Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 25 november 2022

Nieuwsbrief Haren
25 november 2022
Nu ook kringloopcontainer in Haren
Nu ook kringloopcontainer in Haren
Heeft u spullen waar u van af wilt, maar die nog goed te gebruiken zijn? Dan kunt u ze voortaan ook kwijt bij de milieustraat in Haren aan de Van Maerlantlaan 1. Daar staat nu een grote overdekte container speciaal voor kringloopspullen. De organisatie Kringloop+ zorgt dat uw spullen een goede bestemming krijgen. Kringloop+ heeft een grote, eigen winkel aan de Diamantlaan in Groningen. Daar worden de ingeleverde spullen gesorteerd, schoongemaakt, mooi gepresenteerd en voor een aantrekkelijk bedrag verkocht. De winkel van Kringloop+ is dan ook een uitkomst voor Groningers met een kleine portemonnee. En meer dan dat! Het is ook een veilige werkplek voor mensen die het lastig hebben op de arbeidsmarkt. En een manier om spullen een langere levensduur te geven, waardoor het milieu en de grondstoffenvoorraad worden gespaard. Met de opbrengst van kringloopproducten worden lokale goede doelen gefinancierd. Wat kunt u zoal kwijt bij de drie kringloopcontainers in de gemeente? Denk vooral aan nog werkende elektrische apparaten, fietsen, (tuin)gereedschap, speelgoed, kleine meubelen, serviezen, bestek en ander huisraad. Dus ruimt u binnenkort zolder of schuur of kinderkamer op? Denk dan aan de kringloopcontainer! Bij vragen, raadpleeg de website kringloopplus.nl of vraag de medewerkers van afvalbrengstation of wijkpost.
Groot onderhoud Trompbrug half februari klaar
Groot onderhoud Trompbrug half februari klaar
De onderhoudswerkzaamheden aan de Trompbrug, tussen de binnenstad en de Oosterpoortwijk,  stonden gepland om voor Kerst afgerond te zijn. Door vertraging in het leveren van materialen en onverwachte extra werkzaamheden aan het staalwerk lukt dit helaas niet. De planning is nu dat de brug half februari 2023 weer open kan voor fietsers en voetgangers. De Oosterbrug kan tot die tijd nog steeds als omleidingsroute worden gebruikt.

In oktober is het groot onderhoud aan de Trompbrug begonnen. Dit fiets- en voetgangersbruggetje is een rijksmonument en het onderhoud moet aan strenge regels voldoen. Daarom is de hele brug verwijderd en op een andere plek gerestaureerd. De brug krijgt onder andere een nieuw brugdek. Ook wordt het gedeelte voor het openen en sluiten van de brug voor een deel vervangen. Daarnaast vervangt de gemeente de houten steunpunten waar de brug op rust. De landhoofden worden ook gerepareerd, dat zijn de steunpunten van de brug in de oever.
Zieke kastanjebomen in Haren
Zieke kastanjebomen in Haren
In 2005 is de kastanjeziekte voor het eerst in onze gemeente aangetroffen. Door deze ziekte verzwakken de bomen en worden ze vatbaar voor aantasting door zwammen. Bij ernstige aantasting kan dit ertoe leiden dat er spontaan takken afvallen. Sinds 2011 heeft de ziekte zich snel verspreid onder kastanjes die de gemeente in beheer heeft.

Ook in Haren is de kastanjeziekte geconstateerd. Afgelopen week zijn de inspecties, die drie keer per jaar gedaan worden. Dit heeft tot gevolg dat er vijf kastanjes in Haren verwijderd moeten worden. Er wordt binnenkort een start gemaakt met het weghalen van de bomen.

In totaal moeten er in de gemeente 34 bomen verwijderd worden. Tegen de kastanjeziekte is helaas nog steeds geen remedie gevonden. Wel worden er onderzoeken gedaan met warmteproeven en het injecteren van knoflooksap. Omdat er geen prognoses over het verdere verloop in onze gemeente zijn te geven, plant de gemeente voorlopig geen nieuwe kastanjes op de opengevallen plaatsen. Wel worden er andere bomen geplant die passen in de omgeving. Er wordt één-op-één herplant.

Op de Gemeentelijke Bomenkaart op onze website kun je bekijken waar binnen de gemeente het komend jaar bomen vanuit onderhoud verwijderd worden. Ook de onderhoudsprojecten en de herplantplekken zijn hier te vinden.
Groningen ook in 2022 gezondste stad van Nederland
Groningen ook in 2022 gezondste stad van Nederland
Net als in 2020 is Groningen ook dit jaar de gezondste stad van Nederland. Dat maakte advies- en ingenieursbureau Arcadis afgelopen maandag bekend. Arcadis vergeleek Groningen met 24 andere steden in Nederland. De aanpak van de gemeente Groningen is samenhangend, zegt Arcadis, en Groningen scoort hoog op ‘Gezonde Gebouwde Omgeving’ en ‘Gezond Milieu’. Het draait bij dit onderzoek vooral om de vraag hoe de fysieke omgeving in de praktijk bijdraagt aan de gezondheid van inwoners en bezoekers.

Van de 25 onderzochte steden voldoet Groningen het meest aan het ideaalbeeld van de gezonde gebouwde omgeving: een ruim opgezette en schone stad met voorzieningen om de hoek en de huisarts en het ziekenhuis dichtbij. Groningen scoort hierop het best. Op het gebied van gezond milieu is Groningen derde. Dit komt vooral door de luchtkwaliteit, die in Groningen beter is dan in veel andere steden.  

Medewerkers van Arcadis hebben het rapport gisteren overhandigd aan de wethouders Rik van Niejenhuis en Manouska Molema. Lees ook het nieuwsbericht op de website van Arcadis of download het rapport.
Campagne tegen geweld tegen vrouwen ‘Orange the World’ begint vanavond
Campagne tegen geweld tegen vrouwen ‘Orange the World’ begint vanavond
Met het verlichten van het beeld Ultra aan de Emmasingel in Stad begint vanavond om 19.30 uur ook in Groningen de internationale campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. Van 25 november tot en met 10 december kleuren naast Ultra verschillende gebouwen in de stad oranje, waaronder het Academiegebouw, de Van DoorenVeste op de Zernike Campus en de koepel van DOT in het Ebbingekwartier. Daarnaast wappert de campagnevlag op veel plekken in de gemeente. Dit jaar is het thema preventie, het investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortel aan te pakken. Lees verder op onze website.
Bijzondere bijstand energiekosten: spaargeld telt niet meer mee
Bijzondere bijstand energiekosten: spaargeld telt niet meer mee
Kom je niet in aanmerking voor de energietoeslag of is dit niet genoeg? Maar heb je wel te maken met verhoogde energiekosten die je niet meer kunt betalen? Dan is het misschien mogelijk om bijzondere bijstand voor energiekosten aan te vragen. Sinds 1 november kijkt de gemeente niet meer naar je vermogen. Dit betekent dat we jouw spaargeld en andere eigendommen niet meetellen. We kijken wel naar je inkomen. Is je inkomen hoger dan 120% van de bijstandsnorm (hoeveel geld je aan bijstand kunt krijgen)? Dan berekenen we hoeveel je zelf nog kunt betalen. Kijk voor meer informatie op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook