Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 9 juli 2021

Nieuwsbrief Haren
9 juli 2021
Bekende Harenaar zamelt plastic in
Bekende Harenaar zamelt plastic in
Je hebt ‘m vast wel eens voorbij zien komen: Harmjan Berends. Met zijn witte brommobiel zamelt hij zakken met plastic in op verschillende plekken in Haren. Harmjan zit in de dagbesteding bij zorgboerderij De Mikkelhorst. “Ik vind het heel leuk werk. Ik doe het nu zo’n vier jaar”, vertelt hij. “Er zijn soms momenten dat ik denk: waar ben ik aan begonnen? Bijvoorbeeld wanneer er veel opengescheurde zakken tussen zitten. Of als zo’n grote bult ligt zoals nu”, zegt Harmjan terwijl hij wijst naar een tot de nok toe gevulde container op het terrein van De Mikkelhorst. “Maar toch zou ik dit werk niet willen ruilen voor iets anders.”

“Toch stopt eind dit jaar het PMD-project”, vertelt Gerboud ten Klooster, algemeen manager bij De Mikkelhorst. “Harmjans werkzaamheden vallen dan weg. Daarom zijn we op zoek naar een ander initiatief binnen de gemeente Groningen. Waar Harmjan met zijn auto, zijn kunde en zijn kennis weer nieuwe werkzaamheden kan doen. Dat zou bijvoorbeeld in de vorm kunnen zijn van papier of glas ophalen, dingen rondbrengen. Het is vooral van belang dat het structureel is. En dat Harmjan duidelijkheid heeft. Zodat hij weet waar hij aan toe is”, benadrukt Gerboud. “Dus heb je geschikte werkzaamheden voor Harmjan? Of een ander goed idee? Dan houden wij ons aanbevolen.” Lees de rest van het artikel op onze website. Daar vind je ook een filmpje over Harmjan.
WIJ Haren organiseert zomeractiviteiten speciaal voor jongeren tot 18 jaar
WIJ Haren organiseert zomeractiviteiten speciaal voor jongeren tot 18 jaar
Er is voor jongeren in Haren niet zoveel te doen, merkte Stef Benes van WIJ Haren op. Nu ‘chillen’ ze op plekken waarbij bewoners overlast ervaren. Stef vroeg aan de jongeren wat ze wilden. Een vakantieprogramma, speciaal voor 13 tot en met 18 jarigen, is het gevolg. “Ik heb gezegd: dit ga ik voor jullie proberen. Maar kom dan wel gewoon!”

90 procent van hun wensen bleek haalbaar. Stef ging het organiseren, samen met collega’s vanuit WIJ De Wijert en Sportcoach Haren. Resultaat: in de week van 12 tot en met 18 juli kunnen jongeren onder andere waterskiën, lasergamen, naar het belevenispark in Grolloo en Jump XL. Stef: “Ik zeg graag tegen deze jongeren: jullie zeggen dat er niks te doen valt? En jullie geven zélf aan dat dit leuke activiteiten zijn? Kom maar! Iedereen is welkom.” Het is met deze doelgroep natuurlijk een gok, erkent hij. “Als ze niet komen, dat kan ik ze dat ook teruggeven. Zij zijn aan zet.” Lees de rest van het artikel op onze website. Kijk voor het volledige vakantieprogramma op de website van Check050.
Groot onderhoud Burgemeester Boeremapark
Groot onderhoud Burgemeester Boeremapark
De gemeente gaat dit najaar met het Burgemeester Boeremapak in Haren aan de slag voor groot onderhoud. Dit gaat in verschillende fases en in overleg met de Stichting Boeremapark. In de afgelopen periode is overleg geweest over de verschillende onderdelen die de gemeente gaat aanpakken. De aandachtspunten die de Stichting aandroeg, neemt de gemeente mee in het onderhoudsplan.

Dit najaar vervangen we de beschoeiingen, baggeren we de vijver en de dierenweide wordt gedraineerd en opgehoogd. Verder wordt begroeiing van wilde en sierbraam uitgedund, omdat deze vele struiken overwoekeren. Ook worden er op verschillende plekken gesnoeid en bollen en knollen aangeplant. Tot slot vervangen we de dekdelen van de brug en worden er twee visvlonders verwijderd.

Het verwijderen van de twee visvlonders is de uitkomst van een peiling die de Stichting Boeremapark heeft uitgevoerd. Er blijft één visvlonder over, vlakbij de dierenweide. Voor volgend staan op de planning: het aanbrengen van een hemelwateroverstort vanuit de Lokveenweg, renovatie van de gemetselde zitplekken en de renovatie van de Boeremabank. Ook worden er dan nieuwe planten geplant of herplant.
Af- en oprit A28 drie weekenden dicht
Af- en oprit A28 drie weekenden dicht
De af- en oprit van de A28 bij Haren is vanaf vandaag drie weekenden op rij dicht. De afrit van de A28 bij Haren (richting Groningen) is afgesloten in het weekend van vrijdag 9 tot en met zondag 11 juli en van vrijdag 30 juli tot en met zondag 1 augustus. De oprit van de A28 (richting Assen) is dicht van vrijdag 6 tot en met zondag 8 augustus. De omleidingsroute wordt met borden aangegeven.

De af- en oprit is dicht vanwege het aanleggen van een faunaduiker onder de A28. Dit is een soort tunnel voor kleine dieren, zoals de otter.

Vanwege het afsluiten van vooral de afrit Haren, is P+R Haren moeilijker bereikbaar. Het advies is om in deze weekenden een andere P+R te kiezen, zoals P+R Meerstad of P+R Hoogkerk. Het afsluiten van de af- en toerit heeft ook invloed op de routes van de bussen die via de P+R Haren rijden. Houd de website van Qbuzz in de gaten voor informatie over de dienstregeling en omleidingen van de bussen. Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de website van Groningen Bereikbaar.
Onderzoek verzelfstandiging Centrum voor Kunst en Cultuur
Onderzoek verzelfstandiging Centrum voor Kunst en Cultuur
Het college van B&W onderzoekt de opties voor verzelfstandiging van het Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC). Het CKC zit, samen met de Forumbibliotheek, in ’t Clockhuys in Haren. Het CKC was onderdeel van de voormalige gemeente Haren en is na de herindeling onderdeel van de gemeente Groningen geworden. In Haren werd al jaren over verzelfstandiging van het CKC gesproken. Reden was vooral de rolvermenging: het CKC trad tegelijk op als eigenaar en huurbaas, exploitant en gebruiker van ’t Clockhuys.

Voor verzelfstandiging zijn drie verschillende scenario’s denkbaar. Het uiteindelijke doel is een optimale inpassing van het CKC in het cultuurbeleid van de gemeente Groningen. Met voldoende oog voor de eigenheid van Haren en de omliggende dorpen. De scenario’s zijn: een geheel zelfstandig CKC, een geheel of gedeeltelijk samengaan met VRIJDAG of een geheel of gedeeltelijk samengaan met (een) andere soortgelijke partner(s). Het college onderzoekt de komende tijd welk scenario het meest geschikt is. Lees voor meer informatie de brief aan de raad.
Parallelweg Glimmen verkeersveiliger gemaakt
Parallelweg Glimmen verkeersveiliger gemaakt
De snelheid van het autoverkeer op de Parallelweg in Glimmen wordt al jaren als probleem ervaren. De inrichting van de weg is debet aan een hoge snelheid. Met name over het deel tussen de Meidoornlaan en het Brempad maken bewoners zich zorgen.

Met het aanleggen van snelheidsremmende maatregelen willen we autoverkeer ontmoedigen harder te rijden dan maximaal is toegestaan. Bij de voorbereiding en realisatie van knelpunten betrekken we bewoners, het gebiedsteam en de politie. Het college heeft hiervoor geld gevraagd aan de gemeenteraad.
Nieuwe aanbieders WMO ondersteuning in Haren bekend
Nieuwe aanbieders WMO ondersteuning in Haren bekend
Met de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ) en met Coöperatie Dichtbij heeft de gemeente twee partijen gevonden om de WMO ondersteuning in Haren te blijven garanderen. Lees voor meer informatie de brief aan de raad.
Gemeenteraad schaft hondenbelasting af
Gemeenteraad schaft hondenbelasting af
De hondenbelasting. Al jaren een belangrijk onderwerp van discussie in de gemeenteraad van Groningen. Woensdagavond 7 juli tijdens het jaarlijkse Voorjaarsdebat schafte de raad de hondenbelasting af. Consequentie is wel: verhoging van de OZB, de onroerendezaakbelasting. Lees verder op de website van de gemeenteraad.
Inwoners online in gesprek met raadsleden
Inwoners online in gesprek met raadsleden
Alle tijd voor het goede gesprek tussen inwoners en raadsleden. Daar ging het om in de tweede editie van ‘Praat met de Raad’ op donderdag 1 juli. Vanwege corona ging dat nog online.

Inwoners konden thema’s aan de orde stellen die zij belangrijk vinden voor de eigen buurt, wijk, dorp en de hele gemeente Groningen. Ook inwonerparticipatie was een onderwerp waarover de gemeenteraad graag met de inwoners in gesprek ging. Lees meer op de website van de gemeenteraad.
Succesvolle Tegeltaxi maakt in september nog twee extra rondes
Succesvolle Tegeltaxi maakt in september nog twee extra rondes
De tegeltaxi van de gemeente Groningen die in het kader van het NK Tegelwippen tegels ophaalde bij inwoners rijdt wegens succes later dit jaar nog twee keer, op 20 en 27 september 2021.

De tegeltaxi werd in het leven geroepen om inwoners te helpen van hun tegels af te komen en zo een extra zetje in de rug te geven om hun tuin te vergroenen. En met succes! Verdeeld over een zevental ophaaldagen werden in totaal 21.920 tegels opgehaald. Daarvoor in de plaats werd vooral groen geplant. Inwoners die er gebruik van maakten waren erg positief over de service, bleek na een korte enquête.

Omdat er nog een aantal aanvragen binnenkwam van inwoners die de tegeltaxi net hadden gemist rijdt de tegeltaxi nog twee extra rondes op 20 en 27 september. Om daar gebruik van te maken moet je je wel vooraf opgeven (er is beperkt plaats). Dit kan vanaf 1 september via de website van Groningen Klimaatbestendig.

De opgehaalde tegels tellen natuurlijk ook mee voor het NK Tegelwippen, waarin Groningen in een hevige strijd verwikkeld is met de gemeente Leeuwarden. Met 26.179 gewipte tegels staat Groningen op dit moment een aantal tegels voor op Leeuwarden. Maar de strijd is nog niet gestreden. Wil jij ook je tegeltje bijdragen? Dan kun je je gewipte tegels nog tot 30 september opgeven op nk-tegelwippen.nl.
In de zomervakantie geen Nieuwsbrief Haren
In de zomervakantie geen Nieuwsbrief Haren
De komende zes weken verschijnt Nieuwsbrief Haren niet. Vrijdag 27 augustus krijg je deze nieuwsbrief weer.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook