Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 3 november 2023

Nieuwsbrief Haren
3 november 2023
Vervanging lichtmasten in Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren
Vervanging lichtmasten in Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren
Vanaf maandag 13 november worden ruim zeventig lichtmasten vervangen in Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren. Het gaat vooral om lichtmasten buiten de bebouwde kom, die aan het eind van hun levensduur zijn. De werkzaamheden duren tot en met uiterlijk vrijdag 15 december.
Openbaar overleg luchthaven Eelde
Openbaar overleg luchthaven Eelde
De Commissie regionaal overleg luchthaven Eelde (CRO luchthaven Eelde) heeft op dinsdag 14 november een openbaar overleg. Je bent van harte welkom om erbij te zijn. De inloop is om 18:45 uur en om 19:00 uur start het overleg. Locatie: Groningen Airport Eelde, Machlaan 14a in Eelde.

Alle stukken die je nodig hebt, zoals de agenda en de vastgestelde notulen van het vorige overleg, vind je op de site van CRO luchthaven Eelde.
Ken jij iemand met geldzorgen?
Ken jij iemand met geldzorgen?
De afgelopen jaren zijn de prijzen in de supermarkt flink gestegen. Een steeds groter deel van het inkomen gaat daardoor naar de boodschappen. Dit terwijl het geld vaak hard nodig is voor andere zaken, zoals huur, hypotheek of verzekeringen. Dit kan leiden tot geldzorgen of problemen met rondkomen. De gemeente Groningen doet hier onderzoek naar.

Ken jij iemand in je omgeving die met geldzorgen te maken heeft? Laat je horen en beantwoord een paar vragen
Energietoeslag 2023
Energietoeslag 2023
Met de koude wintermaanden in aantocht schiet het energieverbruik omhoog. Gelukkig hebben mensen met een laag inkomen ook dit jaar recht op de eenmalige energietoeslag. Kom jij hiervoor in aanmerking? Dan is dit het bedrag dat je krijgt:

  • € 800 voor huishoudens met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm.
  • € 400 voor huishoudens met een inkomen tussen de 120 en 140 procent van de bijstandsnorm.

De gemeente wil de energietoeslag zo snel mogelijk uitbetalen. Daarom kiezen we voor automatische uitbetaling aan inwoners waarvan we weten dat ze recht hebben op de toeslag. Een groot aantal huishoudens krijgt de toeslag automatisch vóór 10 november. De tweede groep krijgt het bedrag automatisch vóór 1 december. Krijg je de energietoeslag niet automatisch, maar heb je er wel recht op? Dan kan je deze toeslag vanaf 1 december aanvragen via onze website. Het formulier staat op onze website van 1 december 2023 tot en met 31 mei 2024.

Word samen met Varkentje Rund Junior Klimaatcoach
Word samen met Varkentje Rund Junior Klimaatcoach
Junior Klimaatcoach is het nieuwe broertje van Junior Energiecoach. Aan Junior Energiecoach deden tot nu toe al bijna 300 schoolklassen mee! Met Junior Klimaatcoach leer je samen met Varkentje Rund wat jij kunt doen voor een beter klimaat. Leerzaam en vooral heel erg leuk!

Scholen, BSO’s en scoutinggroepen kunnen zich gratis aanmelden. Deelnemers krijgen een eigen startpakket, vol materialen zoals geheime enveloppen die het spel nog leuker maken. De leerlingen voeren de ‘challenges’ thuis uit en leren over klimaatthema’s als biodiversiteit, water, spullen en vervoer.

Junior Klimaatcoach is voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Het project duurt 4 weken en begint in maart 2024. Overleg snel met jouw klas zodat jullie mee kunnen doen! Meld je aan via de website van Junior Klimaatcoach. De gemeente maakt de gratis deelname mogelijk.
Gemeente speelt in op toenemende vraag naar autodelen
Gemeente speelt in op toenemende vraag naar autodelen
Duurzaam Groningen, het duurzaamheidsplatform van de gemeente, ziet een toename in de vraag naar autodelen. In samenwerking met DEEL willen we de komende tijd zoveel mogelijk buurten gratis begeleiden zodat buurtbewoners kunnen ervaren hoe het is om een auto te delen.

Autodelen is handig voor inwoners die geen hoge investering willen doen in het kopen van een auto, niet altijd gebruik maken van de auto of die nadenken over een tweede auto. Zij kunnen door autodelen elektrisch rijden zonder hoge investering. Wethouder van Vervoer, Philip Broeksma: “We zijn blij dat we dit kunnen aanbieden. Gemiddeld staat een auto zo’n 95 procent van de tijd stil. Dat is zonde van de parkeerruimte. Ook kunnen we op deze manier elektrisch rijden voor inwoners mogelijk maken.” Samen met inwoners kijkt DEEL naar het aantal benodigde auto’s en zorgt dat die in het beheer van de inwoners zelf komen. Als het de inwoners na een half jaar nog steeds bevalt, dan gaat de eigen auto de deur uit.

Inwoners die meer willen weten en zich willen aanmelden kunnen daarvoor terecht bij hun energie-initiatief en op de website van Duurzaam Groningen.
Nieuwe inkoopactie zonnepanelen. DOE MEE!
Nieuwe inkoopactie zonnepanelen. DOE MEE!
Ga jij voor zonnepanelen op je dak, je tuinhuis, carport of in de tuin? Er is veel mogelijk als je zelf energie wilt opwekken met zonnepanelen. Duurzaam Groningen maakt het je gemakkelijk met een aantrekkelijke inkoopactie. Ga voor meer informatie over deze collectieve inkoopactie naar de website van Duurzaam Groningen. Meld je dan ook direct aan voor onze online informatieavond op dinsdag 7 november van 19.30 tot 20:30 uur.

De gemeente werkt voor deze actie samen met het Regionaal Energieloket. Doe je mee? Dat scheelt jou een hoop uitzoekwerk en je krijgt een offerte op maat. Je beslist natuurlijk zelf of je ingaat op het aanbod.

Combineer zonnepanelen indien mogelijk met groen op je dak en wateropslag. Koele zonnepanelen leveren meer stroom op. Geld lenen voor het verduurzamen van je huis? Bekijk de mogelijkheden.
Toekomst BAT Niemeyer: oude economie toonbeeld nieuwe economie
Toekomst BAT Niemeyer: oude economie toonbeeld nieuwe economie
De gemeente wil van de oude fabriekslocatie van BAT Niemeyer een campus maken voor cultuur, IT, ondernemers, kunstenaars, horeca, beginnende bedrijven en met kantoren. Wethouder Carine Bloemhoff: “We willen een nieuwe bijzondere plek maken met meerwaarde voor onze culturele en economische doelgroepen. Hiermee behouden we ons historisch werkverleden en geven we deze een nieuwe bestemming met nieuwe economische kansen. Dit alles in een parkachtig landschap met nieuw groen.” Lees meer over de locatie BAT Niemeyer in de brief aan raad.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op Facebook Gemeente Groningen op X Gemeente Groningen op LinkedIn

Praat mee over dit bericht via Facebook