Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 28 mei 2021

Nieuwsbrief Haren
28 mei 2021
De burgemeester op bezoek
De burgemeester op bezoek
In de mei-editie van Haren de Krant staat een interview met burgemeester Koen Schuiling. In dit artikel vertelt de burgemeester hoe trots hij is op de dorpen in de gemeente Groningen: ruimtelijk, groen en met heel veel initiatiefrijke inwoners. “Haren leert ons anders te denken over bijvoorbeeld leefbaarheid. Dat is een belangrijk onderwerp binnen het huidige gemeentebestuur”, aldus de burgemeester. Verderop in het artikel geeft hij aan komende zomer graag weer vaker in Haren, Glimmen, Noordlaren en Onnen te willen zijn. Nu de coronamaatregelen geleidelijk versoepeld worden, is daar gelukkig weer meer ruimte voor. 

En om meteen de daad bij het woord te voegen: organiseer je een activiteit waar de burgemeester welkom is? Of is er iets in een van de dorpen dat hij echt met eigen ogen gezien moet hebben? Stuur dan je uitnodiging via e-mail. Een medewerker van het Gebiedsteam Haren neemt dan contact op.
Extra subsidie voor zwembad Scharlakenhof
Extra subsidie voor zwembad Scharlakenhof
Het college van B&W stelt de raad voor om aan zwembad Scharlakenhof in Haren een extra subsidie van 125.000 euro voor 2020 en 60.000 euro voor de eerste helft van 2021 te verlenen. Hiermee wil het college de Scharlakenhof voor de komende periode zekerheid bieden dat het kan voortbestaan. De gemeente vraagt het geld terug aan de Rijksoverheid, via de regeling specifieke uitkering zwembaden en ijsbanen. Lees ook het raadsvoorstel.
Proef met verschillende soorten halfverhardingen
Proef met verschillende soorten halfverhardingen
De gemeente gaat in Haren een proef doen met verschillende soorten halfverhardingen. Halfverharding is een waterdoorlatende verharding, die iets sterker is dan de ondergrond op die plek. Voetpaden zijn bijvoorbeeld vaak halfverharde paden.

Haren heeft veel bomen en veel voetpaden. De gemeente gaat testen welke halfverharding hier het meest geschikt is. In het Hendrik de Vriesplantsoen maakt de gemeente een proefopstelling. Omdat de paden in het plantsoen veel gebruikt worden en we gelijke omstandigheden willen, legt de gemeente diverse soorten halfverharding aan in één pad. Het aanbrengen van deze ‘bakken’ met verschillende producten gebeurt eind mei, begin juni. Dit duurt ongeveer twee dagen. Daarna is het pad weer door iedereen te gebruiken.

Het enige verschil met nu, is dat je straks ongeveer 15 verschillende soorten halfverharding ziet. Onder deze verschillende halfverhardingen brengen we zuurstof- en vochtsensoren aan om deze informatie te meten. Daarnaast wordt een aantal keer per jaar de halfverharding visueel gecontroleerd. De proef duurt ongeveer twee jaar, afhankelijk van de uitkomsten. Na de proefperiode bekijkt de gemeente welke halfverharding het beste toegepast kan worden.
Beoordeel ons in het Burgerschouwpanel
Beoordeel ons in het Burgerschouwpanel
Het beheer en onderhoud van de openbare ruimte in onze gemeente wordt jaarlijks beoordeeld. Dit gebeurt via de Burgerschouw door het Burgerschouwpanel.

In juni en oktober worden de leden van het Burgerschouwpanel uitgenodigd om de openbare ruimte in hun omgeving te beoordelen door een online vragenlijst in te vullen. Daarbij komen diverse onderdelen van de openbare ruimte in de gemeente aan de orde. Denk hierbij aan asfaltwegen, klinkerwegen en voetpaden, wegmarkeringen, bermen en bomen, afval en speeltoestellen.

Naast de schouw door het Burgerschouwpanel voert een onafhankelijk extern bedrijf ook een schouw uit. Wil je ook je mening geven? Word dan lid van het Burgerschouwpanel.
Holsteinslaan dicht voor autoverkeer
Holsteinslaan dicht voor autoverkeer
Het riool in de Holsteinslaan in Haren moet worden aangepakt. Daarom is de weg van maandag 7 juni tot en met vrijdag 30 juli dicht voor autoverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen langs de werkzaamheden. Bestemmingsverkeer voor de Holsteinslaan kan de woningen bereiken. Een omleiding voor autoverkeer staat met borden aangegeven.
Projecten Nationaal Park Drentsche Aa op interactieve kaart
Projecten Nationaal Park Drentsche Aa op interactieve kaart
Het Nationaal Park Drentsche Aa ligt voor een deel binnen de gemeente Groningen. In het Drentsche Aa gebied wordt gewerkt aan herstel en versterking van de natuur met een goede balans tussen beschermen, beleven en benutten. Alle projecten staan nu op een overzichtelijke kaart op de website van het Nationaal Park Drentsche Aa.
Haren (NL) – Haren (D), de wielerklassieker
Haren (NL) – Haren (D), de wielerklassieker
Nog maar acht jaren jong en nu al een klassieker. Dan doe je het goed! De fietstoertocht tussen de twee Harens, in Nederland en in Duitsland, die veel meer is dan 100 km dom trappen op een racefiets. Het verbindt mensen, biedt gezelligheid en creëert vriendschappen. En het laat de deelnemers genieten van de cultuurhistorie en prachtige landschappen tussen beide plaatsen.

Jeroen de Grijs (op de foto links), voorzitter van het stichtingsbestuur: “Ik reis regelmatig naar Duitsland. Onderweg er naartoe kom ik door een prachtig gebied. Om meer mensen hiervan te laten genieten, ontstond het idee van een wielertocht. Beleven van het mooie waar we soms gedachteloos doorheen rijden, trots zijn op je eigen gebied.”

Afgelopen jaar zou ‘dé wielerklassieker van het Noorden’ in het teken staan van 75 jaar vrijheid. ‘Zou’, want de 8e editie die voor 5 juli stond gepland kon door de huidige omstandigheden helaas niet doorgaan. Dit jaar wordt in aangepaste vorm, op zondag 4 juli 2021, alléén de 105 km toertocht gereden. Kijk voor meer informatie over de fietstoertocht op de website van Haren-Haren. De rest van het interview met Jeroen lees je op de website van Sport050.
Druktemeter voor wachttijden bij bezoek afvalbrengstations
Druktemeter voor wachttijden bij bezoek afvalbrengstations
Wil je weten of er een rij staat voor het afvalbrengstation in Vinkhuizen of aan de Duinkerkenstraat als je afval of andere spullen komt brengen? Vanaf nu kun je op de website van de gemeente Groningen kijken op de druktemeter of er een rij staat en zoja, hoe lang het duurt voordat je aan de beurt bent.

De druktemeter kun je vinden op verschillende plaatsen op de website van de gemeente Groningen: op de pagina’s over grofvuil en bouw- en sloopafval. Verder nog op de pagina over afvalbrengstations en de pagina van de afvalwijzer.

Ook in de afvalapp wordt verwezen naar de druktemeter op de website.
Met de druktemeter maken we het voor inwoners van Groningen eenvoudiger om afval te scheiden. Want hoe beter we scheiden, hoe meer grondstoffen we kunnen hergebruiken. Zo werken we aan een duurzame toekomst. Met als doel: een afvalvrije gemeente Groningen in 2030.
Dicht de kloof tussen mensen die vooruitgaan en mensen die achterop raken
Dicht de kloof tussen mensen die vooruitgaan en mensen die achterop raken
Burgemeester Koen Schuiling, burgemeesters van 14 andere steden en maatschappelijke partners hebben woensdag 26 mei een gezamenlijke verklaring aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer aangeboden, waarin ze het nieuwe kabinet oproepen om een vliegende start te maken met een Nationaal Herstel- en Perspectief-Programma ‘Leefbaarheid en Veiligheid’.

De boodschap: een miljoen inwoners in ons land dreigt tussen wal en schip te raken. De kloof wordt steeds groter tussen de mensen die vooruitgaan en die achteropraken. In de gemeente Groningen, vooral in de noordelijke wijken, raken steeds meer inwoners achterop. Ze kampen met hardnekkige problemen op het gebied van armoede, onderwijs, werk, gezondheid, schulden en criminaliteit. Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.
Talentperron voor werkzoekenden geopend
Talentperron voor werkzoekenden geopend
Werkzoekenden kunnen vanaf nu op uitnodiging van hun werkcoach terecht bij het Talentperron aan het Harm Buiterplein in Groningen. In plaats van een bezoek aan een uitkeringsinstantie of loket kunnen mensen die geïnteresseerd zijn in scholing of werk naar het Talentperron om hier te ervaren wat er allemaal mogelijk is. Bezoekers kunnen ter plekke een talententest doen, zijn of haar kwaliteiten in kaart brengen of een loopbaangesprek voeren. Het Talentperron is een samenwerking tussen de gemeente Groningen en UWV. Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Praat mee over dit bericht via Facebook