Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 31 maart 2023

Nieuwsbrief Haren
31 maart 2023
Lelijk grasveld wordt mooi buurtbosje
Lelijk grasveld wordt mooi buurtbosje
Twee bewoners van de Onnerweg in Haren bedachten het: maak van een vrij lelijk grasveld een mooi buurtbosje. Plannen werden gemaakt, omwonenden geïnformeerd. Afgelopen zaterdag 25 maart was het zover. De eerste bomen werden geplant: acht oude appel hoogstamrassen, twee kweeappels, één tamme kastanje en één walnoot. Jong en oud hielpen mee. Bewoners gaan, samen met Duurzaam Haren, de hoogstamvruchtbomen zelf onderhouden.
Nieuwbouw gymzaal De Meet van start
Nieuwbouw gymzaal De Meet van start
De bouw van de nieuwe gymzaal De Meet aan de Mellenssteeg is gestart. Haren krijgt hiermee weer een nieuwe gymzaal, nadat de oude volledig is afgebrand. Vanwege de werkzaamheden wordt de fietsroute vanaf de Clematisweg naar obs De Wissel vanaf april gedurende de bouw afgesloten. Het fietspad van de Tussenziel naar de Mellenssteeg wordt om veiligheidsredenen tijdens transporten soms tijdelijk afgesloten. Met borden wordt een omleiding aangegeven. 

De gymzaal wordt gasloos, energieneutraal, circulair én natuurinclusief. Er worden biobased materialen gebruikt, zoals hennepvezelisolatie, een demontabele houten constructie en de gymzaal krijgt een gevel van hergebruikte geknipte betontegels. Nestkasten in de gevel voor verschillende vogelsoorten, een spouw voor vleermuizen en een sedum groen dak maken de gymzaal natuurinclusief. Wil je de bouw volgen? Download dan de omgevingsapp op jouw telefoon, zoek op ‘Gymzaal de Meet Haren’.   

Impressie gymzaal (Wind Design & Build)
College bezoekt Noordlaren
College bezoekt Noordlaren
Dinsdag 28 maart was het college op bezoek in Noordlaren. De wekelijkse collegevergadering is gehouden in de Rieshoek, waar de collegeleden na de lunch werden rondgeleid. Daarna nam het bestuur van dorpsvereniging Noordlaren het stokje over voor een wandeling door het dorp. Daarbij werd een bezoek gebracht aan de eeuwenoude kerk en het haventje.

Ze mochten binnenkijken bij boer Veldman, die op hoge leeftijd nog steeds een aantal koeien op stal heeft. Daarna gingen ze verder en werd er een bezoek gebracht aan de boerderij van Luuk Hoenderken. Ook was het mogelijk molen De Korenschoof te bezoeken. Tijdens alle gesprekken was er veel aandacht voor natuurbeheer wat ook door boeren in de omgeving wordt gedaan. Ook de waterstand in de Onnerpolder werd besproken. Al met al een zeer geslaagd collegebezoek aan Noordlaren.
Compostdagen op vrijdag 7 en zaterdag 8 april
Compostdagen op vrijdag 7 en zaterdag 8 april
Het paasweekend staat weer in het teken van compost. Tijdens de Compostdagen deelt de gemeente bij de afvalbrengstations en de wijkposten gratis compost uit. Daarmee bedanken wij de inwoners voor hun inspanning om groente-, fruit-, en tuinafval (gft) gescheiden aan te leveren. Zo wil de gemeente inwoners stimuleren om dat op de juiste manier te blijven doen, zodat met het gescheiden ingezamelde gft goede compost kan worden gemaakt.

Bij de wijkpost aan de Van Maerlantlaan 1, kunnen inwoners gratis compost ophalen op:
·         vrijdag 7 april van 08:30 – 16:00 uur
·         zaterdag 8 april van 09:00 – 12:00 uur
Kijk voor meer adressen en openingstijden op onze website.

Neem wel zelf een emmer en een schep mee. Je schept de compost zelf. Maximaal één aanhanger per persoon. Aan het product compost is veel zorg besteed door onze afvalverwerker. Toch kan het zijn dat er stukjes plastic of glas in zitten. Ga er dus voorzichtig mee om. De gemeente is niet aansprakelijk.
Kort gras is netjes, maar natuur is belangrijker, we maaien daarom minder
Kort gras is netjes, maar natuur is belangrijker, we maaien daarom minder
De gemeente wil de natuur meer ruimte geven. Daarom beginnen we met het maaien van het gras op een aantal plekken pas in juni. Het effect van het niet maaien is dat tussen het gras planten tot bloei kunnen komen. Het stuifmeel en nectar van de bloemen is voedsel voor insecten zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Langer gras is bovendien beter bestand tegen droogte en hitte waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Kort gemaaide grasvelden zijn niet goed voor de biodiversiteit. Insecten vinden er geen voedsel en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is.

Niet maaien kan niet overal. Veiligheid staat voorop. Daarom maaien we op sommige plekken wel. En we willen buiten zijn en spelen stimuleren. Dat betekent dat we bijvoorbeeld het gras van het Noorderplantsoen en het gras rondom speelvoorzieningen wel maaien. Vanaf juni gaan we gefaseerd terug naar onze gebruikelijke maaimethode. Op onze website vind je kaarten met per gebied hoe we er maaien. Je kunt zelf ook meedoen. Als je gras hebt en het slechts om de vier weken maait, komen er al tot tien keer meer bijen in de tuin.
Groningers bespaarden deze winter massaal op energie
Groningers bespaarden deze winter massaal op energie
Groningen is flink energie aan het besparen. In 2022 wisselden 18.000 Groningers 50 euro-vouchers in voor energiebesparende producten. Het afgelopen half jaar bezocht 1 op de 10 huishoudens één van de meer dan 50 energie-uitdeelacties. Deze acties, georganiseerd door Duurzaam Groningen in samenwerking met woningcorporaties en wijkinitiatieven, waren een groot succes. Bewoners kwamen op uitnodiging langs en kregen producten mee om direct te besparen. Klussers van de Energieklusbus en Energiefixfiets monteerden de spullen thuis bij de mensen die dat niet zelf konden. Daarnaast gaven energiecoaches tijdens de acties nog meer bespaartips. Los van de acties gaven zij ook bij 500 Groningers thuis energieadvies. Je kunt namelijk gratis een energiecoach boeken. Lees het hele artikel op onze website.
“Dit is hét moment om de koningin te spotten”
“Dit is hét moment om de koningin te spotten”
Als je dezer dagen door de buurt wandelt, loop je zomaar kans een koningin tegen het lijf te lopen. Nou ja lopen, ze zal eerder zoemend rondvliegen. Voor groenmedewerker Gerben Hovenkamp is dit het ultieme lentemoment. “Als je de eerste hommelkoningin ziet vliegen dan weet je dat de lente begint.” Lees het interview met Gerben op onze website.
Goede eerste ervaringen met proefproject Gezinsverzorger
Goede eerste ervaringen met proefproject Gezinsverzorger
De eerste ervaringen met het proefproject ‘Gezinsverzorger’ zijn goed. Dat blijkt uit een rapport van WIJ Groningen. De gezinsverzorger helpt voor langere tijd kwetsbare gezinnen en voorkomt daarmee dat deze gezinnen intensievere zorg moeten aanvragen. In het eerste jaar van dit project zijn de drie gezinsverzorgers betrokken geweest bij 21 gezinnen. De meeste aanmeldingen voor een gezinsverzorger kwamen in 2022 uit Beijum (zeven gezinnen), Selwerd (vier gezinnen) en Corpus Den Hoorn (drie gezinnen). Lees er meer over in de brief aan de raad.
Gemeente Groningen vangt extra asielzoekers op
Gemeente Groningen vangt extra asielzoekers op
De opvanglocatie voor asielzoekers aan de Sint Petersburgweg krijgt plek voor 500 extra personen. Daarnaast komt in het voormalige Philipsgebouw aan de Europaweg 8 een tijdelijke plek voor noodopvang voor 350 personen. De gemeente Groningen geeft hiermee gehoor aan een verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het COA heeft een tekort aan opvanglocaties in ons land en de bestaande asielzoekerscentra zitten vol. Het Rijk heeft daarom alle gemeenten in Nederland gevraagd om extra opvanglocaties voor asielzoekers in te richten. Lees de brief aan de raad of het nieuwsbericht op onze website.
College wil gesprek over eventuele openstelling voor bakkers op zondagochtend
College wil gesprek over eventuele openstelling voor bakkers op zondagochtend
Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om in gesprek te gaan over de mogelijkheden voor een eventuele openstelling op zondagochtend voor bakkers in onze gemeente. Het college ziet drie opties: het behouden van de huidige verordening winkeltijden (dan verandert er niets), een vrijstelling voor de openingstijden op zondag voor brood- en banketwinkels of een vrijstelling voor de openingstijden op zondag voor bakkers en ook andere verswinkels. Zie voor meer informatie over de mogelijkheden de brief aan de raad.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook