Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 27 augustus 2021

Nieuwsbrief Haren
27 augustus 2021
Werkzaamheden Doctor E.H. Ebelsweg
Werkzaamheden Doctor E.H. Ebelsweg
Van maandag 6 tot en met vrijdag 17 september is de Doctor E.H. Ebelsweg tussen Waterhuizen en Haren afgesloten voor het verkeer. De provincie Groningen gaat, ter hoogte van de tunnel in Haren, onderhoudt uitvoeren aan het asfalt en het beton. Verkeer vanuit Haren in de richting van Waterhuizen kan het beste de route Hoogezand volgen en daarbij op de A7 afrit 39 (Westerbroek) nemen. Verkeer uit de richting Hoogezand wordt via de Winschoterweg en Europaweg omgeleid via afrit 38 (Groningen-Zuidoost).

Verkeer vanuit Haren in de richting van Felland, Onnen en Noordlaren wordt omgeleid via de Hertenlaan en Onnerweg in Haren. Voor verkeer uit de richting Waterhuizen zijn Felland, Onnen en Noordlaren gewoon bereikbaar. Meer informatie staat op de website van de provincie Groningen.
Bezoek raadsleden aan Biotoop
Bezoek raadsleden aan Biotoop
De gemeenteraad gaat regelmatig op werkbezoek. Op woensdagochtend 25 augustus gingen de raadsleden op werkbezoek bij de Hortus Botanicus in Haren en de Biotoop in Haren. Dat was op verzoek van de Vereniging Vrienden van de Hortus Henricus Munting en de buren van de Hortus: de Biotoop.
De raadsleden waren uitgenodigd om te horen over de zorgen die er leven over de toekomst van de Hortus en de Biotoop. 
Lees het hele artikel op de website van de Raad.
Kaart kapprogramma bomen, onderhoudsprojecten en herplantlocaties
Kaart kapprogramma bomen, onderhoudsprojecten en herplantlocaties
Inwoners van de gemeente Groningen kunnen vanaf nu via www.gemeente.groningen.nl/bomenbeleid/ bekijken waar binnen de gemeente het komend jaar bomen vanuit onderhoud gekapt worden en waar de herplantlocaties zijn. Met deze kaart komt de gemeente tegemoet aan één van de aanbevelingen in het rapport van de Rekenkamer over kapbeleid. De Rekenkamer adviseerde om met een digitale kaart te komen om inzichtelijk te maken waar en waarom bomen gekapt worden binnen de gemeente Groningen.
Tijdelijk fietsdepot verhuisd naar Damsterplein
Tijdelijk fietsdepot verhuisd naar Damsterplein
Het tijdelijke fietsdepot aan de Ossenmarkt is verhuisd naar het Damsterplein. De gemeente wil de Ossenmarkt weer gebruiken als evenemententerrein. Het Damsterplein is groot genoeg voor fietsdepot én evenementen.

Als coronamaatregel worden fietsen in de binnenstad die niet in de rekken zijn geparkeerd, verwijderd. Dit geeft voetgangers meer ruimte om anderhalve meter afstand te houden.

Verwijderde fietsen kunnen nu van het Damsterplein worden gehaald van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 19.00 uur, en in weekend van 12.00 tot 19.00 uur. Lees meer op onze website.
'Haan' vindt nieuw plekje aan Ubbo Emmiussingel
‘Haan’ vindt nieuw plekje aan Ubbo Emmiussingel
Donderdag 26 augustus is het kunstwerk van Klaas van Dijk zonder titel uit 1979 herplaatst. In de volksmond wordt het kunstwerk ook wel ‘Haan’ genoemd. De Haan stond eerder aan de Praediniussingel maar moest na vandalisme worden gerestaureerd. Kunstpunt Groningen en Stadsbeheer, de beheerders van kunst in de openbare ruimte in Groningen, schakelden hiervoor kunstenaar Hugo Hol in. Het beeld prijkt nu aan de Ubbo Emmiussingel tussen het Groninger Museum en de Minervaflat. In overleg met de erven van Klaas van Dijk en buurtbewoners werd voor de nieuwe plek gekozen.

Foto: Ansjelly van Veen
Gerrit Krolbrug twee weekenden dicht
Gerrit Krolbrug twee weekenden dicht
Door het uittillen van het beweegbare deel van de Gerrit Krolbrug zijn de vaste fiets- en loopbruggen van de Gerrit Krolbrug in het weekend van zaterdag 28 en zondag 29 augustus en zaterdag 4 en zondag 5 september (deels) dicht. Hiervoor zijn diverse omleidingsroutes in de stad uitgezet. Lees meer over de afsluiting op de website van Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat werkt aan de voorbereidingen om het beweegbare deel van de brug uit het water te tillen en te vervoeren naar de werf van Rusthoven, op een andere plek in de stad. Daar krijgt de brug een onderzoek.
Passen, meten en rekenen: Eddy Eikelboom over zijn werk als maatvoerder
Passen, meten en rekenen: Eddy Eikelboom over zijn werk als maatvoerder
Met 43 jaar ervaring op zak heeft maatvoerder Eddy Eikelboom al heel wat bouwterreinen van dichtbij gezien. Maar een groot project in het noorden stond nog op zijn lijstje. Dat doel kan hij dankzij zijn betrokkenheid bij de verbouwing van hoofdstation Groningen nu afvinken. In het project Spoorzone houdt Eddy zich bezig met het inpassen en -meten van alle bouwonderdelen. Een behoorlijke puzzel, waar veel voorbereiding aan vooraf gaat. Lees op website van Groningen Spoorzone wat zijn functie precies inhoudt en wat zijn werk voor hem zo uitdagend maakt.

Foto: Groningen Spoorzone
Zonnepanelen of zonnecertificaten aanschaffen: goed idee
Zonnepanelen of zonnecertificaten aanschaffen: goed idee
Steeds meer inwoners kiezen voor zonnepanelen op het dak van hun woning. Hiermee profiteren veel huishoudens en bedrijven al van een lagere energierekening dankzij de zon. Mede door subsidies die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk maken, steeg het aantal zonnepanelen in de gemeente in de gelopen jaren fors naar 365.000. Het aantal daken van huizen en gebouwen dat in onze gemeente geschikt is voor zonnepanelen is echter vele malen groter. Er kunnen dus nog veel meer inwoners hun energierekening verlagen door zonnepanelen aan te schaffen. Kijk voor meer informatie op de website van Grunneger Power.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook