Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 6 november 2020

Nieuwsbrief Haren
6 november 2020
Start van bladruimseizoen in Haren
Start van bladruimseizoen in Haren
Het ‘bladseizoen’ is weer begonnen. Medewerkers van de wijkposten zijn tot aan de kerst weer druk bezig met het opruimen van gevallen bladeren. Meilof Feiken, teamleider van ‘team Groen’ van de afdeling Stadsbeheer: “In Haren ligt het meeste blad. We zijn hier wel een week bezig de bladeren op te ruimen.” Bladruimen is een klus die moet gebeuren, want: “Veel bladeren verteren niet. De weg wordt glad, het fietspad wordt glad. Dan ga je onderuit. Blad kun je niet laten liggen.”  

Egels
Kunnen bewoners helpen? Meilof: “Ze helpen ons het meest als ze hun éigen blad opruimen. Bewoners gooien soms ook hun eigen bladeren op bulten langs de weg. Hebben wij net het blad uit de openbare ruimte weggehaald, komen er weer bulten bij. Dat geeft ons extra werk. Wij zien dus het liefst dat bewoners hun éigen blad verwerken tot compost. Of dat ze bulten maken in hun tuin. Dat is goed voor de overwintering van egels.”

Hoe gaat het bladruimen in zijn werk? En wat wordt er met het blad gedaan? Lees alles over Trilo’s, Ravo’s en de groffe bek van Panda’s op onze website.
Hoe stimuleren we ontmoetingen?
Hoe stimuleren we ontmoetingen?
Wat kan de gemeente in de voormalige gemeente Haren doen om ontmoetingen, zowel voor ouderen als jongeren, te stimuleren? Geef je ons je reactie op deze vraag via de mail. We gaan namelijk aan de slag met de gemeentevisie, waarin we een toekomst schetsen van onze woonomgeving over 15 jaar. We vinden jouw mening hierbij belangrijk. Meer informatie over de omgevingsvisie vind je op onze website.
Praat mee over de Grote Markt
Praat mee over de Grote Markt
De plannen voor de Grote Markt staan volop in de belangstelling. Vanavond (vrijdag 6 november) om 19.30 uur is er een live talkshow op internet: Let’s GROte Markt! Met informatieve filmpjes, interviews met deskundigen en een online chat waarin ook jij kunt meepraten. Het programma is te volgen via jouwgrotemarkt.groningen.nl. Doe of kijk je mee?
Strengere regels voor deelscooters in toekomst
Strengere regels voor deelscooters in toekomst
De gemeente bekijkt of elektrische deelscooters kunnen blijven in Groningen en onder welke voorwaarden. Twee bedrijven begonnen afgelopen voorjaar op proef met het aanbieden van deze deelscooters. Daarvan rijden er nu 460 in Groningen rond. De voertuigen zorgen ervoor dat minder mensen de auto gebruiken, maar leveren ook overlast op. De twee bedrijven kunnen tot 1 mei 2021 doorgaan met het verhuren van de deelscooters, daarna moeten ze een vergunning aanvragen. Tot die tijd mogen ze elk niet meer dan 150 scooters aanbieden. Ook is het niet meer toegestaan om daar ’s nachts op te rijden.

Als de gemeente kiest voor doorgaan met de scooters, komen daar strengere regels voor zoals vaste parkeerplekken. Parkeren in het centrum mag dan niet meer. Bovendien wordt de minimumleeftijd 18 jaar. Lees op onze website ook de brief van B&W aan de gemeenteraad over de deelscooters.
Gemeente ziet bomenkap alleen als allerlaatste optie
Gemeente ziet bomenkap alleen als allerlaatste optie
Vanzelfsprekend vinden inwoners het jammer als er ergens in de gemeente bomen verdwijnen. Als beheerder kiest de gemeente voor behoud. “Wij verwijderen alleen bomen als het echt niet anders kan,” zegt Edwin Arends. Hij is technisch specialist bij Stadsbeheer en verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de bomen in onze gemeente. Lees verder op onze website.
Tips voor Sint-Maarten in coronatijd
Tips voor Sint-Maarten in coronatijd
Hoe vieren we Sint-Maarten op 11 november in deze coronatijd? Het feest waarbij kinderen met lampions langs de deuren gaan, kan doorgaan. Kinderen hebben immers maar een klein aandeel in de verspreiding van het virus, zeker buiten. En als iedereen zich aan de regels houdt, is er genoeg ruimte om drukte te voorkomen. Let daarom op de onderstaande voorzorgsmaatregelen.

Zingen
Kinderen mogen liedjes zingen bij de deur. Maar ze moeten wel 1,5 meter afstand houden tot hun publiek. Tip voor ouders: houd de groepjes en het aantal begeleiders zo klein mogelijk.

Niet meedoen: briefje op deur
Heb je klachten? Blijf dan thuis en doe de deur niet open. Als je tot een kwetsbare groep behoort, overweeg dan om niet mee te doen. Voor iedereen die niet aan Sint-Maarten wil meedoen: laat dat even weten, bijvoorbeeld met een briefje op de deur.

Voorverpakte traktaties
Wil je wel meedoen? Laat met een lampion of windlicht zien dat kinderen aan kunnen bellen. Geef bij de deur 1,5 meter afstand aan, bijvoorbeeld met stoepkrijt. En geef het liefst voorverpakte traktaties.

Ondernemers
We raden winkeliers af om een Sint-Maartenevenement te organiseren, zeker als de winkel open is. Ook de organisatie van lampionoptochten raden we af.

Als er nog aanvullende maatregelen of adviezen gaan gelden, dan vind je deze op de websites van de gemeente en de Veiligheidsregio Groningen.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook