Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 29 september 2023

Nieuwsbrief Haren
29 september 2023
Geef op 6 oktober je mening over beheer openbare ruimte in Haren
Geef op 6 oktober je mening over beheer openbare ruimte in Haren
Wat vind je van het beheer van de openbare ruimte? Wat vind je belangrijk? Op vrijdag 6 oktober kun je je mening hierover geven in Haren. We staan die dag van 16.00 tot 19.00 uur op de weekmarkt op het Raadhuisplein in Haren. Kom langs en laat ons weten welke keuzes jij zou maken.

De gemeente Groningen beheert wegen, parken, speelplekken, enzovoort. Hierover zijn afspraken gemaakt met de gemeenteraad. In de tussentijd is er veel veranderd. We hebben te maken met andere weersomstandigheden, het aantal plant- en diersoorten wordt minder en we krijgen meer aandacht voor gezond leven en bewegen. Daarom is het tijd om opnieuw naar het beheer van de openbare ruimte te kijken. Met openbare ruimte bedoelen we de voor iedereen toegankelijke plekken zoals straten en parken. Voordat we er opnieuw naar kijken, willen we graag jouw mening horen. Alle opgehaalde informatie nemen we mee in het maken van nieuwe plannen voor het beheer van de openbare ruimte. Meer informatie hierover vind je op onze website.
Samen Besparen in Haren: nieuw initiatief van Energiek Maarwold, Grunneger Power en Duurzaam Groningen
Samen Besparen in Haren: nieuw initiatief van Energiek Maarwold, Grunneger Power en Duurzaam Groningen
De energiecrisis en de klimaatcrisis dwingen ons om na te denken over besparen op energiegebruik. Voor de zomer was er al een eerste bijeenkomst, georganiseerd door Energiek Maarwold, onder de titel ‘Samen van het gas af’. Daar werden al allerlei overwegingen en mogelijkheden besproken om ook in de wijk ten westen van de Rijksstraatweg in Haren tot vermindering van het gasverbruik te komen.

In de zomer hebben Energiek Maarwold, Grunneger Power en Duurzaam Groningen de handen ineen geslagen. De organisaties starten nu een actie ‘SAMEN BESPAREN IN HAREN’ met concrete aanpakken op korte termijn op het gebied van isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Op dinsdagavond 10 oktober is de aftrap in Zorgcentrum Westerholm, Irenelaan 1, om 19.30 uur met een BESPAARCAFÉ. Daarin zullen eerst een aantal hardnekkige mythes de wereld uit worden geholpen, die het doorpakken vaak in de weg zitten. Daarna zal iedereen met experts en ervaringsdeskundigen in kleine groepen over praktische maatregelen rondom isolatie, zonnepanelen en warmtepompen, en over subsidie- en financieringsproblemen, in gesprek kunnen gaan. Er kunnen zelfs al gezamenlijke afspraken worden gemaakt. De weken erna zijn er nog een paar data met inloopspreekuren gepland (ook weer in Westerholm), voor verder overleg met energiecoaches naar aanleiding van individuele problemen. Er zal binnenkort een flyer met alle gegevens over deze actie in de buurt en op de markt worden verspreid en deze komt ook op de website van Energiek Maarwold.
Geef je verhuizing door voor de Tweede Kamerverkiezing
Geef je verhuizing door voor de Tweede Kamerverkiezing
Op 22 november 2023 is de Tweede Kamerverkiezing. Om te kunnen stemmen heb je een stempas nodig. Je stempas voor deze verkiezing stuurt de gemeente naar het adres waar je op 9 oktober 2023 staat ingeschreven.

Ga je vóór 9 oktober 2023 verhuizen? Geef je nieuwe adres dan zo snel mogelijk door aan de gemeente. Dit kan op twee manieren: digitaal op de website met DigiD, of schriftelijk. Kijk voor meer informatie over het doorgeven van je verhuizing op onze website.
Schade in de openbare ruimte kun je gemakkelijk online melden
Zie je een kapotte lantaarnpaal, ervaar je hinder van losliggende stoeptegels of zie je loshangende takken in een boom? Dan kun je eenvoudig online een melding maken bij de gemeente via meldingen.groningen.nl. Tip: zet hem bij je favorieten. De app voor het maken van meldingen is niet meer in gebruik.

Als je een melding doet, vragen we naar je gegevens (telefoonnummer en e-mailadres). Je hoeft dit niet in te vullen. Maar we willen je vragen dit wel te doen. Soms is het nodig om contact op te nemen voor extra informatie en uitleg. Meldingen die we niet begrijpen, kunnen we helaas niet oppakken. Samen helpen we de openbare ruimte voor iedereen prettig te houden. We danken je alvast voor je hulp.
Nieuw asfalt gemeente in finale overheidsinnovatie van het jaar
Nieuw asfalt gemeente in finale overheidsinnovatie van het jaar
Vorig jaar hebben collega’s van Stadsbeheer een nieuw asfaltmengsel ontwikkeld. Het is een asfaltmengsel voor woonstraten dat lichter is van kleur en nog niet bestond. Dit asfalt met naam GemGro Reflection heeft veel voordelen. Doordat in het asfalt witte stenen zitten, wordt het minder warm in de straat, is het sociaal veiliger (je ziet schaduwen beter) en krijg je minder spoorvorming. Minder spoorvorming betekent minder onderhoud. En er zijn nog meer voordelen zoals een forse co2-besparing bij de aanleg. Afgelopen vrijdag mochten enkele collega’s deze innovatie pitchen voor een tienkoppige jury. De jury was enthousiast en merkte GemGro Reflection aan als een van de drie kandidaten voor de titel overheidsinnovatie van het jaar. Op 28 november horen we of ons asfalt van de toekomst de prijs wint. We zijn natuurlijk super blij met deze finaleplaats. Het asfalt is een van de mogelijkheden om te anticiperen op toenemende hitte. En de gemeente leefbaar te houden voor onze inwoners.
Groninger Marktendag op dinsdag 3 oktober
Groninger Marktendag op dinsdag 3 oktober
Dinsdag 3 oktober is er heel veel markt in de binnenstad van Groningen: op de Grote Markt, Tussen Beide Markten, de Vismarkt, het Akerkhof, de Brugstraat en nieuw dit jaar de Hoge der A. Met een braderie, een warenmarkt, standwerkers, een vintage- en handgemaakte productenmarkt, een markt met streekproducten, een antiek/vlooienmarkt, een boekenmarkt en een platenmarkt.

Het unieke aan Groninger Marktendag is de samenwerking met bestaande en succesvolle markten die nu speciaal voor dinsdag 3 oktober, De Dag van de Duitse Eenheid, een vrije dag voor onze overburen, de krachten bundelen om een groots evenement te organiseren. Lees meer op de website van de Groninger Marktendag.

Foto: Stella Dekker
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op Facebook Gemeente Groningen op X Gemeente Groningen op LinkedIn

Praat mee over dit bericht via Facebook