Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 27 januari 2023

Nieuwsbrief Haren
27 januari 2023
Gemeente helpt ondernemers om energiekosten omlaag te krijgen
Gemeente helpt ondernemers om energiekosten omlaag te krijgen
De gemeente wil ondernemers in het midden- en kleinbedrijf helpen hun energieverbruik te verminderen. Dat is beter voor hun energierekening. Die hulp bestaat uit advies en een subsidieregeling voor kleine maatregelen om te verduurzamen. Vaak kan een kleine investering, zoals ledverlichting of een deurdranger, al veel energiekosten schelen. Wethouder Economische Zaken Carine Bloemhoff: “Wij willen ondernemers helpen die in de problemen komen door de sterk gestegen kosten voor energie. We zijn ons er zeer van bewust dat niet iedereen zomaar weet wat mogelijk is om hun energiekosten te verlagen. We werken daarom samen met Groningen Werkt Slim, zodat we ondernemers snel en goed kunnen helpen.” Lees meer in het nieuwsbericht op onze website.
5.000 extra bomen in onze gemeente de komende vijf jaar
5.000 extra bomen in onze gemeente de komende vijf jaar
De gemeente gaat de komende vijf jaar 5.000 extra bomen planten in onze gemeente. We beginnen daarmee dit jaar op zestien plekken in Hoogkerk, Vinkhuizen, Lewenborg en Ten Boer. Daar planten we 750 nieuwe bomen. Het planten van de bomen is gepland in het huidige plantseizoen dat loopt tot half april 2023. Onze inwoners verdienen wijken met veel groen. Een groene omgeving is gezond, maar ook nodig om ons aan te passen aan het klimaat dat verandert.
Lees meer in het raadsvoorstel op onze website.
Fietsparkeren in de binnenstad: hoe nu verder?
Fietsparkeren in de binnenstad: hoe nu verder?
De laatste tijd is er veel gebeurd rondom fietsparkeren in de binnenstad. Dit heeft geleid tot een nieuwe situatie met twee nieuwe stallingen aan de Grote Markt en Nieuwe Markt. Bij beide stallingen hoort ook een fietsparkeergebied, waarin alleen geparkeerd mag worden in een vak, rek of stalling. Bezoekers aan onze binnenstad, en ook ondernemers, hadden hierdoor minder last van geparkeerde fietsen. We gaan nu opnieuw kijken hoe we het bezoekers en ondernemers nóg prettiger kunnen maken. Zo willen we bijvoorbeeld het gebied waar fietsen in een vak, rek of stalling geparkeerd mogen worden, uitbreiden. Door de Oude Boteringestraat (tot aan de Rode Weeshuisstraat) en Zwanestraat toe te voegen aan het gebied, hopen we in dat gebied overlast van gestalde fietsen tegen te gaan. Lees meer over andere maatregelen in de brief aan de raad.
Nieuwe regels voor laden en lossen binnenstad
Nieuwe regels voor laden en lossen binnenstad
Delen van onze binnenstad, zoals de Grote Markt, Herestraat en Folkingestraat, hebben al jarenlang venstertijden. Venstertijden zijn tijdstippen waarop bedrijfs- en vrachtauto’s toegang hebben tot (een gedeelte van) de stad om te laden en te lossen. In onze binnenstad mag dat alleen tussen 05:00 – 12:00 uur. Vanaf woensdag 1 februari 2023 breiden we het gebied met venstertijden uit. Dan gelden er venstertijden binnen de hele Diepenring, bij winkelgebied Westerhaven en in de Sledemennerbuurt. De enige uitzondering is de route van Noorderhaven via Spilsluizen, Turfsingel richting het Schuitendiep. Wil je met een bedrijfs- of vrachtauto de Diepenring, Westerhaven of Sledemennerbuurt in of uit? Vanaf woensdag 1 februari 2023 mag dat dus alleen tussen 05:00 – 12:00 uur. Buiten deze tijden heb je een ontheffing nodig. Deze ontheffing vraag je aan op onze website. Lees meer over venstertijden en waarom het gebied wordt uitgebreid op de website van Ruimte voor jou.
Meer ruimte voor bezoekers binnenstad
Meer ruimte voor bezoekers binnenstad
De gemeente wil meer ruimte voor bezoekers aan onze stad. Met name in de binnenstad is er veel overlast door fietsen, uitstallingen en andere obstakels die er geregeld voor zorgen dat mensen zich niet op een ‘normale’ manier door de straten kunnen bewegen. We willen deze overlast door verkeerd uitgezette uitstallingen, terrassen die te breed zijn uitgezet, hinderlijk laad- en losverkeer, verkeerd gestalde fietsen en de grote hoeveelheid bedrijfsfietsen en -voertuigen aanpakken. Daarom start op woensdag 1 februari de campagne ‘Stoep vrij, iedereen blij’. Veel ruimte voor bezoekers draagt bij aan een aantrekkelijke binnenstad. Het betekent ook dat (groepjes) voetgangers, personen in een rolstoel, mensen die blind zijn of slecht zien of ouders met een kinderwagen zich vrij over de stoep kunnen bewegen. Door een obstakel, zoals een foutief geplaatst reclamebord of een te breed uitgezet terras, kan een voetganger van de stoep uitwijken naar de rijbaan, met mogelijk een gevaarlijke situatie tot gevolg. In de brief aan de raad lees je meer over de campagne en de maatregelen.
Gemeenteraad nodigt inwoners uit als ‘Gast van de Raad’ voor 1 februari
Gemeenteraad nodigt inwoners uit als ‘Gast van de Raad’ voor 1 februari
De gemeenteraad van Groningen nodigt inwoners uit om ‘Gast van de Raad’ te zijn bij de raadsvergadering van woensdag 1 februari. Ze worden ontvangen door de raadsleden Wesley Pechler en Evelien Bernabela. De ‘Gasten van de Raad’ kunnen met raadsleden in gesprek en eten na de vergadering met de raadsleden mee. Informatie over aanmelden, zie de website van de gemeenteraad.
Junior Energiecoach weer van start
Junior Energiecoach weer van start
‘Welke apparaten slurpen de meeste stroom?’ En: ‘Hoeveel lampen branden er in huis?’ Een paar van de vragen die aan de orde komen in het spel Junior Energiecoach. In de gemeente Groningen kunnen gezinnen met kinderen tussen de 7-12 jaar meedoen aan het spel. Door leerzame challenges, puzzels, experimenten en winacties ontdekken gezinnen waar ze energie kunnen besparen.

Vijf weken lang gaat TV-held Varkentje Rund als Junior Energiecoach met de gezinnen op ontdekkingsreis: op lampenjacht en stekkerexpeditie. Elke week is er een nieuw filmpje met nieuwe challenges. In 15 tot 30 minuten per week worden kinderen zo echte Junior Energiecoaches.

Deelname is voor gezinnen gratis. Meld je meteen aan met je gezin via deze link. Meer informatie vind je op www.juniorenergiecoach.nl. Inschrijven kan tot en met 27 januari. Het spel start op 3 februari.

Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook