Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 24 februari 2023

Nieuwsbrief Haren
24 februari 2023
Kennismaken met aangepaste sport tijdens de Unieke Sport Dag
Kennismaken met aangepaste sport tijdens de Unieke Sport Dag
Op zaterdag 25 maart 2023 vindt de eerste Unieke Sport Dag plaats in Haren. Iedereen met een beperking (16 jaar of ouder) die graag een keer een sporthulpmiddel óf sport wil uitproberen is vrijblijvend welkom tijdens deze middag in het UMCG Beatrixoord. Als je een beperking hebt kan de juiste sport vinden soms best een uitdaging zijn. Bij welke vereniging kun je bijvoorbeeld terecht of misschien wil je eerst een sport of sporthulpmiddel uitproberen.

Tijdens de Unieke Sport Dag in Haren kun je vrijblijvend kennis maken met allerlei verschillende sporten. Zoals rolstoelbasketbal, zumba, handbiken, framerunning, rolstoeltennis en paragolf. Ook kun je verschillende sporthulpmiddelen uitproberen, zoals handbikes, sportrolstoelen, paramotions en running frames. Meerdere sportverenigingen uit de regio zijn aanwezig, zodat je aan hun je vragen kunt stellen.

De Unieke Sport Dag is op zaterdag 25 maart van 12.00 tot 15.00 en is gratis. Aanmelden is gewenst, zodat er rekening gehouden kan worden met het aantal bezoekers. Aanmelden kan via de website van Uniek Sporten. Het adres is Dilgtweg 5 in Haren. Parkeren is gratis.
Inloopbijeenkomst beweegplek Mikkelhorst
Inloopbijeenkomst beweegplek Mikkelhorst
Na het weghalen van de halfpipe in 2020 op het terrein naast zorgboerderij De Mikkelhorst was het in verband met Corona lastig om persoonlijk met inwoners in gesprek te gaan over de vervanging hiervan. In het begin van de coronaperiode konden we gelukkig nog wel in gesprek met de indieners van ideeën voor de ‘Groene Parel’ en hebben via een digitaal overleg met de buurt gesproken. Hier zijn de eerste ideeën uit gekomen. Vervolgens zijn wij met deze ideeën aan de slag gegaan en ligt er nu een concept-tekening. Hierover willen we graag met je in gesprek.

Wij nodigen je uit om deze plannen te bekijken en erop te reageren. Op 8 maart van 16.30 – 19.00 uur in Zorgboerderij De Mikkelhorst aan de Klaverlaan 37 in Haren. Je kunt de plannen ook inzien én erop reageren op Stem van Groningen. Inwoners die bij de ‘Groene Parel’ ook ideeën hebben ingediend kunnen gebruik maken van hetzelfde wachtwoord op de site. Daarnaast kun je ons altijd bereiken via e-mail.

De halfpipe wordt vervangen door een skatebaan. Omdat we nog niet voldoende input hebben van skaters kunnen we helaas ook nog geen ontwerp laten zien. Het ontwerp wordt gemaakt nadat alle input van de skaters is verzameld. Dit doen we tijdens de inloopavond, via de website en door contacten bij de skatecommunity in de gemeente.

De voetbaldoeltjes op het terrein blijven staan. Verder wordt op de nieuwe Beweegplek Mikkelhorst ruimte gecreëerd voor calisthenics en bootcamp. Beide sporten winnen enorm aan populariteit. Tijdens de coronaperiode hebben veel mensen ontdekt dat ‘buiten sporten’ erg veel vrijheid geeft en bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Bij calisthenics wordt gebruik gemaakt van het eigen lichaamsgewicht. Door houding en grip te veranderen, worden oefeningen zwaarder of lichter gemaakt. Calisthenics combineert de voordelen van krachttraining met het sporten in de gezonde buitenlucht.
College wil 238.355 euro doneren aan slachtoffers aardbevingen Syrië en Turkije
College wil 238.355 euro doneren aan slachtoffers aardbevingen Syrië en Turkije
Het college van B&W stelt de raad voor om per inwoner van de gemeente Groningen 1 euro te doneren aan giro 555, voor de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije. De donatie komt daarmee op 238.355 euro. Lees ook het raadsvoorstel.
Minder belasting betalen? Vraag kwijtschelding aan
Minder belasting betalen? Vraag kwijtschelding aan
Heb je een laag inkomen? En weinig vermogen? Vraag dan kwijtschelding aan. Dan hoef je weinig of geen gemeentelijke belasting te betalen. De gemeente Groningen heeft de regels voor kwijtschelding versoepeld. Kwijtschelding vraag je aan bij het Noordelijk Belastingkantoor.
Stel je duurzame huis open en help anderen
Stel je duurzame huis open en help anderen

In 2022 kreeg de Duurzame Huizendag van bezoekers een 8,3 en 75 procent van hen gaf aan daadwerkelijk verder te gaan verduurzamen. Daarom zijn Duurzaam Groningen en Grunneger Power ook in 2023 weer op zoek naar bewoners die hun huis willen openstellen. Dus ben jij druk bezig geweest met het verduurzamen van je huis? En wil je daarmee graag anderen verder helpen? Meld dan je huis aan voor de Duurzame Huizendag (voorjaarseditie op zaterdag 13 mei, najaarseditie op zaterdag 14 oktober). Aanmelden kan tot en met zondag 4 maart.

Kamers met Aandacht gezocht
Kamers met Aandacht gezocht
Heb je een kamer over in huis? En wil je iets betekenen voor een kwetsbare jongere die een veilige woonplek zoekt? Kamers met Aandacht organiseert in samenwerking met de gemeente op dinsdag 7 maart een informatiebijeenkomst voor belangstellenden. De toenemende woningnood is een groot probleem, zeker voor jongeren die zelf geen sociaal netwerk hebben om op terug te vallen. Een Kamer met Aandacht is een plek waar de jongere wat extra aandacht krijgt van de verhuurder: een luisterend oor, eens per week samen eten of hulp bij de financiën.

Kamers met Aandacht zoekt kamers voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar, die nog even een tussenstapje nodig hebben om echt zelfstandig te kunnen wonen. Tijdens de (vrijblijvende) informatiebijeenkomst vertelt een jeugdhulpverlener hier meer over. De bijeenkomst is op dinsdag 7 maart van 20:00 – 21:30 uur, bij dinercafé Salmagundi’s in Groningen. Meer informatie en aanmelden via Kamers Met Aandacht.
Alle kosten gas, stroom en water voortaan voor buitensportverenigingen zelf
Alle kosten gas, stroom en water voortaan voor buitensportverenigingen zelf
Buitensportverenigingen in de gemeente Groningen moeten zelf alle kosten gaan betalen voor gas, water en stroom. Dit geldt ook voor de clubs waarvoor de gemeente een deel van de kosten (bijvoorbeeld vastrecht) nu nog betaalt. Er komt een overgangsregeling. De details staan in de brief aan de raad.
Een comfortabel huis en geld besparen: boek gratis een energiecoach
Een comfortabel huis en geld besparen: boek gratis een energiecoach
Brrr, de kou blijft de komende weken nog niet weg. Wil jij het zo comfortabel mogelijk maken in huis en tegelijkertijd geld besparen? Boek dan snel een gratis energiecoach. De energiecoach komt gratis bij je langs om je te helpen. Samen kijken jullie naar mogelijkheden om energie, en dus ook geld, te besparen. Je krijgt tips over simpele oplossingen, zoals ventileren, omgaan met de thermostaat, het plaatsen van ledlampen, radiatorfolie, tochtbanden en meer. Naast advies kun je ook energiebesparende producten krijgen, als je die nodig hebt. Denk aan tochtbanden, radiatorfolie, ledlampen of een waterbesparende douchekop.
College komt met interventieladder overlast/incidenten studenten(verenigingen)
College komt met interventieladder overlast/incidenten studenten(verenigingen)
B&W hebben op verzoek van de raad de ‘interventieladder overlast/incidenten studenten(verenigingen)’ opgesteld. Dit document geeft de interventies aan bij overtredingen in sociëteiten en bij evenementen. Lees de brief aan de raad of bekijk de interventieladder.

Gemeente, onderwijsinstellingen en studenten zijn na de coronajaren weer goed met elkaar in gesprek. De Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool en de gemeente willen een projectleider aanstellen die een plan van aanpak moet maken. Doel is om alle doelgroepen (individuele studenten, studentenhuizen, studentenorganisaties en andere partners) te bereiken en te verbinden.
B&W willen sociale basis in Groningen versterken
B&W willen sociale basis in Groningen versterken
Het college stelt de raad voor om de nota ‘Sociale Basis fase 2’ vast te stellen. Deze nota gaat over het versterken van de sociale basis in Groningen en over de rol die de gemeente hierin heeft. Kijk voor meer informatie op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook