Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 7 juli 2023

Nieuwsbrief Haren
7 juli 2023
Verbinding tussen Drentsche Aa en Paterswoldsemeer
Verbinding tussen Drentsche Aa en Paterswoldsemeer
Wethouder Kirsten de Wrede verrichtte donderdag 6 juli samen met gedeputeerde Johan Hamster en de waterschapbestuurders de officiële handeling bij oplevering van de werkzaamheden aan de Meerweg in de buurt van de Rietschans.

Er is een verbinding tussen de Drentsche Aa en het Paterswoldsemeer gemaakt, waarmee schoon beekwater naar het meer wordt aangevoerd. Ook is er een brug met een faunapassage en wordt het gebied natuurvriendelijk ingericht. Het doel is om de natuurgebieden in het centrale deel van Groningen en de kop van Drenthe met elkaar te verbinden. Zo kunnen dieren als otters, kikkers, ringslangen en vissen zich op een veilige manier verplaatsen. Dit is goed voor de biodiversiteit. Lees meer op de website van Meerschap Paterswolde.
Kinderfestival Haren
Kinderfestival Haren
Op zaterdag 9 september, van 12:00 tot 20:00 uur, zijn alle kinderen en hun (groot-)ouders uit Haren en omgeving van harte welkom om een magische dag te beleven in de Hortus Haren. Deze nieuwe editie van het Kinderfestival Haren zit weer bomvol nieuwe activiteiten op het gebied van theater, kunst, muziek, sport, natuur en techniek.

Kom genieten van een van de theatervoorstellingen, ga op natuursafari met boswachter Marijn, doe een dansje met Koper en Co of knutsel een takkenbeest. Het Groninger Museum is er ook met hun minimuseum op wielen. Kortom: Er is van alles te beleven, te zien, te doen en … te proeven. Want op het horecaveld kun je even uitrusten met wat lekkers te eten en te drinken. Kinderen kunnen op de website een vlaggetje printen en zelf versieren. Op zaterdag 9 september hangen zij deze aan de vlaggenlijn op het festivalterrein.

Voor het programma en kaarten ga naar de website van https://kinderfestivalharen.nl/
Oude foto’s van Haren en omgeving
Oude foto’s van Haren en omgeving
Vanaf deze week plaatsen we in onze nieuwsbrief zo af en toen een mooie oude foto van het mooie Haren en omgeving. We beginnen met een foto van Haventje van Noordlaren. Het haventje en de vaart in Noordlaren zijn aangelegd in 1846 om in het dorp te kunnen beschikken over voldoende bluswater. Vanaf 1854 was er een wekelijkse beurtvaart van Noordlaren naar Groningen. Toen is ook het veerhuis gebouwd.

Foto en tekst: Old Go – Harense Historische Vereniging
Zomer vol wegwerkzaamheden in en rond Groningen
Zomer vol wegwerkzaamheden in en rond Groningen
Ook deze zomer wordt er weer flink aan de weg gewerkt in en rond de stad Groningen. Van zaterdag 8 juli tot begin september zijn er verschillende wegafsluitingen en verandert de situatie op de weg vaak. Het advies is dan ook om voor vertrek te checken waar je wel en niet langs kunt en rekening te houden met extra reistijd. Of laat de auto staan, kies voor de fiets, het openbaar vervoer of reis via een P+R.  

De grootste afsluitingen deze zomer hebben te maken met Aanpak Ring Zuid. Zo is Ring Zuid tussen de Europaweg en Euvelgunne anderhalve maand dicht, zijn er weekendafsluitingen op de A28 en de A7 en zijn verschillende op- en afritten afgesloten. Ondanks alle afsluitingen zijn alle bestemmingen in de stad altijd bereikbaar. Lees meer op de website van Groningen Bereikbaar.
Wie in Groningen wil een gratis make-over?
Wie in Groningen wil een gratis make-over?
Niet meer happy met je huis? Heeft jouw woonkamer dringend een make-over nodig? En sta jij open voor de nieuwste woontrends? Geef je dan nu op voor het OOG tv-programma: ‘Weer helemaal happy met je huis!’. Kijk op de website van Haal alles uit je afval voor de voorwaarden.
Verhuur tijdelijk een kamer in huis
Verhuur tijdelijk een kamer in huis
In september beginnen veel nieuwe studenten aan een opleiding in Groningen. Velen van hen zijn nog op zoek naar een kamer. Help ze door tijdelijk een kamer in jouw huis te verhuren. Dit mag maximaal zes maanden per jaar en is in Groningen in de studiejaren 2023 en 2024 zonder vergunning toegestaan. Het tijdelijke verhuren van een kamer aan een (internationale) student gaat via Hospi Housing.

Het voordeel van het tijdelijk verhuren van een kamer is dat het zorgt voor gezelligheid en het kan je tot 5.881 euro belastingvrij per jaar opleveren. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je iemand in nood aan onderdak helpt. Verhuren kan al vanaf twee maanden. Interesse? Ga naar de website van Hospi Housing.
Akkoord over natuurcompensatie De Suikerzijde
Akkoord over natuurcompensatie De Suikerzijde
Negen Groningse natuur- en milieuorganisaties en de gemeente Groningen hebben samen een aangepast plan bedacht voor de natuurcompensatie die nodig is voor de ontwikkeling van De Suikerzijde. In het oude voorstel was een aanpassing in weidevogelgebied Polder de Oude Held nodig. Hiervoor is gezamenlijk een alternatieve oplossing gevonden. In totaal is er 14 hectare natuurcompensatie nodig voor de water- en meervleermuis die nu in de oude vloeivelden foerageren. Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.
Denk digitaal mee over de toekomst van Kardinge
Denk digitaal mee over de toekomst van Kardinge
Denk jij graag mee over de toekomst van Kardinge? Dan nodigt de gemeente Groningen je van harte uit om onze online vragenlijst in te vullen. De enquête gaat over:
- De uitstraling en het gebruik van de openbare ruimte
- Gewenste activiteiten en voorzieningen in het gebied
Aan de hand van verschillende foto’s kun je jouw wensen en ideeën over deze thema’s met ons delen.

Volg deze link om de enquête in te vullen. Dit kan tot en met 31 juli 2023. Door mee te doen maak je bovendien kans op vrijkaartjes voor het recreatiezwembad Kardinge.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook