Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 28 oktober 2022

Nieuwsbrief Haren
28 oktober 2022
Doorfietsroute Zuidlaren - Haren
Doorfietsroute Zuidlaren – Haren
Tussen Zuidlaren en Haren komt een nieuwe doorfietsroute. Doorfietsroutes zijn extra brede fietspaden waar het comfortabel fietsen is. Het wegdek is vlak en wordt goed onderhouden. Fietsers hebben voorrang op de meeste kruisingen en verkeerslichten zijn er bijna niet. De doorfietsroute loopt langs of over bestaande wegen. Op delen van de route kan er ook nieuw fietspad aangelegd worden. De locatie voor de nieuwe route is nog niet bepaald. Het project zit in de verkenningsfase. Fiets je regelmatig tussen Zuidlaren en Haren? Dan kun je meedenken over de aanleg van het fietspad. Via Stem van Groningen kun je een idee achterlaten.
Repaircafé Haren opent deuren voor Week van het Afval, informatiestand op weekmarkt
Repaircafé Haren opent deuren voor Week van het Afval, informatiestand op weekmarkt
Op zaterdag 29 oktober start de tweede editie van de Week van het Afval. Wethouder Circulaire Economie Kirsten de Wrede geeft om 12 uur het startsein tijdens een eenmalig repaircafé in Het Forum. Op hetzelfde moment openen repaircafés in andere wijken en dorpen waaronder in Haren hun deuren (in De Mellenhorst, van 12 tot 17 uur). Iedereen is welkom, met of zonder kapotte apparaten, kleren, fietsen of andere spullen.

Op vrijdag 4 november vind je een informatiestand op de weekmarkt in Haren. Iedereen kan bij deze stand terecht met vragen over afval scheiden of afval minderen en met ideeën hoe het beter kan. Bezoekers die op hun smartphone kunnen laten zien dat ze de app Afvalwijzer Groningen hebben geïnstalleerd, krijgen een leuke attentie. Wil je zelf ook een bijdrage leveren aan minder afval? Sla dan zelf aan het repareren of bezoek een van de circa 250 reparatiebedrijven in de gemeente. Je kunt ze herkennen aan een speciale poster die de gemeente aan deze bedrijven beschikbaar heeft gesteld. Meer weten over de Week van het Afval, kijk dan op de website.
Cantersveen in Haren afgesloten
Cantersveen in Haren afgesloten
Op donderdag 17 november is Cantersveen in Haren tussen 09:00 en 14:00 uur gestremd. Dit in verband met riool- en asfalteringswerkzaamheden. De putafdekkingen worden vervangen. Je kunt de omleidingsborden volgen.
Gratis workshops kledingreparatie
Gratis workshops kledingreparatie
Heb jij ze ook in je kledingkast? Kledingstukken die te mooi zijn om weg te doen, maar die je toch niet meer draagt, omdat er een vlekje of gaatje in zit? Dan is deze workshop echt iets voor jou! In twee uur tijd leer je een handvol verschillende manieren om kleine beschadigingen te repareren of slim te verbloemen. Meld je aan voor de workshop op dinsdag 1 november, 19:30 – 21.30 uur in het Vinkhuys, Diamantlaan 94. Op woensdag 2 november, 19:30 – 21.30 uur, in het Dorpshuis Hoogkerk, Zuiderweg 70-4. Of op woensdag 2 november, 14 – 16 uur, bij De Verbinders, Van Oldenbarneveltlaan 6 (De Hoogte).

Aanmelden? Stuur een mail en vermeld hierin je naam, contactgegevens en de workshoplocatie. Meer informatie over tijden en locaties vind je op de website. De repair workshops zijn onderdeel van de Week van het Afval. Ze worden gegeven door Groningen Fair Fashion en mogelijk gemaakt door de gemeente. Samen gaan we voor minder afval en langer plezier van je kleding.
Dinsdag 1 november lezing zero-waste pionier Emily-Jane Townley over afvalvrij leven
Dinsdag 1 november lezing zero-waste pionier Emily-Jane Townley over afvalvrij leven
Dinsdag 1 november komt zero-waste pionier Emily-Jane Townley naar Groningen. Al in 2013 besloot zij het roer radicaal om te gooien. Sindsdien heeft zij met vallen en opstaan ontdekt dat afvalvrij leven mogelijk is. Tegelijkertijd heeft ze zich ontpopt tot een onderhoudende spreker en inspiratiebron voor velen. Om 19.30 uur geeft Emily een lezing in de Rabozaal van Forum Groningen. Aansluitend is er een gesprek met onder meer wethouder Stadsbeheer Mirjam Wijnja. De toegang is gratis. Kom langs en ontdek wat jij kunt doen om tot minder afval te komen. De lezing is onderdeel van de Week van het Afval. Kijk voor meer informatie op haalallesuitjeafval.nl.
Financieel hulppakket gaat deze week van start
Financieel hulppakket gaat deze week van start
Op dinsdag 11 oktober heeft de gemeente een tijdelijk financieel hulppakket gepresenteerd. In dit hulppakket staan maatregelen om inwoners met een laag inkomen tegemoet te komen. Het financiële hulppakket komt boven op de maatregelen die het Rijk onlangs bekend maakte. De uitvoering van de eerste maatregel begint deze week: extra energietoeslag. De gemeente wil de maatregel snel, maar wel zorgvuldig uitvoeren. Inwoners met een laag inkomen die de energietoeslag van 1300 euro gekregen hebben, krijgen uiterlijk 4 november nog eens 200 euro extra op hun rekening. Mensen die de energietoeslag nog niet hebben aangevraagd, kunnen dit vóór 1 januari 2023 nog doen.

De gemeenteraad besluit woensdag 2 november over de rest van de maatregelen. Lees verder op onze website.
Kom naar Let’s Gro
Kom naar Let’s Gro
Van vrijdag 4 tot en met zondag 6 november is het weer Let’s Gro: hét gratis festival over de toekomst van Groningen. De tiende editie alweer. Net als vorig jaar is het festival in Forum Groningen.

Een belangrijk thema dit jaar is de kloof. Hoe verklein je de verschillen tussen inkomen, kansen, gezondheid en wijken? Let’s Gro staat uiteraard ook stil bij de energiecrisis, een groener Groningen en nieuwe bouwprojecten en ingrepen in de stad. Naast gesprekken, presentaties en workshops is er muziek, kunnen kinderen bouwen aan de stad en kun je naar voorstellingen. En dat allemaal gratis. Het programma tot nu toe vind je op de website van Forum Groningen.
Ben je mantelzorger? Doe dan mee aan ons onderzoek
Ben je mantelzorger? Doe dan mee aan ons onderzoek
Zorg je langdurig voor iemand uit je naaste omgeving? Dan ben je mantelzorger. Dit is zorg die je geeft vanuit een persoonlijke relatie aan iemand met een ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen, gedurende ten minste drie maanden en acht uur per week.

De gemeente Groningen en het Steunpunt Mantelzorg vinden het belangrijk dat je op een prettige manier de zorg kunt (blijven) verlenen en dat je ondersteuning krijgt op het moment dat je dat nodig hebt. We willen daarom ons huidige aanbod verder verbeteren en meer laten aansluiten bij jouw behoefte als mantelzorger. We doen daarom een onderzoek , omdat we graag van je willen weten waar je behoefte aan hebt op het gebied van respijtzorg (een tijdelijke adempauze) en je woonsituatie. Het onderzoek is in de vorm van een online vragenlijst. Je vindt de vragenlijst op de website van Humanitas. We waarderen het enorm als je meedoet aan het onderzoek. Daarom verloten we tien verrassingspakketten onder de deelnemers.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook