Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 24 juni 2021

Nieuwsbrief Haren
25 juni 2021
Wethouder Broeksma bezoekt Dorpshuis de Hoeksteen
Wethouder Broeksma bezoekt Dorpshuis de Hoeksteen
Op zondag 20 juni bezocht gebiedswethouder Philip Broeksma Stichting Dorpshuis de Hoeksteen in Noordlaren. Hij werd welkom geheten door voorzitter Johan Mak en secretaris Ulrike Dauter. Het doel van het bezoek was om op een corona-veilige manier kennis te maken met het dorpshuis. En dan in het bijzonder met de Groene Parel op de zolder, de ‘huiskamer’ van het dorp.

Het Dorpshuis onderging een opknapbeurt tijdens de coronapandemie. De grote zaal met het podium is sfeervoller gemaakt. De TL-lampen zijn vervangen door ledverlichting. En het gebouw werd voorzien van een snel wifi-netwerk, waardoor er nu ook kortstondig gewerkt kan worden. Dit kan eventueel ook op de zolder. Daar staan nu een biljarttafel en een tafeltennistafel, er is een bar en een mobiel fornuis. De Groene Parel is klaar voor meer ontmoetingen nu de coronaregels weer wat soepeler worden.

Wethouder Broeksma kon de sfeer en de smaak letterlijk proeven in deze multifunctionele huiskamer. De wethouder mocht proeven wat de kinderen in de maandelijkse kookworkshop ‘Smaakmakers’ hadden geleerd van hun begeleiders en dorpsgenoten Marijn en Tessa. Het was een gezellig geroezemoes onder de kinderen van 6 tot 10 jaar. Naarmate de hamburgers opraakten en iedereen aan het toetje van mascarpone begon, werd het geleidelijk stiller. Wil je een zaal reserveren of meer informatie over de mogelijkheden? Kijk dan op de website van Stichting Dorpshuis de Hoeksteen.

‘Verkennend huisbezoek’ voor zelfstandig wonende senioren
‘Verkennend huisbezoek’ voor zelfstandig wonende senioren
De gemeente vindt het belangrijk dat het goed gaat met al haar inwoners. Daarom zijn de gemeente en welzijnsorganisatie Torion het project ‘Verkennend huisbezoek’ gestart. Gericht op zelfstandig wonende senioren in gebied Haren.

Bij het Verkennend huisbezoek komt er een medewerker bij je thuis langs. Het gesprek gaat over allerlei zaken die te maken hebben met ouder worden. Voel je je gelukkig? Neem je deel aan activiteiten? Kun je je voldoende redden? Is er zorg nodig uit de omgeving? Het gaat erom dat je je gezond en energiek voelt, op een manier die bij jou past. Het bezoek duurt ongeveer een uur. Als je het prettig vindt, mag er iemand bij het gesprek aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een familielid, een goede buur of een kennis.

De medewerkers zijn getrainde vrijwilligers met de nodige (levens)ervaring. Ze zijn goed op de hoogte van de mogelijkheden op het gebied van welzijn, wonen en zorg.

Wil je een Verkennend huisbezoek? Neem dan contact op met Torion via telefoonnummer 050-534 41 73 of via e-mail. Je ontvangt een schriftelijke bevestiging van de afspraak. Kijk voor meer informatie op de website van Torion.
Zomeractiviteiten voor Harense jongeren
Zomeractiviteiten voor Harense jongeren
Harense jongeren hoeven zich tijdens de zomervakantie niet te vervelen: Sportcoach Haren organiseert de hele zomer door activiteiten voor jongeren van 4 tot en met 18 jaar. Ze kunnen bijvoorbeeld meedoen met atletiek, lasergamen, freerunnen, golf, voetvolleybal en levend stratego. De zomer is natuurlijk niet compleet zonder activiteiten op en rond het water. Dus is er onder andere ook beachvolleybal, kanopolo, waterskiën en zeilen. Kijk voor het complete aanbod op de website van Sportcoach Haren. Daar kun je je ook aanmelden.
A28 richting Groningen gedeeltelijk dicht
A28 richting Groningen gedeeltelijk dicht
Van vrijdag 25 juni 22.00 uur tot maandag 28 juni 6.00 uur is de A28 vanaf Groningen-Zuid tot het Julianaplein afgesloten voor alle verkeer in de richting van Groningen. Dit keer in tegengestelde richting als twee weken geleden. Dit weekend gaat Aanpak Ring Zuid het verkeer richting Groningen overzetten naar het nieuwe viaduct bij de Brailleweg.

Het verkeer vanuit Haren richting Groningen heeft verschillende opties. De toerit vanaf Haren naar de A28 richting Groningen is ook dicht. Daarom wordt verkeer uit Haren naar Groningen omgeleid via de Rijksstraatweg en de Verlengde Hereweg. Verkeer op de A28 richting Groningen rijdt via afrit 39 Groningen-Zuid naar de Laan Corpus den Hoorn en daarna via het Vrijheidsplein naar de westelijke ringweg of de zuidelijke ringweg (N7). Kijk voor meer informatie op de website van Groningen Bereikbaar.
Versoepelingen coronamaatregelen
Versoepelingen coronamaatregelen
Op 26 juni wordt de 4e stap in het openingsplan gezet. De meeste maatregelen worden versoepeld. Vanaf 26 juni mogen alle publiek toegankelijke locaties onder voorwaarden open. De anderhalve meter afstand blijft de allesbepalende norm. Als anderhalve meter afstand houden niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht. Of daar kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs.

De basismaatregelen blijven gelden: 

  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Was vaak je handen en hoest/nies in je elleboog.
  • Blijf thuis bij klachten en laat je testen.

Meer informatie staat op de site van de rijksoverheid.

Evenementen weer mogelijk vanaf 30 juni
Evenementen weer mogelijk vanaf 30 juni
Vanaf 30 juni mogen er weer evenementen georganiseerd worden. Dat betekent dat vanaf dan evenementen weer plaats kunnen vinden, bijvoorbeeld op de evenementenlocaties in onze gemeente. Op de evenementenkalender zie je voor welke evenementen in onze gemeente een vergunning is aangevraagd.

Coronaregels
De Rijksoverheid heeft regels opgesteld voor evenementen vanaf 30 juni. Hier moet iedere organisator zich aan houden. Zo is ook bij evenementen 1,5 meter afstand houden de norm. Als dit niet mogelijk is, dan heb je een coronatoegangsbewijs nodig.

​Straat- of buurtfeest organiseren?
Ben je van plan om een straat- of buurtfeest te organiseren? Komen er niet meer dan 200 mensen en voldoe je aan een aantal andere voorwaarden? Meld dit kleine evenement dan minimaal 3 weken van tevoren bij de gemeente. Voldoe je niet aan de voorwaarden, bijvoorbeeld omdat je de straat wilt afzetten? Vraag dan een evenementenvergunning aan. Dit moet minimaal 8 of 14 weken van tevoren. Let op: ook bij kleine evenementen moet je je aan de coronaregels houden.
Subsidie voor groene daken voor dit jaar op
Subsidie voor groene daken voor dit jaar op
Je kan dit jaar geen aanvraag meer doen voor subsidie op het aanleggen van een groen dak. Het college stelt jaarlijks een maximaal subsidiebedrag vast. Inwoners, bedrijven en instellingen konden vanaf 1 januari 2021 subsidie aanvragen voor het vergroenen van hun daken. We hebben ruim 200 aanvragen ontvangen. Het subsidieplafond van € 250.000 is daarmee bereikt. In 2022 is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen.
Wat staat er nog op stapel rondom het concept-Beleidskader Zonneparken
Wat staat er nog op stapel rondom het concept-Beleidskader Zonneparken
Het Concept-beleidskader Zonneparken geeft kaders aan waaraan een zonnepark moet voldoen. Het concept lag tot en met 21 januari 2021 ter inspraak. Hierop zijn veel reacties binnengekomen. Naar aanleiding van de reacties, hebben er de afgelopen periode diverse bijeenkomsten plaatsgevonden. Bij de inloopsessies ‘met de kaart op tafel’ en tijdens de fietstocht door de wethouder is de gemeente met 170 inwoners en organisaties in gesprek gegaan over de uitwerking van het beleid voor kleine en lokale zonneparken in het buitengebied. Er staat nog een aantal activiteiten op stapel. Kijk hoe u hieraan mee kunt doen.
Help mee als vrijwilliger bij Timmerdorp
Help mee als vrijwilliger bij Timmerdorp
De organisatie van Timmerdorp zoekt vrijwilligers die helpen er een geweldig evenement van te maken voor kinderen uit Groningen. Alle kaarten zijn uitverkocht, maar als er meer mensen helpen, kunnen weer extra kaarten verkocht worden. Wie drie dagen meehelpt als vrijwilliger krijgt voorrang op de kaartverkoop. Meehelpen kan van 16 t/m 20 augustus. Meer informatie over het festijn en wat voor werk je kan doen als vrijwilliger is te vinden op de site van het Timmerdorp.
Energieadvies: gratis voor alle inwoners van de gemeente!
Energieadvies: gratis voor alle inwoners van de gemeente!
Als je minder energie verbruikt, ben je duurzaam bezig èn je energierekening gaat omlaag. Zeker nu de aardgasprijzen net weer gestegen zijn, is minder energie verbruiken slim. Wim Timmerman kan erover meepraten. Hij is wijk-energiecoach in Hoogkerk en omstreken. “Elk huishouden kan zonder al te grote investeringen minder energie verbruiken. Hoe? Dat kom ik graag met je bespreken.”

Wist je dat bijna alle wijken en dorpen een wijkenergiecoach hebben? Lijkt het je wel wat, zo’n energiecoach gratis en voor niets over de vloer? Kijk dan snel op de site van het energieloket en start met besparen.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook