Welkom op Noordlaren.eu

Over Noordlaren

KerkstraatHet dorp Noordlaren (Gronings: Noordloaren) ligt in de gemeente Haren, in de provincie Groningen, ten noorden van Zuidlaren en Midlaren. Noord- en Zuidlaren liggen in verschillende gemeenten, zelfs in verschillende provincies.
Noordlaren is een klein dorp met zo’n 800 inwoners. Zoals op de dorpsvlag geïllustreerd wordt, heeft het karakteristieke dorp drie bezienswaardigheden: de kerk, de molen en het hunebed. Aan de oostkant wordt het dorp begrensd door het Zuidlaardermeer. Aan de westkant ligt het Noordlaarderbos met daarachter de Drentsche Aa.

Noordlaren heeft het karakter van een Drents dorp, zoals het gehele gebied tussen Noordlaren en de stad Groningen. Dit gebied wordt ook wel het Gorecht genoemd. Noordlaren was een van de kerspelen van dit gebied. Kerspel (ook: karspel of kerspil) is de Middelnederlandse benaming voor een kerkgemeente of parochie.

Het dorp is landelijk bekend van het marathonschaatsen op natuurijs. Traditiegetrouw probeert men, op de schaatsbaan van Noordlaren, jaarlijks de eerste marathon op natuurijs van het nieuwe schaatsseizoen te laten verrijden.

Ga voor meer informatie over het Hunebed, de Molen, het Noordlaarderbos en het Zuidlaardermeer, naar “Noordlaren en omgeving”.

Zie ook…