Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren: 27 september | nummer 29

Nieuwsbrief Haren

Gemeenteraad handelt langlopende dossiers Haren af

De Groningse gemeenteraad heeft woensdag 25 september besluiten genomen in twee langlopende dossiers uit Haren. Ten eerste zijn er besluiten genomen over de toekomst van het Raadhuisplein. Op dit plein komt een groot beeldbepalend gebouw met winkels, horeca en appartementen.

Verder heeft de raad een besluit genomen over de huisvesting van de Harense basisscholen Brinkschool en de Peter Petersenschool. De Brinkschool verhuist naar de Rummerinkhof waar de Peter Petersenschool al zit. Die laatste school wordt uitgebreid. Beide dossiers hebben de gemoederen in Haren lange tijd beziggehouden. Lees ook het verslag van de raadsvergadering op onze website.

Doorfietsroute tussen Groningen en Assen heet ‘De Groene As’

De nieuwe ‘doorfietsroute’ tussen Assen en Groningen heeft sinds woensdagmiddag een naam: ‘De Groene As’. De naam werd bekend gemaakt bij de opening van het eerste Drentse deel van de route. Het stuk tussen Taarlosebrug en de Onlandweg, vlakbij Vries. Jan de Roos uit Groningen bedacht de naam. Hij won hiermee een elektrische fiets.

Begin 2015 ontstond het idee voor een doorfietsroute (eerder Fietssnelweg) tussen Assen en Groningen langs het Noord-Willemskanaal. De provincies Drenthe en Groningen zijn initiatiefnemer van dit ruim 25 kilometer lange fietspad. De doorfietsroute is bedoeld voor woon-werkverkeer op de fiets én recreatief gebruik. De verwachting is dat de hele route tussen Groningen en Assen in 2023 klaar is. Kijk voor meer informatie op provincie.drenthe.nl.

Foto: Provincie Drenthe

Inloopcafé ‘In de Buurt’ op 9 oktober: van participatiefonds Haren naar Stadjerspas Groningen

Elke tweede woensdagochtend van de maand is er tussen 10.00 en 11.30 uur in de bibliotheek in Haren het Inloopcafé ‘In de Buurt’. De bedoeling van het Inloopcafé is om mensen met een smalle beurs op een laagdrempelige manier bij elkaar te brengen. Elke bijeenkomst heeft een thema, maar daarnaast is er ook gelegenheid te delen wat je bezighoudt of waar je belangstelling naar uitgaat. Soms kunnen ideeën samen worden uitgevoerd.

Het Inloopcafé van woensdag 9 oktober gaat over harmonisatie: van participatiefonds Haren naar Stadjerspas Groningen. Grieteke van Weerden en Paul Spoelstra, beiden juridisch medewerker van de gemeente, komen vertellen wat er verandert. Ze horen ook graag welke voorzieningen vanuit Haren toegevoegd zouden moeten worden aan de Stadjerspas. Jouw inbreng is zeer welkom.

Het programma start om 10.15 uur, inloop is om 10.00 uur. Locatie: Forumbibliotheek Haren aan de Brinkhorst 3. Inloopcafé In de Buurt is een initiatief van Beatrijs Verpaalen en Muriël Hoen (foto). Wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail.

Plaquette voor Joodse schoolvriendjes door oud-klasgenoten Tuindorpschool Haren

Op maandag 7 oktober wordt in de vroegere Tuindorpschool aan de Waterhuizerweg in Haren een plaquette onthuld. De plaquette is ter herinnering aan twee Joodse leerlingen, Louis en Ewald Wolff, die tot september 1941 de school bezochten. Het is een initiatief van vroegere schoolvrienden/klasgenoten van de kinderen.

Louis en Ewald werden op 6 oktober 1944 om het leven werden gebracht. Omdat ze Joods waren. Hun klasgenoten hoorden pas veel later over het lot van hun vrienden. Louis en Ewald bleven bij velen in gedachten. Precies vijfenzeventig jaar na hun dood zullen hun vroegere vrienden de herinnering aan Louis en Ewald blijvend vastleggen in de vorm van de plaquette.

Dorpswethouder Philip Broeksma onthult de plaquette op maandag 7 oktober om 16.30 uur. In de entreehal van de Tuindorpschool aan de Waterhuizerweg 7, Haren. Belangstellenden zijn welkom. Kijk voor meer informatie op onze website.

Koninklijke erepenning voor Groninger Levenswetenschappen Vereniging Idun

Locoburgemeester Philip Broeksma reikte zaterdag 21 september de Koninklijke erepenning uit aan de Groninger Levenswetenschappen Vereniging Idun (GLV Idun). De uitreiking vond plaats tijdens de viering van het honderdjarig bestaan van de vereniging, in de Biotoop in Haren.

GLV Idun is in 1919 opgericht als Groninger Biologen Club door studenten Biologie die meer wilden doen met elkaar buiten de collegebanken. Eerst vooral lezingen van gerenommeerde biologen en excursies. Toen het ledenaantal steeg werden er ook sportieve, culturele en sociale activiteiten georganiseerd. Sinds 2006 is de vereniging onder haar huidige naam bekend.

Momenteel heeft de vereniging een kleine 1700 leden en 19 commissies. Ongeveer 10% van de leden is actief als vrijwilliger binnen de vereniging. Samen verzorgen ze ongeveer 100 activiteiten per jaar. Deze activiteiten zijn ook toegankelijk voor niet-leden.

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. Kijk voor meer informatie op rug.nl.

Groningen neemt afscheid van burgemeester Den Oudsten

De inwoners van de gemeente konden vrijdagochtend 27 september afscheid nemen van burgemeester Peter den Oudsten tijdens een speciaal ontbijt in Forum Groningen. De mensen daar gaan deze betrokken, toegankelijke burgemeester met luisterend oor missen. Bekijk het filmpje hiervan.

De gemeenteraad nam later die dag in een bijzondere raadsvergadering afscheid van Den Oudsten. Er waren toespraken van plaatsvervangend raadsvoorzitter Berndt Benjamins, commissaris van de Koning René Paas, voorzitter van het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen Jouke de Vries en locoburgemeester Mattias Gijsbertsen. De bijzondere raadsvergadering eindigde met een toespraak van Den Oudsten en het overhandigen van de burgemeestersketen aan locoburgemeester Gijsbertsen. Gijsbertsen overhandigt deze ambtsketen maandag 30 september tijdens eveneens een bijzondere raadsvergadering op zijn beurt weer aan de opvolger van Den Oudsten als burgemeester van Groningen: Koen Schuiling.

Maandag 30 september installatie Koen Schuiling als burgemeester

In een bijzondere raadsvergadering op maandag 30 september wordt Koen Schuiling geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van de gemeente Groningen. Schuiling volgt Peter den Oudsten op die tijdens een bijzondere raadsvergadering op vrijdag 27 september afscheid nam. De bijzondere raadsvergadering van de installatie van Schuiling op maandag 30 september is van 16.30 tot ongeveer 17.30 uur en wordt live uitgezonden via de website van de gemeenteraad.

De capaciteit van de raadzaal van het stadhuis is beperkt. Daarom is de bijzondere raadsvergadering met de installatie van Schuiling alleen voor genodigden toegankelijk, onder wie vertegenwoordigers van wijk- en dorpsverenigingen. Schuiling zal in de periode na zijn installatie als burgemeester kennismaken met inwoners, instellingen en organisaties in de gemeente. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.

Christien Bronda nieuwe gemeentesecretaris van Groningen

Het college van B&W heeft Christien Bronda benoemd tot nieuwe gemeentesecretaris van Groningen. Zij volgt Diana Starmans op, die deze functie op interim-basis vervult. Bronda (1958) begint op 1 januari 2020 aan haar nieuwe baan bij de gemeente Groningen. De nieuwe gemeentesecretaris heeft ruime ervaring in overheidsmanagement. Momenteel is Bronda directeur van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Bronda is geboren en getogen in de stad, studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen en begon haar carrière bij de gemeente Groningen als jurist. Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.

Foto: Gea Neijsen

Healthy Ageing Week: goed zorgen voor lichaam én geest

Mentale gezondheid. Dat is van vrijdag 4 tot en met zondag 13 oktober het thema van de Healthy Ageing Week. Ga mee op reis door stad en ommeland, ontdek wat mentale gezondheid inhoudt, waarom het zo belangrijk is en wat we kunnen doen om goed voor geest én lichaam te zorgen.

De Healthy Ageing Week biedt anderhalve week lang interessante lezingen over ons brein en leuke ‘doe-dingen’ voor inwoners van 3 tot 103. Strijk neer op het stille, weidse platteland tijdens het gratis Open Air Yoga Festival of ervaar te voet en te fiets wat onze natuur ons hoofd te bieden heeft. Doe een gratis leefstijlcheck, date met een dokter of pluk een van de andere activiteiten uit het programma waar jij happy van wordt! Kijk voor het programma op meergezondejaren.nl.

De Healthy Ageing Week is een initiatief van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Aletta Jacobs School of Public Health, Hanzehogeschool Groningen, Noorderpoort College, Alfa-college, provincie Groningen, gemeente Groningen en Healthy Ageing Netwerk Noord Nederland (HANNN).

27 september | nummer 29
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Praat mee over dit bericht via Facebook