Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren 5 november 2021

Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Haren
5 november 2021
Werkzaamheden aan putten in Haren
Werkzaamheden aan putten in Haren
Uit een inspectie blijkt dat op verschillende plekken in Haren de putten te hoog in het wegdek liggen. Als je erover heen rijdt, dan merk je dat de deksel van de put los ligt. Vandaar dat we op 10, 11 en 12 november de putten en deksels vervangen. Per locatie frezen we de putrand eruit, zodat we er een nieuwe rand voor terug kunnen plaatsen. Vervolgens gaan we het asfalt herstellen en een nieuwe putdeksel plaatsen. De werkzaamheden zijn op verschillende plekken in Haren. Soms zal je hierdoor een stukje moeten omrijden, hiervoor kun je de verkeersborden volgen. Ook zijn er verkeersregelaars aanwezig.

De werkzaamheden worden tussen 07.00 en 16.00 uitgevoerd. Voor het aanpakken van de putten gebruiken we verschillende machines (frezen, trilwals, trilstamper etc.). Hierdoor kan het werk wat geluidsoverlast met zich meebrengen.
Eindplannen Grote Markt te zien tijdens Let’s Gro
Eindplannen Grote Markt te zien tijdens Let’s Gro
Let’s Grote Markt! Het herinrichtingsplan voor de nieuwe Grote Markt is zo goed als klaar. Tijdens het toekomstfestival Let’s Gro in het Forum – vandaag, morgen en overmorgen – wordt het gepresenteerd. Wees van harte welkom. Meer weten?

Drie dagen lang staat er op de 4e verdieping/oost een tentoonstelling over het ontwerp: Ontdek de nieuwe Grote Markt! Centraal staat een grote maquette. Info-panelen, geschiedenis en artist impressies staan er omheen. Dagelijks te zien van 09.00 tot 22.00 uur.  

Op zaterdagmiddag 6 november om 15.00 uur is iedereen welkom bij een informatieve talkshow Let’s Grote markt – het definitieve ontwerp in de Rabo Studio in het Forum. We nemen je dan mee langs de meest opvallende onderdelen van het plan, zoals de spectaculaire nieuwe bomengroep, de vele extra openbare zitplekken, de diverse aantrekkelijke speel- en waterplekken en de nieuwe fietsroutes. De ontwerpers (van Vogt Landscape Architects en de gemeente Groningen) geven in dat uurtje een toelichting op de keuzes die in het ontwerp zijn gemaakt. Ook reageren stadsbouwmeester Nathalie de Vries en deskundigen van bureau Gehl uit Kopenhagen op de eindplannen. De verantwoordelijke wethouders Roeland van der Schaaf en Glimina Chakor geven op hun beurt hun visie op het eindresultaat. Aanmelden is niet nodig.

Ook interessant is de presentatie Let’s Grote Markt – Pulseren en aanhelen, op zaterdag om 17.00 uur, ook in de Rabo Studio. Nu de Grote Markt met de herinrichting een ‘make-over’ krijgt, ontstaan ook nieuwe kansen voor de toegangen naar het plein en de bebouwing op die plekken. Job Floris van het Rotterdamse architectenbureau Monadnock neemt ons mee in een verkenning door tijd en ruimte naar de toekomstige mogelijkheden voor de toegangen vanaf de Kreupelstraat en Tussen Beide Markten. Hij doet dit vanuit het historische DNA van het plein, gekoppeld aan de hedendaagse vraagstukken, waarmee een nieuwe kijk op deze locaties ontstaat. Aanmelden is niet nodig.

Uiteraard houden we ons aan de geldende coronamaatregelen. Wil je meer weten over de nieuwe Grote Markt, kom dan langs of kijk alvast op jouwgrotemarkt.groningen.nl of op letsgro.nl.
Tijd voor Trash Talkshow vanavond (5-11) in Forum Groningen
Tijd voor Trash Talkshow vanavond (5-11) in Forum Groningen
De Week van het Afval is bijna voorbij. We hebben een heleboel ideeën opgehaald bij bewoners. Veel gehoord en gezien. Maar hoe nu verder? Wat gaat werken en wat niet? En hoe zorgen we samen voor minder afval? Tijdens de Tijd voor Trash Talkshow bespreken we het met experts.
Aan tafel Kees Keizer, adviseur en onderzoeker op het gebied van gedrags- en belevingsbeïnvloeding en assistent professor aan de Rijksuniversiteit Groningen, Koos van Dael, adviseur Van Afval Naar Grondstof en wethouder Glimina Chakor, verantwoordelijk voor het afvalbeleid.
Tijdens de talkshow zie je ook wie de afvalchallenge wint en krijg je een unieke performance en hartenkreet van stadsdichter Myron Hamming. De talkshow vindt plaats in zaal 5 in Forum Groningen.

Geef je mening over het afvalbeleid
De gemeente wil in 2030 afvalvrij zijn. Dit houdt in dat er geen restafval meer geproduceerd wordt, maar dat al het afval in de gemeente kan worden gerecycled of hergebruikt. Het goed scheiden van afval helpt hierbij. Daarnaast helpt het als er minder afval wordt geproduceerd. We zijn benieuwd wat jij al doet en hoe de gemeente er volgens jou voor kan zorgen dat er minder afval komt. Vul onze online vragenlijst in en denk met ons mee. Invullen kan tot en met maandag 8 november.
Kies je eigen top 5 verkiezingsthema’s
Kies je eigen top 5 verkiezingsthema’s
Op 16 maart 2022 kunnen we weer naar de stembus voor de verkiezing van de nieuwe gemeenteraad van Groningen. Wat zijn voor jou de grote verkiezingsthema’s? Over welke onderwerpen wil je de mening van de deelnemende politieke partijen weten?

Je kunt nu je eigen top 5 verkiezingsthema’s kiezen. De 5 meest genoemde onderwerpen komen terug in stellingen van de StemWijzer, de digitale stemhulp. Ook in de Verkiezingskrant krijgt de top 5 een plek. Die krant krijgen alle inwoners die mogen stemmen in de brievenbus. De StemWijzer en de Verkiezingskrant kunnen helpen bij het maken van een keuze voor een politieke partij op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen.
Stadsbeheer bij Let’s Gro in het Forum op zaterdag 6 november
Stadsbeheer bij Let’s Gro in het Forum op zaterdag 6 november
Op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 november barst Let’s Gro weer los: het jaarlijks terugkerende festival over de toekomst van Groningen en zijn omgeving. Ook diverse medewerkers van Stadsbeheer zijn zaterdag 6 november in het Forum aanwezig met inspirerende miniworkshops met veel praktische groene tips. Bezoekers krijgen ideeën aangereikt zodat ze zelf aan de slag kunnen om hun omgeving te vergroenen. Enthousiaste bewoners van Hoornse Meer vertellen belangstellenden over de stappen naar hun gezamenlijke buurtboomgaard. Stadsbeheer verzorgt die dag de volgende workshops: speeddate ontstenen en vergroenen, ecologisch beheer van de openbare ruimte, groen om op te eten en stadsbomen in een nieuw klimaat.
Kom je ook langs? Zaterdag 6 november van 11.00 tot 16.00 uur op de 4e verdieping in het Forum aan de Nieuwe Markt. Meer informatie over het programma vind je op de website van Forum.
Direct Duidelijk: heldere brieven voor inwoners
Direct Duidelijk: heldere brieven voor inwoners
De gemeente Groningen wil graag dat haar brieven naar inwoners begrijpelijk zijn voor de ontvangers. Daarom doet de gemeente mee met ‘Direct Duidelijk’. Dat is een campagne voor heldere communicatie door de overheid. Gemeentesecretaris Christien Bronda zet zich in voor het gebruik van direct duidelijke taal. Te beginnen met de brieven aan onze inwoners. Die zijn soms nog lastig te lezen, zoals te zien is in dit filmpje.

Een brief in direct duidelijke taal begrijpt 95% van de bevolking. Ook hoger opgeleiden lezen liever teksten in eenvoudige taal. Dat is nu eenmaal gemakkelijker en leest sneller. Moeilijke brieven worden niet of maar voor een deel gelezen. Met helder taalgebruik is de gemeente klantvriendelijk en toegankelijk voor iedereen. Lees meer hierover op onze website.
Groningen op weg naar energieneutraal in programma Holland van Boven
Groningen op weg naar energieneutraal in programma Holland van Boven
Hoe bereiken we het doel om in het jaar 2035 energieneutraal te zijn als gemeente? Door een theemuts over je woning te zetten. Hoe dat werkt en meer concrete stappen richting duurzamer wonen voor zowel huurders als woningeigenaren zie je zondag 7 november om 15.00 uur op SBS6 in het programma Holland van Boven. Herhaling op zaterdag 13 november. Of kijk online.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Praat mee over dit bericht via Facebook