Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 27 november 2020

Nieuwsbrief Haren
27 november 2020
Stem vanaf morgen op je favoriete ideeën voor de Groene Parel
Stem vanaf morgen op je favoriete ideeën voor de Groene Parel
De volgende fase in de Groene Parel gaat morgen in. In deze fase kun je op de geselecteerde plannen stemmen. Vanaf zaterdag 28 november tot en met dinsdag 8 december kies je de ideeën die volgens jou door moeten gaan. Na zorgvuldige afweging zijn er 23 ideeën die op korte termijn uitgevoerd kunnen worden. Deze ideeën zijn door naar de stemronde. Op de website staat bij elk ingediend idee een motivatie. Hierin staat waarom het idee op dit moment wel of niet door kan gaan.

Op de website Stem van Groningen kun je €35.000 verdelen. Klik bijvoorbeeld op een idee van €15.000 en op twee ideeën van elk €10.000. Dit komt samen neer op een waarde van €35.000. Van deze ideeën vind jij het de moeite waard dat ze worden uitgevoerd. Op deze manier komen er uiteindelijk een aantal ideeën uit ter waarde van €35.000 die de gemeente op korte termijn gaat uitvoeren. Om te voorkomen dat dezelfde persoon vaker dan één keer stemt, is het nodig om in te loggen op de website.

De website is zo ingesteld dat je meteen alle ideeën ziet waarop je kunt stemmen. Maar misschien is het ook interessant om te lezen waarom andere ideeën de stemronde níet hebben gehaald. Om deze ideeën ook te zien, kun je filteren op ‘niet haalbaar’ (zie afbeelding hieronder). Gebruik je invloed op jouw omgeving en breng je stem uit voor de Groene Parel!

Werkzaamheden Oosterweg in Haren vorderen
Werkzaamheden Oosterweg in Haren vorderen
In de Oosterweg in Haren, vanaf de Rummerinkhof tot aan de hockeyvelden, is de riolering de afgelopen weken vervangen. Gelukkig kwam de aannemer geen grote verrassingen tegen. Daardoor kon de riolering met minimale overlast voor de omwonenden worden vervangen. Afgelopen week zijn de twee onderste lagen asfalt op de Oosterweg gelegd aangebracht (foto). De bewoners kunnen nu weer fatsoenlijk bij hun huis komen. In de huidige fase vervangt aannemer De Wilde het asfalt. Het oude wegdek is inmiddels verwijderd. De randen van de weg worden nu eerst netjes gemaakt, zodat in de week van maandag 7 december geasfalteerd kan worden.

Voor komend jaar stond de Noorderzanddijk op de planning. Maar die straat kon de aannemer tijdens de huidige fase al meenemen. Daar is inmiddels begonnen met het werk; het asfalt is er al verwijderd. De rest van de Oosterweg is komend voorjaar aan de beurt. De verwachting is dat de aannemer hier in maart of april mee start. Het wegdek van het laatste stuk, vanaf de Noorderzanddijk tot aan de Kerklaan, is erg slecht. De hele wegfundering moet hier worden opgeknapt. Alleen het asfalt vervangen is niet voldoende. Ruim voordat de aannemer komend voorjaar met de werkzaamheden begint, informeren we bewoners over de bereikbaarheid van hun woning.  

Als laatste zal de bovenste laag asfalt in één keer over de gehele Oosterweg gelegd worden. Als het rond de huidige temperatuur blijft, dan kan een deel van die bovenste laag al in december worden aangebracht. Maar dat hangt dus sterk af van het weer. Bij te koud weer kan dit niet.

In het verleden is de Oosterweg onderdeel geworden van de 30-kilometerzone. Met het vervangen van het asfalt, brengt de aannemer ook de bijbehorende ‘snelheidsremmende maatregelen’ aan. Dit betekent dat de kruispunten in de Oosterweg met de Prof. Dr. J.C. Schoutelaan, Grootslaan, IJzerhof en de Noorderzanddijk verhoogd worden. Ook komen er twee drempels in de weg: één tussen de Prof. Dr. J.C. Schoutelaan en de Grootslaan en één tussen de IJzerhof en de Noorderzanddijk.
Winnaars verkiezing ‘Duurzaamste Huis van Nederland 2020’ bekend
Winnaars verkiezing ‘Duurzaamste Huis van Nederland 2020’ bekend
Huiseigenaren zijn vaak jarenlang bezig geweest met het energiezuinig maken van hun huis. Tijdens de verkiezing van ‘het Duurzaamste Huis van Nederland’ laten huiseigenaren zien hoe zij het hebben aangepakt en hoe hun huis eruit ziet. Doel van de wedstrijd is om mensen te inspireren om zelf in te zetten op duurzaam wonen.

De afgelopen maanden boog een jury zich over de inzendingen en bepaalde in zes verschillende categorieën een winnaar. Waarvan één in Haren! Het gaat om een twee-onder-een-kapwoning uit 1938. De woning had eerst energielabel G en heeft nu het hoogst haalbare label: A+. Bekijk het filmpje op YouTube waarin de winnaars worden verrast. En kijk voor meer informatie op de website Duurzame huizenroute met onder andere de toegepaste maatregelen, het energieverbruik en een beschrijving van de (na)isolatie en energievoorziening van de woning. Op die website kun je ook een vraag stellen aan de huiseigenaren of zelfs een rondleiding inplannen.

De verkiezing van het Duurzaamste Huis van Nederland is een initiatief van de Duurzame Huizen Route.

Op de foto: zonnepanelen en zonnecollectoren (rechts) voor zonneboiler.
Mogelijke plekken voor nieuwe elektrische laadpalen bekend
Mogelijke plekken voor nieuwe elektrische laadpalen bekend
De gemeente wil elektrisch autorijden stimuleren. Belangrijk daarbij is dat mensen gebruik kunnen maken van een elektrische laadpaal dichtbij hun huis. Daarom gaat de gemeente een dekkend netwerk van laadpalen aanleggen. Dat betekent dat het aantal openbare laadpalen fors wordt uitgebreid. Na een inspraaktraject heeft het college van B&W de plankaart met mogelijke nieuwe plekken vastgesteld. Hierdoor kunnen laadpalen sneller geplaatst worden. Bekijk de locaties en het reactierapport op onze website.
Gemeente krijgt in 2021 nieuwe stadsbouwmeester en bouwmeester versterking
Gemeente krijgt in 2021 nieuwe stadsbouwmeester en bouwmeester versterking
Vanaf 1 januari 2021 is architect Nathalie de Vries (foto links) de stadsbouwmeester van de gemeente Groningen. Ze volgt de huidige stadsbouwmeester Jeroen de Willigen op. De stadsbouwmeester adviseert het college van B&W over actuele stedenbouwkundige en architectonische opgaven. Architect Dianne Maas-Flim (foto rechts) wordt bouwmeester versterking, een nieuwe functie. Lees verder op onze website.
Inschrijftermijn collectieve inkoopactie energieloket verlengd
Inschrijftermijn collectieve inkoopactie energieloket verlengd
Ruim 800 woningeigenaren in onze gemeente hebben zich al ingeschreven voor de collectieve inkoopactie voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen en warmtepompen via het energieloket. Voor de zonnepanelen is de belangstelling het grootst. De interesse uit zich ook in de hoeveelheid vragen die binnenkomen bij het energieloket. Om al die vragen over persoonlijke woonsituaties te beantwoorden en woningeigenaren ook nog de kans te geven mee te doen aan de actie, is de inschrijftermijn verlengd tot 18 december. 

Inschrijven of meer weten over de inkoopactie? Dat kan via energieloket-groningen.nl/inkoopactie. Informatie over de inkoopactie is ook te krijgen via de telefonische helpdesk van het energieloket: 050 205 0435.
Twitteraccount @Stadsbeheer050 stopt
Twitteraccount @Stadsbeheer050 stopt
Op 1 december stopt het Twitteraccount @Stadsbeheer050. Dit Twitteraccount wordt weinig gebruikt en er zijn betere manieren om je melding door te geven. Zie je in de gemeente Groningen losse stoeptegels, zwerfvuil of een fietswrak? Geef het door via Slim Melden GroningenWhatsAppTwitter of Facebook. Bedankt voor het melden van alle omgewaaide bomen, defecte lantaarnpalen en gevaarlijke verkeerssituaties de afgelopen jaren. Blijf dit vooral doen!
25e Editie ‘Hervonden Stad’ gepresenteerd
25e Editie ‘Hervonden Stad’ gepresenteerd
Donderdag 26 november is de jubileumeditie van de erfgoedserie ‘Hervonden Stad’ gepresenteerd. Wethouder Roeland van der Schaaf overhandigde het eerste exemplaar aan dichter Jean Pierre Rawie. De titel Hervonden Stad is namelijk ontleend aan zijn befaamde sonnet over de stad dat in de muur van het Waagstraatgebouw aan de Guldenstraatkant is uitgebeiteld. De jubileumeditie besteedt aandacht aan cultuurhistorie, monumentale gebouwen en archeologische zaken. Dat de gemeente Groningen een maatje groter is geworden, betekent ook meer erfgoed en méér onderwerpen voor Hervonden Stad. Kijk voor meer informatie over de jubileumeditie op de website van Erfgoed Groningen.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met iWink Mailer |   Doorsturen |   Printen

Praat mee over dit bericht via Facebook