Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 23 december 2022

Nieuwsbrief Haren
23 december 2022
Ondertekening overname Biotoop Hortus
Ondertekening overname Biotoop Hortus
De gemeente Groningen is vanaf 1 januari 2023 eigenaar van het terrein van De Biotoop en de Hortus Botanicus in Haren. Dit terrein heeft de gemeente gekocht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Op donderdagochtend 22 december is hiervoor het koopcontract in de Hortus botanicus ondertekend door wethouder Rik van Niejenhuis en Hans Biemans, vicevoorzitter college van bestuur RUG. De gemeente ziet de groene, sociale, culturele en recreatieve waarde van de Hortus botanicus en de Biotoop. De Biotoop is een belangrijke broedplaats voor kunstenaars en ondernemers. Er wonen ongeveer 180 mensen in verschillende levensfasen in allerlei woonvormen. De tuinen van de Hortus bieden daarnaast een oase van rust en natuur. De gemeente wil deze kwaliteiten de komende jaren graag  behouden. Door zelf eigenaar van het terrein te worden, bepaalt de gemeente wat er met het terrein gebeurt. De gemeente gaat praten met gebruikers, bewoners, vrijwilligers en omwonenden. Dat zal gaan over verbeteringen en wat er nodig is voor een stabiele toekomst. Meer informatie vind je op de website.
Boeremapark weer een beetje mooier
Boeremapark weer een beetje mooier
Het Boeremapark in Haren is weer een boom rijker! Met het planten van een walnootboom in het park hebben Stichting Burgemeester Boeremapark en de gemeente Groningen stil gestaan bij het herstel van het park. Het was de Stichting die in 2012 het initiatief nam om met een herstelplan voor het park te komen. De gemeente heeft dit plan als basis gebruikt voor herstel van het park. In overleg met de Stichting is in 2021 en 2022 is veel werk verzet. Wethouder Mirjam Wijnja en de dames van serviceclub Innerwheel Groningen-Zuid legden de laatste hand aan het planten van de boom. De wethouder benadrukte de functies van het park: het belang van groen en de opvang van water voor de buurt. Ook gaf ze de Stichting Boeremapark complimenten voor hun initiatief en betrokkenheid. Veel werk is al gedaan, maar nog niet alle werkzaamheden zijn klaar. Zo staan onder andere de aanpak van de voetpaden en verbeteringen van het groen nog op de planning. De boom is een gift van de Innerwheel Groningen-Zuid en Stichting Boeremapark. Kijk op de website van Stichting Burgemeester Boeremapark voor meer informatie.
Geef mensen met een blindenstok voorrang
Geef mensen met een blindenstok voorrang
In het gebied Haren bevinden zich meerdere organisaties die mensen met een visuele en/of auditieve handicap helpen. Hierdoor kunnen deze mensen ondanks hun handicap hun leven vaak zelfstandig leiden. Velen maken daarbij ook gebruik van de openbare ruimte in onze mooie dorpen. Helaas zijn er recent bij ons meldingen binnengekomen van deze organisaties en vanuit deze groep bewoners. Zij ondervinden problemen bij het oversteken van wegen. Omdat niet alle automobilisten stoppen voor iemand die een blindenstok bij zich draagt en aangeeft dat hij wil oversteken. Terwijl dit in de wet is geregeld: iedereen is verplicht voorrang te geven aan mensen met een blindenstok en aan mensen die slecht ter been zijn. Daarom vragen wij hiervoor aandacht. Houd alstublieft rekening met je buurtgenoten. Zie je iemand met een witte stok en rode ring aan de kant van de weg? Geef dan voorrang. Dan blijft het dorp voor iedereen mooi en (be)leefbaar.
Vuurwerkvrij gebied: Burgemeester Boeremapark
Vuurwerkvrij gebied: Burgemeester Boeremapark
Kerst staat voor de deur en daarna is het al snel tijd voor Oud & Nieuw. Vuurwerk afsteken mag alleen buiten de vuurwerkvrije gebieden van 31 december 18:00 tot 1 januari 02:00 uur. Dit jaar is in Haren één vuurwerkvrij gebied: de omgeving van het Burgemeester Boeremapark.
Containers tijdens Oud & Nieuw
Containers tijdens Oud & Nieuw
Donderdag 29 december start de gemeente met het sluiten of tijdelijk verwijderen van papier- en textielcontainers in de wijken. Dit doen we met het oog op de veiligheid rond Oud & Nieuw. Vanaf maandag 2 januari plaatsen we de containers terug of openen we de containers weer. We verzoeken je om oud papier en textiel tot die tijd thuis te bewaren. Zet de groene, grijze en blauwe container op 31 december in je eigen tuin of schuur. Hiermee voorkom je schade door vuurwerk. Ook raden we je aan om losse (brandbare) tuinspullen binnen op te bergen.
Openingstijden milieustraat tijdens Oud & Nieuw
Openingstijden milieustraat tijdens Oud & Nieuw
De mileustraat bij de wijkpost in Haren is op zaterdag 31 december van 8.00 tot 15.00 uur geopend. Je kunt die dag geen klein chemisch afval inleveren bij de milieustraat Haren. De chemokar is gesloten om te voorkomen dat er vuurwerk bij in de buurt komt. In het nieuwe jaar kun je klein chemisch afval weer inleveren.
Carbid schieten
Carbid schieten
Carbidschieten is een prachtige traditie tijdens de jaarwisseling. Carbidschieten mag alleen buiten de bebouwde kom tussen 31 december 10:00 uur en 1 januari 02:00 uur en je moet minimaal 18 jaar zijn. Daarnaast moet je voldoen aan alle andere regels voor carbidschieten. Knal verantwoord en kijk voor tips op www.wieisdebock.nl
Programma binnenstad
Programma binnenstad
Van 27 tot en met 30 december worden op de gevel van het stadhuis Groningse beelden getoond. Op 31 december is vanaf 17.00 uur op de Grote Markt Groningen Telt Af. Een gratis programma met Groningse poëzie, muziek, cabaret en dans op een groot podium. Het programma van Groningen Telt Af is geschikt voor jong en oud. Daarnaast is er Poetry by Night. Van 12 tot en met 31 december verlichten gedichten van jongeren opvallende gebouwen en locaties in de stad Groningen. De gedichten zijn in het donker te lezen langs fietspaden, in parken, op het Groninger Museum en op het stadhuis. Groningse jongeren van 10 tot 18 jaar hebben ze geschreven.
Een passende zorgverzekering kan kosten besparen
Een passende zorgverzekering kan kosten besparen
Half november hebben alle zorgverzekeraars hun prijzen bekendgemaakt voor 2023. Net zoals de meeste prijzen zijn ook deze prijzen gestegen. Daarom is het juist nu van belang om een passende zorgverzekering te vinden. Dit kan zorgkosten besparen. De gemeente Groningen heeft een onafhankelijke vergelijkingssite gemaakt samen met de VoorzieningenWijzer. Deze kan je helpen de juiste keuze te maken. Ga naar de website en vul de zorgvergelijker in.

Kijk ook op de website van de gemeente Groningen voor meer informatie over zorgverzekeringen. Let op: in 2023 gaan de toeslagen omhoog, zo ook de zorgtoeslag. De zorgtoeslag gaat volgend jaar omhoog met ongeveer 35 euro per maand naar maximaal 154 euro per maand, afhankelijk van je inkomen. Ook zullen meer mensen in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Dit komt doordat de inkomensgrenzen zijn verhoogd.
Aangepaste openingstijden tijdens feestdagen
Aangepaste openingstijden tijdens feestdagen
Op Tweede Kerstdag (maandag 26 december) zijn alle locaties van de gemeente Groningen gesloten. De loketten in Hoogkerk, Lewenborg en Ten Boer zijn de gehele kerstvakantie gesloten (maandag 26 december tot en met vrijdag 6 januari). Is je fiets uit de omgeving Grote Markt en Nieuwe Markt weggehaald? Van dinsdag 27 december tot en met zondag 1 januari kun je deze ophalen bij het AFAC fietsdepot aan de Travertijnstraat, tijdelijk niet op het Damsterplein.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook