Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 7 april 2023

Nieuwsbrief Haren
7 april 2023
Start bouw Peter Petersenschool Haren
Start bouw Peter Petersenschool Haren
Wethouder Carine Bloemhoff van Onderwijs gaf donderdagochtend 6 april, samen met leerlingen van jenaplanschool Peter Petersen, het startsein voor de uitbreiding en renovatie van hun school in Haren. Door de groei van het aantal leerlingen is permanente uitbreiding noodzakelijk. Daarnaast wordt het bestaande schoolgebouw gerenoveerd. De school kan zo de komende jaren weer vooruit met een mooi en duurzaam gebouw.

De gemeente Groningen investeert de komende jaren miljoenen euro’s om de kwaliteit van schoolgebouwen in onze gemeente aan te pakken en te verbeteren. Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.
Woonborg en gemeente Groningen organiseerden de eerste tuindag in Haren
Woonborg en gemeente Groningen organiseerden de eerste tuindag in Haren
Op zaterdag 1 april werden aan de Hemelrijk in Haren de handen uit de mouwen gestoken om de tuin en de buurt groener en schoner te maken. Er werden tegels gewipt en planten gepoot. Er is gras gemaaid en zwerfafval opgeruimd. Woonborg zorgde voor tuingereedschap en een hovenier, de gemeente voor grijpers, planten en budget voor de catering. Het idee voor deze dag kwam van een van de bewoners aan de Hemelrijk.

Op zaterdag 15 april is de tweede tuindag: aan de Beukenlaan in Glimmen.
Wat vind jij belangrijk in het Groninger landschap?
Wat vind jij belangrijk in het Groninger landschap?
Wat vind jij van erfgoed, landschap en monumenten? In 2017 vroegen wij dit al aan de inwoners van de toenmalige gemeente Groningen. We hebben de vragenlijst vernieuwd en hopen nu ook op de inbreng van de inwoners van de voormalige gemeenten Ten Boer en Haren en de nieuwe wijk Meerstad. Met de resultaten willen wij onze erfgoednota (2017) opnieuw bekijken en aanvullen.

Met erfgoed bedoelen we oude of bijzondere gebouwen met historische betekenis. Ook landschappelijke elementen kunnen erfgoed zijn. Denk aan oude wegen, paden, waterlopen, wierden, dorpslinten, historisch groen en archeologische plekken.

In de vragenlijst kun je ook ‘Sleeping Beauties’ aangeven. Dit zijn plekken of gebouwen die volgens jou meer aandacht verdienen, omdat de (historische) waarde nu niet goed zichtbaar is. De gemeente wil elk jaar een paar Sleeping Beauties ‘wakker kussen’, met andere woorden: meer aandacht geven of opknappen. Welke Sleeping Beauty wil jij laten opknappen? Grijp je kans en vul de vragenlijst in!
College verbiedt jacht op gronden in bezit van gemeente
College verbiedt jacht op gronden in bezit van gemeente
Het college van B&W gaat op gronden die in het bezit zijn van de gemeente Groningen de jacht, schadebestrijding en beheer ‘met het geweer’ verbieden. Het gaat in het collegebesluit om ongeveer 400 hectare grond. Het gemeentebestuur beschouwt dieren als medebewoners van onze gemeente en wil beter met hen omgaan. Het doden van dieren wil het college daarom zoveel mogelijk beperken. Zie voor meer informatie de raadsbrief of de bijlage met meer uitleg.
Jaron van basisschool De Zaaier beste Junior Cyber Agent
Jaron van basisschool De Zaaier beste Junior Cyber Agent
Donderdag 30 maart was de huldiging van de beste Junior Cyber Agents van de gemeente Groningen in Forum Groningen. De Junior Cyber Agents zijn in gezelschap van hun klassen gehuldigd door burgemeester Koen Schuiling en de politie. Jaron van basisschool De Zaaier heeft de meeste punten behaald in de game HackShield en is daarmee de beste Junior Cyber Agent van de gemeente Groningen. Jaymaro en Daan, ook van basisschool De Zaaier, zijn tweede en derde geworden. De winnaars hebben mooie prijzen gewonnen voor zichzelf en ook voor hun klas.

De online game HackShield maakt kinderen via gamification en storytelling bewust van de gevaren die ze online lopen. Junior Cyber Agents beschermen niet alleen zichzelf, maar ook hun omgeving tegen online gevaar. Kinderen kunnen nog steeds de spannende game spelen.
Waardering voor mantelzorgers
Waardering voor mantelzorgers
Zorg je intensief voor je partner, ouder, kind of andere naaste? Dan ben je mantelzorger. De gemeente Groningen waardeert de zorg en inzet die mantelzorgers geven. Als blijk van waardering ontvang je een mantelzorgwaarderingskaart met zes coupons om iets leuks te gaan doen. De kaart kun je aanvragen bij het Steunpunt Mantelzorg van Humanitas.
Kinderburgemeesters vieren 5-jarig jubileum
Kinderburgemeesters vieren 5-jarig jubileum
Op vrijdag 31 maart kwamen de (ex) loco- en kinderburgemeesters van de gemeente Groningen samen om hun 5-jarig jubileum te vieren. Het jubileumfeestje begon in het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG. De meeste kinderburgemeesters waren tijdens hun ambtstermijn ambassadeur van het Beatrix Kinderziekenhuis.

Javano was in 2017-2018 de eerste Kinderburgemeester. Inmiddels heeft Fatoumata in 2022 het stokje na nog drie kinderburgemeesters overgenomen. In totaal heeft de gemeente Groningen al vijf kinderburgemeesters en vijf loco-kinderburgemeesters gehad. Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.
Schaf met 25 euro korting een regenton aan
Schaf met 25 euro korting een regenton aan
De drinkwaterproductie in Groningen staat onder druk. Bespaar kostbaar leidingwater en gebruik regenwater voor de tuin. Een goed moment om een regenton aan te schaffen. Goed voor de planten en heel aantrekkelijk nu de gemeente Groningen 25 euro korting geeft.

Met een regenton heb je altijd water voor je tuinplanten op voorraad. Het is gratis en bovendien kalkvrij, dus ook zeer geschikt voor ramen lappen. Bovendien verdwijnt het opgevangen regenwater niet in het riool. Zo draagt de regenton bij aan een groene tuin en een duurzaam Groningen.

Inwoners van de gemeente kunnen met een kortingsbon van 25 euro een regenton naar keuze kopen. Deze bon is te vinden op onze website. Ook liggen er kortingsbonnen in de veertien deelnemende winkels. Kijk voor meer informatie op de website van Duurzaam Groningen. De actie loopt tot 1 december 2023.
Gratis 6-weekse cursus Grip & Glans
Gratis 6-weekse cursus Grip & Glans
Wil je meer sociale contacten, maar is de drempel nog te hoog? Wil je je dagen anders invullen, maar weet je nog niet hoe? Kortom, wil je wat meer uit je leven halen? Dan is de gratis cursus ‘Grip & Glans’ van het Trainingscentrum wat voor jou!

Je leert positief in het leven te staan, vaker initiatief te nemen en doelen te stellen én te halen. Je zult meer zelfvertrouwen krijgen en inzien wat voor jou belangrijk is.

Wanneer?
De cursus is vanaf dinsdag 16 mei elke dinsdagochtend van 9:30-12:00 uur (6x).
Voor meer informatie kun je ook eerst even binnenlopen bij de gratis koffieochtend:
- donderdag 13 april van 9:30-12.00 uur, Leonard Springerlaan 3 in Groningen Zuid; 
- donderdag 20 april van 9:30-12.00 uur, Ypemaheerd 42 in Beijum.
Of kijk op onze website.
Lekker fit en veilig fietsen tot je 100ste?
Lekker fit en veilig fietsen tot je 100ste?
Doortrappen Groningen helpt je om fit en veilig te kunnen blijven fietsen. Fietsen is fijn! Je blijft langer gezond en zelfstandig. En je houdt contact met andere mensen. Doortrappen Groningen bestaat uit verschillende fietsactiviteiten bij jou in de buurt. Je kunt er gratis aan meedoen. Bijvoorbeeld:

  • Een driewielfiets uitproberen.
  • Tips krijgen over veilig fietsen.
  • Een gezellige groepsfietstocht maken.

Zo blijf je fit en veilig fietsen tot je 100ste.

Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook