Welkom op Noordlaren.eu

Prikbord

Hieronder ziet u een overzicht van Noordlaarder advertenties.
Wilt u zelf een advertentie plaatsen? Klik dan hier.

Nieuwsbrief Haren, 18 november 2022
Nieuwsbrief Haren
18 november 2022
Intocht Sinterklaas en Sinterklaasfestival in Haren
Intocht Sinterklaas en Sinterklaasfestival in Haren
Hij komt, hij komt! Morgen (zaterdag 19 november) komt Sinterklaas weer naar Haren. De intocht van Sinterklaas en zijn pieten start om 13:30 uur bij de kruising Julianalaan. De stoet trekt verder over de Rijksstraatweg naar het Raadhuisplein. Bij aankomst op het Raadhuisplein (rond 15:00 uur) zal daar een podiumshow beginnen. Genoeg tijd om naar Sinterklaas te zwaaien dus!

Op zaterdag 26 november kunnen de kinderen ook nog op bezoek bij Sint en Piet. Van 10:00 tot 16:00 uur is dan het Sinterklaasfestival. Deze middag kunnen de kinderen allerlei dingen leren op de Pietenschool. Van zaklopen, tot pakjeswerpen en daklopen: en na afloop natuurlijk een kleine verrassing.  Meer informatie vind je op de website van Ervaar Haren, hier kun je je ook aanmelden.
Stremmingen Vondellaan en Nesciolaan Haren
Stremmingen Vondellaan en Nesciolaan Haren
Van maandag 28 november 07:00 uur tot vrijdag 9 december 16:00 uur zijn de Vondellaan en Nesciolaan gestremd in verband met werkzaamheden aan het gasleidingnet. De wegen zijn dicht in beide richtingen, zowel fietsers als automobilisten kunnen de omleidingsroute volgen.
Nieuwe gymzaal De Meet in Haren
Nieuwe gymzaal De Meet in Haren
In november 2020 is gymzaal De Meet in Haren afgebrand. De gymzaal werd overdag gebruikt door de basisscholen CBS De Borg, OBS De Wissel en GBS Het Mozaïek en in de avonduren verhuurd door Sport050. Er gaat een nieuwe gymzaal worden gebouwd ter vervanging. Als alles volgens planning verloopt wordt de nieuwe gymzaal in het 3e kwartaal van 2023 opgeleverd. Meer informatie over hoe de gymzaal eruit gaat zien vind je op de website van Sport050.
Uilenkasten bij Wijkpost Haren
Uilenkasten bij Wijkpost Haren
Uilen zijn leuk en vooral erg nuttig. Ze eten verschillende prooidieren, maar vooral muizen. Soms wel 6 muizen per dag. De uilen hebben het zwaar in Nederland. Veel nestgelegenheden, zoals in oude bomen en oude panden zijn in de loop van de tijd verdwenen. Om daar iets tegen te doen, zijn er bij de Wijkpost Haren de afgelopen weken 3 uilenkasten geplaatst in een oude zoutloods en in een boom op het terrein van de wijkpost. Hopelijk komt er binnenkort een uilenpaar op de Wijkpost.
Twijfelt u? Vraag toch de energietoeslag aan!
Twijfelt u? Vraag toch de energietoeslag aan!
In het hulppakket van de gemeente Groningen staan twee regelingen energietoeslag. Een extra toeslag van 200 euro boven op de toeslag van 1.300 euro vanuit het Rijk. Én een energietoeslag van 600 euro voor inwoners met een inkomen tussen de 120% en 140% van de bijstandsnorm. Twijfel je of je recht hebt op energietoeslag? Dan kun je het beste gewoon een aanvraag indienen. De aanvraag voor energietoeslag is nog mogelijk tot en met 31 december 2022. Meer informatie over de energietoeslag vind je op de website, hier kun je ook het aanvraagformulier invullen.
Nieuwe vorm van ontmoeting inwoners en raadsleden
Nieuwe vorm van ontmoeting inwoners en raadsleden
Een praatje maken met de raadsleden van de gemeente Groningen? Dat kan! Vanaf 23 november kun je op woensdagavonden binnenlopen op het Stadhuis en je vragen stellen over allerlei verschillende onderwerpen en thema’s. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken of je aan te melden.Tijdens de wekelijkse Politieke Woensdag in het Stadhuis wordt er standaard een half uur (20:30 -21:00 uur) vrijgehouden voor het gesprek tussen inwoners en raadsleden. Inwoners en organisaties kunnen dan ook een presentatie houden om ideeën en plannen met raadsleden te delen. Meer informatie op de website van de gemeenteraad van Groningen.
Gratis energiehulp voor huurders
Gratis energiehulp voor huurders
Veel woningcorporaties zijn druk bezig om hun woningen flink te verduurzamen, maar nog niet voor iedere huurder komt dat deze winter op tijd. Om die huurders te helpen staat hun woningcorporatie samen met Duurzaam Groningen en haar energiecoaches en Energieklusbus klaar om met gratis simpele oplossingen toch een groot verschil te kunnen maken. Zo vergroten ze hun wooncomfort én besparen ze op hun energierekening! Huurders die in aanmerking komen ontvangen een brief van hun woningcorporatie. Heb jij geen brief ontvangen en wil jij ook energie besparen of gratis hulp? Ga dan naar de website van Duurzaam Groningen.  
Gemeenteraad wil Groningse Dag van de Vrijwilliger
Gemeenteraad wil Groningse Dag van de Vrijwilliger
De gemeente organiseert op 7 december volgend jaar voor het eerst een Dag van de Vrijwilliger. De gemeenteraad stemde met dit idee vanuit de eigen raad in om vrijwilligerswerk te waarderen en te stimuleren. In de raad zijn zorgen over het afnemende aantal vrijwilligers. Meer informatie op de website van de gemeenteraad.

Volledige kwijtschelding afvalstoffenheffing laagste inkomens
Volledige kwijtschelding afvalstoffenheffing laagste inkomens
Zo’n 6.000 huishoudens in de gemeente Groningen met een laag inkomen krijgen in 2023 de afvalstoffenheffing volledig kwijtgescholden. Dat heeft de gemeenteraad besloten. Het komt per huishouden neer op gemiddeld 133 euro extra kwijtschelding. Het raadsbesluit moet verder helpen voorkomen dat Groningers met een lager inkomen door de hoge energieprijzen en dure boodschappen in financiële problemen komen. Meer informatie op de website van de gemeenteraad.
Junior Energiecoach diploma’s uitgereikt
Junior Energiecoach diploma’s uitgereikt
Welke apparaten slurpen de meeste stroom? Hoeveel lampen branden er in jouw huis? Junior Energiecoach daagt kinderen en hun gezin uit. Met proefjes, puzzels en spelletjes ontdek je waar je kunt besparen. Kinderburgemeesters Fatoumata en Finn hebben Junior Energiecoach diploma’s uitgereikt aan de Welpen van Scoutinggroep De Zwervers uit Groningen. De Welpen waren fanatiek in het energiespel. Behalve het diploma kreeg iedere welp ook nog een speciale badge. Het was een superleuke middag met trotse kinderen. Binnenkort start er weer een nieuwe Junior Energiecoach: je kunt je alvast voorinschrijven op de website
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 23 november 2022

Nieuwsbrief Haren, 11 november 2022
Nieuwsbrief Haren
11 november 2022
Vervanging skatebaan Mikkelhorst
Vervanging skatebaan Mikkelhorst
Vele jaren was er een skatebaan bij de Mikkelhorst in Haren. De baan werd veel gebruikt en is uiteindelijk verwijderd omdat deze niet meer voldeed aan veiligheidseisen. Sinds 2020 is het gebiedsteam in Haren in overleg met inwoners, omwonenden en andere belanghebbenden na gaan denken over een nieuwe invulling van het skatepark. Er zijn veel ideeën ingebracht en een aantal van deze ideeën heeft de eindronde gehaald. Met behulp van een landschapsarchitect is een landschapsontwerp gemaakt. Het voornemen is om de verharding van het voormalige skatepark opnieuw te gebruiken. Lees verder op onze website.
Intocht Sinterklaas Haren
Intocht Sinterklaas Haren
Hij komt, hij komt! Op zaterdag 19 november komt Sinterklaas weer naar Haren. De intocht van Sinterklaas en zijn pieten start om 13:30 uur bij de kruising Julianalaan. De stoet trekt verder over de Rijksstraatweg naar het Raadhuisplein. Bij aankomst op het Raadhuisplein (rond 15:00 uur) zal daar een podiumshow beginnen. Genoeg tijd om naar Sinterklaas te zwaaien dus!
Hulppakket: Kindpas van 50 euro
Hulppakket: Kindpas van 50 euro
Inwoners met een Stadjerspas ontvangen in december een tegoedbon van 50 euro voor hun kinderen. Dit heet de Kindpas. Voor ieder kind tot 18 jaar ontvangt het gezin één pas. Dit is één van de regelingen vanuit het hulppakket. Hebt je een Stadjerspas? Dan hoef je niets te doen. Je hebt de kindpas half december in huis.
Moet je rondkomen van een bedrag onder de 120% van de bijstandsnorm? En heb je nog geen Stadjerspas? Dan kan je de Stadjerspas aanvragen via de website van de Stadjerspas. Doe de aanvraag vóór 14 november. Dan ontvang je ook de kindpas(sen) voor het kopen van speelgoed of kleding voor jouw kind of kinderen.
Word geen prooi voor zakkenrollers
Word geen prooi voor zakkenrollers
Ga je dit weekend winkelen of op stap in Stad? Houd je telefoon en geld/pasjes dan bij je en doe je telefoon niet in je kontzak. Want dan ben je een gemakkelijke prooi voor zakkenrollers. Wordt jouw telefoon of portemonnee toch gerold? Doe dan aangifte bij de politie.
Gemeente legt boetes op bij woningfraude
Gemeente legt boetes op bij woningfraude
Een bestuurlijke boete voor woningeigenaren die woningfraude plegen, dit voorstel doet het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het college wil dat iedereen een plek heeft om te wonen. De krapte op de woningmarkt maakt dat lastig. Het onttrekken, omzetten en splitsen van woningen zonder vergunning is niet toegestaan. Illegale kamerverhuur is de meest voorkomende overtreding. Het invoeren van de bestuurlijke boete zorgt ervoor dat de gemeente snel en bestraffend kan optreden als woningeigenaren de regels overtreden. Lees het hele artikel op onze website.
Huisvesting voor internationale studenten op Zernike campus
Huisvesting voor internationale studenten op Zernike campus
De gemeente heeft samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen een overeenkomst met de SSH om op de Zernike Campus 400 eenheden te realiseren voor internationale studenten. De SSH gaat de huisvesting uitvoeren en beheren. Het gaat om tijdelijke huisvesting voor een periode van 10 jaar met de bedoeling om hiermee op korte termijn het aanbod van huisvesting voor internationale studenten te vergroten. Lees het hele artikel op onze website.
Verruiming kwijtscheldingsregels afvalstoffenheffing
Verruiming kwijtscheldingsregels afvalstoffenheffing
Gemeenten hebben van het Rijk de mogelijkheid gekregen om de vermogensnorm voor de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen te verhogen. Het college stelt de raad voor gebruik te maken van deze mogelijkheid. Hierdoor komen er meer Groningse huishoudens in aanmerking voor kwijtschelding van de afvalstoffenheffing. Gemeenten mogen de vermogensnorm voor echtgenoten bovenop de reguliere vermogensnorm met maximaal 2.000 euro verhogen. Voor een alleenstaande is de verhoging maximaal 1.500 euro en voor een alleenstaande ouder maximaal 1.800 euro. Voor toepassing van de verhoogde vermogensnorm is een raadsbesluit nodig. De raad kan besluiten de verhoging met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 in te laten gaan. Meer informatie op onze website.
Aandacht in gemeenteraad voor behoud Grunnegs
Aandacht in gemeenteraad voor behoud Grunnegs
In de Groningse gemeenteraad is afgelopen woensdag aandacht gevraagd voor behoud van het Gronings. De raadsleden kregen van burgemeester Koen Schuiling het Buusboukje Grunnegs van voormalig streektaalfunctionaris Olaf Vos. De burgemeester hoopt dat het boekje bijdraagt aan “behold van ’t Grunnegs!” Meer informatie vind je op de website van de gemeenteraad.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 23 november 2022

Nieuwsbrief Haren, 4 november 2022
Nieuwsbrief Haren
4 november 2022
Regengedichten in Haren
Regengedichten in Haren
Is het jou ook al opgevallen dat – als het regent – er gedichten tevoorschijn komen op straten en stoepen op het Raadhuisplein in Haren? Deze zogenaamde Green Poetry werd de afgelopen weken speciaal voor het festival Let’s Gro aangebracht door Renée Luth (beeldend kunstenaar en voormalig stadsdichter van de gemeente Groningen) en de graffiti artiesten Sebastiaan Baar en Jelle Albers (jonge talenten van Noordstaat). 

De regengedichten op stoepen en straten zijn aangebracht met een ecologische spray. Ze zijn alleen zichtbaar wanneer het regent. Waardoor we extra beseffen hoe dankbaar we mogen zijn voor regen. Vooral nu alles droger en warmer wordt. De regengedichten zijn tijdelijk: ze verdwijnen na verloop van tijd weer.

De foto is gemaakt op de Nieuwe Markt, bij het Forum. Ook hier is Green Poetry te lezen, net als in Ten Boer. 
Milieustraat Haren moeilijk bereikbaar tot en met 18 november
Milieustraat Haren moeilijk bereikbaar tot en met 18 november
De milieustraat Haren is tijdelijk moeilijk bereikbaar i.v.m. werkzaamheden aan kabels en leidingen aan de Westerse Drift en de Van Maerlantlaan. De omleidingsroutes zijn ter plekke aangegeven. De werkzaamheden duren tot en met 18 november.
Voorstelling Vinkhuizer Vrouwkracht in bibliotheek Haren
Voorstelling Vinkhuizer Vrouwkracht in bibliotheek Haren
Vinkhuizer Vrouwkracht is een project over racisme en uitsluiting, hoe je dat kunt bestrijden en hoe je daar door middel van theater vorm aan kan geven. Een intieme en pakkende voorstelling over discriminatie en racisme, gebaseerd op de persoonlijke verhalen van een groep vrouwen uit Vinkhuizen. In de voorstelling staan de persoonlijke verhalen van een aantal vrouwen uit de wijk Vinkhuizen centraal. Theatermaker Lianne Karel heeft er met de groep een intieme en pakkende voorstelling van gemaakt.

Het gehele project is een samenwerking van het WIJ-team Vinkhuizen en SPOT Groningen en is mede mogelijk gemaakt dankzij de afdeling Diversiteit & Emancipatie van de gemeente Groningen. Na de voorstelling is er een nagesprek met de vrouwen. Meer informatie vind je op de website van Forum Groningen en SPOT.
Bladeren gemeentelijke bomen in berm leggen
Bladeren gemeentelijke bomen in berm leggen
In het najaar, wanneer het blad weer van de bomen valt, gaat veel aandacht uit naar het schoonhouden van de straten en voetpaden. Dit is een klus waarbij veel materieel en mankracht wordt ingezet om de wegen veilig en begaanbaar te houden. Wanneer veel blad van gemeentelijke bomen in jouw tuin valt, kun je dit in de berm langs de weg leggen. De bladruimers van de gemeente nemen deze bladeren dan in hun ronde mee.
Om deze enorme klus goed uit te kunnen voeren en uw straat veilig en begaanbaar te houden hebben we een aantal voorwaarden opgesteld:

  • Uit ervaring is gebleken dat begin december alle bladeren van de bomen zijn. Je kunt tot half december het blad in de berm langs de weg en niet tegen bomen en andere obstakels leggen. De gemeente neemt deze bladeren mee.
  • Deze regeling is alleen voor het blad dat afkomstig is van gemeentelijke bomen; overig tuinafval mag niet aan de weg worden aangeboden. Dit wordt beschouwd en behandeld als een illegale storting.
Stremming spoorviaduct Oude Boerenweg Onnen
Stremming spoorviaduct Oude Boerenweg Onnen
Vanwege onderhoudswerkzaamheden aan het spoorviaduct Oude Boerenweg te Onnen, is het noodzakelijk deze voor één dag te stremmen op maandag 7 november tussen 07:00 uur en 16:00 uur.
Vervangen putdeksels in Haren
Vervangen putdeksels in Haren
Van donderdag 17 november tot en met zaterdag 19 november vervangt de gemeente 16 putdeksels. Dit gebeurt in de Molenweg (10), Cantersveen (3), Nesciolaan (2) en in de Magnolialaan (1).De vervanging van de putdeksel aan de Molenweg gebeurt in de avond en nacht van vrijdag op zaterdag van 21.00 tot 05.00 uur, vanwege het vele verkeer overdag op de Molenweg. Per locatie wordt de putrand eruit gefreesd en er komt een nieuwe rand voor terug. De aannemer herstelt het asfalt en plaatst een nieuwe putdeksel. Daar waar nodig, begeleidt een verkeersregelaar het verkeer. Deze werkzaamheden duren ongeveer 2 uur per put. De aannemer, die de werkzaamheden voor de gemeente uitvoert, informeert direct omwonenden per brief.

Tijdens een inspectie van putten bleek dat er in Haren verspreid op verschillende locaties putten te hoog in het wegdek liggen of niet meer goed functioneren. Hierover krijgen we ook meldingen van bewoners. Als de rand van de put kapot is, gaat het deksel losliggen. Als putten te hoog liggen merk je dit ook, als je er overheen rijdt.
Peter maakt bijzondere objecten en meubels van hout: 'Ik hou van schimmels en gezwellen'
Peter maakt bijzondere objecten en meubels van hout: ‘Ik hou van schimmels en gezwellen’
“Ik was altijd al aan het knutselen, als kind al. Maar mijn bedrijf is eigenlijk ontstaan uit nood”, vertelt circulair houtbewerker Peter van Eijsden vanuit zijn werkplaats in de Biotoop in Haren. Hij is de oprichter van Fout Hout, een bedrijf dat hout hergebruikt. Nadat zijn vorige bedrijf failliet ging, moest hij met weinig geld een huis inrichten. Dat bracht hem bij het creatief hergebruiken van hout.

“Na dat faillissement moest ik op zoek naar een goedkope manier om opnieuw te beginnen. Dit bracht me bij het recyclen van bestaande houten meubels en planken. Niet alleen zag ik hierdoor al snel hoe veel er eigenlijk wordt weggegooid, maar ook hoeveel er nog wél mogelijk is,” vertelt Peter. Dit wordt ook wel urban mining genoemd: het herwinnen van afgedankt restmateriaal en het terugvinden van oude waardevolle voorwerpen uit slooppanden, containers en bossen. Lees verder op de website.
Energietoeslag ook voor iets hogere inkomens
Energietoeslag ook voor iets hogere inkomens
Op woensdag 2 november heeft de gemeenteraad het budget voor het hulppakket beschikbaar gesteld. Dit betekent de start van een aantal nieuwe regelingen. Eén van de regelingen is het uitbreiden van de energietoeslag voor inwoners die nét buiten de boot vallen voor de energietoeslag van 1.500 euro.

Je vindt de regelingen op onze website. Heb je een inkomen tussen 120% en 140% van de bijstandsnorm? Dan kom je in aanmerking voor deze eenmalige energietoeslag. Het bedrag van deze eenmalige energietoeslag is 600 euro. Je kunt deze energietoeslag aanvragen tot en met 31 december 2022. Alle informatie over deze nieuwe regeling en het aanvraagformulier vind je op onze website. Weet je niet of u in aanmerking komt of wil je hulp bij het aanvragen? Dan kun je terecht bij het WIJ-team in jouw buurt. Lees de rest van het bericht op onze website.
Snorfietsen met benzinemotor niet meer welkom op fietspaden
Snorfietsen met benzinemotor niet meer welkom op fietspaden
Snorfietsen met een benzinemotor zijn niet meer toegestaan op een groot aantal fietspaden in de gemeente Groningen. Het gaat om fietspaden die in of langs een park, natuurgebied of recreatiegebied liggen. Met deze maatregel wil de gemeente fietsers, andere weggebruikers en de natuur beschermen tegen de vervuilende uitlaatgassen van snorfietsen. Snorfietsen met een benzinemotor stoten namelijk meer koolmonoxide, koolwaterstoffen en fijnstof uit dan auto’s en bestelbussen.

De nieuwe maatregel geldt op ruim 100 fietspaden. Dit zijn voornamelijk fietspaden waar geen weg langs ligt. De fietspaden waar het om gaat, zijn te herkennen aan het blauwe rechthoekige bord ‘fietspad’. Snorfietsers met benzinemotor kunnen een alternatieve route kiezen. Elektrische snorfietsen zijn er nog wel toegestaan.

De campagne Het is tijd wijst snorfietsers op de nieuwe maatregel. Meer informatie staat op hetistijd.nu. Hier vind je ook een kaart met alle fietspaden. Wie toch met z’n snorfiets de aangewezen fietspaden opgaat, riskeert een boete van ongeveer 100 euro.
Afvalvrijer leven, het kan en is niet moeilijk
Afvalvrijer leven, het kan en is niet moeilijk
Ook zo’n hekel aan al dat afval? Denk je ook wel eens na over een afvalvrijer leven? Maar hoe doe je dat? Nou, het is makkelijker dan je denkt… Emily-Jane Townley leeft volledig afvalvrij. Zij is het levende voorbeeld dat je met een baan én gezinsleven je afval zelf drastisch kunt verminderen. Haar belangrijkste tip? Begin gewoon. Met kleine stapjes maak je echt al het verschil. We delen graag haar tips om zelf de eerste stappen te zetten voor een afvalvrijer leven. Zie hiervoor de website Haal alles uit je afval. Emily gaf deze tips tijdens de Week van het Afval, een initiatief van de gemeente vanwege de gemeentelijke ambitie om in 2030 volledig afvalvrij te zijn.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 23 november 2022

Nieuwsbrief Haren, 28 oktober 2022
Nieuwsbrief Haren
28 oktober 2022
Doorfietsroute Zuidlaren - Haren
Doorfietsroute Zuidlaren – Haren
Tussen Zuidlaren en Haren komt een nieuwe doorfietsroute. Doorfietsroutes zijn extra brede fietspaden waar het comfortabel fietsen is. Het wegdek is vlak en wordt goed onderhouden. Fietsers hebben voorrang op de meeste kruisingen en verkeerslichten zijn er bijna niet. De doorfietsroute loopt langs of over bestaande wegen. Op delen van de route kan er ook nieuw fietspad aangelegd worden. De locatie voor de nieuwe route is nog niet bepaald. Het project zit in de verkenningsfase. Fiets je regelmatig tussen Zuidlaren en Haren? Dan kun je meedenken over de aanleg van het fietspad. Via Stem van Groningen kun je een idee achterlaten.
Repaircafé Haren opent deuren voor Week van het Afval, informatiestand op weekmarkt
Repaircafé Haren opent deuren voor Week van het Afval, informatiestand op weekmarkt
Op zaterdag 29 oktober start de tweede editie van de Week van het Afval. Wethouder Circulaire Economie Kirsten de Wrede geeft om 12 uur het startsein tijdens een eenmalig repaircafé in Het Forum. Op hetzelfde moment openen repaircafés in andere wijken en dorpen waaronder in Haren hun deuren (in De Mellenhorst, van 12 tot 17 uur). Iedereen is welkom, met of zonder kapotte apparaten, kleren, fietsen of andere spullen.

Op vrijdag 4 november vind je een informatiestand op de weekmarkt in Haren. Iedereen kan bij deze stand terecht met vragen over afval scheiden of afval minderen en met ideeën hoe het beter kan. Bezoekers die op hun smartphone kunnen laten zien dat ze de app Afvalwijzer Groningen hebben geïnstalleerd, krijgen een leuke attentie. Wil je zelf ook een bijdrage leveren aan minder afval? Sla dan zelf aan het repareren of bezoek een van de circa 250 reparatiebedrijven in de gemeente. Je kunt ze herkennen aan een speciale poster die de gemeente aan deze bedrijven beschikbaar heeft gesteld. Meer weten over de Week van het Afval, kijk dan op de website.
Cantersveen in Haren afgesloten
Cantersveen in Haren afgesloten
Op donderdag 17 november is Cantersveen in Haren tussen 09:00 en 14:00 uur gestremd. Dit in verband met riool- en asfalteringswerkzaamheden. De putafdekkingen worden vervangen. Je kunt de omleidingsborden volgen.
Gratis workshops kledingreparatie
Gratis workshops kledingreparatie
Heb jij ze ook in je kledingkast? Kledingstukken die te mooi zijn om weg te doen, maar die je toch niet meer draagt, omdat er een vlekje of gaatje in zit? Dan is deze workshop echt iets voor jou! In twee uur tijd leer je een handvol verschillende manieren om kleine beschadigingen te repareren of slim te verbloemen. Meld je aan voor de workshop op dinsdag 1 november, 19:30 – 21.30 uur in het Vinkhuys, Diamantlaan 94. Op woensdag 2 november, 19:30 – 21.30 uur, in het Dorpshuis Hoogkerk, Zuiderweg 70-4. Of op woensdag 2 november, 14 – 16 uur, bij De Verbinders, Van Oldenbarneveltlaan 6 (De Hoogte).

Aanmelden? Stuur een mail en vermeld hierin je naam, contactgegevens en de workshoplocatie. Meer informatie over tijden en locaties vind je op de website. De repair workshops zijn onderdeel van de Week van het Afval. Ze worden gegeven door Groningen Fair Fashion en mogelijk gemaakt door de gemeente. Samen gaan we voor minder afval en langer plezier van je kleding.
Dinsdag 1 november lezing zero-waste pionier Emily-Jane Townley over afvalvrij leven
Dinsdag 1 november lezing zero-waste pionier Emily-Jane Townley over afvalvrij leven
Dinsdag 1 november komt zero-waste pionier Emily-Jane Townley naar Groningen. Al in 2013 besloot zij het roer radicaal om te gooien. Sindsdien heeft zij met vallen en opstaan ontdekt dat afvalvrij leven mogelijk is. Tegelijkertijd heeft ze zich ontpopt tot een onderhoudende spreker en inspiratiebron voor velen. Om 19.30 uur geeft Emily een lezing in de Rabozaal van Forum Groningen. Aansluitend is er een gesprek met onder meer wethouder Stadsbeheer Mirjam Wijnja. De toegang is gratis. Kom langs en ontdek wat jij kunt doen om tot minder afval te komen. De lezing is onderdeel van de Week van het Afval. Kijk voor meer informatie op haalallesuitjeafval.nl.
Financieel hulppakket gaat deze week van start
Financieel hulppakket gaat deze week van start
Op dinsdag 11 oktober heeft de gemeente een tijdelijk financieel hulppakket gepresenteerd. In dit hulppakket staan maatregelen om inwoners met een laag inkomen tegemoet te komen. Het financiële hulppakket komt boven op de maatregelen die het Rijk onlangs bekend maakte. De uitvoering van de eerste maatregel begint deze week: extra energietoeslag. De gemeente wil de maatregel snel, maar wel zorgvuldig uitvoeren. Inwoners met een laag inkomen die de energietoeslag van 1300 euro gekregen hebben, krijgen uiterlijk 4 november nog eens 200 euro extra op hun rekening. Mensen die de energietoeslag nog niet hebben aangevraagd, kunnen dit vóór 1 januari 2023 nog doen.

De gemeenteraad besluit woensdag 2 november over de rest van de maatregelen. Lees verder op onze website.
Kom naar Let’s Gro
Kom naar Let’s Gro
Van vrijdag 4 tot en met zondag 6 november is het weer Let’s Gro: hét gratis festival over de toekomst van Groningen. De tiende editie alweer. Net als vorig jaar is het festival in Forum Groningen.

Een belangrijk thema dit jaar is de kloof. Hoe verklein je de verschillen tussen inkomen, kansen, gezondheid en wijken? Let’s Gro staat uiteraard ook stil bij de energiecrisis, een groener Groningen en nieuwe bouwprojecten en ingrepen in de stad. Naast gesprekken, presentaties en workshops is er muziek, kunnen kinderen bouwen aan de stad en kun je naar voorstellingen. En dat allemaal gratis. Het programma tot nu toe vind je op de website van Forum Groningen.
Ben je mantelzorger? Doe dan mee aan ons onderzoek
Ben je mantelzorger? Doe dan mee aan ons onderzoek
Zorg je langdurig voor iemand uit je naaste omgeving? Dan ben je mantelzorger. Dit is zorg die je geeft vanuit een persoonlijke relatie aan iemand met een ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen, gedurende ten minste drie maanden en acht uur per week.

De gemeente Groningen en het Steunpunt Mantelzorg vinden het belangrijk dat je op een prettige manier de zorg kunt (blijven) verlenen en dat je ondersteuning krijgt op het moment dat je dat nodig hebt. We willen daarom ons huidige aanbod verder verbeteren en meer laten aansluiten bij jouw behoefte als mantelzorger. We doen daarom een onderzoek , omdat we graag van je willen weten waar je behoefte aan hebt op het gebied van respijtzorg (een tijdelijke adempauze) en je woonsituatie. Het onderzoek is in de vorm van een online vragenlijst. Je vindt de vragenlijst op de website van Humanitas. We waarderen het enorm als je meedoet aan het onderzoek. Daarom verloten we tien verrassingspakketten onder de deelnemers.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 4 november 2022

Nieuwsbrief Haren, 14 oktober 2022
Nieuwsbrief Haren
14 oktober 2022
Visio-school in Haren wint E-Waste Race
Visio-school in Haren wint E-Waste Race
Iedereen kent het wel, je hebt nog wat oude elektronica rondslingeren: een oud telefoontje, een kapotte dvd-speler of wekker. Toch schiet het er iedere keer weer bij in om deze elektronische apparaten – ook wel e-waste genoemd – weg te brengen. De E-waste Race is een wedstrijd tussen scholen in de regio om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen. De Visio-school in Haren deed mee aan de E-Waste Race en heeft het meeste elektronische afval opgehaald bij mensen uit de buurt. Hiermee scoorden zij punten en hebben ze de E-Waste Race gewonnen! De prijs? Een toffe schoolreis naar Nemo in Amsterdam. Zo maakt de E-Waste race het inzamelen van elektronisch afval leuk, leerzaam en gemakkelijk!
Gemeente ruimt graven op begraafplaats De Eshof in Haren
Gemeente ruimt graven op begraafplaats De Eshof in Haren
Half oktober wordt er gestart met het ruimen van circa 250 graven op begraafplaats De Eshof in Haren. De huurtermijn van deze graven is al geruime tijd verstreken en niet verlengd. De gemeente is eigenaar van deze graven en ruimt deze om plaats te maken voor toekomstige uitvaarten.

Een gespecialiseerd bedrijf haalt de stoffelijke resten op een zorgvuldige en respectvolle manier uit de grond. De resten worden in een verzamelgraf op De Eshof gelegd. Er komt een speciaal gedenkteken bij.

De graven die geruimd worden, liggen op sectie 3: afdelingen 1, 2 en 3. Tijdens de werkzaamheden worden deze vakken uit piëteit afgeschermd. De graven die worden geruimd op deze sectie, zijn gemarkeerd met een klein bordje. Sommige graven op sectie 1 kunnen tijdens de ruiming tijdelijk niet of minder bereikbaar zijn.

De werkzaamheden worden tijdens een begrafenis tijdelijk stilgelegd zodat nabestaanden in alle rust afscheid kunnen nemen.
Meerweg niet bereikbaar op 24 en 25 oktober 2022
Meerweg niet bereikbaar op 24 en 25 oktober 2022
Op dinsdag 24 oktober en woensdag 25 oktober is de Meerweg in Haren gestremd in verband met asfalteringwerkzaamheden. De werkzaamheden worden ook buiten de gebruikelijke werktijden uitgevoerd, van 06:00 uur en 22:00 uur. Woensdag 26 oktober gaat het verkeer voor het eerst over de nieuwe brug en faunapassage in de Meerweg.
Tijdens de werkzaamheden wordt de weg bij het café Friescheveen afgesloten voor onder andere auto’s en vrachtverkeer. Dit gebeurt vanaf de rotonde bij de A28, vanaf Meerweg 191 t/m 205. Het verkeer wordt omgeleid via afslag Eelde op de A28 richting de Burgemeester J.G. Legroweg, vervolgens naar de Hoofdweg richting de rotonde aan de Meerweg (zie bijlage). De werkzaamheden hebben geen consequenties voor fietsers.
Openbaar overleg luchthaven Eelde
Openbaar overleg luchthaven Eelde
De Commissie Regionaal Overleg (CRO) luchthaven Eelde heeft op dinsdag 25 oktober een openbaar overleg. Het overleg is in luchthavenrestaurant Bites & Flights in Eelde. De inloop is tussen 18:45 uur en 19:00 uur en het overleg duurt tot 21:00 uur. Daarna kan er worden nagepraat onder het genot van een drankje. Alle stukken die je nodig hebt, zoals de agenda, notulen en het overlegschema, staan op de website van CRO luchthaven Eelde. Wil je bij het overleg zijn? Meld je aan via het aanmeldingsformulier.
Herfstvakantie activiteiten kinderen
Herfstvakantie activiteiten kinderen
In de herfstvakantie kunnen kinderen en jongeren in de hele gemeente Groningen meedoen aan verschillende activiteiten: Zwemmen in Kardinge, kookworkshops in buurthuizen, naar het springkussenfestival, mega-sportdag in Corpus, leren programmeren in de bieb, speelfestival in de speeltuinen, escape room en nog véél meer. Veel activiteiten zijn gratis en soms wordt er een eigen bijdrage gevraagd. Stadjerspas-houders kunnen (bijna) overal gratis aan meedoen.
De activiteiten worden georganiseerd door Vakantie050. Dit is een samenwerking tussen de gemeente Groningen en de Speeltuincentrale, Bslim, Forum, Vrijdag, Jimmy’s en WIJ Groningen.
Hier een sfeerimpressie van de activiteiten van de afgelopen zomervakantie.
Voor meer informatie over Vakantie050 en de activiteiten in de verschillende wijken kijk op onze website.
Winactie Duurzaam Groningen
Winactie Duurzaam Groningen
Welk Duurzaam initiatief of persoon in de Gemeente Groningen verdient volgens jou de spotlight en een mooi aanmoedigingsbedrag? Ga naar de InstagramLinkedIn, óf
Facebook van Duurzaam Groningen. En tag onder de Winactie post het initiatief met een korte uitleg. Dan maakt diegene kans op…

Geplaatst op: 17 oktober 2022

Nieuwsbrief Haren, 7 oktober 2022
Nieuwsbrief Haren
7 oktober 2022
Herfstvakantie activiteiten in Haren
Herfstvakantie activiteiten in Haren
Op maandag 17 oktober organiseert Sportcoach Haren een sportdag bij het Scharlakenhof. Gedurende de hele dag zijn er verschillende sporten te beleven: van karate, tot badminton en zelfs racen op een longboard. De sportdag is voor kinderen van 6 t/m 14 jaar. Opgeven kan via de website van Sportcoach Haren. Deelname is gratis, neem een bidon met water mee en een lunch voor tussen de middag. De sportdag is namelijk van 09:45 tot 14:30 uur.

Hou je meer van zwemmen? Geef je dan op voor de zwemspelochtend in het zwembad Scharlakenhof. Tijdens de zwemspelochtend zijn er verschillende waterspelletjes te doen en kun je vrij zwemmen. De zwemochtend is op dinsdag 18 oktober van 10:00 tot 12:00 uur. Meer informatie vind je op de website van Sportcoach Haren.

Opening nieuw kunstgrasveld VV Glimmen
Opening nieuw kunstgrasveld VV Glimmen
Sinds afgelopen zaterdag is het nieuwe kunstgrasveld van VV Glimmen officieel geopend! Het nieuwe veld vervangt het 14 jaar oude kunstgrasveld en is CO2 neutraal geproduceerd. Direct na het doorknippen van het lintje door wethouder Inge Jongman en voorzitter Klaas Hommes werd de eerste bal afgetrapt. JO17 speelde de eerste competitiewedstrijd op het nieuwe kunstgrasveld.
4 Mijl van Groningen: dit moet je weten
4 Mijl van Groningen: dit moet je weten
Zondag is het weer zover: de 4 Mijl van Groningen. Het grootste sportieve feest van Noord-Nedederland. Om half twee staan er in Haren duizenden deelnemers aan de start van het 6437 meter lange parcours naar de Vismarkt. Tienduizenden toeschouwers langs de kant schreeuwen en klappen de lopers naar de finish. Het wordt weer – als altijd – een prachtig spektakel. Uiteraard is de binnenstad zondag minder toegankelijk. Wil je kijken of moet je toch voor die ene boodschap in de stad zijn? Kijk dan op de website van 4 Mijl. Daar vind je alle informatie.
Wapens anoniem en straffeloos inleveren van 10 t/m 14 oktober
Wapens anoniem en straffeloos inleveren van 10 t/m 14 oktober
Van 10 tot en met 14 oktober kunnen (jonge) inwoners van de gemeente Groningen anoniem en zonder gevolgen hun wapen inleveren. Voor messen en andere steek-, slag- en stootwapens staat er een inleverton klaar op de politiebureaus in Groningen en Haren. De bureaus zijn daarvoor open van 14.00 tot 17.00 uur. Wie een (nep)vuurwapen wil inleveren, kan een afspraak maken met de politie.

“Vorig jaar hebben we voor het eerst een inleveractie gehouden,” zegt burgemeester Koen Schuiling. “Toen werden er zo’n 90 wapens ingeleverd. Een prima opbrengst wat mij betreft, zeker als je daarbij optelt dat het vooral ook om de bewustwording van de gevaren van wapens gaat. De laatste jaren zien we dat steeds meer jongeren messen bij zich hebben. Onder andere via de campagne YouChoose willen we dat tegengaan. Jongeren die de campagne hebben gezien en zich bewust zijn geworden van de risico’s, vragen we tijdens de inleveractie de daad bij het woord te voegen.” Kijk voor meer informatie op de website.
Monument & Materiaal probeert te behouden wat anders verloren gaat
Monument & Materiaal probeert te behouden wat anders verloren gaat
Binnendeuren, buitendeuren, schouwen, tegels, plavuizen en traponderdelen. Maar ook: ramen, glas in lood, hang- en sluitwerk en bakelieten stopcontacten en lichtknopjes. De voormalige Westerbewaarschool in het centrum van Groningen staat er vol mee. Buiten, op het vroegere schoolplein van dit Rijksmonument uit 1893, staan de materialen die tegen weer en wind kunnen: ijzeren ramen, hekwerken, tegels en natuursteen. In dit statige pand, met gevels in een mix van neogotiek en neorenaissance, huist sinds 1983 de stichting Monument & Materiaal. Vrijwilliger Ewa Soroka en bestuurslid Douwe Offringa vertellen op onze website wie er bij Monument & Materiaal voor een redelijke prijs kan komen shoppen. En wie er gratis z’n ‘sloopafval’ kwijt kan.
Strooiwagens morgen de weg op voor inspectie
Strooiwagens morgen de weg op voor inspectie
Zaterdag 8 oktober gaan in de hele gemeente 28 strooiwagens de weg op. Niet omdat het weer dit al nodig maakt, maar vanwege een inspectie van de voertuigen voor de winterdienst. Medewerkers van de gemeente gaan kijken of alles goed werkt en gaan ook routes rijden. Daarbij wordt een kleine hoeveelheid zout gestrooid.
Spel voor scholieren in verbouwd stadhuis
Spel voor scholieren in verbouwd stadhuis
Letterlijk op de stoel van een echt raadslid zitten, samen met je klas je eigen stad bouwen? Dat kan weer, nu het stadhuis na de verbouwing weer open is. Leerlingen van Widar Vrije School Groningen waren deze week de eerste spelers van ‘Democracity’ in de nieuwe raadzaal. ‘Democracity’ is een spel dat kinderen en jongeren op een leuke manier laat kennismaken met de gemeentepolitiek en lokale democratie. Wil je ook? Vraag je juf of meester. Die neemt wel contact op met de gemeente.
Onderzoek: wat vinden Groningers van winkelen in de provincie?
Onderzoek: wat vinden Groningers van winkelen in de provincie?
Waar doen Groningers hun inkopen en hoe tevreden zijn ze over het winkelaanbod en de bijbehorende voorzieningen, zoals parkeermogelijkheden? Dat moet duidelijk worden uit het onderzoek naar het winkelgedrag van Groningers, dat de provincie deze maand laat uitvoeren. Daarvoor zullen in de hele provincie enquêtes worden afgenomen onder inwoners. Met de resultaten van het onderzoek kunnen gemeenten en ondernemers aan de slag en inspelen op de wensen van de  Groningse consument. Een passend winkelaanbod is van belang voor leefbare en vitale dorpen en steden. Meer informatie en de link naar het onderzoek vind je hier.
Twee nieuwe locaties voor ‘klassenfeestjes’
Twee nieuwe locaties voor ‘klassenfeestjes’
Het leidt tot verdriet, woede en spanningen: kinderen die nooit worden uitgenodigd voor een kinderfeestje. Dat kan anders. Nodig voor een verjaardagsfeestje alle kinderen van de klas uit en geef een klassenfeestje. Als dat in elke basisschoolklas tenminste eens per jaar gebeurt, zijn er geen kinderen meer die nooit worden uitgenodigd voor een feestje. Dit gaat op een eenvoudige manier uitsluiting op de basisschool tegen. Omdat dit idee op een simpele manier uitsluiting tegengaat en inclusie bevordert, ondersteunt de gemeente het project ‘klassenfeestjes’.

Omdat een feestje met een hele klas meestal te groot is om in je eigen huis te geven, zijn er in de gemeente Groningen gratis locaties waar je een klassenfeestje kan geven. Er zijn twee nieuwe locaties toegevoegd: Het Dok in Lewenborg en TuinindeStad. Kijk voor meer informatie en een overzicht van de andere locaties op de website van Druk en Dwars: klassenfeestjes.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 10 oktober 2022

Nieuwsbrief Haren, 30 september 2022
Nieuwsbrief Haren
30 september 2022
Gratis lessen voor beginnende sporters met Open Gym Haren
Gratis lessen voor beginnende sporters met Open Gym Haren
Sporten is leuk en gezond. Om dat te laten zien, is er nu Open Gym. Gratis sportlessen onder professionele begeleiding. Voor jong en oud!

Veel mensen willen beginnen met bewegen, maar weten niet hoe. Of ze ervaren een drempel om aan de slag te gaan. Voor deze groep is er nu Open Gym Haren: een programma waarin gratis sportlessen worden aangeboden voor beginnende sporters. Of je nu jong of oud bent: er is voor ieder wat wils.

Vanaf maandag 3 oktober tot aan Kerst zijn er meerdere keren per week sportactiviteiten bij het Boeremapark en het park bij de Mellensteeg/De Octopus in Haren. Meedoen is gratis. Je zit nergens aan vast. Ga voor het rooster en aanmelden naar de website van Open Gym Groningen.
Trompbrug vanaf 3 oktober afgesloten
Trompbrug vanaf 3 oktober afgesloten
Maandag 3 oktober begint groot onderhoud aan de Trompbrug. Dit fiets- en voetgangersbruggetje tussen de binnenstad en de Oosterpoortwijk is een rijksmonument en het onderhoud moet aan strenge regels voldoen. Daarom verwijdert de aannemer de hele brug en wordt deze op een andere plek gerestaureerd. De brug krijgt onder andere een nieuw brugdek. Ook wordt het gedeelte voor het openen en sluiten van de brug voor een deel vervangen. Daarnaast vervangt de gemeente de houten steunpunten waar de brug op rust. De landhoofden worden ook gerepareerd, dat zijn de steunpunten van de brug op de oever.

De werkzaamheden zijn tussen 7.00 en 17.00 uur. Voor voetgangers en fietsers komt er een omleidingsroute over de Oosterbrug. Naar verwachting wordt de Trompbrug in de week van 19  december teruggeplaatst zodat fietsers en voetgangers er weer overheen kunnen. Begin volgend jaar is de brug nog voor korte tijd gestremd om de laatste werkzaamheden uit te voeren. Lees meer op onze website.
‘Drie manieren om er plezier in te houden’
‘Drie manieren om er plezier in te houden’
Herken je dat? Het gevoel dat er iets mist. Je zou wel iets willen ondernemen, alleen… wát dan? En met wie? Als je een dagje ouder wordt, heb je niet altijd de puf. Een klein duwtje in de rug kan dan wonderen doen. Met de campagne ‘drie manieren om er plezier in te houden’ dagen Humanitas, WIJ Groningen en de gemeente ouderen uit om tóch die stap te zetten.

Binnenkort gaan er mooie activiteiten van start, op verschillende plekken in de gemeente. De campagne richt de schijnwerpers op drie activiteiten die verder gaan dan ontmoeten alleen: UP!-gesprekken, voor koffie en een goed gesprek. Grip & Glans: een cursus waar je blij van wordt. En Samen Vitaal. Dit staat voor doen, bewegen en ontmoeten. Kijk op de website 3 manieren voor meer informatie. Hier staat ook hoe je je aan kunt melden voor de verschillende activiteiten.
Groningen gaat 15 Augustus 1945 herdenken
Groningen gaat 15 Augustus 1945 herdenken
Vanaf nu herdenkt Groningen ieder jaar 15 Augustus 1945, de dag dat in het toenmalige Nederlands-Indië een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De gemeenteraad vroeg tijdens de eerste raadsvergadering in het nieuwe stadhuis unaniem om een passende herdenking. “Er is weinig besef bij de Nederlandse bevolking dat voor ons koninkrijk na 5 mei 1945 er nog een oorlog was die veel Nederlandse en andere slachtoffers heeft geëist.” Kijk voor meer informatie op de website van de gemeenteraad.
Fatoumata geïnstalleerd als nieuwe kinderburgemeester
Fatoumata geïnstalleerd als nieuwe kinderburgemeester
Groningen heeft een nieuwe kinderburgemeester. Fatoumata is geïnstalleerd als vijfde kinderburgemeester van Groningen. Dat gebeurde voor het begin van de raadsvergadering van de gemeenteraad van Groningen op woensdag 28 september. Afscheid nemend kinderburgemeester Samuel pleit voor een jongerenraad in Groningen. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeenteraad.
Laatste kans! Meld je gratis aan voor de Duurzame Huizendag
Laatste kans! Meld je gratis aan voor de Duurzame Huizendag
De Duurzame Huizendag op zaterdag 8 oktober 2022 van 13:00-17:00 zit vol inspiratie. Door de hele gemeente openen 19 duurzame bewoners hun deuren en delen zij graag hoe ze hun energierekening omlaag hebben gebracht. Van simpel gedrag, tot isolatie, warmtepompen, zonnepanelen, elektrisch rijden en groene tuinen. En bezoek de duurzaamheidsmarkten in de Oosterparkwijk en Helpman of ga in gesprek met duurzame initiatieven. Ook Duurzaam Groningen, een initiatief van de gemeente is aanwezig met informatie over subsidies en Grunneger Power vertelt je er over hoe je met je buurt kunt verduurzamen. Kijk voor meer informatie op de website van Duurzaam Groningen. Hier kun je je ook aanmelden. Dat kan tot en met 4 oktober.
Praat mee over plannen rond zonne- en windparken
Praat mee over plannen rond zonne- en windparken
Op dit moment werkt de gemeente aan een participatiekader voor zonneparken en windturbines. Zonne- en windparken hebben impact op de leefomgeving van omwonenden. We willen omwonenden en andere belanghebbenden daarom betrekken bij de planontwikkeling. Hoe we dat doen, leggen we vast in een participatiekader. Dit kader moet duidelijkheid en zekerheid bieden over ieders participatiebevoegdheden en -mogelijkheden, gedurende de gehele ontwikkeling en exploitatie van een zon- en/of windproject. Voor de gemeenteraad is dit beleidskader een belangrijk toetsingskader om te kunnen afwegen of het proces goed doorlopen is.

Praat ook mee over participatie bij zonne- en windparken. Mede met jouw inbreng werken we het participatiekader verder uit. We nodigen je graag uit voor één van de inloopsessies. De eerste sessie is op maandag 10 oktober tussen 16:00 uur en 19:00 in de Raadszaal van Ten Boer aan de H. Westerstraat 24. De tweede op dinsdag 11 oktober tussen 16:00 uur en 19:00 in Zorgboerderij de Mikkelhorst aan de Klaverlaan 37 in Haren. Of kom langs op woensdag 12 oktober tussen 16:00 uur en 19:00 bij de gemeente Groningen, locatie Gedempte Zuiderdiep 98. Je kunt zonder afspraak binnenlopen en in gesprek gaan met de gemeente over het participatiekader. Ook kun je tijdens de inloop, of daarna, schriftelijk je reactie achterlaten.
Onderzoek culturele aanbod gemeente Groningen
Onderzoek culturele aanbod gemeente Groningen
De gemeente Groningen wil graag weten wat je vindt van het culturele aanbod in de gemeente. Doe je zelf aan culturele activiteiten? Heb je tips? We horen het graag! Geef jouw mening via de website van Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) Groningen.
Gemeenteraad bezoekt Mbo’s op SuikerTerrein
Gemeenteraad bezoekt Mbo’s op SuikerTerrein
Op de Politieke Woensdag van de gemeenteraad van Groningen staan vaak werkbezoeken op het programma. Raadsleden gaan dan op bezoek bij inwoners en organisaties om te zien wat er speelt, leeft en gebeurt in de gemeente. Zo gingen raadsleden woensdag 28 september op werkbezoek bij de Groningse mbo-scholen op het SuikerTerrein. Doel van de bijeenkomst was om de gemeenteraadsleden te informeren over de rol van het mbo in de stad en op welke thema’s het onderwijs en de overheid samenwerken om elkaar in de regio te versterken. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeenteraad.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 10 oktober 2022

Nieuwsbrief Haren, 23 september 2022
Nieuwsbrief Haren
23 september 2022
Wind Design & Build gaat nieuwe gymzaal De Meet bouwen
Wind Design & Build gaat nieuwe gymzaal De Meet bouwen
In november 2020 is gymzaal De Meet in Haren afgebrand. De gymzaal werd overdag gebruikt door de basisscholen CBS De Borg, OBS De Wissel en GBS Het Mozaïek en in de avonduren verhuurd door Sport050. De afgelopen periode is de aanbestedingsprocedure doorlopen voor de bouw van een nieuwe gymzaal. Door de beoordelingscommissie is Wind Design & Build uit Drachten als meest geschikte partij beoordeeld. De gemeente Groningen heeft dan ook besloten om de herbouw van de gymzaal De Meet in Haren te gunnen aan Wind Design & Build. Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.
Cursus Digisterker in Haren
Cursus Digisterker in Haren
Wil je meer weten over de digitale overheid en wat je daar allemaal mee kunt? Meld je dan aan bij de cursus Digisterker. De eerstvolgende cursus vindt plaats in de Forumbibliotheek in Haren op 11, 18 en 25 oktober tussen 19:00 – 21:00 uur.
Met de cursus Digisterker leer je gebruik te maken van de digitale service van de overheid. Je leert in deze cursus stap voor stap hoe je handig en veilig informatie kunt vinden en hoe je digitaal iets bij de overheid regelt. Getrainde medewerkers helpen jou daarbij. Je krijgt een werkboek en tijdens de cursus ga je zelf heel praktisch aan de slag met oefeningen. Kijk voor meer informatie op de website van Forum.
Doe 24 september mee aan Burendag
Doe 24 september mee aan Burendag
Morgen, zaterdag 24 september, is het weer Burendag. Burendag is de dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Zo is er een 2 straten barbecue tussen de Waterhuizenweg en Tussenziel, een ‘hapje drankje’ op de Windeweg, een ‘noaberschap’ bijeenkomst achter het Schoolpad en een rommelmarkt op de Achterhoeskamp. Kijk op de website van Burendag om te zien wat er in jouw buurt nog meer te doen is.
OOG TV duikt in de fijne kneepjes van het afval scheiden
OOG TV duikt in de fijne kneepjes van het afval scheiden
Afval minderen, afval scheiden. We hebben er allemaal bijna dagelijks mee te maken. Veel Groningers zijn er ronduit enthousiast mee bezig. Het gaat dan ook best goed met het afval scheiden in onze gemeente. Zo’n 62 procent van het huishoudelijke afval wordt al hergebruikt.

Tegelijkertijd zijn er ook een paar hardnekkige vragen en misverstanden rond het thema afval scheiden. Misverstanden die natuurlijk wel opgelost moeten worden willen we Groningen afvalvrij krijgen in 2030. Daarom vroegen we OOG TV om op onderzoek uit te gaan.

Mag zo’n kartonnen yoghurtpak nu wel of niet bij het oud papier? Bekijk het filmpje waarin deze vraag beantwoord wordt. Met dit soort vragen ging de OOG-verslaggever de straat op. Het resultaat is een serie video’s rond heel alledaagse vragen en met heel concrete antwoorden. Wat vooral opvalt: Groningers lijken zich er goed van bewust dat het afval van vandaag de grondstof van morgen is.
Gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’
Gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’
Op maandag 3 oktober begint de gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’ van de Groningse Kredietbank (GKB). Tijdens deze cursus leer je beter omgaan met geld. Hoe krijg je grip op jouw inkomsten en uitgaven? Wil je weten waarop je kunt bezuinigen? En heb je recht op extra inkomen? Op deze en andere vragen krijg je in de cursus antwoord. Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 26 september 2022

Nieuwsbrief Haren, 16 september 2022
Nieuwsbrief Haren
16 september 2022
Speel-O-Theek Haren organiseert 2de hands kleding- en speelgoedbeurs
Speel-O-Theek Haren organiseert 2de hands kleding- en speelgoedbeurs
Op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 oktober, organiseert de Speel-O-Theek Haren een 2de hands kleding- en speelgoedbeurs. Op vrijdag 7 oktober wordt kinderkleding en -speelgoed aangeboden. Dan begint de beurs om 19:30 uur en duurt tot 22:00 uur. Zaterdag 8 en zondag 9 oktober staan in het teken van kinder- en volwassenenkleding. Beide dagen begint de beurs om 13:00 uur en eindigt om 15:30 uur. 

De beurs is in de Bloemenveilinghal Eelde, Burgemeester J.G. Legroweg 80 (ingang P-Terrein vlooienmarkt Eelde tegenover Groningen Airport Eelde) Kijk voor meer informatie op de website van de Speel-O-Theek Haren of op de Facebookpagina.
Stremming kruispunt Felland – Onnerweg – Tuindorpweg
Stremming kruispunt Felland – Onnerweg – Tuindorpweg
Tussen zaterdag 17 september 01:00 uur en zaterdag 24 september 19:00 uur voeren we op het kruispunt Felland – Onnerweg – Tuindorpweg werkzaamheden uit. Het kruispunt is tijdens deze periode gestremd. We plegen onderhoud aan de spoorwegovergang. Ook wordt er geasfalteerd aan de oostkant van de overweg.
Asfaltwerkzaamheden Molenkampsteeg, Zonnedauwweg en Fazantenlaan
Asfaltwerkzaamheden Molenkampsteeg, Zonnedauwweg en Fazantenlaan
De komende weken, tot en met woensdag 28 september, voeren we in de Molenkampsteeg, Zonnedauwweg en Fazantenlaan in Haren diverse asfaltwerkzaamheden uit. Het oude asfalt is aan vervanging toe. Het oude asfalt frezen we weg en we brengen een nieuwe laag asfalt aan. De werkzaamheden leveren wat geluidsoverlast op. Verkeer wordt met borden omgeleid. Buurtbewoners hebben een brief gekregen over de werkzaamheden.
College wil meer deelauto’s, zowel commercieel als privé
College wil meer deelauto’s, zowel commercieel als privé
Groningen moet een dekkend netwerk van deelauto’s van commerciële aanbieders krijgen. Dat stelt het college van B&W voor aan de gemeenteraad. 1 Deelauto vervangt 4 tot 11 gewone auto’s, blijkt in andere steden. Ze leiden tot een bewuster gebruik van de auto. Een deelauto kan ook je eigen auto zijn, die je deelt met iemand anders. Woont diegene in een ander betaald parkeren gebied, dan is de parkeervergunning straks in beide gebieden geldig. Lees het raadsvoorstel of het uitvoeringsprogramma deelmobiliteit.
Doe je mee aan ons leefbaarheidsonderzoek?
Doe je mee aan ons leefbaarheidsonderzoek?
Is het fijn wonen in jouw wijk of dorp? Voel je je er veilig en ontmoet je makkelijk andere bewoners? Zijn er genoeg sport- en speeltoestellen en is het er schoon? Ook dit jaar onderzoekt de gemeente dit met een groot leefbaarheidsonderzoek. In september krijgen zo’n 130.000 inwoners van 18 jaar en ouder een brief van burgemeester Koen Schuiling met de oproep mee te doen aan het onderzoek. Heb je de uitnodigingsbrief ook gekregen? Doe dan mee en vul de vragenlijst in op de website buurtvragen.nl. De uitkomsten gebruikt de gemeente bij het maken van nieuwe plannen voor wijken en dorpen. De antwoorden worden anoniem verwerkt en gebruikt de gemeente alleen voor dit onderzoek. Wie meedoet maakt kans op één van de 5 iPads. Bovendien worden er cadeaubonnen van Sport050 voor een keer gratis zwemmen of schaatsen onder de deelnemers verloot.
Word ‘junior energiecoach’ en bespaar energie
Word ‘junior energiecoach’ en bespaar energie
‘Welke apparaten slurpen de meeste stroom?’ En: ‘Hoeveel lampen branden er in huis?’ Een paar van de vragen die aan de orde komen in het spel Junior Energiecoach. In de gemeente Groningen kunnen gezinnen met kinderen tussen de 7-12 jaar meedoen aan het spel. Door leerzame challenges, puzzels, experimenten en winacties ontdekken gezinnen waar ze energie kunnen besparen.
Gratis meedoen Gezinnen met kinderen van 7-12 jaar kunnen zich gratis aanmelden
Meer informatie en aanmelden kan op www.juniorenergiecoach.nl. Inschrijven kan tot en met 2 oktober. Het spel start op 7 oktober.
20 Groningers openen deuren tijdens Duurzame Huizendag
20 Groningers openen deuren tijdens Duurzame Huizendag
De Duurzame Huizendag op zaterdag 8 oktober 2022 van 13:00-17:00 zit vol inspiratie. Door de hele gemeente openen 20 duurzame bewoners hun deuren en delen zij graag hoe ze hun energierekening omlaag hebben gebracht. Van simpel gedrag, tot isolatie, warmtepompen, zonnepanelen, elektrisch rijden en groene tuinen. En bezoek de duurzaamheidsmarkten in de Oosterparkwijk en Helpman of ga in gesprek met duurzame initiatieven. Ook Duurzaam Groningen, een initiatief van de gemeente is aanwezig met informatie over subsidies en Grunneger Power vertelt je er over hoe je met je buurt kunt verduurzamen. Ga voor meer informatie naar de website van Duurzaam Groningen. 
Korting op aanschaf regenton
Korting op aanschaf regenton
Na lange tijd van droogte valt er eindelijk weer regen. Nu weten we hoe blij onze tuin is met water. Een goed moment om een regenton aan te schaffen! Gebruik regenwater voor je tuin en bespaar kostbaar drinkwater. Regenwater bevat minder kalk en is daarom gezonder voor je planten. Bovendien komt het water dat je opvangt niet in het riool terecht. Groene tuinen worden in de zomer ook veel minder heet. En je vergroot ook nog eens het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren.
Inwoners van de gemeente kunnen met een kortingsbon van € 17,50 een regenton kopen. Kijk daarvoor op de website van Duurzaam Groningen. De actie loopt nog tot 1 december 2022.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 26 september 2022

Nieuwsbrief Haren, 9 september 2022
Nieuwsbrief Haren
9 september 2022
Fashion Dag Haren 24 september
Fashion Dag Haren 24 september
Op zaterdag 24 september organiseert Ondernemend Haren weer een Fashion Dag Haren. Tijdens deze dag presenteren zeker twintig modewinkels hun najaars- en wintercollectie. Er zijn twee modeshows: om 13:30 en om 15:30 uur. De shows vinden plaats voor de Dorpskerk in Haren. Ook is er muziek, een draaimolen en meer gezelligheid in het centrum. Kijk voor meer informatie op de website van Ervaar Haren.
Oproep nabestaande oorlogsslachtoffers Haren
Oproep nabestaande oorlogsslachtoffers Haren
Het 4 mei comité Haren komt graag in contact met familie van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog die op de huidige gedenksteen voor de Dorpskerk genoemd staan.

Het monument bij de Dorpskerk wordt vervangen. Na uitgebreid onderzoek zijn er namen toegevoegd. Daarom wil het comité nabestaanden van de oorlogsslachtoffers graag uitnodigen voor de onthulling van het monument. Reageren kan via e-mail.

Foto: Haren de Krant
Tentoonstelling Bouw Anders over kwaliteit en betaalbaarheid woningbouw
Tentoonstelling Bouw Anders over kwaliteit en betaalbaarheid woningbouw
Meer variatie, goede openbare ruimte en gebouwen die onze stad en dorpen écht beter maken. En dat alles het liefst duurzaam, natuurinclusief en betaalbaar. De doelen van de manifestatie Bouw Anders zijn stevig. Dat is niet voor niets, want dát het anders moet op het vlak van onze woningbouw, is zeker. Vanaf vrijdag 9 september zijn de resultaten voor iedereen te zien in de hal van het gemeentekantoor aan het Gedempte Zuiderdiep 98. Lees verder op onze website.
Ombudsman Groningen verhuisd naar Trompsingel
Ombudsman Groningen verhuisd naar Trompsingel
Ombudsman Groningen is deze zomer verhuisd van de Kreupelstraat naar het Tromphuis aan de Trompsingel 33 in Groningen. De ombudsman behandelt klachten die mensen kunnen hebben over de gemeente Groningen. Als het je niet lukt om het samen met de gemeente op te lossen, dan kun je naar de ombudsman. Dit is altijd kosteloos, lees hoe het werkt.

Ook bij een klacht over WIJ Groningen, het Noordelijk Belastingkantoor, de GGD en Beschermd Wonen kun je contact opnemen met de ombudsman. Wil je weten of de ombudsman iets voor jou kan betekenen? Kom dan langs of bel of mail. Kijk op ombudsmangroningen.nl voor de tijden van het wekelijkse inloopspreekuur en alle andere contactgegevens.
Inschrijving Sport- en Cultuurhopper herfst en winter geopend
Inschrijving Sport- en Cultuurhopper herfst en winter geopend
Inwoners van de gemeente Groningen kunnen zich weer inschrijven voor sport- en cultuuractiviteiten via de Sport- en Cultuurhopper. Het kennismakingsprogramma wordt in opdracht van de gemeente Groningen georganiseerd door Huis voor de Sport Groningen en VRIJDAG in de Buurt in samenwerking met sport- en cultuuraanbieders uit de gemeente. Kijk voor meer informatie en het aanbod op sportcultuurhopper.nl.
Enquête over gezond eten
Enquête over gezond eten
Wat vind jij belangrijk bij het koken van eten? Waar let je op bij het boodschappen doen? En wat vind je lastig bij het maken van gezonde keuzes? Of vind je dat er teveel aandacht is voor gezond en duurzaam eten? De gemeente Groningen wil graag weten hoe de inwoners over gezond eten denken en welke uitdagingen er zijn. Help mee om gezond en duurzaam voedsel toegankelijker te maken en vul de vragenlijst in.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Geplaatst op: 26 september 2022