Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 29 november | nummer 37

Nieuwsbrief Haren, 29 november | nummer 37

Kerstbomen in winkelstraten Haren

De gemeente plaatst vanaf maandag 2 december kerstbomen in de winkelstraten van Haren. Het versieren van de bomen doen de ondernemers zelf. Daarmee wordt het voormalig Harense beleid voortgezet.

Al jaren zorgde de voormalige gemeente Haren ervoor dat er in het centrum kerstbomen staan rond de feestdagen. De bomen maken de straten in Haren gezellig en knus. De voormalige gemeente plaatste daarom putjes, die volgens de regels vier meter van de winkelpanden af in de grond zitten.

Op het Raadhuisplein, het Anjerplein en bij de Dorpskerk komen ook dit jaar weer kerstbomen te staan. De gemeente zorgt ervoor dat deze mooi verlicht worden. Het dorpscentrum krijgt straks weer de gezellige sfeer die bij de winterdagen hoort.

Intocht Sinterklaas in Onnen

Sinterklaas brengt morgen, zaterdag 30 november, een bezoek aan Onnen. Rond 14.00 uur komt hij aan in Dorpshuis de Tiehof.

Alzheimer Café Haren op woensdag 4 december

Woensdag 4 december is er weer een Alzheimer Café in Haren. Deze avond staat het thema: ‘Koffers vol herinneringen’ centraal. Gastspreker is Harry van der Klei. Hij neemt je op 4 december mee naar jouw eigen herinneringen en die van anderen. Koffers vol spullen die je misschien zelf ook op zolder hebt of al lang hebt weggegooid. Liedjes die je zelf hebt gezongen en waarvan je de tekst nog steeds kent. Schoolboekjes, foto’s en gebruiksvoorwerpen nemen je mee terug in de tijd.

Het café is open vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. De toegang en de koffie en thee zijn gratis. Aanmelden is niet nodig. Je bent van harte welkom in het grand café van ZINN-locatie De Dilgt, Dilgtweg 3 in Haren. Kijk voor meer informatie op alzheimer-nederland.nl.

Forum Groningen is open!

Het Forum is open! Vanmiddag om 17.00 uur opende Forum zijn deuren aan de Nieuwe Markt in Groningen. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen. Het Forum is tijdens het openingsfeest 24 uur non-stop open. Bekijk het programma op forum.nl. Via de Popkenstraat (naast ’t Feithhuis) kom je op de Nieuwe Markt. De entree van het Forum zit aan de kant van Het Concerthuis en Vapiano.

Vanaf zaterdag 30 november is het Forum 365 dagen per jaar open. Maandag t/m zaterdag vanaf 09.00 uur en op zondag vanaf 10.00 uur. Het Forum sluit ongeveer een half uur na de laatste filmvoorstelling of na afloop van een evenement. De parkeergarage onder het Forum is open. Je komt er via de Sint Jansstraat. De fietsenstalling gaat zondag 1 december open.

Sneller openbare laadpalen voor elektrische auto’s vlakbij huis

De gemeente wil elektrisch rijden stimuleren en automobilisten met een elektrische auto sneller voorzien van een openbare laadpaal dichtbij huis. De gemeente maakt een ‘plankaart’ met honderden potentiële locaties voor laadpalen. Over ruim een half jaar neemt de gemeente hierover een besluit. “We zoeken nu nog per aanvraag een locatie voor de laadpaal en nemen vervolgens een verkeersbesluit. Dat proces kost ongeveer 15 weken en die periode willen we met deze plankaart korter maken”, zegt wethouder Verkeer & Vervoer en Energietransitie Philip Broeksma.

Over de beoogde plekken voor laadpalen gaat de gemeente in de eerste helft van 2020 in overleg met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Dit gebeurt onder meer via bijeenkomsten en een website. Broeksma vindt het belangrijk om kennis over de buurt, de straat en eventuele verbetersuggesties op te halen. “De bewoners kennen de activiteiten in hun straat immers het beste. Bovendien krijgt de gemeente daarmee inzicht in eventuele bezwaren die er zijn.” In onze gemeente staan nu ruim 150 openbare laadpalen. De gemeente verwacht in de komende drie jaar nog eens 400 laadpalen te plaatsen. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.

Samen veilig Oud en Nieuw vieren in je wijk of dorp

Heb je een leuk idee om samen met je buren Oud en Nieuw te vieren? Of met vrienden in je wijk of dorp? Zoek je misschien een plek om met elkaar vuurwerk af te steken? En kun je wel wat hulp gebruiken om er een gezellige en veilige avond van te maken? Kom dan gerust langs bij het WIJ-team in je buurt of dorp.

Samen met jou kan het WIJ-team kijken hoe je een leuke, veilige avond kunt organiseren, voor jezelf, je familie, vrienden en buren. We willen allemaal dat er niemand gewond raakt door bijvoorbeeld rondvliegend vuurwerk. Ook moet de weg vrij blijven voor hulpdiensten, zoals de ambulance. Zou je er verder aan willen denken dat de straat niet beschadigd raakt? Nieuw asfalt is erg duur. Dat geld geeft de gemeente liever uit aan andere zaken in de wijk. En verbrand afval is heel ongezond voor de mensen die de lucht inademen en voor de mensen die het moeten opruimen.

Dus heb je een goed idee voor een feest of activiteit in de buurt op of rond 31 december? Dan kun je terecht bij WIJ Groningen. Kijk voor meer informatie op wij.groningen.nl.

Onderzoek naar horeca in gemeente Groningen

De gemeente Groningen doet onderzoek naar de horeca in onze gemeente. Het gaat daarbij om ontwikkelingen, trends en de behoefte aan horeca. Niet alleen in de binnenstad van Groningen, maar ook daarbuiten. In de enquête die je kunt invullen zijn ook vragen opgenomen waarvan de resultaten worden gebruikt in het jaarverslag van de gemeente Groningen. Deze vragen gaan over WIJ Groningen, het onderhoud van je woonomgeving en afvalscheiding. Het invullen neemt 5 tot 10 minuten in beslag. Alvast bedankt voor je deelname! Ga naar de enquête.

Avondje weg? Licht aan en deur op slot!

Ga je een avondje weg? Maak het inbrekers niet te makkelijk. Doe net alsof je thuis bent. Laat binnen en buiten een lamp aan. Zorg voor goede sloten en draai de deur op slot. Kijk voor meer tips op maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Organiseer op 5 mei je eigen Vrijheidsmaaltijd

Al bijna 75 jaar lang staan we op 5 mei stil bij de bevrijding van ons land en vieren we dat we in een vrij land leven. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vindt het belangrijk om met elkaar stil te staan bij het feit dat vrijheid en gelijkheid vanzelfsprekend lijken, maar dat niet zijn. Aanvullend op het landelijke en provinciale programma heeft ook de gemeente Groningen samen met vele partners een aansprekend programma in voorbereiding om 75 jaar vrijheid te herdenken en te vieren.

Dit alles vanuit de gedachte dat je vrijheid moet onderhouden. Eén van de manieren om dat te doen is door met elkaar over dit onderwerp te praten. Een nieuwe en toegankelijke manier om dit te doen is de Vrijheidsmaaltijd. Dit is een gezamenlijke maaltijd, bij voorkeur op 5 mei.

De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over historische en maatschappelijke onderwerpen als vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kunt geven. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten: ontbijt, lunch, diner of bijvoorbeeld koken voor elkaar.

Iedereen kan een Vrijheidsmaaltijd organiseren. Bijvoorbeeld in je eigen wijk of dorp, bij je eigen kerk, kaartclub, sport- of studentenvereniging. Hoe dat werkt en wordt ondersteund, kun je lezen op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Verlengde Hereweg krijgt bij winkelcentrum Helpman nieuwe zebrapaden met middenberm

Om de verkeersveiligheid te verbeteren worden vanaf maandag 2 december twee voetgangers-oversteekplaatsen op de Verlengde Hereweg vervangen en verplaatst. Het gaat om het zebrapad van en naar het Helperplein en de oversteek met stoplichten voor huisnummer 117. Ze worden vervangen door zebrapaden met een middenberm en ingericht volgens de laatste inzichten over verkeersveilig oversteken. Omwonenden, ondernemers en de nabijgelegen school hebben meegedacht en meegewerkt aan het plan. De nieuwe zebrapaden zijn naar verwachting klaar rond vrijdag 6 december. Namens de gemeente begeleidt Arent Westera de werkzaamheden. Hebt u hier vragen over? Neem dan contact met hem op. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.

29 november | nummer 37
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Praat mee over dit bericht via Facebook