Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 4 november 2022

Nieuwsbrief Haren
4 november 2022
Regengedichten in Haren
Regengedichten in Haren
Is het jou ook al opgevallen dat – als het regent – er gedichten tevoorschijn komen op straten en stoepen op het Raadhuisplein in Haren? Deze zogenaamde Green Poetry werd de afgelopen weken speciaal voor het festival Let’s Gro aangebracht door Renée Luth (beeldend kunstenaar en voormalig stadsdichter van de gemeente Groningen) en de graffiti artiesten Sebastiaan Baar en Jelle Albers (jonge talenten van Noordstaat). 

De regengedichten op stoepen en straten zijn aangebracht met een ecologische spray. Ze zijn alleen zichtbaar wanneer het regent. Waardoor we extra beseffen hoe dankbaar we mogen zijn voor regen. Vooral nu alles droger en warmer wordt. De regengedichten zijn tijdelijk: ze verdwijnen na verloop van tijd weer.

De foto is gemaakt op de Nieuwe Markt, bij het Forum. Ook hier is Green Poetry te lezen, net als in Ten Boer. 
Milieustraat Haren moeilijk bereikbaar tot en met 18 november
Milieustraat Haren moeilijk bereikbaar tot en met 18 november
De milieustraat Haren is tijdelijk moeilijk bereikbaar i.v.m. werkzaamheden aan kabels en leidingen aan de Westerse Drift en de Van Maerlantlaan. De omleidingsroutes zijn ter plekke aangegeven. De werkzaamheden duren tot en met 18 november.
Voorstelling Vinkhuizer Vrouwkracht in bibliotheek Haren
Voorstelling Vinkhuizer Vrouwkracht in bibliotheek Haren
Vinkhuizer Vrouwkracht is een project over racisme en uitsluiting, hoe je dat kunt bestrijden en hoe je daar door middel van theater vorm aan kan geven. Een intieme en pakkende voorstelling over discriminatie en racisme, gebaseerd op de persoonlijke verhalen van een groep vrouwen uit Vinkhuizen. In de voorstelling staan de persoonlijke verhalen van een aantal vrouwen uit de wijk Vinkhuizen centraal. Theatermaker Lianne Karel heeft er met de groep een intieme en pakkende voorstelling van gemaakt.

Het gehele project is een samenwerking van het WIJ-team Vinkhuizen en SPOT Groningen en is mede mogelijk gemaakt dankzij de afdeling Diversiteit & Emancipatie van de gemeente Groningen. Na de voorstelling is er een nagesprek met de vrouwen. Meer informatie vind je op de website van Forum Groningen en SPOT.
Bladeren gemeentelijke bomen in berm leggen
Bladeren gemeentelijke bomen in berm leggen
In het najaar, wanneer het blad weer van de bomen valt, gaat veel aandacht uit naar het schoonhouden van de straten en voetpaden. Dit is een klus waarbij veel materieel en mankracht wordt ingezet om de wegen veilig en begaanbaar te houden. Wanneer veel blad van gemeentelijke bomen in jouw tuin valt, kun je dit in de berm langs de weg leggen. De bladruimers van de gemeente nemen deze bladeren dan in hun ronde mee.
Om deze enorme klus goed uit te kunnen voeren en uw straat veilig en begaanbaar te houden hebben we een aantal voorwaarden opgesteld:

  • Uit ervaring is gebleken dat begin december alle bladeren van de bomen zijn. Je kunt tot half december het blad in de berm langs de weg en niet tegen bomen en andere obstakels leggen. De gemeente neemt deze bladeren mee.
  • Deze regeling is alleen voor het blad dat afkomstig is van gemeentelijke bomen; overig tuinafval mag niet aan de weg worden aangeboden. Dit wordt beschouwd en behandeld als een illegale storting.
Stremming spoorviaduct Oude Boerenweg Onnen
Stremming spoorviaduct Oude Boerenweg Onnen
Vanwege onderhoudswerkzaamheden aan het spoorviaduct Oude Boerenweg te Onnen, is het noodzakelijk deze voor één dag te stremmen op maandag 7 november tussen 07:00 uur en 16:00 uur.
Vervangen putdeksels in Haren
Vervangen putdeksels in Haren
Van donderdag 17 november tot en met zaterdag 19 november vervangt de gemeente 16 putdeksels. Dit gebeurt in de Molenweg (10), Cantersveen (3), Nesciolaan (2) en in de Magnolialaan (1).De vervanging van de putdeksel aan de Molenweg gebeurt in de avond en nacht van vrijdag op zaterdag van 21.00 tot 05.00 uur, vanwege het vele verkeer overdag op de Molenweg. Per locatie wordt de putrand eruit gefreesd en er komt een nieuwe rand voor terug. De aannemer herstelt het asfalt en plaatst een nieuwe putdeksel. Daar waar nodig, begeleidt een verkeersregelaar het verkeer. Deze werkzaamheden duren ongeveer 2 uur per put. De aannemer, die de werkzaamheden voor de gemeente uitvoert, informeert direct omwonenden per brief.

Tijdens een inspectie van putten bleek dat er in Haren verspreid op verschillende locaties putten te hoog in het wegdek liggen of niet meer goed functioneren. Hierover krijgen we ook meldingen van bewoners. Als de rand van de put kapot is, gaat het deksel losliggen. Als putten te hoog liggen merk je dit ook, als je er overheen rijdt.
Peter maakt bijzondere objecten en meubels van hout: 'Ik hou van schimmels en gezwellen'
Peter maakt bijzondere objecten en meubels van hout: ‘Ik hou van schimmels en gezwellen’
“Ik was altijd al aan het knutselen, als kind al. Maar mijn bedrijf is eigenlijk ontstaan uit nood”, vertelt circulair houtbewerker Peter van Eijsden vanuit zijn werkplaats in de Biotoop in Haren. Hij is de oprichter van Fout Hout, een bedrijf dat hout hergebruikt. Nadat zijn vorige bedrijf failliet ging, moest hij met weinig geld een huis inrichten. Dat bracht hem bij het creatief hergebruiken van hout.

“Na dat faillissement moest ik op zoek naar een goedkope manier om opnieuw te beginnen. Dit bracht me bij het recyclen van bestaande houten meubels en planken. Niet alleen zag ik hierdoor al snel hoe veel er eigenlijk wordt weggegooid, maar ook hoeveel er nog wél mogelijk is,” vertelt Peter. Dit wordt ook wel urban mining genoemd: het herwinnen van afgedankt restmateriaal en het terugvinden van oude waardevolle voorwerpen uit slooppanden, containers en bossen. Lees verder op de website.
Energietoeslag ook voor iets hogere inkomens
Energietoeslag ook voor iets hogere inkomens
Op woensdag 2 november heeft de gemeenteraad het budget voor het hulppakket beschikbaar gesteld. Dit betekent de start van een aantal nieuwe regelingen. Eén van de regelingen is het uitbreiden van de energietoeslag voor inwoners die nét buiten de boot vallen voor de energietoeslag van 1.500 euro.

Je vindt de regelingen op onze website. Heb je een inkomen tussen 120% en 140% van de bijstandsnorm? Dan kom je in aanmerking voor deze eenmalige energietoeslag. Het bedrag van deze eenmalige energietoeslag is 600 euro. Je kunt deze energietoeslag aanvragen tot en met 31 december 2022. Alle informatie over deze nieuwe regeling en het aanvraagformulier vind je op onze website. Weet je niet of u in aanmerking komt of wil je hulp bij het aanvragen? Dan kun je terecht bij het WIJ-team in jouw buurt. Lees de rest van het bericht op onze website.
Snorfietsen met benzinemotor niet meer welkom op fietspaden
Snorfietsen met benzinemotor niet meer welkom op fietspaden
Snorfietsen met een benzinemotor zijn niet meer toegestaan op een groot aantal fietspaden in de gemeente Groningen. Het gaat om fietspaden die in of langs een park, natuurgebied of recreatiegebied liggen. Met deze maatregel wil de gemeente fietsers, andere weggebruikers en de natuur beschermen tegen de vervuilende uitlaatgassen van snorfietsen. Snorfietsen met een benzinemotor stoten namelijk meer koolmonoxide, koolwaterstoffen en fijnstof uit dan auto’s en bestelbussen.

De nieuwe maatregel geldt op ruim 100 fietspaden. Dit zijn voornamelijk fietspaden waar geen weg langs ligt. De fietspaden waar het om gaat, zijn te herkennen aan het blauwe rechthoekige bord ‘fietspad’. Snorfietsers met benzinemotor kunnen een alternatieve route kiezen. Elektrische snorfietsen zijn er nog wel toegestaan.

De campagne Het is tijd wijst snorfietsers op de nieuwe maatregel. Meer informatie staat op hetistijd.nu. Hier vind je ook een kaart met alle fietspaden. Wie toch met z’n snorfiets de aangewezen fietspaden opgaat, riskeert een boete van ongeveer 100 euro.
Afvalvrijer leven, het kan en is niet moeilijk
Afvalvrijer leven, het kan en is niet moeilijk
Ook zo’n hekel aan al dat afval? Denk je ook wel eens na over een afvalvrijer leven? Maar hoe doe je dat? Nou, het is makkelijker dan je denkt… Emily-Jane Townley leeft volledig afvalvrij. Zij is het levende voorbeeld dat je met een baan én gezinsleven je afval zelf drastisch kunt verminderen. Haar belangrijkste tip? Begin gewoon. Met kleine stapjes maak je echt al het verschil. We delen graag haar tips om zelf de eerste stappen te zetten voor een afvalvrijer leven. Zie hiervoor de website Haal alles uit je afval. Emily gaf deze tips tijdens de Week van het Afval, een initiatief van de gemeente vanwege de gemeentelijke ambitie om in 2030 volledig afvalvrij te zijn.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook