Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 30 juni 2023

Nieuwsbrief Haren
30 juni 2023
Gemeente praat met Harenaars over Raadhuisplein
Gemeente praat met Harenaars over Raadhuisplein
Afgelopen vrijdag en zaterdag konden Harenaars op het Raadhuisplein in Haren hun ideeën en wensen voor het nieuwe dorpshart doorgeven.

De projectleider en zijn team van de gemeente Groningen gingen met de inwoners in gesprek. Verschillende ideeën en wensen voor het plein werden verzameld door het projectteam. Projectleider Richard Cornelis vertelt dat hij veel mensen heeft gesproken: “Er was niemand die niet meer groen wilde op het plein. De kunst is vooral: hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat het plein groener wordt en gezelliger, maar dat de functionaliteit behouden blijft.”

Na de zomer komen er concrete inrichtingsvoorstellen voor vergroening van het plein op basis van de verkregen input. Deze worden vervolgens voorgelegd aan de Harenaars. Daarna wordt er aan het definitieve plan voor het Raadhuisplein gewerkt, zodat het voorstel aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd in het voorjaar van 2024.
Langer tijdelijk gebruik Biotoop
Langer tijdelijk gebruik Biotoop
Het onderzoek naar de onderhoudsconditie van de gebouwen op het terrein van de Biotoop is afgerond. Er zijn onderhoudsbegrotingen opgesteld. Hiermee is inzichtelijk gemaakt wat de kosten en risico’s zijn om het tijdelijk gebruik voort te zetten in termijnen van drie, vijf, en tien jaar.

Op basis van dit onderzoek heeft het college op 27 juni 2023 besloten om na de zomer aan de gemeenteraad voor te stellen om het huidige gebruik voort te zetten tot 1 januari 2026 met een gefaseerde uitloop voor de gebruikers tot uiterlijk 1 januari 2028. De gebruikers krijgen hiermee maximaal vijf jaar tijd om nieuwe woon- of werkruimte te vinden. Omdat het Zoölogisch laboratorium de status van een gemeentelijk monument heeft zal het tijdelijk gebruik van dit gebouw tot 1 januari 2025 worden voortgezet.

Meer informatie en het besluit van het college vind je op onze website.
Luz Walterscheid winnares fotowedstrijd De Grote Hortus Dag
Luz Walterscheid winnares fotowedstrijd De Grote Hortus Dag
Luz Walterscheid is de winnares van de fotowedstrijd van De Grote Hortus Dag op zaterdag 10 juni. Ze is student Media, Art, Design & Technology (MadTech) aan Minerva in Groningen. Ze was op 10 juni voor het eerst in de Hortus en vond de tuin verbazingwekkend mooi. Wilde graag een keer terugkomen. Het abonnement op de Hortus als prijs kwam voor haar dus heel goed uit. De winnende foto kreeg ze ingelijst. Een tweede exemplaar van de winnende foto komt ook in de Hortus.

Dit was het oordeel van jury over de winnende foto: “De bladeren zijn nog net niet helemaal opengerold. Door het blad heen zie je nog iets van de mogelijkheden voor de toekomst: hoe het blad zich verder kan ‘ontpoppen’. Als metafoor voor een glimp van de toekomst van de Hortus, die al voorzichtig te zien is.”
Stem nu op de nieuwe kinderburgemeester
Stem nu op de nieuwe kinderburgemeester
Vanaf vandaag, vrijdag 30 juni, kunnen alle inwoners van onze gemeente stemmen op Evelien, Ise, Jasmijn, Jorn of Maartje. Zij zijn allemaal in de race om vanaf september de nieuwe (loco-) kinderburgemeester van Groningen te worden. In dit filmpje stellen de vijf kandidaten zich voor. Stemmen kan tot en met donderdag 13 juli via onze website. Hier staat ook meer informatie over de kandidaten en wat zij belangrijk vinden.

De kinderburgemeester mag een jaar lang alle kinderen in Groningen vertegenwoordigen. Hij/zij gaat mee met burgemeester en wethouders tijdens bijvoorbeeld openingen en evenementen. Maar de kinderburgemeester organiseert ook eigen activiteiten voor een onderwerp wat zij/hij belangrijk vindt.

Op vrijdag 14 juli kan iedereen tussen 15:00 en 16:30 uur nog stemmen in het Forum. Daar voeren de vijf kandidaten campagne om de laatste stemmen binnen te halen. Om 17:00 uur maakt burgemeester Koen Schuiling de nieuwe kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester bekend.
Vitaal oud worden in Groningen
Vitaal oud worden in Groningen
Ook in Groningen groeit het aantal ouderen. Bovendien worden mensen steeds ouder. Wethouder Inge Jongman: “De gemeente, ouderen en samenwerkingspartners vinden het belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk gezond, vitaal en op een prettige manier in de samenleving kunnen meedoen.” Daarom stimuleren we dat in elke wijk of dorp een ontmoetingsplek komt. Een plek waar mensen een kopje koffie kunnen drinken, een praatje maken, informatie kunnen krijgen over allerlei onderwerpen en mee kunnen doen aan activiteiten om vitaal te blijven. Omdat elke wijk weer anders is, zal het aanbod per wijk verschillen. Samen met de ouderen in een wijk wordt gekeken waaraan behoefte is. Meer weten? Lees dan het Uitvoeringsprogramma Ouder en Wijzer in Groningen 2023 – 2026.
Ring Zuid: tot september veel afsluitingen tussen Hoogkerk en Julianaplein
Ring Zuid: tot september veel afsluitingen tussen Hoogkerk en Julianaplein
Tussen maandag 10 juli en maandag 4 september zijn er veel werkzaamheden en afsluitingen tussen Hoogkerk en het Julianaplein. Aannemerscombinatie Herepoort werkt onder andere aan de definitieve inrichting van de A7/N7 tussen Hoogkerk en het Vrijheidsplein. Op aanpakringzuid.nl lees je een overzicht van alle werkzaamheden en afsluitingen in dit gebied.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook