Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 23 juni 2023

Nieuwsbrief Haren
23 juni 2023
Zonnedak op pensionstal Onneresch
Zonnedak op pensionstal Onneresch
Groningen heeft er een zonnedak bij dat door de lokale opwekcoöperatie Duurzaam Onnen wordt geëxploiteerd. Deze coöperatie beheert de komende zestien jaar het zonnedak Onneresch op de pensionstal. Vrijdag 16 juni was de officiële opening die druk werd bezocht door buurtgenoten en belangstellenden.

Hans Westra, vrijwilliger en voorzitter van opwekcoöperatie Duurzaam Onnen, gaf uitleg over het traject dat leidde naar dit mooie resultaat. De openingshandeling werd verricht door loco-kinderburgemeester Finn, die met paard en koets zijn entrée maakte. Lees meer op de website van Duurzaam Haren.
Hoogste punt Educatiecentrum Voedselbos Glimmen bereikt
Hoogste punt Educatiecentrum Voedselbos Glimmen bereikt
Wethouder Kirsten de Wrede was vrijdag 16 juni bij de viering van het hoogste punt van het Educatiecentrum in het Voedselbos Glimmen. Het Educatiecentrum wordt het kloppend hart van het Voedselbos, dé plek waar we kennis en ervaring delen en inspiratie opdoen, waar we lezingen, proeverijen, cursussen en workshops houden en lokaal voedsel produceren.

Het Voedselbos is gestart in 2018 en inmiddels uitgegroeid tot een stichting met een groot aantal vrijwilligers en een bruisende Voedselbosgemeenschap van ‘pioniers’ die het initiatief ondersteunen. Net zoals in een gewoon bos pioniers – wilgen, elzen en berken – nodig zijn om de weg voor te bereiden voor andere, meer kwetsbare soorten, heeft het Voedselbos behoefte aan pioniers die ervoor zorgen dat het Voedselbos zich verder kan ontwikkelen.
Bouwen in dorpen
Bouwen in dorpen
De gemeente wil de komende jaren huizen bouwen in kleinere dorpen. “Groningen heeft prachtige dorpen met hun eigen dynamiek en sfeer”, aldus wethouder Rik van Niejenhuis. “We willen dat deze dorpen zich blijven ontwikkelen en dat mensen er graag willen blijven wonen. We gaan in gesprek met inwoners van de dorpen om te vragen waar behoefte aan is.”

Nog dit jaar gaat de gemeente aan de slag met Thesinge, Winneweer, Noordlaren en Onnen. In 2024 met Ten Post (inclusief Lellens en Wittewierum), Sint Annen en Glimmen. De dorpen Woltersum en Garmerwolde krijgen een eigen aanpak. Lees meer in de brief aan de raad.
Anna Walterscheid wint fotowedstrijd De Grote Hortus Dag
Anna Walterscheid wint fotowedstrijd De Grote Hortus Dag
Anna Walterscheid is de maker van de winnende foto in de fotowedstrijd op De Grote Hortus Dag. Het oordeel van de jury luidt: De bladeren zijn nog net niet helemaal opengerold. Door het blad heen zie je nog iets van de mogelijkheden voor de toekomst: hoe het blad zich verder kan ‘ontpoppen’. Als metafoor voor een glimp van de toekomst van de Hortus, die al voorzichtig te zien is.

De uitvergroting van de winnende foto komt in de Hortus te hangen.
Intrillen damwanden voor faunapassage bij afrit Groningen-Zuid
Intrillen damwanden voor faunapassage bij afrit Groningen-Zuid
Afrit 39 Groningen-Zuid is vrijdag 23 juni van 22:00 uur tot maandag 26 juni 06:00 uur vanuit Haren afgesloten vanwege het intrillen voor de damwanden van een faunapassage. De faunapassage leggen we later deze zomer aan.

Vrijdagavond plaatsen we de hekken om de afrit af te sluiten. Daarna starten we direct met graafwerkzaamheden. Zaterdag overdag trillen we damwanden in, aan het eind van de afrit. Zondag overdag gaan we verder met graafwerkzaamheden. In de nacht van zondag op maandag verwijderen we de hekken en dan kan de afrit maandagochtend weer open.
Gezocht: Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw en grote waternavel
Gezocht: Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw en grote waternavel
Invasieve exoten verdringen onze inheemse planten. Denk aan Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw en grote waternavel. Het zijn zulke woekerplanten dat ze de ruimte van onze natuurlijke planten overnemen. Dat leidt tot minder biodiversiteit, wat slecht is voor onze natuur. Daarnaast kan de Japanse Duizendknoop bijvoorbeeld wegen, funderingen en kades beschadigen.

De gemeente wil daarom van de woekerplanten af en komt met een aanvalsplan. Jij kunt ons hierbij helpen. Heb je een woekerplant in de openbare ruimte gezien? Meld het via de website van Duurzaam Groningen. Onder de melders verloten we plantenpakketten ter waarde van 50 euro.

Heb je een woekerplant in de tuin? Kijk dan ook op de website voor tips om de plant te verwijderen en wat je met het afval moet doen. Gooi de Japanse duizendknoop bijvoorbeeld nooit in de groene gft-container, zo verspreid je hem juist. Samen gaan we de strijd aan tegen de woekerplanten.
Laat je kat chippen
Laat je kat chippen
Bij de Dierenambulance Groningen komen ieder jaar veel katten binnen. Het afgelopen jaar waren het maar liefst 2.150. Lang niet alle katten worden herenigd met hun baasje. Dat is jammer, vinden ze bij de Dierenambulance. Veel katten hebben een eigenaar die hun dier mist en graag weer terugziet. Laat je kat daarom altijd chippen. Heb je een Stadjerspas? Dan kan dat gratis. Lees meer in het artikel op onze website.
Gemeente gaat door met deelscooters
Gemeente gaat door met deelscooters
De gemeente gaat door met deelscooters. Vanaf 1 november dit jaar worden twee nieuwe vergunningen verleend voor 2 x 200 deelscooters. Aanbieders moeten voldoen aan nieuwe strengere regels, om overlast zo klein mogelijk te houden en de voordelen van het gebruik zo groot mogelijk. De belangrijkste regel om overlast te beperken, is dat er vaste plekken komen waar scooters aan- en afgemeld worden.

Bij evenementen, bijvoorbeeld op de drafbaan en het Suikerterrein, gelden hiervoor speciale plekken. Lees meer op onze pagina met B&W besluiten (besluiten 4, 4a, 4b).
Gemeenteraad wil bescherming bruine kroeg
Gemeenteraad wil bescherming bruine kroeg
Het aantal bruine kroegen in de gemeente Groningen daalt in rap tempo. De gemeenteraad wil daar wat aan doen. De gemeente moet de bruine kroegen in de buurten en dorpen beschermen – als gemeentelijk monument – en promoten. De bruine kroegen komen bovendien op een kroegenkaart. Meer informatie op de website van de gemeenteraad.
Hoe willen jongeren wonen? Laat het weten
Hoe willen jongeren wonen? Laat het weten
Groningen is een van de jongste gemeenten in Nederland. Mede door de aanwezigheid van verschillende onderwijsinstellingen wonen er veel studenten in Groningen. De gemeente Groningen wil graag weten wat jongeren vinden van hun woonruimte en wat jongeren graag willen zien in een (toekomstige) woonruimte.

Ben jij tussen de 18 en 29 jaar en wil jij je mening hierover geven? Vul dan nu de vragenlijst in. Alvast hartelijk bedankt voor het invullen.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook