Welkom op Noordlaren.eu

Werkzaamheden langs fietspad Onnen-Noordlaren

Werkzaamheden langs fietspad Onnen-Noordlaren
Binnenkort worden door aannemer De Wilde in opdracht van de gemeente Groningen werkzaamheden uitgevoerd langs het fietspad Onnen-Noordlaren.

Creëren groeiplaats nieuwe bomen

Vanaf 2 november tot en met 13 november worden groeiplaatsen gemaakt ten behoeve van de nieuw te planten bomen. Al eerder hebben we bewoners geïnformeerd over de bomen die zijn gekapt. Vanaf 2 november a.s. begint de aannemer met het openbreken van het fietspad. De groeiplaatsen worden opgebouwd in verschillende lagen bomenlava-substraat. De lava fungeert als fundering voor het dragen van het verkeer. De open ruimtes tussen de lava geeft de bomen de mogelijk tot het wortelen en te groeien. Door dit op deze wijze uit te voeren kunnen we de bomen duurzaam laten groeien en voorkomen we eventuele wortelopdruk in het fietspad. Nadat de werkzaamheden aan de groeiplaatsen zijn uitgevoerd, wordt het fietspad opnieuw geasfalteerd.

Overlast werkzaamheden

Er wordt per locatie gewerkt. Plaatselijk zal dit enige overlast geven. Verkeer zal worden omgeleid middels bebording langs het werk. Elke plantlocatie wordt dusdanig afgewerkt dat er ’s avonds weer veilig overheen gefietst kan worden door middel van rijplaten. Nadat dus alle groeiplaatslocaties zijn gemaakt, worden de locaties in één keer geasfalteerd.

Nieuwe bomen
We gaan binnenkort 16 eiken planten. De plantmaat (in cm op 1 meter gemeten) is 25-30 cm. Deze bomen hebben de leeftijd van 15 jaar oud. De levering van deze bomen is afhankelijk van het weer. Bomen kunnen pas gerooid worden al deze volledig zijn afgerijpt. M.a.w. het blad moet er afgevallen zijn. Met dit weer kan dat nog even duren. Pius Floris boomverzorging gaat de plantwerkzaamheden uitvoeren. Daarbij gaan zij ook de boomspiegels inzaaien met een bloemenmengsel dat aantrekkelijk is voor de vijanden van de eikenprocessierups. De bomen worden behandeld met een knoflookexact ter voorkoming van aantasting door de eikenspintkever. Een eikenspintkever is een kever die vooral jonge bomen aantast, gangetjes vreet in de boom en als het ware de boom perforeert. De boom kan hier uiteindelijk aan bezwijken.  Het knoflookexact zorgt ervoor dat de bomen onaantrekkelijk worden voor de eikenspintkever.

De bewoners langs het fietspad worden ook via een bewonersbrief geinformeerd.

Praat mee over dit bericht via Facebook