Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 4 maart 2022

Nieuwsbrief Haren
4 maart 2022
Succesvolle samenwerking aan landschap in het Gorecht
Succesvolle samenwerking aan landschap in het Gorecht
Dinsdag 1 maart is het pilotproject Gebiedsaanpak Landschap Gorecht feestelijk afgerond. Hierbij is de laatste boom geplant door gedeputeerde Johan Hamster, wethouder Inge Jongman en Peter Hellinga, directeur van Landschapsbeheer Groningen. In het Gorecht zijn 4 kilometer nieuwe houtwallen en 1,3 kilometer scheerhagen aangelegd. Daarnaast vond onderhoud plaats aan 80 kilometer bestaande houtwallen, singels en knotbomen, 12,5 kilometer scheerhagen en 32 natte landschapselementen. Het project was vooral succesvol door de unieke samenwerking tussen bewoners, vrijwilligers, scholieren, grondeigenaren, natuurorganisaties en Landschapsbeheer Groningen. Lees meer op onze website.
Overname Biotoop en Hortus in hoofdlijnen akkoord
Overname Biotoop en Hortus in hoofdlijnen akkoord
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en gemeente Groningen zijn in hoofdlijnen akkoord over de (ver)koop van het terrein van De Biotoop en Hortus botanicus in Haren per 1 januari 2023 voor een koopprijs van
3.6 miljoen euro. Eind 2022 neemt de gemeenteraad een definitief besluit. De huidige contracten voor De Biotoop en de Hortus botanicus worden in ieder geval verlengd tot eind 2023. Hoe het terrein vanaf 2024 georganiseerd en beheerd wordt, is nu nog niet duidelijk. Dit wordt in 2022 onderzocht. Lees meer op onze website.
11 & 12 maart 2022 is het weer NLdoet! Doe je mee?
11 & 12 maart 2022 is het weer NLdoet! Doe je mee?
Vrijdag 11 en zaterdag 12 maart organiseert het Oranje Fonds samen met duizenden organisaties in heel Nederland weer NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken.
Ook in omgeving Haren kun je je steentje bijdragen. Zo kun je in Haren helpen om een schooltuin voorjaarsklaar te maken en in Onnen te klussen bij de Tijborg. Ook zijn er op andere plekken in de omgeving nog locaties aangemeld die hulp kunnen gebruiken. Nieuwsgierig of aanmelden? Kijk dan op de website van NLdoet.
Vanavond Jongeren Klimaatdebat in Groningen
Vanavond Jongeren Klimaatdebat in Groningen
Vrijdagavond 4 maart om 19.00 uur organiseert Jong RES Groningen in de Oosterkerk in Groningen het Jongeren Klimaatdebat. Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur gaan jonge kandidaten voor de raad debatteren over de Groningse plannen van hun partij voor de energietransitie. Wil je hierbij zijn? Je kunt je nog opgeven. Het adres van de Oosterkerk is S.S. Rosensteinlaan 23. Jong RES Groningen zet zich in om de stem van de toekomst mee te laten klinken in de Groningse Regionale Energiestrategie (RES).
Subsidieregeling klimaat van start gegaan
Subsidieregeling klimaat van start gegaan
Heb je ideeën om een groen dak aan te leggen, je versteende tuin te vergroenen, bomen te planten, muren te vergroenen, je regenpijp af te koppelen of een waterberging te maken? Dan kun je hiervoor mogelijk subsidie krijgen.

Inwoners van en bedrijven in onze gemeente kunnen sinds 1 maart subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen of het opvangen van regenwater op eigen terrein. Voor schoolbesturen is er een eigen subsidieregeling voor een gezonde en op klimaatverandering aangepaste inrichting van schoolpleinen. De gemeente wil zich zo beter wapenen tegen de gevolgen van extreem droog, heet en nat weer. Kijk op onze website voor de mogelijkheden en voorwaarden.

Foto: een op klimaatverandering aangepaste binnentuin in Groningen.
Groningen krijgt elektrische deelfietsen
Groningen krijgt elektrische deelfietsen
Vanaf 1 juni dit jaar kun je in Groningen een elektrische deelfiets pakken. Twee verschillende bedrijven gaan dan in totaal 400 elektrische fietsen in de stad neerzetten. Na een paar maanden komen er nog 200 bij. Beide bedrijven krijgen een vergunning voor 300 elektrische fietsen. Blijkt de behoefte groter te zijn, dan kunnen het er meer worden. Het gaat om fietsen die maximaal 25 km per uur kunnen. Het college van B&W verwacht dat de elektrische deelfiets voor sommige inwoners een alternatief kan zijn voor het bezit van een eigen auto. Lees ook het nieuwsbericht op onze website of zie voor meer informatie de meest recente besluiten van B&W.

Foto: Vrouw met een elektrische deelfiets van Bird. Deze staan nu al in onze gemeente om reizigers tijdens Operatie Julianaplein een alternatief te bieden voor de auto.
Zomeractiviteiten in 2022 voor kinderen en jongeren
Zomeractiviteiten in 2022 voor kinderen en jongeren
In de zomervakantie van 2020 is een gevarieerd aanbod van activiteiten georganiseerd, verspreid over de gemeente. Kinderen en jongeren konden kiezen uit bijvoorbeeld zandkastelen bouwen, meegaan naar een pretpark, barbecueën, een watergevecht houden, hutten bouwen, klussen of sporten. Na een succesvol vervolg in 2021, willen we ook dit jaar weer een uitgebreid activiteitenprogramma samenstellen. Lees meer in de brief aan de raad.
Gemeente gaat landschapsbiografie maken
Gemeente gaat landschapsbiografie maken
De gemeente Groningen heeft het beste van twee werelden: de dynamiek van een grote stad en de rust en ruimte van een groot, groen en divers landelijk gebied met natuurwaarden. De kernen en het landelijk gebied zijn rijk aan monumenten en karakteristieke panden en de ontstaansgeschiedenis is in het landschap nog volop zichtbaar. We willen een gemeente zijn waarin we deze kwaliteiten koesteren en bewaren. Daarom gaan we een landschapsbiografie maken. Een landschapsbiografie laat in woord en beeld zien hoe een gebied in de loop van de tijd veranderde onder invloed van de wisselwerking tussen mens en natuur, en hoe het verleden in het hedendaagse landschap doorwerkt. Lees meer in de brief aan de raad.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook