Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 3 juni 2022

Nieuwsbrief Haren
3 juni 2022
Inwoners Haren op excursie naar afvalverwerkingsfabriek Omrin
Inwoners Haren op excursie naar afvalverwerkingsfabriek Omrin
Sinds januari 2022 gelden in de hele gemeente Groningen dezelfde regels voor afvalinzameling van plastic, drankpakken en metaal. Daarmee veranderde er iets voor de inwoners van Haren. Sinds die hoeven inwoners van Haren niet meer apart naar de gemeentewerf om het afval gescheiden in te leveren. Maar, hoe wordt het afval dan nu gescheiden?

Om die vraag te beantwoorden organiseerde de gemeente Groningen een excursie naar de Omrin fabriek in Heerenveen. In deze fabriek wordt sinds dit jaar het huishoudelijk afval van de gemeente Groningen verwerkt. Inwoners van de voormalige gemeente Haren konden zich hiervoor aanmelden. De deelnemers konden met eigen ogen zien hoe verschillende soorten kunststof en tal van andere afvalstromen heel effectief achteraf kan worden gescheiden en verwerkt tot nieuwe grondstoffen.

Nu al wordt een record-hergebruikpercentage van 73% gehaald. Als binnenkort de nieuwe verwerkingsinstallatie draait, dan kan dat percentage oplopen richting de 80%. “Het is echt indrukwekkend, al die machines, dit zouden meer mensen moeten zien”, vertelt een enthousiaste deelnemer.
Straatvoetbaltoernooi Haren
Straatvoetbaltoernooi Haren
Heb jij zin in een straatvoetbaltoernooi en zit je in groep 6,7 of 8? Kom dan langs tijdens de Buitenspeeldag op 8 juni op de Koeman Playground. Er is een poule voor meisjes teams en een poule voor jongensteams, hierbij mogen meisjes ook deelnemen.

De winnaar van iedere poule gaat door naar de stedelijke finale en speelt op 15 juni in Kardinge tegen de winnaars uit andere Groningse wijken. Wil je meedoen? Geef je op in teams van zes personen.

Naast het straatvoetbaltoernooi worden er op het naastgelegen grasveld allerlei leuke spelletjes en activiteiten georganiseerd. Dit is voor iedereen die niet komt voetballen, maar ook als je samen met je voetbalteam moet wachten op de volgende wedstrijd. Aanmelden voor de spelletjesmiddag is niet nodig.
Raad neemt besluit rond voorrang bij aankoop grond Haren
Raad neemt besluit rond voorrang bij aankoop grond Haren
De gemeente heeft voorrang bij aankoop van een stuk grasland nabij sportpark Esserberg. Dat heeft de gemeenteraad woensdag 11 mei besloten. Bij toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen kan die grond worden gebruikt voor het ontwikkelen van een ecologische verbindingszone en groen toe te voegen, op basis van een integrale landschapsvisie op het gebied waarin ook sportvoorzieningen een rol kunnen krijgen.
Door het vestigen van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten verschaft de gemeente zich voorrang bij aankoop van gronden benodigd voor het realiseren van toekomstige planologische ontwikkelingen. De locatie bevindt zich in de ‘Groene Long’ waarover in het bestuursakkoord afspraken zijn gemaakt.

In de te ontwikkelen integrale landschapsvisie zal een verdere afweging worden gemaakt over de verdere ecologische ontwikkeling en bestemming van de Groene Long en in het bijzonder aangaande de waarden van landschap, cultuurhistorie, sportvoorzieningen en de agrarische functie van het gebied. In de Omgevingsvisie, het Groenplan VitamineG en het Landschapsontwikkelingsplan (LOP 2005) is al eerder aangeven dat in de ‘Groene Long’ een ecologische verbindingszone van het Paterswoldsemeer naar de Hunze zal worden gerealiseerd. Meer informatie op onze website.
Rookmelder op elke verdieping verplicht vanaf 1 juli
Rookmelder op elke verdieping verplicht vanaf 1 juli
Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht dat er op elke verdieping in huis een rookmelder hangt. Met de slogan ‘Check – Koop – Plak’ roept Brandweer Nederland bewoners op om minimaal één werkende rookmelder op te hangen op elke verdieping in huis.
Nog steeds zijn er mensen die denken dat ze wakker worden van rook. “Als jij slaapt, slaapt je neus ook. Een rookmelder maakt je wél wakker en daarom is ‘ie zo belangrijk. Je houdt meer kostbare tijd over om jezelf in veiligheid te brengen”, zegt Carolien Angevaren namens Brandweer Nederland. De brandweer merkt dagelijks het belang van rookmelders in woningen. “De meeste slachtoffers vallen door het inademen van rook. Met het eenvoudig ophangen van rookmelders kun je veel ellende voorkomen.”
De rookmelders van nu hebben vaak een plakker op de achterkant. Daardoor wordt ophangen een stuk eenvoudiger. Weten hoeveel rookmelders jij in huis nodig hebt en waar ze moeten hangen? Check deze website.
Meld je aan voor Duurzame Huizendag
Meld je aan voor Duurzame Huizendag
Tijdens de Duurzame Huizendag op zaterdag 11 juni zie jij hoe je duurzaam kunt wonen en leven. Dat hoe klein je ook begint, je al snel groots kunt eindigen. Laat je inspireren door anderen die je voor gingen. Kijk bijvoorbeeld rond in een woning die is aangesloten op het warmtenet van de gemeente en WarmteStad. En krijg tips en ervaringen van bewoners in jouw buurt, die je graag verder helpen. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van Duurzaam Groningen.
De Duurzame Huizendag is voor alle inwoners van de gemeente Groningen en is een initiatief van Duurzaam Groningen (gemeente Groningen) en Grunneger Power.
Informatieavond toekomst Kardinge
Informatieavond toekomst Kardinge
Wat zijn de plannen voor het nieuwe sportcentrum en recreatiegebied Kardinge? Hoe zien de verschillende opties eruit en wat gaat er de komende tijd gebeuren? Medewerkers van de gemeente, Sport050, het Alfa-college, de Topsport Talentschool en Natuurmonumenten praten je graag bij tijdens een bijeenkomst op woensdagavond 22 juni in Sportcentrum Kardinge. Je kunt jouw vragen stellen, de verschillende tekeningen bekijken en je reactie achterlaten. Opgeven kan via de website van de gemeente. Je bent van harte welkom!
Schaapscheerdersdag en wolmarkt in Noorderplantsoen
Schaapscheerdersdag en wolmarkt in Noorderplantsoen
De ruim driehonderd schapen die momenteel in de gemeente de taluds en bermen kort houden, worden op zaterdag 4 juni geschoren tijdens de schaapscheerdersdag in het Noorderplantsoen. De dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur en wordt gehouden op het hondenveld bij de Oranjesingel. Lees het hele artikel op onze website.
Feestelijke open dag Groninger Museum op Tweede Pinksterdag
Feestelijke open dag Groninger Museum op Tweede Pinksterdag
Op maandag 6 juni, Tweede Pinksterdag, houdt het Groninger Museum een open dag met gratis toegang voor iedereen. Alle tentoonstellingen zijn die dag te bezoeken en er zijn leuke activiteiten voor jong en oud.

Er is spoken word in samenwerking met Noordstaat en er zijn verrassende optredens van de Braziliaanse percussieband Batatuké en DJ Lowpro. Professionele rondleiders vertellen op zaal meer over de kunst en het gebouw. Creatievelingen kunnen lekker zelf aan de slag in het open atelier. Bij de tentoonstelling Bitterzoet Erfgoed – Zwart in Groningen geven schrijver Vamba Sherif, historicus Barbara Henkes en kunstenaar Faisel Saro een flitslezing over het slavernijverleden.

Het is de laatste kans om de populaire tentoonstelling JR: Chronicles te zien. JR: Chronicles is een reis door de indrukwekkende carrière van de kunstenaar JR: van de graffitikunst die hij als tiener in Parijs maakte tot zijn maatschappelijke projecten over de hele wereld. JR’s sociaal betrokken werk bevindt zich op het snijvlak van fotografie, straatkunst en performance. De expositie trok al ruim 50.000 bezoekers en is nog tot en met 12 juni te zien.
Het museum is tijdens de open dag van 10-17 uur geopend. Reserveren is niet nodig. Kijk voor meer informatie op de website van het Groninger Museum.
Afscheid in raad van wethouder Van der Schaaf
Afscheid in raad van wethouder Van der Schaaf
De gemeenteraad heeft woensdag 1 juni afscheid genomen van wethouder Roeland van der Schaaf. Hij was bijna tien jaar wethouder van wonen en ruimtelijke ontwikkeling en gaat werken bij als dijkgraaf bij het waterschap Noorderzijlvest. Burgemeester Koen Schuiling noemde zijn grote rol bij de grote gebiedsontwikkelingen in Groningen zoals Suikerzijde, Stadshavens en Reitdiep. Van der Schaaf zelf ging onder meer in op inwonersparticipatie bij overheidsbeleid. Zie ook de website van de gemeenteraad
 Gemeentejaarrekening 2021: positief financieel resultaat
Gemeentejaarrekening 2021: positief financieel resultaat
De gemeente Groningen sluit het jaar 2021 af met een positief rekeningresultaat van 4,4 miljoen euro. Het bruto resultaat is 60,5 miljoen euro positief. Met de jaarrekening legt de gemeente verantwoording af over de behaalde resultaten en de besteding van middelen in het afgelopen jaar. Lees het hele artikel op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook