Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 22 september 2023

Nieuwsbrief Haren
22 september 2023
Subsidie voor restauratie van groene rijksmonumenten
Subsidie voor restauratie van groene rijksmonumenten
De provincie Groningen heeft ruim 2,5 miljoen euro verdeeld voor het herstel van vijftien rijksmonumenten. Dit keer krijgt onder andere de visvijver van Sassenhein in Haren een deel van het beschikbare budget uit de subsidieregeling GRRG. De visvijver van Sassenhein maakt deel uit van een beschermd hengelsportcomplex.

De provincie geeft subsidie voor de restauratie van de houten bescherming van de oever van de Noordplas. Deze plas wordt sinds 1909 gebruikt als visvijver. In de eerste aanvraagronde van 2023 is er ook subsidie voor twee andere groene monumenten, een begraafplaats en een park. Lees meer op de website van de provincie Groningen.
Werkzaamheden Meerweg Haren
Werkzaamheden Meerweg Haren
Op maandag 25 september beginnen wij met werkzaamheden aan de Meerweg in Haren. Het werkgebied ligt tussen huisnummer 193 en de Meerwegbrug. De werkzaamheden duren tot en met zondag 15 oktober. Bewoners hebben hierover een brief gekregen.

Wij gaan de volgende werkzaamheden uitvoeren: aanbrengen riolering ten noorden van de Meerweg, verwijderen bestaande en aanbrengen nieuwe goten, vervangen van het asfalt en aanbrengen wegmarkeringen. In de nachten tussen 19:00 uur en 06:00 uur kunnen bewoners geluidshinder ervaren. Denk hierbij aan het wegfrezen van het oude asfalt, het aanbrengen van de nieuwe laag asfalt en het achteruit rijden van vrachtauto’s.

Foto: Google Streetview
Doe zaterdag 23 september mee aan Burendag
Doe zaterdag 23 september mee aan Burendag
Zaterdag 23 september is het weer Burendag. Burendag is de dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Wil je weten wat er bij jou in de buurt gebeurt? Ga naar de website van Burendag en vul in de zoekbalk gemeente Groningen of de naaam van jouw dorp in.

Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds.
Wat vind je van beheer openbare ruimte?
Wat vind je van beheer openbare ruimte?
De gemeente Groningen beheert wegen, parken, speelplekken, enzovoort. Hierover zijn afspraken gemaakt met de gemeenteraad. We beheren al jaren volgens een bepaalde standaard. In de tussentijd is er veel veranderd. We hebben te maken met andere weersomstandigheden, het aantal plant- en diersoorten wordt minder en we krijgen meer aandacht voor gezond leven en bewegen. Daarom is het tijd om opnieuw naar het beheer van de openbare ruimte te kijken. Met openbare ruimte bedoelen we de voor iedereen toegankelijke plekken zoals straten en parken.

Voor we er opnieuw naar kijken, willen we graag jouw mening horen. De gemeente heeft hiervoor een online vragenlijst gemaakt. Deze wordt uitgezet via ons panel. Bewoners die niet in het panel zitten, kunnen op tal van plaatsen hun mening geven. De komende weken vind je ons op markten en bij winkelcentra. Wil je je mening geven, kom dan langs. Op onze website vind je een overzicht van plaatsen en tijden waar we staan.
Kom naar de Duurzame Huizendag op 14 oktober
Kom naar de Duurzame Huizendag op 14 oktober
Tijdens de Duurzame Huizendag op zaterdag 14 oktober ontdek je hoe je duurzaam kan wonen en leven. In zeventien woningen voel je het comfort van een goed geïsoleerd huis, hoor je alles over zonnepanelen en ontdek je verschillende typen warmtepompen. De bewoners vertellen je graag over hun ervaringen. Met de herfst en winter voor de deur is er deze keer volop aandacht voor isolatie en verwarmen.

Ook een bezoek aan Duurzaam Groningen en Grunneger Power op de markt van het Sustainable Moments Festival is een aanrader. Locatie: Betonbos, terrein Eemskanaal Noordzijde 28-5. De energiecoaches en –adviseurs van Duurzaam Groningen beantwoorden deze middag al je vragen over duurzaam wonen en leven. Bij Grunneger Power krijg je informatie over ‘Samen Besparen’ en het coöperatieve energiecontract. Verder vind je op de markt veel andere leuke kraampjes met bijvoorbeeld biologisch eten en zelfgemaakte spullen. Meer weten of direct aanmelden kan via de website van Duurzaam Groningen.

De Duurzame Huizendag is een initiatief van Duurzaam Groningen en Grunneger Power
Inschrijving Sport- en Cultuurhopper herfst en winter geopend
Inschrijving Sport- en Cultuurhopper herfst en winter geopend
Inwoners van de gemeente Groningen kunnen zich weer inschrijven voor sport- en cultuuractiviteiten via de Sport- en Cultuurhopper. Dit kennismakingsprogramma wordt in opdracht van de gemeente Groningen georganiseerd door Huis voor de Sport Groningen en VRIJDAG in de Buurt in samenwerking met sport- en cultuuraanbieders uit de gemeente. Kijk voor meer informatie en het aanbod op de website van Sport- en Cultuurhopper.
Talent voor Bouw, Techniek of Groen? Kom naar de Doemiddag
Talent voor Bouw, Techniek of Groen? Kom naar de Doemiddag
Werk jij het liefst met je handen? En ben je op zoek naar een (andere) baan die bij je past? Kom dan naar de Doemiddag op donderdag 28 september. Hier maak je op een leuke interactieve manier kennis met beroepen in de bouw, techniek en het groen. Werkgevers en opleiders uit Groningen en Noord-Drenthe halen deze middag alles uit de kast: proeflassen, houtbewerking, kabels trekken en werken in het groen. Ervaar het zelf!

Kom donderdag 28 september tussen 13:00 en 17:00 uur naar het Talentperron, op het Harm Buiterplein 1 in Groningen. Meer info vind je op de website van het Talentperron.
Ubbo Emmius-lezing met Kader Abdolah en Ynskje Penning
Ubbo Emmius-lezing met Kader Abdolah en Ynskje Penning
Op woensdag 27 september vindt de vierde editie van de Ubbo Emmius-lezing plaats in de Nieuwe Kerk. De lezing begint om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Kader Abdolah en Ynskje Penning spreken over het thema reisverhalen. Op reis maak je kennis met andere culturen, je wordt gevormd en je keert anders thuis. Reizen zijn door de geschiedenis heen een onuitputtelijke bron van mooie verhalen en prachtige literatuur. Aan de hand van verschillende reisverhalen, waarin de Groningse geschiedenis een belangrijke rol speelt, maakt de lezing een reis door de tijd. 

Tijdens iedere editie van de Ubbo Emmius-lezing staat een thema centraal dat wordt belicht vanuit historisch en literair perspectief, telkens met aandacht voor de Groningse geschiedenis. Meer informatie en tickets vind je op de website van Ubbo Emmius-lezing.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op Facebook Gemeente Groningen op X Gemeente Groningen op LinkedIn

Praat mee over dit bericht via Facebook