijksstraatweg-Raadhuisplein opnieuw in te richten en te vergroenen. Het groenplan wordt samen met bewoners en ondernemers opgesteld. Lees meer in de brief aan de raad.
Nieuwe Papiermolentunnel geopend
Nieuwe Papiermolentunnel geopend
De werkzaamheden aan de Papiermolentunnel zijn afgerond. De tunnel is sinds maandag 5 juni weer open voor fietsers en voetgangers. De tunnel verbindt de Rivierenbuurt (Merwedestraat) met openluchtzwembad De Papiermolen en de zuidzijde van de stad.

De nieuwe tunnel gaat niet alleen onder de zuidelijke ringweg door, maar ook onder de toekomstige verbindingsweg tussen Hereweg en Brailleweg. De tunnel is daarmee een stuk langer. De nieuwe fietstunnel ligt lager dan de oude fietstunnel. Om deze reden komt ook het kruispunt Maaslaan-Merwederstraat lager te liggen. Hierdoor ontstaat hoogteverschil tussen de stoep en de straten. Lees meer op de website van Aanpak Ring Zuid.
Doorfietsroute Zuidlaren - Haren
Doorfietsroute Zuidlaren – Haren
Tussen Zuidlaren en Haren komt een nieuwe doorfietsroute. Doorfietsroutes zijn extra brede fietspaden waar het comfortabel fietsen is. Het wegdek is vlak en wordt goed onderhouden. Fietsers hebben voorrang op de meeste kruisingen en verkeerslichten zijn er bijna niet. De doorfietsroute loopt langs of over bestaande wegen. Op delen van de route kan er ook nieuw fietspad aangelegd worden. De locatie voor de nieuwe route is nog niet bepaald. 

In de afgelopen periode zijn veel gesprekken gevoerd met omwonenden, fietsers, belanghebbenden en belangenorganisaties. Er is een enquête gehouden onder fietsers en een klankbordgroep ingericht met bewoners. Al deze informatie is verwerkt in een zogenaamde variantenstudie. Er zijn nu nog vijf haalbare routes die in de variantenstudie zijn uitgewerkt en vergeleken. Lees meer over de routes en de drie inloopavonden op de website van de provincie Groningen.
Nieuwe Markt afgesloten en Forum gesloten
Nieuwe Markt afgesloten en Forum gesloten
Op dinsdag 13 en woensdag 14 juni vindt in de gemeente Groningen het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) plaats. Dit is een congres voor bestuurders uit het hele land. Wij verwelkomen ongeveer 2.500 gasten. Het programma vindt deels plaats op de Nieuwe Markt en in het Forum. Daarom is de Nieuwe Markt op dinsdag 13 juni afgesloten van 17.00 tot 23.30 uur (de parkeergarage en fietsenstalling blijven wel open). Daarnaast is het Forum op 13 juni gesloten vanaf 15:00 uur.
Speciale status graven KNIL-militairen en vrouwen
Speciale status graven KNIL-militairen en vrouwen
De graven van 39 Molukse KNIL-militairen in de gemeente Groningen hebben een speciale status gekregen. Dat betekent dat deze graven, waar eerste generatie KNIL-militairen en hun vrouwen hun laatste rustplaats hebben, in de toekomst niet worden geruimd. Ook hoeven de families van de veteranen geen rechten meer te betalen voor de graven van deze eerste generatie KNIL-militairen. De gemeente neemt het onderhoud van de graven en de kosten daarvan op zich. Familieleden die vanaf 1 januari 2023 al grafrechten hebben betaald voor de graven, krijgen dit geld terug.

De speciale status wordt toegekend, na gesprekken tussen de gemeente en de Molukse gemeenschappen in Hoogkerk en De Wijert. Dit besluit is een gebaar van erkenning richting de Molukse gemeenschap door de gemeente Groningen. Nieuwe graven van eerste generatie Molukse KNIL-militairen en hun vrouwen vallen ook onder de speciale status. Om bij dit besluit stil te staan, is er een bijeenkomst geweest in kleine kring, met de burgemeester en vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap.

Alle betrokkenen hebben van de gemeente een brief ontvangen. Ben je betrokkene, en heb je geen brief ontvangen? Neem dan contact op met de gemeente via 14 050.
Subsidie voor verkoelend groen dak
Subsidie voor verkoelend groen dak
Groene daken hebben een aantal voordelen. Ze bufferen het water bij hevige regenval waardoor het riool minder wordt belast. De planten op het dak, veelal sedum, trekken insecten en vogels aan. Daarnaast werkt een groen dak isolerend. Dat is vooral in de zomer te merken. Een zwart bitumen dak kan bij heet weer tot wel 80 graden opwarmen. Met een groen dak verlaag je de daktemperatuur met zo’n 30 graden. Op dit moment is er nog voldoende subsidie beschikbaar voor de aanleg van groene dakbedekking. Vraag die wel voor 30 juni aan! Lees meer op de website van Duurzaam Groningen.
Wat merk jij van het veranderende klimaat? Laat het ons weten
Wat merk jij van het veranderende klimaat? Laat het ons weten
Er wordt veel gesproken over de effecten van klimaatverandering. Extreme hitte, droogte of juist stortbuien komen vaker voor. Wat merk je daar eigenlijk van? En hoe ga je ermee om? De gemeente Groningen hoort dit graag via een online vragenlijst. Met de antwoorden brengt de gemeente de ervaringen van inwoners en de gevolgen van klimaatverandering in beeld.

Een simpele maatregel om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen is het vervangen van stenen in de tuin door groen. Een groene tuin is koeler, kan regenwater beter opvangen en heeft minder snel last van droogte. De gemeente maakt de openbare ruimte op veel plekken groen om zo beter bestand te zijn tegen klimaatverandering. Vergroening van privéterrein is hiernaast ook nodig. Hoe denk je erover? De vragenlijst staat open tot maandag 19 juni. Lees meer op de website van Duurzaam Groningen.
Doorwerking slavernijverleden in het heden
Doorwerking slavernijverleden in het heden
De gemeente is al langere tijd bezig met het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden. “We willen daar op een goede en zorgvuldige wijze mee omgaan”, aldus wethouder Manouska Molema.
Met een collegebrief informeert het college de raad over de voortgang van deze zaken. In het kort:

  • onderzoekers van de RUG en het Groninger Museum onderzoeken de rol van het stadsbestuur ten tijde van de VOC en WIC. Eind deze maand worden de eerste bevindingen met het publiek gedeeld.
  • het college onderzoekt hoe excuses aan te bieden voor het handelen van het stadsbestuur ten tijde van de VOC en WIC.
  • het college heeft in 2023 50.000 euro subsidie verleend voor een jaar lang herdenken en vieren.
  • op vrijdag 30 juni 2023 vindt de herdenking plaats op de Ossenmarkt.
  • Peggy Wijntuin, ook betrokken bij slavernijmonumenten in Rotterdam, Den Haag en Leiden,  levert medio juni een vervolgadvies hoe de opdracht voor het monument te vervolgen.
Waterrijk wonen in het groen
Waterrijk wonen in het groen
De gemeente heeft besloten het bestemmingsplan Harksteder Broeklanden in dit deel van Meerstad ter inzage te leggen. Vanaf woensdag 14 juni zijn de stukken vier weken lang in te zien. Het plan biedt ruimte aan 48 woningen met verschillende woonsferen. Harksteder Broeklanden loopt vanaf de wijk De Zeilen tot aan de Hamweg en vanaf het Slochterdiep tot aan de toekomstige noordelijke oever van het Woldmeer. Als alles goed gaat, wordt in 2025 gestart met de aanleg. Lees meer op de website van de gemeente Groningen.
Uitnodiging meedenksessies toekomst Kardinge
Uitnodiging meedenksessies toekomst Kardinge
Dinsdagavond 27 juni en maandagavond 3 juli organiseert de gemeente Groningen twee meedenksessies over de toekomst van sportcentrum en recreatiegebied Kardinge. Daarin kun je actief meedenken over een aantal specifieke onderwerpen. Tijdens de sessies gaan we in twee rondes met elkaar in gesprek, waarin twee thema’s centraal staan:
-           De uitstraling en het gebruik van de openbare ruimte
-           Gewenste voorzieningen en activiteiten in het gebied
Aan de hand van verschillende beelden bespreken we graag jouw ideeën en wensen hierover.

We hopen je te spreken, maar lukt dit niet? Dan is het vanaf begin juli ook mogelijk om een digitale enquête in te vullen. Daarin staan dezelfde onderwerpen als die we tijdens de meedenksessies behandelen. Een link naar de digitale enquête volgt begin juli via deze nieuwsbrief en op de webpagina Toekomst Kardinge.

Aanmelden voor de sessies kan tot en met 20 juni. Meer informatie volgt na aanmelding, dit kan via: Toekomst Kardinge | Gemeente Groningen.
Informatiebijeenkomst verkeerssituatie Grote Markt
Informatiebijeenkomst verkeerssituatie Grote Markt

Op de Grote Markt wordt volop gewerkt aan de nieuwe inrichting. Om iedereen op de hoogte te brengen van de nieuwe verkeerssituatie op de Grote Markt, wordt er op woensdag 14 juni 2023 tussen 16.30 – 19.30 uur een informatiebijeenkomst georganiseerd in de hal van het gemeentelijk kantoor op het Gedempte Zuiderdiep 98. Tijdens deze bijeenkomst is er informatie beschikbaar over de verschillende verkeersstromen en zijn er verkeerskundigen aanwezig om vragen te beantwoorden. Iedereen kan binnenlopen op het moment dat het hem/haar het beste schikt. Meer weten over de plannen voor de Grote Markt? Kijk op de website van Ruimte voor jou.

Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 13 juni 2023

Nieuwsbrief Haren, 2 juni 2023
Nieuwsbrief Haren
2 juni 2023
Conceptnota Zandwegen vrijgegeven voor inspraak
Conceptnota Zandwegen vrijgegeven voor inspraak
Rond de dorpen Haren, Glimmen, Noordlaren en Onnen ligt een netwerk van oeroude zandwegen en paden. De huidige nota Zandwegen (uit de voormalige gemeente Haren) stamt uit 1989 en was na meer dan dertig jaar toe aan vernieuwing. De kern van de conceptnota Zandwegen is de grote waarde die we hechten aan de landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden van het gebied. Het behoud en daar waar het kan versterken is ons uitgangspunt. Om de zandwegen te beschermen en in stand te houden, beschrijven we in de concept nota maatregelen die er voor moeten zorgen dat de druk op de zandwegen niet toeneemt, maar dat het gebied wel toegankelijk blijft voor een ieder die er woont, werkt en van wil genieten.

De conceptnota Zandwegen is door het college vrijgegeven en ligt ter inspraak tot en met woensdag 14 juni. Wil je reageren op de nota? Ga dan naar onze website.
Zaterdag 10 juni: De Grote Hortus Dag
Zaterdag 10 juni: De Grote Hortus Dag
De Vereniging Vrienden van de Hortus organiseert op zaterdag 10 juni, van 10:00 tot 17:00 uur, De Grote Hortus Dag. Een open dag met gratis toegang. Er is die dag van alles te beleven in de Hortus. Het doel is veel Groningers laten genieten van de Hortus, maar ook met elkaar in gesprek gaan over de toekomst van de Hortus. Dat gebeurt aan de hand van vijf thema’s: Inspireren, Beschermen, Ontspannen, Leren en Verzilveren. De thema’s komen tot leven door goede gesprekken, rondleidingen, mini-expedities, een theeceremonie, inspirerende muziek, proeven, gedichten, verhalenvertellers, tai chi, stressregulerende mindfulness en lezingen. Er zijn ook veel leuke activiteiten voor kinderen. Op de website van De Grote Hortus Dag staat alle informatie.
Sluitingstijden markt Haren
Sluitingstijden markt Haren
Vanaf 1 juli beginnen we een proef met de sluitingstijd van de markt in Haren. De markt, die iedere vrijdag wordt gehouden, gaat een uurtje eerder stoppen. We komen hierin de marktondernemers tegemoet die al tijden ervaren dat er geen sprake meer is van een echte koopavond. De nieuwe tijden van de markt in Haren zijn vanaf 1 juli van 14:00 tot 19:00 uur. De proef duurt een jaar. Na dat jaar bespreken we met zowel de marktondernemers als de retail hoe de proef gegaan is.

Foto ter illustratie
Doorfietsroute Zuidlaren - Haren
Doorfietsroute Zuidlaren – Haren
Tussen Zuidlaren en Haren komt een nieuwe doorfietsroute. Doorfietsroutes zijn extra brede fietspaden waar het comfortabel fietsen is. Het wegdek is vlak en wordt goed onderhouden. Fietsers hebben voorrang op de meeste kruisingen en verkeerslichten zijn er bijna niet. De doorfietsroute loopt langs of over bestaande wegen. Op delen van de route kan ook nieuw fietspad aangelegd worden. De locatie voor de nieuwe route is nog niet bepaald. 

In de afgelopen periode zijn veel gesprekken gevoerd met omwonenden, fietsers, belanghebbenden en belangenorganisaties. Er is een enquête gehouden onder fietsers en een klankbordgroep ingericht met bewoners. Al deze informatie is verwerkt in een zogenaamde variantenstudie. Er zijn nu nog vijf haalbare routes die in de variantenstudie zijn uitgewerkt en vergeleken. Lees meer over de routes en de drie inloopavonden op de website van de provincie Groningen.
Oud gronddepot in Groningen wordt klimaatbestendig bos
Oud gronddepot in Groningen wordt klimaatbestendig bos
De provincie Groningen gaat een klimaatbos aanleggen aan de rand van de stad. Het bos van circa 5 hectare komt op het oude gronddepot van de provincie bij Roodehaan. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met het oorspronkelijke landschap: de Hunzeloop. Samen met de gemeente Groningen, het Groninger Landschap en de omgeving wordt hiervoor een plan uitgewerkt. Ook krijgt het nieuwe bos wandelpaden en worden de oevers van het Winschoterdiep natuurvriendelijk gemaakt. De bedoeling is om begin 2024 de eerste bomen te planten.

In het klimaatbos komen bomen en struiken die veel CO2 vasthouden, passen bij de bodem en van oorsprong in Groningen voorkomen. Deze sterke bomen helpen om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Een ander doel van het klimaatbos is om klimaatverandering en het ontstaan van het landschap onder de aandacht te brengen bij Groningers. Tijdens het project worden onder andere kinderen betrokken bij het aanplanten van het bos. Lees meer op de website van de provincie Groningen.
Nieuwe inrichting kruispunt Sontweg en Europaweg
Nieuwe inrichting kruispunt Sontweg en Europaweg
De kruising van de Sontweg en de Europaweg wordt opnieuw ingericht. Vanaf 23 juni 2023 kan het autoverkeer niet meer vanaf de Sontweg linksaf de Europaweg op. Vanwege de werkzaamheden is de Sontweg tussen Sontplein en Europaweg drie weken dicht.

De werkzaamheden hebben te maken met de oprit vanaf de Europaweg naar het Julianaplein. Hier kon het in het verleden erg druk zijn. Deze oprit werd zowel gebruikt door het verkeer afkomstig uit binnenstad-Oost en het UMCG, als het verkeer vanaf de winkels aan Sontweg en Sontplein (zoals IKEA). Lees verder op de website van Aanpak Ring Zuid.
Logistiek centrum City Hub Groningen geopend
Logistiek centrum City Hub Groningen geopend
Het logistiek centrum City Hub Groningen is donderdag 1 juni officieel geopend. Vanaf de City Hub aan de Rostockweg worden diverse kantoren op duurzame wijze bevoorraad. Het gaat om kantoren van de gemeente en de provincie Groningen, Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Belastingdienst. Het vervoer wordt gedaan in samenwerking met Jan de Jong Verhuizingen, Go-Fast fietskoeriers en Stadslogistiek. De City Hub loopt alvast vooruit op de invoering van de zero-emissie-zone. Vanaf april 2025 mag bevoorrading in de binnenstad alleen plaatsvinden zonder schadelijke uitstoot van gassen. Dat moet dus elektrisch gebeuren, op waterstof of op de fiets. Wil je ook worden bevoorraad door City Hub? Bekijk het filmpje.
Tevredenheidsonderzoek Sport050
Tevredenheidsonderzoek Sport050
De gemeente houdt op dit moment een tevredenheidsonderzoek onder alle sporters. Laat weten wat je vindt van de accommodatie(s) waar jij sport. Ben je tevreden, of vind je dat het beter kan? Onder de deelnemers worden toegangskaarten voor de zwembaden en Kardinge verloot.

Hoe meer sporters de vragenlijst invullen, hoe beter de gemeente weet wat ze aan de sportlocatie kan verbeteren. Je antwoorden worden anoniem verwerkt en vertrouwelijk behandeld. Zij worden alleen voor dit onderzoek gebruikt. Alvast hartelijk bedankt voor het invullen van de vragenlijst.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 13 juni 2023