Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren. 6 december | nummer 38

Nieuwsbrief Haren, 6 december | nummer 38

De Rieshoek in Noordlaren blijft!

Na jaren onzekerheid en hard werken was het vorige week vrijdag, 20 november, eindelijk zover: Stichting Behoud en Beheer de Rieshoek werd officieel eigenaar van het voormalige schoolgebouw in Noordlaren.

Sinds de sluiting van de school in 2014 beheert een aantal inwoners van Noordlaren de Rieshoek. Er vinden allerlei dorpsactiviteiten plaats en er zijn voorzieningen gevestigd zoals een kinderdagverblijf, dorpskapper en dagbestedingscafé. Als er natuurijs ligt, wordt de Rieshoek bij schaatsmarathons op de aangrenzende ijsbaan nog steeds gebruikt als kleed- en persruimte.

Toen de Rieshoek niet meer als school gebruikt werd en de gemeente de Rieshoek enkele jaren geleden wilde verkopen, kwam het dorp in actie. Dankzij de tomeloze energie van een groep vrijwilligers, de opbrengst van een crowdfundingsactie en de steun van VSBfonds, KNHM Participaties, Stichting DOEN, de gemeente en de Provincie Groningen lukte het om het pand aan te schaffen en zeker te stellen voor het dorp.

Tijdens de drukbezochte feestelijke bijeenkomst tekenden de negen bestuursleden van Stichting Behoud en Beheer de Rieshoek de koopakte.

Loket Burgerzaken in Haren vanaf 21 december twee weken gesloten

Het loket Burgerzaken in Haren is van 21 december 2019 tot en met 5 januari 2020 gesloten. Dit geldt ook voor de loketten Burgerzaken in Lewenborg, Hoogkerk en Ten Boer. Heb je vóór woensdag 8 januari 2020 een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart nodig bij één van deze loketten? Vraag je document dan uiterlijk vrijdag 13 december 2019 aan en haal het uiterlijk vrijdag 20 december vóór 12.00 uur op. Een document dat je niet vóór 21 december ophaalt, kun je pas weer vanaf 8 januari ophalen. Heb je tijdens de sluiting van deze loketten een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart nodig? Dan moet je ‘m aanvragen én ophalen in onze hoofdlocatie aan Kreupelstraat 1 in Groningen. Kijk voor de openingstijden van alle loketten op onze website.

Groen dak in Glimmen voor een beter klimaat

Inwoners van de gemeente Groningen kunnen subsidie aanvragen voor de aanleg van een groen dak. Dat is een dak waar planten op groeien. Subsidie aanvragen deed ook Miranda Abbring uit Glimmen, voor het dak van haar bedrijf Profeel mammacare. Miranda wil met haar groene dak een bijdrage leveren aan beter klimaat. Groene daken vangen namelijk fijnstof af, ze stimuleren de biodiversiteit, ze gaan langer mee dan gewone daken, houden regenwater vast en vertragen daarmee de piekafvoer tijdens hevige buien, ze reguleren de temperatuur van het gebouw en verkoelen zo de omgeving. Miranda hoopt dan ook dat het in de zomer minder warm wordt in haar bedrijfspand. Wil je ook een groen dak? Je kunt subsidie aanvragen voor een woonhuis, bedrijf of instelling. Kijk op onze website voor de mogelijkheden.

Nieuwjaarsfeest op 2 januari voor alle inwoners in Forum Groningen

Op donderdag 2 januari 2020 organiseert de gemeente het Nieuwjaarsfeest in Forum Groningen. Het feest heeft ongeveer dezelfde opzet als het Nieuwjaarsfeest dat jarenlang in De Oosterpoort werd gehouden. Nieuw is de locatie, in het hart van de stad: Forum Groningen. Alle inwoners van de gemeente Groningen zijn van harte welkom. Burgemeester Koen Schuiling houdt zijn nieuwjaarstoespraak. Daarna treden verschillende artiesten en bands van Groninger bodem op. Bezoekers kunnen ook naar de Comedy Night, de Silent Disco en naar Groninger films. De toegang is gratis. Lees wie er, voor zover nu bekend, optreden op onze website.

In stalling onder Nieuwe Markt kunnen 1.200 fietsen

Sinds deze week hebben we er in het centrum van Groningen een gratis fietsenstalling bij. Deze stalling onder de Nieuwe Markt bij Forum Groningen is dag en nacht open, gemakkelijk bereikbaar, heeft cameratoezicht en oplaadplekken voor elektrische fietsen. Er kunnen 1.200 fietsen in. Centraler je fiets stallen kan bijna niet! Je bereikt de fietsenstalling via de Popkenstraat.

Noordelijke baan Ring Zuid dicht in weekend van 13 tot 16 december

De noordelijke baan van de Ring Zuid (richting Drachten/Assen) is van vrijdag 13 december 22.00 uur tot maandag 16 december 05.00 uur afgesloten. Het gaat om het deel vanaf knooppunt Euvelgunne tot de afrit Hereweg. Het verkeer wordt omgeleid via de oostelijke, noordelijke en westelijk ringweg. Aannemerscombinatie Herepoort gaat dan voegen herstellen.

De zuidelijke baan van de Ring Zuid is van vrijdag 13 december 23.00 uur tot zaterdag 14 december 05.00 uur ter hoogte van het Europaplein ook afgesloten. Doorgaand verkeer richting Hoogezand rijdt dan de ringweg af bij de afrit Europaweg en kan bij de oprit Europaweg de ringweg weer oprijden. Verkeer richting de Europaweg heeft geen last van de afsluiting. Zie ook het nieuwsbericht op aanpakringzuid.nl.

Stadspark krijgt speeltuin voor honden

In overleg met de Vereniging Hondvriendelijk Groningen (VHG) heeft de gemeente in het Stadspark een geschikte locatie gevonden voor de eerste hondenspeeltuin in de gemeente Groningen. Voorjaar 2020 gaat deze speeltuin voor honden open. De hondenspeeltuin grenst aan de drukbezochte loslooproute voor honden. Er komen speelelementen en -toestellen waaraan honden veel plezier kunnen beleven. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.

Verder mogen honden van oktober tot en met maart ook in het weekend loslopen in de ‘seizoensgebonden losloopgebieden’. Dit zijn gebieden waar honden niet aangelijnd hoeven te worden. Nu mogen honden daar alleen op doordeweekse dagen loslopen. Het gaat om het grasveld ten westen van de skivijver in Westpark, de zuidkant en noordoostkant van recreatieplas Ruskenveen bij Hoogkerk en het strand aan de Kardingerplas.

In 2019 zijn ruim 400 geveltuinen aangelegd

Groningen wordt elke dag een beetje groener. Gemiddeld komt er per dag meer dan één geveltuintje bij in de gemeente. In 2019 hebben we ruim 400 geveltuinen aangelegd. Sinds de start hebben we in onze gemeente al meer dan 2.500 geveltuinen gemaakt. Straten fleuren ervan op en ze leveren een kleine, maar nodige bijdrage aan de biodiversiteit doordat ze plek bieden aan planten en insecten. In de winter leggen we geen geveltuinen aan, maar voor 2020 hebben we alweer 75 aanvragen. In maart gaan we weer verder met de aanleg van geveltuintjes. Wil je in 2020 ook een geveltuin? Kijk op onze website hoe je dat doet.

Forum Groningen blikt terug met aftermovie

Forum Groningen blikt terug met aftermovieVandaag een week geleden pas ging het Forum open en nu al is het iconische gebouw niet meer weg te denken uit Groningen. In een aftermovie blikt Forum Groningen terug op de opening. Morgen opent in het Forum de grote internationale tentoonstelling over kunstmatige intelligentie, AI: More than Human. Kijk voor meer informatie op forum.nl.

6 december | nummer 38
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.

Praat mee over dit bericht via Facebook