Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 4 juni 2021

Nieuwsbrief Haren
4 juni 2021
Eerste panelen zonnepark bij De Mikkelhorst geplaatst
Eerste panelen zonnepark bij De Mikkelhorst geplaatst
Op het zonnepark naast zorgboerderij De Mikkelhorst in Haren zijn vrijdag 4 juni de eerste zonnepanelen geplaatst. Dat gebeurde door Michiel Verbeek, voorzitter coöperatie Duurzaam Haren en Philip Broeksma, wethouder Energietransitie en dorpswethouder Haren. Het zonnepark gaat energie leveren aan De Mikkelhorst zelf, maar ook aan het energienetwerk. De hoeveelheid energie is genoeg voor ongeveer 500 huishoudens.

In het zonnepark worden ook bessen verbouwd en er gaat kleinvee rondlopen. Medewerkers met een arbeidsbeperking van De Mikkelhorst gaan het onderhoud doen. Komende zomer moet het park stroom gaan opleveren.
Healthy Haren van 7 t/m 12 juni
Healthy Haren van 7 t/m 12 juni
Van maandag 7 tot en met zaterdag 12 juni vindt ‘Healthy Haren’ plaats. Deze week staat in het teken van gezondheid, bewegen en zit vol activiteiten voor jong en oud. Zo kunnen jongeren bootcampen, meedoen met het watersportprogramma van Teuntje de Slak aan het Hoornsemeer, of een basketbalclinic verzorgd door Donar volgen. Ook is er een kookworkshop voor jongeren en een ‘Soeptocht’. Deze tocht is geschikt voor alle leeftijden. Kijk voor meer informatie over het programma op de website van Sportcoach Haren. Via de website kun je je ook aanmelden voor de verschillende activiteiten.
Kaartverkoop Kinderfestival Haren van start
Kaartverkoop Kinderfestival Haren van start
Zaterdag 4 september vindt de eerste editie van Kinderfestival Haren plaats. Het Kinderfestival is een vrolijk en verrassend festival, gericht op kinderen van 3 tot 13 jaar. Het wordt gehouden in De Hortus in Haren. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, zijn álle kinderen welkom.

Van 13.00 uur tot 20.00 uur zijn er workshops in de categorieën Kunst & Cultuur, Muziek & Theater, Sport & Bewegen en Natuur & Techniek. Ook zijn er een aantal theatervoorstellingen en optredens, een uitgebreid randprogramma en is er een ruim aanbod aan drinken en eten.

Kaartjes zijn vanaf nu te koop via de website van Kinderfestival Haren. De kaartjes voor kinderen kosten 7,50 euro. (Groot)ouders/verzorgers houden zelf toezicht op hun (klein)kinderen. Voor hen is de entree 2,50 euro. Voor Stadjerspashouders volgt er nog informatie over de kaartverkoop.
Versoepelingen coronamaatregelen per 5 juni
Versoepelingen coronamaatregelen per 5 juni
Op zaterdag 5 juni gaan er nieuwe versoepelingen voor de coronamaatregelen in. In de 3e stap in het openingsplan gaat het advies voor thuisbezoek van 2 naar 4 personen. Ook de maximale groepsgrootte buiten gaat omhoog naar 4 personen. Eet- en drinkgelegenheden mogen open van 06.00 – 22.00 uur en ook mag de horeca binnen weer open voor etentjes. Locaties voor recreatie binnen en culturele instellingen kunnen onder voorwaarden weer open. Ook voor de sport wordt er weer meer mogelijk. Kijk voor meer informatie over de versoepelingen op de website van de Rijksoverheid.
Groen licht Raad voor plannen Stadspark en drafbaan
Groen licht Raad voor plannen Stadspark en drafbaan
Het college kan verder met de plannen voor het Stadspark en de verdere ontwikkeling van de drafbaan als evenemententerrein. De meerderheid van de raad steunde het college van burgemeester en wethouders.

Voor het Stadspark betekent dat onder meer beperking van het autoverkeer. En de drafbaan wordt een evenemententerrein waar grote acts als Guns N’ Roses welkom zijn. De sintelbaan verdwijnt, waardoor er geen paarden meer kunnen draven en er een einde komt aan een bijna 100-jarige traditie op de drafbaan. Lees verder op de website van de gemeenteraad.
Raad steunt plannen voor nieuwe wijk Suikerzijde
Raad steunt plannen voor nieuwe wijk Suikerzijde
Groningen krijgt een nieuwe wijk: Suikerzijde. De gemeenteraad steunde woensdag 2 juni de plannen van het college van B&W voor woningbouw op het terrein van de oude suikerfabriek.

Er komt een compleet nieuwe wijk met woningen en ook voorzieningen als scholen, winkels en horeca. Wethouder Roeland van der Schaaf noemde het een “groot besluit”. “We moeten terug naar Meerstad als het gaat om een in grootte vergelijkbare stedelijke ontwikkeling.” De bouwplannen voor het voormalige suikerfabriekterrein passen in de woningbouwopgave van zo’n 20.000 woningen die er volgens het college in de gemeente moeten komen. Lees verder op de website van de gemeenteraad.
Win een klimaatvriendelijk balkon of dakterras
Win een klimaatvriendelijk balkon of dakterras
Veel inwoners van de gemeente Groningen hebben geen tuin, maar wel een balkon of dakterras. Net als in de tuin kan het daar heel warm worden. Maar gelukkig kun je ook je balkon of dakterras vergroenen en daarmee zorgen voor een fijnere, koelere omgeving. Heb jij een betegeld balkon of dakterras en zou je dit graag groener en koeler willen maken? Doe dan mee met de winactie ‘Klimaatvriendelijk balkon of dakterras’. Daarmee maak je kans op een make-over met professioneel tuinadvies en planten.

Laat in een e-mail weten waarom je vindt dat jouw balkon of dakterras de make-over verdient én stuur een foto of tekening mee van jouw ideale balkon of dakterras. Verstuur de e-mail met je naam en contactgegevens uiterlijk woensdag 23 juni. Vermeld ‘winactie klimaatvriendelijk balkon of dakterras’ in de onderwerpregel. De winnaars krijgen twee weken later bericht. Ecologisch hovenier De Tuinjuffer uit Groningen voert de make-over begin juli uit.

Het vergroenen van balkons en terrassen is een van de manieren om de gemeente Groningen Klimaatbestendig te maken. Zo zorgen we samen dat we in de toekomst beter met hitte- en wateroverlast kunnen omgaan en houden we de gemeente koeler, leefbaarder en mooier. Kijk voor meer acties op de website Groningen Klimaatbestendig.
Koningin Máxima opent Kinderbiënnale
Koningin Máxima opent Kinderbiënnale
Koningin Máxima heeft dinsdag 1 juni de Kinderbiënnale geopend in het Groninger Museum. Dit deed zij samen met alle kinderambassadeurs en de kunstenaars van de tentoonstelling. Burgemeester Koen Schuiling heette haar welkom.

De Kinderbiënnale is een tentoonstelling of kunstmanifestatie die elke twee jaar gehouden wordt. De tentoonstelling is speciaal voor kinderen – maar leuk voor iedereen – en daagt je uit om te reageren op de kunst. Je wandelt letterlijk door een kunstwerk, je bouwt mee of je hebt interactie met een digitale presentatie.

Het Groninger Museum organiseert als eerste museum in Nederland een Kinderbiënnale. Tijdens deze editie zijn er elf interactieve kunstwerken te zien, waarvan onder andere zes kunstwerken uit Groningen. Meer informatie over de Kinderbiënnale vind je op de website van het Groninger Museum.
Ruim 240 kinderen maken Groningen duurzamer
Ruim 240 kinderen maken Groningen duurzamer
Onlangs is de vijfde editie van het spel ‘de Junior Energiecoach’ afgerond. En met succes. Opnieuw maakten ruim 242 Groningse kinderen en hun ouders met veel plezier hun woning en daarmee de gemeente duurzamer.

Ook team ‘M&M’ deed mee. De 10 jarige zoon vertelt enthousiast: “Wat een leuke opdrachten, vooral het tellen van de lampen en stopcontacten!” Ook zijn moeder beaamt: “Ik ben door de kinderen bewuster geworden. Zo draai ik nu een uur voor bedtijd de verwarming naar beneden.”

Of er een zesde editie komt? “Absoluut”, aldus wethouder Philip Broeksma. “Als vader en opa weet ik dat jong geleerd, oud gedaan is. En hoe eerder we een gezonde planeet doorgeven, hoe beter!”

Het spel is gratis voor gezinnen uit de gemeente Groningen en geschikt voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Het spel duurt 5 weken, zo’n 15 tot 30 minuten per week. De najaarseditie start in oktober. De inschrijving opent na de zomervakantie. Via een formulier op de website van de Junior Energiecoach kun je nu al laten weten dat je mee wilt doen. Je krijgt dan een herinnering zodra de inschrijving open gaat.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.

Praat mee over dit bericht via Facebook