Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 9 oktober 2020

Nieuwsbrief Haren
9 oktober 2020
Hoe moet de recreatie rond onze meren er over 15 jaar uitzien?
Hoe moet de recreatie rond onze meren er over 15 jaar uitzien?
‘Hoe moet de recreatie rond onze meren er over 15 jaar uitzien?’ We leggen deze en andere vragen voor aan inwoners in het gebied rond Haren. De reacties hierop neemt de gemeente mee bij het opstellen van een omgevingsvisie. Deze visie gebruikt de gemeente om keuzes te maken voor de toekomst. Reageren kan via e-mail. Daar kun je ook terecht met andere ideeën/kansen voor de toekomst van jouw woon- en werkomgeving. Een overzicht van alle vragen, een introductiefilmpje en meer informatie vind je op onze website.

Groene Parel
Tegelijk loopt het traject De Groene Parel. Daarin halen we als gemeente ook ideeën op. Dat gaat meer op wijk- en buurtniveau. De stellingen en vragen die we voor de omgevingsvisie voorleggen, zijn aanvullend op de Groene Parel. We stemmen beide trajecten goed op elkaar af.
Mogelijk opvang asielzoekers met corona in voormalig Nescio Hotel
Mogelijk opvang asielzoekers met corona in voormalig Nescio Hotel
Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft het voornemen om eventueel asielzoekers met een (mogelijke) coronabesmetting in het Nescio Hotel aan de Emmalaan 33 in Haren, in quarantaine op te gaan vangen. Het gaat om maximaal 100 bewoners van asielzoekerscentra uit de drie noordelijke provincies. De tijdelijke bewoners mogen het hotel en het terrein niet verlaten. Het COA zorgt ervoor 24 uur per dag beveiliging en toezicht aanwezig is. Het college van B&W stemde op verzoek van het COA in met het voormalig Nescio Hotel als quarantainelocatie. Kijk voor meer informatie op onze website.

Foto: Google Maps
Van ideeën steunen naar ‘Kan het?’ fase voor de Groene Parel – met juiste link
Van ideeën steunen naar ‘Kan het?’ fase voor de Groene Parel – met juiste link
Onderstaand bericht deelden we vorige week al in deze nieuwsbrief, maar de link naar de website werkte niet. Daarom delen we dit bericht nogmaals, inclusief een aanvulling van de volgende fase van het project.

In het project Groene Parel roept de gemeente inwoners op om met voorstellen te komen om de woonomgeving te verrijken. Op de website Stem van Groningen zijn inmiddels 89 ideeën geplaatst. Fantastisch om te zien wat er allemaal leeft in de dorpen Haren, Onnen, Noordlaren en Glimmen. Er kwamen veel verschillende soorten ideeën binnen. Bij sommige ideeën ligt de nadruk op algemene duurzaamheid in het hele gebied. Anderen willen vooral hun eigen straat of buurt verbeteren. Ook zijn er ideeën die te maken hebben met verkeer, natuur of sociale samenhang.

Alle inwoners kunnen nu de ingediende ideeën steunen op Stem van Groningen. Zonder voldoende steun gaat het idee niet door naar de volgende fase, waarin wordt onderzocht of een idee haalbaar is. Let op: Deze ‘steunfase’ duurt nog tot en met zondag 11 oktober! Wacht dus niet te lang met het steunen van de ideeën die jij graag uitgevoerd wil zien.

Kan het?
Daarna kijkt de gemeente of de ingediende ideeën op korte termijn binnen het beschikbare bedrag van € 35.000 uitgevoerd kunnen worden: de ‘kan het?’ fase. Dit gebeurt tussen maandag 12 oktober en zondag 15 november. In deze periode gaat de gemeente met alle indieners van een idee in gesprek. Samen gaan we de ideeën zo concreet mogelijk maken om deze als plan op de website te plaatsen. Van maandag 16 tot en met zondag 29 november kunnen inwoners weer stemmen op die plannen.

Ideeën die niet doorgaan op de website worden niet in de prullenbak gegooid. Over een vervolg gaat de gemeente met de indiener in gesprek.
Trompbrug weer hele dag open voor fietsers en voetgangers
Trompbrug weer hele dag open voor fietsers en voetgangers
De Trompbrug is sinds donderdag 8 oktober weer de hele dag open voor fietsers en voetgangers. Het bruggetje tussen de binnenstad en de Trompsingel was de afgelopen maanden tussen 9.30 uur en 15.30 uur dicht. Het vaarseizoen zit er nu op en dus hoeft de brug minder vaak bediend te worden.
Nieuw experiment op Grote Markt
Nieuw experiment op Grote Markt
Op dinsdag 14 oktober en woensdag 15 oktober houdt de gemeente opnieuw een proef met een andere inrichting van de Grote Markt. Hierbij gaat het vooral om de beleving van het plein en wat maakt dat mensen er langer willen blijven. De gemeente experimenteert aan de noordkant met zitplekken, spelen en échte bomen. Op de Grote Markt komen ook grote panelen te staan die bezoekers informeren over de eerste ideeën en schetsen voor hoe het er in de toekomst uit gaat zien.

Want wat betekent de Grote Markt voor jou? Hoe kunnen we de Grote Markt volgens jou nog leuker en gezelliger maken? En hoe fietsen we er straks het beste over heen? Laat het ons weten en praat mee.
Meer weten over de proef? Kijk op onze site. Je kunt daar vanaf 14 oktober ook je reactie geven.

Afbeelding: impressie van de Grote Markt
Maak gebruik van gratis fietsenstallingen en extra fietsenrekken
Maak gebruik van gratis fietsenstallingen en extra fietsenrekken
Een bezoek aan de binnenstad van Groningen is in de huidige coronatijd wat anders dan je gewend bent. Zo kun je op dit moment je fiets niet stallen in de drukke winkelstraten in het centrum. Dit om meer ruimte te maken voor voetgangers en fietsers, zodat we allemaal de noodzakelijke 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden.

Je kunt je fiets stallen in de diverse gratis openbare fietsenstallingen in het centrum, in de aangewezen vakken en in de extra fietsenrekken die de gemeente heeft geplaatst rondom de drukke winkelstraten. Meer informatie over het stallen van je fiets in het centrum van Groningen vind je op onze website.
Wil je handiger worden met computer en internet?
Wil je handiger worden met computer en internet?
Handiger worden met de computer en internet? Doe dan mee aan de cursus Klik & Tik. Tijdens deze cursus krijg je hulp bij het leren van de basisvaardigheden: de computer opstarten, typen en een e-mail versturen. Vervolgens via internet informatie opzoeken, programma’s downloaden of iets kopen. Tot slot leer je ook meer over sociale media zoals Facebook en WhatsApp. Je kunt de onderdelen achter elkaar of los van elkaar volgen en in je eigen tempo.

Je kunt je aanmelden voor deze gratis cursus bij medewerkers in de Forumbibliotheek bij jou in de buurt. Via het algemene nummer van het Forum (050 368 3683) of via e-mail kan ook. Kijk voor meer informatie op de website van Forum Groningen.
Nicole en Pablo bezoeken Warmtenet en braderie in Selwerd
Nicole en Pablo bezoeken Warmtenet en braderie in Selwerd
Nicole en haar hondje Pablo zijn met hun vlog op de braderie in Selwerd en bekijken Warmtenet. Selwerd is een van de vier wijkvernieuwingswijken naast De Wijert, Beijum en Indische Buurt / De Hoogte. In Selwerd horen Nicole en Pablo hoe bewoners mee mogen denken over de herinrichting van straten en ze leren wat het Wijkbedrijf is. Verder zien ze de chef wijkvernieuwing, een boom in een auto en een egel! Bekijk het filmpje.

Nicole is inwoner van Beijum en nieuwsgierig wat wijkvernieuwing betekent. Ze neemt samen met Pablo korte filmpjes op over wijkvernieuwing in de gemeente. Nicole is positief over haar omgeving, maar ook kritisch op wat de gemeente doet. Wijkvernieuwing gaat niet alleen over gebouwen, maar ook over bijvoorbeeld groen in de openbare ruimte, over speel- of sportplekken, over het ontmoeten van buurtgenoten en over meedenken. De komende weken gaat ze de verschillende wijken langs.
In de herfstvakantie geen Nieuwsbrief Haren
In de herfstvakantie geen Nieuwsbrief Haren
Volgende week verschijnt Nieuwsbrief Haren niet. Vrijdag 23 oktober krijg je deze nieuwsbrief weer.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook