Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 6 oktober 2023

Nieuwsbrief Haren
6 oktober 2023
Let op: 13 oktober geen klein chemisch afval inleveren op wijkpost Haren
Let op: 13 oktober geen klein chemisch afval inleveren op wijkpost Haren
Normaal gesproken kun je iedere vrijdag van 14:00 tot 16:00 uur klein chemisch afval inleveren op de wijkpost in Haren. Let op: dit geldt niet voor vrijdag 13 oktober. Die dag staat de chemokar eenmalig op het Raadhuisplein in het dorp vanwege de Week van het Afval.

Tussen 14:00 en 17:00 uur ben je vrijdag 13 oktober van harte welkom met jouw klein chemisch afval. Ga naar onze website als je meer wilt weten over het inleveren van klein chemisch afval.  Meer informatie vind je op de website van de Week van het Afval.
Lezing over het Blindeninstituut Haren in oorlogstijd
Lezing over het Blindeninstituut Haren in oorlogstijd
Op 17 oktober geeft Johan Niezing een lezing over de oorlogsjaren met de titel “Het Blindeninstituut te Haren in oorlogstijd”. De lezing is in Grand café Westerholm, Irenelaan 1 in Haren en begint om 19:30 uur en duurt tot ongeveer 21:15 uur. Toegang is gratis.

Johan Niezing groeide op in Haren. Zijn vader was daar directeur van het blindeninstituut aan de Rijksstraatweg 284/286. Dit instituut werd in 1934 gevestigd in een voormalige jeugdgevangenis( tuchtschool). Het oude pand is inmiddels afgebroken en vervangen door nieuwe gebouwen van Visio De Heukelom. In de oorlog werden de panden van het blindeninstituut gevorderd door de Duitse bezetter en moesten alle pupillen elders worden ondergebracht. Na de oorlog werd het pand nog enige tijd gebruikt als gevangenis voor foute Nederlanders. In 1952 ging het instituut op in de Van Heukelomstichting en werd het taakveld verbreed.

Bron: De Harense Historische Vereniging Old Go.
Werkzaamheden Rijksstraatweg Haren
Werkzaamheden Rijksstraatweg Haren
Vanwege werkzaamheden aan kabels en leidingen is vanaf maandag 9 oktober 07:00 uur tot uiterlijk dinsdag 10 oktober 15:00 uur een halve rijbaan van de Rijksstraatweg in Haren afgesloten. Er worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst. Op dinsdag 10 oktober van 19:00 uur tot omstreeks 23:00 uur zijn er hijswerkzaamheden aan de Rijksstraatweg 278. Een deel van de weg is dan dicht. Verkeer wordt met borden omgeleid.
Verf inleveren en refurbishen tijdens Week van het Afval 2023
Verf inleveren en refurbishen tijdens Week van het Afval 2023
Vrijdag 13 oktober start de Week van het Afval 2023. We hebben weer een divers programma. Een paar tips: Kun je een huis een duurzame make-over geven? Studenten van het Alfa College gingen met Maaike Starreveld op onderzoek. Of het lukt zie je iedere werkdag op OOG TV. Heb je nog volle of half lege blikken verf in de kast staan? Lever ze gedurende de week in op enkele weekmarkten. Van oude verf kunnen we nieuwe verf maken. Leer tijdens een workshop hoe je een meubelstuk kunt refurbishen.

Refurbishen is een duur woord voor opknappen. Of doe mee aan een afvalvrije wandeling in de binnenstad. Kijk voor het hele programma, data en tijden op de website van Haal Alles uit je Afval. De Week van het Afval komt voort uit het streven van de gemeente om volledig afvalvrij te zijn in 2030. Groningers helpen en inspireren elkaar daarom een week lang om de hoeveelheid afval die we met zijn allen maken, verder terug te brengen.
Sport050 lanceert nieuwe website
Sport050 lanceert nieuwe website
Het doel van het nieuwe online platform Sport050.NL is om inwoners van Groningen te enthousiasmeren voor sport en bewegen en ze wegwijs te maken in het Groningse sportaanbod. Op de website vinden bezoekers onder andere een overzicht van het sportaanbod, sportclubs en sportinitiatieven binnen de gemeente. Ook de sportlocaties hebben een prominente plek, net als alle informatie over de diverse projecten, nieuwbouw of financieringsregelingen die met sport en bewegen te maken hebben. Benieuwd naar de nieuwe website? Neem een kijkje op de website van Sport050.
Gemeente Groningen tekent regenboogconvenant met ministerie van OCW
Gemeente Groningen tekent regenboogconvenant met ministerie van OCW
De gemeente Groningen blijft zich de komende jaren gericht inzetten voor de emancipatie en acceptatie van lhbtiq+ inwoners. Op 29 september ondertekende wethouder Molema op een bijeenkomst in Ede hierover een intentieverklaring met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Net als 54 andere Regenboogsteden krijgt Groningen een financiële bijdrage van dit ministerie om het lokale lhbtiq+ emancipatiebeleid te versterken.
Kosteloos aanpassen van geslacht op identiteitsbewijs nu mogelijk in Groningen
Kosteloos aanpassen van geslacht op identiteitsbewijs nu mogelijk in Groningen
Vanaf 1 oktober kunnen inwoners van onze gemeente de kosten voor het aanpassen van het geslacht op een identiteitsdocument vergoed krijgen. Het gaat om de kosten van vervanging van identiteits-documenten (een paspoort, ID-kaart en/of rijbewijs). Ook de kosten van een deskundigheidsverklaring worden vergoed. Voor een wijziging van vermelding van geslacht is een dergelijke verklaring nodig. Inwoners die de kosten in 2023 al zelf hebben gemaakt, kunnen deze met terugwerkende kracht alsnog terug krijgen. Deze inwoners worden actief benaderd om hen te informeren over deze mogelijkheid. Lees het artikel verder op onze website.
Nieuwe kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester zijn begonnen
Nieuwe kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester zijn begonnen
Woensdag 4 oktober zijn kinderburgemeester Jorn en loco-kinderburgemeester Ise tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd door burgemeester Koen Schuiling. Wij wensen ze veel succes tijdens hun ambtstermijn. Voor meer info over de kinderburgemeester ga naar naar onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op Facebook Gemeente Groningen op X Gemeente Groningen op LinkedIn

Praat mee over dit bericht via Facebook