Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 9 december 2022

Nieuwsbrief Haren
9 december 2022
Oosterweg in Haren vanavond en vannacht tijdelijk afgesloten
Oosterweg in Haren vanavond en vannacht tijdelijk afgesloten
In de nieuwsbrief van vorige week stonden de verkeerde data wat betreft de werkzaamheden. De Oosterweg in Haren is van 9 december 22:45 uur tot en met 10 december 06:00 uur tijdelijk afgesloten in verband met asfalteringswerkzaamheden. De weg is dicht in beide richtingen. Om alsnog op plaats van bestemming te komen kun je de borden volgen.
Informatieavond Mikkelhorst Haren
Informatieavond Mikkelhorst Haren
Heb jij je ooit afgevraagd waarom jouw straat Borgsingel, Oude Borg of Jufferpad heet? Dat komt omdat je op of naast het voormalige landgoed Mikkelhorst woont. Landgoed Mikkelhorst ontstond rond 1640. Het landgoed, toen nog ver van de bewoonde wereld af, bestond uit een landhuis te midden van een groot park, omringd door een gracht en een aantal tuinen. Wist je dit? Mooi! Wist je dit niet? Daar willen we nou precies wat aan doen. We willen dit soort ‘groene parels’ in Groningen herstellen.

Deze plaatsen vertellen het verhaal van vroeger en vertellen ons veel over de ontwikkeling van het landschap. Bovendien bieden deze landgoederen mogelijkheden voor recreatie en kansen om de natuurwaarden in de buurt te versterken. We willen samen met de bewoners aan de slag. Samen bedenken wat we gaan doen. Het is immers jullie woonomgeving, jullie thuis. Wil je het hele verhaal van de oude Mikkelhorst horen? En wil je meedenken over de herstelwerkzaamheden? Kom dan naar de informatieavond op 13 december in buurthuis de Mellenshorst (Waterhuizerweg 36, Haren). De informatieavond is van 19:30 tot 21:00 uur. Aanmelden kan door een mail te sturen.
Eenmalige aanpassing opening afvalbrengstations en geen chemokar in Haren
Eenmalige aanpassing opening afvalbrengstations en geen chemokar in Haren
Vrijdag 16 december sluiten de beide gemeentelijke afvalbrengstations een uur eerder dan normaal. Zowel aan de Duinkerkenstraat als in Vinkhuizen blijft de slagboom na 15.30 uur dicht. Ook staat er die dag geen chemokar bij de wijkpost in Haren. Dus hou daar rekening mee als je komende week opruimplannen hebt. Zaterdag 17 december ben je vanaf 10.00 uur weer welkom met uw grofvuil en klein chemisch afval. Kijk hier voor adressen, openingstijden en spelregels van de afvalbrengstations.
Springkussenfestival in Haren
Springkussenfestival in Haren
Op 28 en 29 december is het weer tijd voor het springkussenfestival in het Scharlakenhof in Haren. Op deze dagen kan er de hele dag door jong en oud worden gesprongen. De sporthal staat vol met leuke en bijzondere springkussens. Kijk op website van Sportcoach Haren wanneer jij het beste langs kunt komen om te springen. De dagen zijn namelijk verdeeld in tijdvakken voor verschillende leeftijden. Zo springen kinderen tussen de 0 en 4 jaar apart, kinderen tussen 5 en 12 jaar en kinderen vanaf 12 jaar. Je kunt je hier ook direct opgeven.
Paarse Vrijdag: zeg het met kleur
Paarse Vrijdag: zeg het met kleur
Vrijdag 9 december is het Paarse Vrijdag: een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school LHBTI+’ers steunen. De afkorting LHBTI+ staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen. Paarse Vrijdag is een mooie stap die hopelijk helpt om mensen beter te laten beseffen hoe LHBTI+’ers zich voelen en meer begrip te tonen voor dit onderwerp. Tessa Spijker is één van de nieuwe ambassadeurs van de Alliantie Gelijkspelen. Ze wil dat LHBTI+’ers zich óók bij sportverenigingen veilig en geaccepteerd voelen. Lees het verhaal van Tessa in het nieuwsbericht op onze website.
Kortingsactie voor meer biodiversiteit
Kortingsactie voor meer biodiversiteit
Verschillende planten en dieren staan onder druk. Daarom wil de gemeente Groningen het leven van planten en dieren verbeteren. Dat kan iedereen met eenvoudige maatregelen doen, zoals het ophangen van een nestkastje. Hiervoor is er een gemeentelijke kortingsactie van 25 procent op verschillende producten tot maximaal 50 euro.

Astrid van der Werf kreeg maandag 5 december een nestkastje van wethouder Kirsten de Wrede. Astrid heeft bijna alle stenen uit haar achtertuin gehaald en haar tuin voorzien van veel groen. Ook heeft ze een regenpijp los gemaakt van het riool. Wethouder Kirsten de Wrede: “Het is een mooi voorbeeld van wat mensen in hun eigen tuin kunnen doen aan klimaatmaatregelen én om het voor planten en dieren leuker te maken. Het is nu de tijd om nestkastjes op te hangen. Vogels kunnen er overnachten en alvast een kijkje nemen om er in het voorjaar te nestelen.” Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.
Verspreiding Gezinsbode
Verspreiding Gezinsbode
De gemeente Groningen informeert haar inwoners onder andere via een pagina Gemeentenieuws in de Groninger Gezinsbode. De Groninger Gezinsbode wordt wekelijks op woensdag zoveel mogelijk huis-aan-huis verspreid. in bijvoorbeeld Glimmen, Groningen, Haren, Harkstede, Meerstad, Noordlaren en Onnen. Bezorging in het buitengebied of op een industrieterrein wordt beperkt gedaan.  

Bezorgen is mensenwerk en daarom gaat er wel eens iets mis. Voor nieuwe bezorgers is het soms lastig de brievenbus te vinden of te ontdekken dat een woning meerdere brievenbussen heeft. Bovendien lukt het niet altijd om tijdig vacatures in te vullen. Dan is er sprake van een zogenaamde ‘open-wijk’. Wanneer je geen krant hebt ontvangen, kun je een krant ophalen bij een van de afhaalpunten in de buurt of de krant digitaal lezen. Op Gezinsbode-gemist staat een overzicht van de afhaalpunten en de link naar de digitale krant. Op deze pagina kun je ook een klacht indienen via het klachtenformulier.
Prestatieafspraken 2023: extra aandacht voor energiearmoede, verduurzaming en nieuwbouw
Prestatieafspraken 2023: extra aandacht voor energiearmoede, verduurzaming en nieuwbouw
Samen met woningcorporaties en huurdersorganisaties heeft de gemeente op dinsdag 7 december de prestatieafspraken voor 2023 ondertekend. Deze afspraken gaan over voldoende, betaalbare en duurzame huurwoningen voor onze inwoners. Ongeveer 1 op de 3 inwoners van onze gemeente woont in een sociale huurwoning. Dit jaar besteden we extra aandacht aan energiearmoede en verduurzaming en nieuwbouw van huurwoningen. Bekijk de prestatieafspraken of lees het nieuwsbericht op onze website.
Steunpunt Huren Groningen officieel geopend
Steunpunt Huren Groningen officieel geopend
Donderdag 7 december opende wethouder wonen Rik van Niejenhuis het Steunpunt Huren Groningen bij het Lopster Veerhuis aan het Damsterdiep 36 in Groningen. Dit deed hij samen met Rik Kiers, de directeur van het Steunpunt. Het Steunpunt biedt gratis juridisch advies, bemiddeling en informatie aan alle huurders en verhuurders in de gemeente Groningen. Wethouder wonen Rik van Niejenhuis: “Iedereen verdient een fijne en betaalbare plek om te wonen. Het maakt niet uit of je nou koopt of huurt. Steunpunt Huren staat iedere inwoner van de gemeente Groningen met een huurvraag of huurprobleem bij. Deskundig, gratis en onafhankelijk.” Lees meer in het nieuwsbericht  op onze website.
Nieuwe dienstregeling Qbuzz
Nieuwe dienstregeling Qbuzz
Op zondag 11 december start de nieuwe dienstregeling voor het busvervoer van Qbuzz in Groningen en Drenthe. Van veel buslijnen wijzigingen de vertrektijden. Soms vervallen bepaalde ritten of delen van routes. Op andere lijnen of komen er juist ritten bij. Reizigers kunnen vanaf zondag 11 december de nieuwe dienstregeling bekijken op de website van Qbuzz

Foto: OV Nieuws GD
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook