Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 8 september 2023

Nieuwsbrief Haren
8 september 2023
Vernieuwde Burgemeester Boeremapark geopend
Vernieuwde Burgemeester Boeremapark geopend
Wethouder Kirsten de Wrede opende zondag 3 september tijdens het jaarlijkse zomerconcert, het vernieuwde Burgemeester Boeremapark in Haren. Ze deed dat door een bijenhotel in het park te onthullen. Het park kreeg de afgelopen jaren groot onderhoud.

Zo werden de vijver en de waterpartij in het hertenkamp uitgebaggerd, werd de brug gerenoveerd, de dierweide aangepakt en werden struiken gesnoeid. Lees meer op de website van het Burgemeester Boeremapark.
Nieuwe kunstgrasveld Be Quick 1887 geopend
Nieuwe kunstgrasveld Be Quick 1887 geopend
Zondag 3 september opende wethouder Inge Jongman het nieuwe kunstgrasveld van Be Quick 1887, dat uitkomt in de vierde divisie. Dat het balletje prima rolt op nieuwe veld bewees de ‘Good-Old’ in de aansluitende wedstrijd tegen Longa ’30. Het werd 1-0 voor de mannen uit Haren.

Zeer binnenkort wordt ook de veldverlichting vervangen door nieuwe led armaturen. Hiermee voldoet het hoofdveld van Be Quick weer aan alle eisen en kan er de komende jaren weer volop gespeeld en getraind worden.
‘Levend Erfgoed’ in de schijnwerpers tijdens Open Monumentendag 2023
‘Levend Erfgoed’ in de schijnwerpers tijdens Open Monumentendag 2023
Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen tientallen monumenten in de hele gemeente hun deuren voor publiek. Daarnaast is er een uitgebreid programma met activiteiten in het thema van dit jaar: levend erfgoed. Onder levend erfgoed verstaan we de tradities en gebruiken die kenmerkend zijn voor een regio, zoals het Gronings dialect en de viering van het Groningens ontzet.

Ook dit jaar pakt de Harense Vereniging Old Go weer uit met een gevarieerd en interessant programma, waarbij Noordlaren centraal staat. Zo kun je een tochtje in een huifkar maken, luisteren naar muziek in de kerk of deelnemen aan een rondleiding door het Noordlaren van 1850.

Het hele programma staat op de website van Open Monumentendag. Let op! Voor sommige activiteiten moet je reserveren.
Waar gaat dat heen? Leer deze zaterdag alles over het riool
Waar gaat dat heen? Leer deze zaterdag alles over het riool
Dagelijks komt er veel water in het riool. Van het douchen, de wc, de afwas, maar ook regenwater en rotzooi op straat. Maar waar gaat dat heen? En waarom moet je geen frituurolie en vochtige doekjes in het riool stoppen? Leer er zaterdag 9 september alles over tijdens de Ontdekdag Water, Riool & Toekomst. In Groningen kun je afdalen in het riool onder het Kattendiep en de rioolgemalen aan het Damsterdiep en de Kastanjelaan bezoeken. Ook kun je een kijkje nemen in de rioolzuiveringsinstallatie in Garmerwolde, tips krijgen hoe je wateroverlast in je tuin kunt voorkomen en nog veel meer. De ontdekdag duurt van 10:00 tot 16:00 uur. Het hele programma vind je op de website Waar gaat dat heen.
Rondleidingen door het Stadhuis
Rondleidingen door het Stadhuis
Vanaf vrijdag 29 september worden er rondleidingen door het Stadhuis gegeven. Het rijksmonument is vorig jaar volledig gerenoveerd, gerestaureerd en deels verbouwd. In principe zijn er elke vrijdag (feestdagen en vakanties uitgezonderd) om 12:00, 14:00 en 16:00 uur gratis rondleidingen in groepen van maximaal twintig personen, ook voor mensen die slecht ter been zijn. Ze duren steeds een uur. Te zien zijn onder meer de nieuwe raadzaal op zolder, de in oude luister herstelde bel étage, diverse andere ruimten en natuurlijk de vele aanwezige kunst waaronder het schilderij De Paardenkeuring van Otto Eerelman. Geïnteresseerden kunnen zich online opgeven voor deze rondleidingen. Zit een rondleiding vol? Kies dan in de kalender een andere datum. Let op: zaterdag 9 september is het Stadhuis ook open van 10:00 tot 16:00 uur in het kader van Open Monumentendag.
Rondleidingen voor doven en slechthorenden in het Stadhuis tijdens Open Monumentendag
Rondleidingen voor doven en slechthorenden in het Stadhuis tijdens Open Monumentendag
Leden van de gemeenteraad van Groningen geven komende zaterdag 9 september tijdens Open Monumentendag rondleidingen voor doven en slechthorenden in het Stadhuis. Met medewerking van een tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) laten ze het Stadhuis zien en vertellen ze over hun werk als raadslid.

Het is de eerste keer dat er speciaal voor doven en slechthorenden tijdens Open Monumentendag rondleidingen voor doven en slechthorenden in het Stadhuis worden gehouden. Initiatiefnemer is raadslid Justine Jones. “De aanwezigheid van een tolk Nederlandse Gebarentaal betekent dat het Stadhuis op Open Monumentendag toegankelijker is voor een grotere groep bezoekers. Dat vind ik een goede ontwikkeling”, zegt Jones. Lees meer op de website van de gemeenteraad.
Waterbak geplaatst op Grote Markt
Waterbak geplaatst op Grote Markt
Woensdagochtend 6 september is een grote betonnen waterbak geplaatst op de Grote Markt. Een hijskraan takelde de waterbak van 8 x 2,5 x 3 meter in een gat. Dit ondergrondse waterreservoir, recht tegenover de Oude Ebbingestraat, maakt straks deel uit van de water-speelplek. In het reservoir wordt grondwater verzameld dat vervolgens wordt rondgepompt om het speelelement van water te voorzien. Het water wordt regelmatig gefilterd. Naar verwachting is de water-speelplek begin november klaar. Meer foto’s op de website van Ruimte Voor Jou.
Inspraakbijeenkomst gemeenteraad over nieuw evenementenbeleid
Inspraakbijeenkomst gemeenteraad over nieuw evenementenbeleid
De gemeenteraad houdt Politieke Woensdag 13 september een inspraakbijeenkomst over de plannen van het college van B&W voor het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente. Het college wil de balans tussen een levendige en leefbare, de balans tussen reuring en rust, scherp blijven bewaken. Tijdens deze inspraaksessie van de raad kunnen inwoners de raadsleden vertellen wat ze van de ‘Toekomstvisie Evenementen’ vinden. Lees meer op de website van de gemeenteraad.
Extra geld voor nieuwe fietswegwijzers
Extra geld voor nieuwe fietswegwijzers
De gemeente wil in het voorjaar van 2024 zo’n 400 wegwijzers voor fietsers aanpassen of plaatsen. Het gaat om de bekende palen met witte borden en rode letters. Het college vraagt hiervoor 325.000 euro extra aan de gemeenteraad. In totaal gaat het om een investering van 6 ton. Fietsen moet de makkelijkste en snelste manier zijn om je te verplaatsen. Een goede bewegwijzering hoort daarbij.

Door de vele veranderingen de afgelopen jaren, is de oude bewegwijzering niet meer actueel. Zo hebben bestemmingen als Zernike Campus, de P+R terreinen en de fietsenstallingen Grote Markt en Nieuwe Markt nog geen bewegwijzering. Net als nieuwe fietsroutes als de Slimme Route West van het Hoofdstation naar Zernike Campus. Ook de doorfietsroutes naar onder andere Haren, Ten Boer, Zuidhorn en Winsum zijn nog onvoldoende bewegwijzerd. Lees meer in het artikel op onze website.
Open Energiedag zaterdag 16 september
Open Energiedag zaterdag 16 september
Tijdens de landelijke Open Energiedag op zaterdag 16 september openen zonnewarmtepark Dorkwerd en WarmteCentrale Zernike hun deuren voor publiek. Het grootste zonnewarmtepark van Nederland wordt op dit moment gebouwd voor het Groningse warmtebedrijf WarmteStad. Naar verwachting is het park eind 2023 klaar. De zonnewarmte die wordt opgevangen zal via de WarmteCentrale Zernike huizen en gebouwen in Noordwest Groningen verwarmen. Beide locaties bieden daarom tijdens de Open Energiedag tussen 13:00 en 16:00 uur een uniek kijkje in hoe Groningen de overstap maakt naar een aardgasvrije stad. Op de website van WarmteStad lees je er meer over.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook