Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 4 december 2020

Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.

Nieuwsbrief Haren

4 december 2020

Stem tot en met dinsdag op je favoriete ideeën voor de Groene Parel

Stem tot en met dinsdag op je favoriete ideeën voor de Groene Parel

Heb je al gestemd voor de Groene Parel? Dit kan nog tot en met dinsdag 8 december. Er zijn 23 ideeën die aan alle voorwaarden voldoen en die op korte termijn kunnen worden uitgevoerd. Om te voorkomen dat dezelfde persoon vaker dan één keer stemt, is het nodig om in te loggen op de website.

De website is zo ingesteld dat je meteen alle ideeën ziet waarop je kunt stemmen. Maar misschien is het ook interessant om te zien waarom andere ideeën de stemronde niet hebben gehaald. Om deze ideeën te zien, filter je op ‘niet haalbaar’.

OOG TV besteedde tijdens de stemperiode ook regelmatig aandacht aan de Groene Parel. Onder andere met Tjerk Zwanenburg van ‘de Vrienden van de Hortus’ ging het gesprek over hun ingediende idee. Kijk het filmpje op YouTube. Doe mee, breng je stem uit om invloed te hebben op jouw eigen leefomgeving!

Boven dit bericht staat het gedicht dat stadsdichter Renée Luth schreef over de Groene Parel.

Speelplek Anna Bijnspad opnieuw ingericht

Speelplek Anna Bijnspad opnieuw ingericht

De speelplek aan het Anna Bijnspad in Haren is opnieuw ingericht met nieuwe speeltoestellen. De toestellen die er stonden, waren oud en versleten. Daarnaast voldeden ze ook niet meer aan de veiligheidseisen. Samen met bewoners maakte de gemeente een plan voor vervanging en uitbreiding van de toestellen.

Naast vervanging van de oude toestellen staat er nu ook een dubbele schommel. Er komen nu al veel meer kinderen dan voorheen spelen. Kinderen uit de straat maar ook uit de omliggende straten, zo melden bewoners.

Op de foto ziet de ondergrond er nog een beetje modderig uit. Dit komt door de werkzaamheden. Maar ook door de matten die de gemeente gebruikt bij speelplekken. Het gaat hier om zogenaamde doorgroeimatten. Vroeger werd er vaak zand gebruikt bij speelplekken. Dit had vooral een negatieve bijwerking, omdat katten dit gebruiken als kattenbak. Dat is natuurlijk niet wenselijk bij een speelplek. Tegenwoordig gebruikt de gemeente daarom vaak doorgroeimatten. Door begroeiing gaan de matten vanzelf helemaal vastzitten.

Nieuwe sociale huurappartementen naast fiets- en voetgangerstunnel Haren

Nieuwe sociale huurappartementen naast fiets- en voetgangerstunnel Haren

Woningcorporatie Woonborg bouwt 31 sociale-huurappartementen aan de Walstroweg in Haren. De appartementen zijn geschikt voor een- en tweepersoonshuishoudens en bedoeld voor woningzoekenden van 23 jaar en ouder. De planning is dat de appartementen begin 2022 klaar zijn.

De appartementen komen in twee woonblokken: ‘Het Perron Zuid’ en ‘Het Perron Noord’ genaamd. Ze worden gebouwd naast de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel die het centrum van Haren verbindt met de wijk Oosterhaar.

‘Fietsvlonder’ op autoparkeerplek kan nu in hele gemeente

‘Fietsvlonder’ op autoparkeerplek kan nu in hele gemeente

De tijdelijke fietsparkeerplekken in de Haddingestraat en Pelsterstraat in Groningen worden permanent. Dat heeft het college van B&W besloten. De fietsenstallingen nemen de plek in van autoparkeerplaatsen. De gemeente vervangt de tijdelijke houten vlonders door vaste fietsparkeerplekken.

Vorig jaar liet de gemeente enkele autoparkeerplaatsen veranderen in extra parkeerruimte voor fietsen. Het gaat in beide straten om twee autoparkeerplaatsen. Dit gebeurde op verzoek van de gemeenteraad. Bij de keuze voor de plekken keek het college naar de meest kansrijke plekken in de buurt van de Vismarkt waar dit snel kon gebeuren. Uit de proef blijkt dat de plekken nu vooral gebruikt worden door bewoners van deze straten. Gevolg is dat er minder fietsen hinderlijk op de stoep staan.

De gemeente stelt de vier fietsvlonders die vrijkomen uit de Haddinge- en Pelsterstraat beschikbaar om op andere locaties fietsparkeerplekken toe te voegen. Er zijn in totaal acht fietsvlonders. Wil je een fietsvlonder in jouw straat? Hiervoor is toestemming nodig van tenminste drie buurtbewoners en/of een VVE. Na een proefperiode van drie maanden beslist de gemeente of de fietsvlonder voor langere tijd kan blijven staan. Naar verwachting komen de fietsvlonders in het eerste kwartaal van 2021 beschikbaar. Vanaf 1 januari kunnen bewoners via onze website een fietsvlonder aanvragen. Lees voor meer informatie de brief aan de raad.

Groningen is de gezondste stad van Nederland

Groningen is de gezondste stad van Nederland

Groningen is de gezondste stad van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek door Arcadis. Dit advies- en ingenieursbureau heeft twintig grote gemeenten in kaart gebracht op het gebied van gezondheid. Arcadis is over de hele wereld actief en heeft zich gespecialiseerd in natuurlijke en gebouwde omgeving. De onderzoekers hebben als basis een onderzoek van het RIVM gebruikt, dat in 2016 keek naar de kenmerken van een gezonde stad. De onderzoekers van Arcadis vroegen zich af hoe de fysieke omgeving van een stad in de praktijk bijdraagt aan gezondheid. Groningen blijkt volgens de Gezonde Stad Index 2020 het gezondst, gevolgd door Nijmegen en Maastricht.

Het verkeerscirculatieplan uit de jaren zeventig heeft zeker bijgedragen aan de huidige toppositie, schrijven de onderzoekers. Sindsdien kun je niet meer met de auto dwars door de binnenstad rijden. Nu heeft de stad een Healthy Ageing Visie. Uit het rapport: “Hierbij staan actief burgerschap, bereikbaar groen, actief ontspannen, gezond verplaatsen, gezond bouwen en gezonde voeding centraal. Nergens ter wereld wordt zo vaak de fiets gepakt als in Nederland en van de onderzochte steden is Groningen hierin de koploper.” Lees ook het nieuwsbericht op de website van Arcadis.

Aanvragen vergoeding coronamaatregelen voor verenigingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven kan tot eind 2020

Aanvragen vergoeding coronamaatregelen voor verenigingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven kan tot eind 2020

Het aantal aanvragen voor de anderhalvemeterregeling van de provincie Groningen neemt toe. De provincie Groningen en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) zijn een promotiecampagne begonnen om de subsidie nog beter onder de aandacht te brengen. Sinds de start van de campagne zijn 54 nieuwe aanvragen binnengekomen. Er is nog geld beschikbaar, waar winkels, bedrijven, sportverenigingen, maatschappelijke en culturele organisaties uit de provincie Groningen snel gebruik van kunnen maken. Subsidie aanvragen kan nog tot en met 31 december 2020. Lees meer op de website van de provincie Groningen of op snn.nl.

Spreiding is toverwoord bij drukke winkelstraten en markt

Spreiding is toverwoord bij drukke winkelstraten en markt

De drukte in de winkelstraten van de binnenstad van Groningen lijkt aardig onder controle. Om de anderhalve meter afstand te kunnen garanderen, raadt de gemeente mensen aan om drukke tijdstippen te vermijden en in je ééntje te komen. Spreiding is het toverwoord. Op de markt tekent zich al een duidelijke verschuiving af naar meer bezoek in de ochtenden.

Over de toeloop naar de winkels zegt adviseur Openbare Orde & Veiligheid Gert Wobbes: “Het is weliswaar minder druk dan normaal, maar gelet op de anderhalve meter afstand en de maximale groepsgrootte is de drukte nu belangrijker.” Lees op onze website hoe de gemeente inspeelt op de drukte in een uitgebreid interview met Gert Wobbes en marktmeester Jordy Bakker.

Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.

Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook