Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren 22 nov 2019

Nieuwsbrief Haren

22 november | nummer 36

Tunnel onder station Haren officieel geopend

De tunnel onder het station van Haren is vandaag officieel geopend. Voetgangers en fietsers kunnen nu via de nieuwe tunnel van het westelijk deel van Haren naar de wijk Oosterhaar. De aanleg van een tunnel was belangrijk omdat er meer treinen gaan rijden op deze lijn. Door de tunnel kun je sneller en veiliger naar het centrum, scholen en woonwijken in de buurt van het spoor. Fietsers en voetgangers hoeven de spoorwegovergang namelijk niet meer te gebruiken.

De nieuwe onderdoorgang is onderdeel van de aanpak van station Haren om het stationsgebied veiliger, overzichtelijker en beter bereikbaar te maken. Kijk voor meer informatie op prorail.nl/tunnel-station-haren.

Loket Burgerzaken in Haren vanaf 21 december twee weken gesloten

Het loket Burgerzaken in Haren is van 21 december 2019 tot en met 5 januari 2020 gesloten. Dit geldt ook voor de loketten Burgerzaken in Lewenborg, Hoogkerk en Ten Boer. Heb je vóór woensdag 8 januari 2020 een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart nodig bij één van deze loketten? Vraag je document dan uiterlijk vrijdag 13 december 2019 aan en haal het uiterlijk vrijdag 20 december vóór 12.00 uur op. Een document dat je niet vóór 21 december ophaalt, kun je pas weer vanaf 8 januari ophalen. Heb je tijdens de sluiting van deze loketten een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart nodig? Dan moet je ‘m aanvragen én ophalen in onze hoofdlocatie aan Kreupelstraat 1 in Groningen. Kijk voor de openingstijden van alle loketten op onze website.

Intocht Sinterklaas: vanavond in Glimmen en morgen in Haren

Sinterklaas komt vanavond, vrijdag 22 november, om 18.15 uur aan bij de Meidoornlaan in Glimmen. Om 18.30 uur loopt de stoet via de Beukenlaan naar het dorpshuis. Daar is er een feest in de grote zaal voor alle kinderen uit Glimmen. Het duurt tot 19.30 uur. Ouders kunnen buiten het dorpshuis wachten onder het genot van een drankje.

Morgen, zaterdag 23 november, brengt Sinterklaas een bezoek aan Haren. Hij komt om 13.30 uur bij de Rabobank. De stoet trekt vanaf de rotonde over de Rijksstraatweg naar het Raadhuisplein. Daar is de grote podiumshow.

Koninklijke onderscheiding voor vicevoorzitter Schuurman van Oranjevereniging Oranje Nassau

Vicevoorzitter Louwrens Schuurman van Oranjevereniging ‘Oranje Nassau’ uit Haren is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Koen Schuiling reikte de Koninklijke onderscheiding woensdagavond uit in restaurant Astoria in Haren. Dit deed hij voorafgaand aan de algemene ledenvergadering van de Oranjevereniging.

De heer Schuurman zit sinds 1987 in het bestuur van de Algemene Oranjevereniging. In de bijna 32 jaar dat hij deel uitmaakt van het bestuur, was hij ook geruime tijd vicevoorzitter. Tot zijn kerntaken behoren het organiseren van de kermis tijdens Koningsdag in Haren en het regelen van de muzikale en culturele optredens in verschillende zorgcentra in Haren. Ook zorgt hij dat alles goed verloopt bij de jaarlijkse kleurwedstrijd voor scholieren. Daarnaast helpt hij daar waar nodig collega bestuursleden bij hun taken en schroomt hij niet om zelf ook letterlijk de handen uit de mouwen te steken.

Ouderen leren elkaar kennen in Onnen, Groningen en Ten Boer

Actieve ouderen in Haren, Groningen en Ten Boer kunnen op vrijdag 29 november informeel kennismaken met inwoners, hun initiatieven en organisaties in Dorpshuis De Tiehof in Onnen, ’t Vinkhuys in Groningen en het Dorpshuis in Ten Boer. Deelname aan de dag is gratis. Je kunt de locaties op eigen gelegenheid bezoeken, maar Groningen Plus laat op die dag ook een speciale bus rijden.

Het programma start om 10.00-11.30 uur in Dorpshuis De Tiehof, Bakkerweg 4, Onnen. Reis je met de bus? Deze vertrekt vanuit Ten Boer om 9.10 uur vanaf het Dorpshuis, Sportlaan 2. De bus uit Groningen vertrekt om 9.20 uur vanaf Vondelflat, Vondellaan 77. En om 9.30 uur vertrekt de bus uit Haren vanaf Hotel Nescio (vroeger Postiljon), Emmalaan 83.

Het tweede programmaonderdeel is van 12.00-14.00 uur in ’t Vinkhuys, Diamantlaan 94 Groningen. Hier staat de lunch klaar.

Het programma eindigt in Ten Boer, van 14.45 – 16.15 uur in Het Dorpshuis, Sportlaan 2. Om 16.15 uur vertrekt de bus vanaf het Dorpshuis naar de plaats waar je bent opgestapt.

Wil je meerijden met de bus? Reserveer dan van tevoren via e-mail, want vol=vol. Of bel 050-364 23 20. Kom je met eigen vervoer? Meld je dan ook aan via e-mail of telefoon, in verband met de catering.

Foto: Wil Veldkamp

College kiest voor volledige renovatie stadhuis

Het college van burgemeester en wethouders wil verder met de verbouwplannen voor het stadhuis, zoals die eerder zijn voorgesteld. Als de gemeenteraad akkoord gaat, verhuizen medewerkers komend voorjaar naar het voormalige Prins Claus conservatorium aan de Radesingel. Begin 2022 moet de verbouwing klaar zijn.

De raad vroeg om het verkennen van alternatieven, omdat de verbouwing 19,3 miljoen euro gaat kosten en de gemeente moet bezuinigen. Het college denkt nog steeds dat een totale aanpak van het stadhuis het beste is. Zo blijft het monument in goede staat, gaat het van energielabel G (de laagst mogelijke score) naar A+++. Ook maakt de gemeente het pand toegankelijker en beter te gebruiken door medewerkers. De raadszaal gaat naar de derde verdieping. Lees ook het nieuwsbericht op onze website.

Afbeelding: impressie van de raadszaal op de derde verdieping.

Stem op je favoriete kandidaat voor kinderburgemeester

Wie wordt de nieuwe kinderburgemeester van Groningen? Floor, Lieuwe, Milou, Venne en Vera hebben zich kandidaat gesteld om in 2020 en 2021 (loco-)kinderburgemeester te zijn. Benieuwd naar de kandidaten? Bekijk het filmpje.

Alle inwoners van de gemeente Groningen kunnen tot en met vrijdag 6 december online stemmen op hun favoriete kandidaat. Op zaterdag 7 december staat er tussen 10.00 en 11.30 uur een verkiezingsstand in de entreehal van het Forum. Daar kun je ook nog stemmen. Nadat alle stemmen zijn geteld, maakt wethouder Mattias Gijsbertsen op 7 december om 12.00 uur in het Forum de uitslag bekend. De nieuwe kinderburgemeester en de loco-kinderburgemeester worden in januari beëdigd.

De kinderburgemeester denkt mee over kinderzaken in Groningen. Hij of zij mag de burgemeester of wethouder helpen bij afspraken of officiële openingen. Daarnaast mag de kinderburgemeester zelf een activiteit organiseren om aandacht te vragen voor iets wat hij of zij belangrijk vindt voor kinderen. Kijk voor meer informatie op onze website.

Ontwerpprijsvraag Dudok aan het Diep gewonnen door Marseille Buiten/IRIS

De ontwerpprijsvraag voor Dudok aan het Diep, het voormalige BIM benzinestation aan de diepenring, is gewonnen door de architectenbureaus Marseille Buiten en IRIS. De inbreng van het publiek gaf de doorslag in de einduitslag van de prijsvraag. Van de 8.038 online uitgebrachte stemmen ging 47 procent naar het ontwerp van Marseille Buiten/IRIS.

Dudok aan het Diep krijgt in de toekomst een nieuwe bestemming. Hiervoor werd een prijsvraag uitgeschreven. Drie ontwerpteams deden mee aan deze prijsvraag. Begin november kon iedereen ruim een week lang stemmen op een van de ontwerpen. De mening van de vakjury en de stemmen van het publiek bij elkaar opgeteld, leidden uiteindelijk tot Marseille Buiten/IRIS als winnaar. Het college van B&W neemt de uitkomst van vakjury en publieksstemming over. Als alles goed gaat wordt in 2021 begonnen met de herinrichting van deze plek aan de diepenring. Kijk voor meer informatie op onze website.

Opening Forum Groningen op 29 november

Het is bijna echt zover: over een week gaat het Groninger Forum aan de Nieuwe Markt open. Op zaterdag 16 november mochten zo’n 1.000 mensen het gebouw testen al testen. Op vrijdag 29 november is iedereen vanaf 17.00 uur welkom voor 24 uurs opening. Ga naar een film: klassiekers, Cinema Curiosa, kortfilms, films voor kinderen (E.T.!), slow tv en natuurlijk kattenfilmpjes. Of zie interviews met schrijvers Özcan Akyol, Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart, Kees van Beijnum, Vrouwkje Tuinman en Ellen Deckwitz. ‘Levende’ boeken vertellen je alles over hun nachtelijke avonturen. Verder presenteert Tim den Besten een talkshow met de makers, de beslissers, de bouwers en het publiek over de totstandkoming van het Forum. En er is feest tot diep in de nacht. Bijna alles is gratis.
Het hele programma staat op forum.nl/opening.

Help je straat op weg naar een beter klimaat

De gemeente heeft samen met de Rijksuniversiteit Groningen een onderzoek gedaan naar de ervaringen van inwoners met klimaatverandering. Negentig procent van de deelnemers aan de enquête gelooft dat het klimaat verandert. De deelnemers merken vooral droogte en hitte als effect van klimaatverandering. Driekwart van de deelnemers heeft het afgelopen jaar zelf al maatregelen genomen om de effecten te verminderen. Bijvoorbeeld door in eigen tuin stenen te vervangen door groen en het plaatsen van zonwering.

Aan inwoners is ook gevraagd in hoeverre zij geïnteresseerd zijn in buurtinitiatieven om de buurt te vergroenen. Iets meer dan de helft zegt hierover meer te willen weten en 37 procent is ook echt van plan mee te doen aan een buurtinitiatief als het zou worden opgestart. Lees het volledige rapport op de website van OIS. Wil weten wat je zelf of samen met de straat kunt doen om de effecten van klimaatverandering te verminderen? Kijk op de website van Groningen Klimaatbestendig.

22 november | nummer 36
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.

Praat mee over dit bericht via Facebook