Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 24 juni 2022

Nieuwsbrief Haren
24 juni 2022
Basketballer Geert vijftig jaar lid van Indoorgroep Haren
Basketballer Geert vijftig jaar lid van Indoorgroep Haren
Maandagavond 22 juni in gymzaal het Buut werd basketballer Geert van Oortmerssen uit Haren in het zonnetje gezet door zijn basketbalteam en wethouder sport Inge Jongman. De 87-jarige basketballer is al 50 jaar lid van Indoorgroep Haren en is hiermee het langst spelende lid van de vereniging. Een uitzonderlijke prestatie die aandacht verdient.

Het team van Geert wilde hem dan ook graag eren en waardering tonen voor zijn onvoorwaardelijke inzet. Volgens wethouder Jongman is Geert van Oortmerssen een voorbeeld voor anderen om zo lang mogelijk te blijven sporten en bewegen voor een fit leven. De wethouder overhandigde bloemen en uit handen van zijn team kreeg Geert een bokaal, een mooie waardering.  
Oproep: help een student en word host
Oproep: help een student en word host
Vanwege de grote woningnood zijn Hospi Housing en de gemeente Groningen een samenwerking aangegaan. Hospi Housing blaast hospitaverhuur nieuw leven in door (internationale) studenten te koppelen aan lokale hosts en gastgezinnen. Een kamer in huis verhuren is tijdelijk en in Groningen voor het studiejaar 2022-2023 als pilot zonder vergunning toegestaan voor een periode van max 6 maanden. Hospi Housing geeft persoonlijk advies en helpt bij het vinden van een geschikte match. Host worden vergroot je wereld, zorgt voor gezelligheid en levert je een leuk zakcentje op. Voor hosts en gastgezinnen is de service gratis, studenten betalen een eenmalige fee.

Elk jaar hebben honderden studenten in Groningen moeite met het vinden van een kamer. Daarom hebben wij u nodig. Benieuwd hoe u kunt helpen of kent u iemand met een kamer over? Kijk op www.hospihousing.com of stuur een mail.
College wil ombouwen studentenhuizen tot studio’s onmogelijk maken
College wil ombouwen studentenhuizen tot studio’s onmogelijk maken
Het college van B&W wil het ombouwen van studentenhuizen met kamers tot zelfstandige studio’s onmogelijk gaan maken. De belangrijkste reden hiervoor is dat deze praktijk er niet toe leidt dat in deze panden minder mensen wonen. Studio’s in voormalige kamerverhuurpanden hebben een minimale grootte van 24 vierkante meter en zijn bedoeld voor bewoning door één persoon. Maar in de praktijk worden dit soort studio’s ook wel door twee mensen bewoond. En de huurprijzen van studio’s zijn vaak erg hoog, waardoor studenten ze niet kunnen huren. Ombouwen naar studio’s kan sinds 2017. Lees de brief aan de raad, bekijk het kaartje of verdiep je in de Herziening Bestemmingsregels Wonen 3.
Jaarbudget voor geveltuinen en boomtuinen is op
Jaarbudget voor geveltuinen en boomtuinen is op
Het jaarbudget voor het aanleggen van geveltuinen en boomtuinen is helaas op. Dit betekent dat je geen aanvraag meer kunt indienen voor 2022. Wil je toch nog vergroenen dit jaar? Kijk dan op duurzaamgroningen.nl.
Gemeente lanceert Duurzaam Groningen: voor en door Groningers die duurzamer willen doen
Gemeente lanceert Duurzaam Groningen: voor en door Groningers die duurzamer willen doen
Afgelopen week is duurzaamgroningen.nl gelanceerd. Eén plek waar inwoners alles vinden over duurzamer doen binnen de gemeente Groningen. Van praktische informatie tot subsidies en van stappenplan tot ervaringen van buurtgenoten. De website is een initiatief van de gemeente Groningen. Lees verder op onze website.
Spaarpot Safety-safe voor de speelplek aan De Savornin Lohmanlaan
Spaarpot Safety-safe voor de speelplek aan De Savornin Lohmanlaan
Sinds maandag 14 mei stond een maand lang de Safety-safe aan de De Savornin Lohmanlaan in Groningen. De Safety-safe beloont weggebruikers die zich aan de snelheid houden door geld in een digitale spaarpot te stoppen. De buurt bepaalt aan welk doel het totaalbedrag besteed moet worden. Vandaag maakte wethouder Philip Broeksma bekend dat het gespaarde bedrag gebruikt gaat worden voor het opknappen en vergroenen van de speeltoestellen op de speelplek aan de De Savornin Lohmanlaan. In totaal is er 6353,43 euro opgehaald. Lees verder op onze website.
Digitalisering en de e-overheid
Digitalisering en de e-overheid
Het Forum Groningen ondersteunt inwoners vanaf 18 jaar bij het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van (digitale) geletterdheid. Om zo iedereen de kans te bieden zich te ontwikkelen en te ontplooien en zelfstandig mee te kunnen doen in de samenleving. In samenwerking met WIJ Groningen is sinds kort het gratis inloopspreekuur van het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) gestart waar hulp geboden wordt bij over de digitale overheid. We kunnen je bijvoorbeeld op weg helpen met zaken als:

  • Het regelen van zorg;
  • Een afspraak maken bij de gemeente;
  • Het aanvragen van het verlengen van je rijbewijs;
  • Hoe je belastingen en toeslagen kunt regelen;
  • Hoe je boetes kunt betalen.

Het Informatiepunt Digitale Overheid heeft op verschillende tijdstippen spreekuren in alle bibliotheken in de gemeente Groningen, die op de website van het Forum te zien zijn.  Of loop even binnen bij de bibliotheek bij u in de buurt.

Stem nu op de nieuwe kinderburgemeester!
Stem nu op de nieuwe kinderburgemeester!
Vanaf vrijdag 24 juni 12.00 uur kunnen alle inwoners van Groningen stemmen op Finn, Violet, Fatoumata, Suzanne of Annemei. Zij zijn allemaal in de race om per september 2022 de nieuwe (loco-)kinderburgemeester van Groningen te worden. Stemmen kan tot en met donderdag 7 juli via de website. Hier staat ook meer informatie over de kandidaten en wat zij belangrijk vinden.De kinderburgemeester mag een jaar lang alle kinderen in Groningen vertegenwoordigen. Hij/zij gaat mee met burgemeester en wethouders tijdens bijvoorbeeld openingen en evenementen. Maar de kinderburgemeester organiseert ook eigen activiteiten voor een onderwerp wat hij/zij belangrijk vindt. De kinderburgemeester wordt geholpen en soms vervangen door de loco-kinderburgemeester .Op vrijdag 8 juli kan iedereen tussen 15.00 en 16.30 uur nog stemmen in het Forum Groningen. Daar voeren de vijf kandidaten campagne om de laatste stemmen binnen te halen. Om 17.00 uur maakt burgemeester Schuiling de nieuwe kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester bekend in het Forum Groningen.
Keti Koti in Groningen
Keti Koti in Groningen
Op 1 juli viert Groningen met Keti Koti de afschaffing van de slavernij. Op allerlei locaties in de stad worden bijzondere activiteiten georganiseerd in het kader van het slavernijverleden van Groningen en de doorwerking daarvan op het heden. Hierbij kunt u denken aan muziek, spoken word, films, lezingen, tentoonstellingen en zelfs een culinaire markt. Met de viering van Keti Koti willen de samenwerkende partners van Bitterzoet Erfgoed mensen kennis laten maken met het slavernijverleden van Groningen.

Ook vertellen we hoe het verhaal van toen nog sporen heeft in het heden. We willen dat verhaal zo toegankelijk en inclusief mogelijk vertellen vanuit zo veel mogelijk perspectieven. Het is geen vrolijk maar wel een belangrijk verhaal dat mensen kan helpen om elkaar in de toekomst beter te begrijpen. Met de verschillende soorten activiteiten in het kader van Keti Koti is er voor iedereen een makkelijke en toegankelijke manier om kennis te maken met deze geschiedenis. . We vertellen  het verhaal van de geschiedenis vanuit zo veel mogelijk perspectieven. 

Kijk voor het activiteitenoverzicht van keti koti op bitterzoeterfgoed.nl.
Steeds meer aandacht voor de bloemetjes en bijtjes in gemeente Groningen
Steeds meer aandacht voor de bloemetjes en bijtjes in gemeente Groningen
Bijen die rondvliegen, kwakende kikkers in het water, bloeiende bloemen en zelfs het (on)kruid aan de waterkant: allemaal voorbeelden van zaken waar stadsecoloog Hemmo Jager dagelijks druk mee is. “We raken steeds meer gewend aan een opgeruimde natuur: we verwijderen onkruid, betegelen onze straten en maaien vaker het gras, maar dat is helemaal niet goed voor alles wat bloeit en leeft.” Lees verder op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook