Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 24 november 2023

Nieuwsbrief Haren
24 november 2023
Aan de slag in het Gorecht
Aan de slag in het Gorecht
We gaan weer aan de slag in het prachtige Gorecht. Woon jij hier en wil je graag een houtwal, houtsingel of haag laten aanleggen of herstellen? Doe mee en meld je aan bij Landschapsbeheer Groningen. Daar vind je meer informatie en de voorwaarden.

Op de Hondsrug ligt het oude landschap van het Gorecht. In dit gebied liggen kenmerkende landschapselementen zoals houtwallen, houtsingels, meidoornheggen, poelen, dobben, erven en (kleine) boselementen. Het  herstel van deze landschapselementen draagt bij aan het behoud van het unieke karakter van de Hondsrug. Ook dragen deze landschapselementen bij aan het herstel van de soortenrijkdom en de ecologische verbindingen met de grotere bossen, de landgoederen en de lagergelegen beekdalen van de Drentsche Aa en de Hunze.
Afvalbrengstations vrijdagmiddag 1 december gesloten
Afvalbrengstations vrijdagmiddag 1 december gesloten
Vrijdag 1 december gaan de afvalbrengstations eerder dicht. De medewerkers hebben ’s middags een teambijeenkomst. Zowel aan de Duinkerkenstraat als in Vinkhuizen blijft de slagboom na 13:00 uur naar beneden. Ook is er dan geen gelegenheid om klein chemisch afval in te leveren bij de wijkpost in Haren. Vanaf zaterdag 2 december gelden weer de normale openingstijden. Neem wél je huisvuilpas mee.
Dinsdag 28 november: inloopbijeenkomst herinrichting Polders Oosterland en Lappenvoort
Dinsdag 28 november: inloopbijeenkomst herinrichting Polders Oosterland en Lappenvoort
Op dinsdag 28 november ben je van harte welkom bij de inloopbijeenkomst over de herinrichting van de polders het Oosterland en Lappenvoort. De bijeenkomst is van 19:00 tot 21:00 uur in Herberg van Hilbrantsz, Hoofdweg 90 in Eelde.

In juni presenteerde Prolander het eerste Voorlopig Ontwerp voor de polders Oosterland en Lappenvoort aan de omgeving. Tijdens de inloopbijeenkomst op 28 november kun je je laten bijpraten over het bijgestelde Voorlopig Ontwerp. Het gaat onder meer over de technische uitwerking van het toekomstbestendige watersysteem. Medewerkers vertellen ook wat er is gedaan met de eerdere opmerkingen over landschap, cultuurhistorie, archeologie en de wandel-, fiets- en ruiterpaden. Suggesties voor de inrichting van het gebied zijn wederom van harte welkom: ze helpen om het definitieve plan te schrijven. 

Kijk voor meer informatie op de website van Meerschap Paterswolde.
Uitbreiding subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen (VVG)
Uitbreiding subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen (VVG)
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft per 15 november de regeling Verduurzaming en Verbetering Groningen (VVG) uitgebreid met 29 postcodes. Dat betekent dat er zo’n 15.000 extra adressen in de provincie Groningen in aanmerking komen voor deze subsidie van 10.000 euro. Binnen de gemeente Groningen betekent dit dat sinds 15 november ook de inwoners van Noordlaren in aanmerking komen voor deze subsidie.

De uitbreiding van de subsidieregeling is één van de maatregelen uit Nij Begun; de kabinetsreactie op de parlementaire enquête gaswinning. Lees het hele artikel op de website van Versterken en Vernieuwen.
Orange the World; Stop geweld tegen vrouwen
Orange the World; Stop geweld tegen vrouwen
Wereldwijd heeft één op de drie vrouwen te maken met lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld. Eén op de tien vrouwelijke studenten wordt verkracht tijdens haar studie. In Nederland sterft er elke acht dagen een vrouw door geweld. 

Van 25 november tot en met 10 december vragen we aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes. We geven omstanders en slachtoffers tips om iets te kunnen doen én te durven doen in situaties met geweld tegen vrouwen. Hoe herken je geweld tegen vrouwen? Waar moet je op letten? Wat kun je doen als je iets ziet gebeuren? Tijdens de campagne zijn er verschillende activiteiten die antwoord geven op deze vragen.  

Op meerdere plekken in de stad wordt de boodschap van Orange the World geprojecteerd en een aantal gebouwen wordt oranje verlicht, zoals DOT en het academiegebouw van de RUG. 

Wat kun jij doen als je getuige bent van geweld tegen vrouwen of meisjes? Je leest het op onze website.
Waarom snoeit de gemeente bomen?
Waarom snoeit de gemeente bomen?
Groningen is een groene gemeente. We geven bomen daarom veel ruimte. Het liefst laten we bomen zoveel mogelijk groeien. In stedelijke omgevingen is dat helaas niet altijd mogelijk. We moeten dan snoeien. Waarom we dat doen? Dat zie je in de derde aflevering van de online videoserie Bomen over Bomen. In deze aflevering leer je ook wat een ‘plakoksel’ is. Aflevering 1 en 2 gemist? Kijk ze terug op ons Facebookkanaal of Vimeo-account. Donderdag 30 november is het tijd voor de vierde aflevering. Dan besteden we aandacht aan boomziektes.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op Facebook Gemeente Groningen op X Gemeente Groningen op LinkedIn

Praat mee over dit bericht via Facebook