Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 22 december 2023

Nieuwsbrief Haren
22 december 2023
Bomen Haderaplein
Bomen Haderaplein
Door komst van de nieuwbouw op het Haderaplein, moeten er in de toekomst helaas bomen worden gekapt. Het gaat om 24 bomen waarvan er voor 18 een kapvergunning moet worden aangevraagd. Dit is in de aanbestedingsprocedure in 2017 door de toenmalige gemeente Haren in gang gezet. Hierin staan afspraken waaraan de gemeente zich moet houden met de projectontwikkelaar. Dit is ook opgenomen in het bestemmingsplan.

Momenteel wordt er een Bomen Effect Analyse (BEA) uitgevoerd. Hieruit komt onder meer een advies hoe we de bomen kunnen vervangen door op een andere plek nieuwe bomen te planten. Meer informatie over de bomen als onderdeel van de herinrichting van het Raadhuisplein en omgeving vind je op de webpagina Raadhuisplein.

Foto: Google Streetview
Twee vuurwerkvrije gebieden
Twee vuurwerkvrije gebieden
Kerst staat voor de deur en daarna is het al snel tijd voor oud en nieuw. Vuurwerk afsteken mag alleen buiten de vuurwerkvrije gebieden van zondag 31 december 18:00 tot maandag 1 januari 02:00 uur.

Bij jou in de buurt zijn twee vuurwerkvrije gebieden: de omgeving van het Burgemeester Boeremapark en Zorgboerderij De Mikkelhorst. Zorgboerderij De Mikkelhorst is dit jaar een nieuw vuurwerkvrij gebied. Vanwege vragen van de Partij voor de Dieren is in december 2022 door de gemeente toegezegd dat Zorgboerderij De Mikkelhorst een vuurwerkvrij gebied wordt. In vuurwerkvrije gebieden mag geen vuurwerk worden afgestoken.
Openbaar extra overleg luchthaven Eelde 18 januari
Openbaar extra overleg luchthaven Eelde 18 januari
De Commissie regionaal overleg luchthaven Eelde (CRO luchthaven Eelde) heeft op donderdag 18 januari 2024 een openbaar extra overleg. Het is een technische informatiesessie over het draagvlakonderzoek van Kantar Public. Wil je bij het overleg zijn? Je bent van harte welkom. Meld je uiterlijk 17 januari aan via het aanmeldformulier.

De inloop is om 18:45 uur en om 19:00 uur start het overleg. Het duurt tot 21:00 uur. Locatie: Groningen Airport Eelde, Machlaan 14a in Eelde. Kijk voor meer informatie op de website van CRO luchthaven Eelde.
Programma binnenstad oudejaarsavond
Programma binnenstad oudejaarsavond
Tijdens oudejaarsavond, zondag 31 december, is er een feestelijk programma in de binnenstad van Groningen: Groningen Telt Af.Op de Grote Markt staat een groot podium waar vanaf 20:00 uur dj’s muziek draaien en verschillende artiesten optreden. Iets voor middernacht tellen we samen af tot 2024. Daarna gaat het feest verder. Om 01:30 uur is het evenement afgelopen. Het evenement Groningen Telt Af is gratis en geschikt voor jong en oud. Vuurwerk afsteken is verboden in de binnenstad van Groningen. Laat daarom je vuurwerk thuis!

Daarnaast is er op zondag 31 december vanaf het dak van het Forum een 360 graden luchtshow. Hiervoor worden krachtige lampen en lasers gebruikt. Vorig jaar was de luchtshow van meer dan 35 kilometer afstand te zien! Tussen 18:00 en 01:30 uur wordt de luchtshow tien keer afgespeeld.
Olie en frituurvet naar de speciale inleverpunten
Olie en frituurvet naar de speciale inleverpunten
Bak je zelf oliebollen met oud en nieuw? Of is je frituurvet aan vervanging toe? Olie en vet mogen niet bij het gewone afval en zeker niet in het riool. Gebruikte olie kun je het best terugdoen in de oorspronkelijke verpakking en wegbrengen naar een inleverpunt in de buurt. Je vindt ze bij de afvalbrengstations, veel supermarkten en sommige sportclubs. Of kijk op de afvalkaart van de gemeente. Zo krijgen olie en vet een nuttige toepassing als biobrandstof en komen ze niet in het milieu.
Campagne ‘Ventileren’ van start
Campagne ‘Ventileren’ van start
Onlangs is een campagne gestart om Groningers bewust te maken van het belang van ventileren. Want het niet goed ventileren van je huis kan namelijk schimmel, vocht en soms zelfs gezondheidsproblemen opleveren.

In de winter wil iedereen zoveel mogelijk warmte binnenhouden. Het vocht dat ontstaat door douchen, ademen, de was drogen in huis en koken, moet wel zo snel mogelijk je huis weer uit om problemen te voorkomen.

De campagne geeft tips om de warmte binnen te houden, slim te verwarmen én goed te ventileren. Hierdoor verdwijnt het vocht en komt er frisse, droge lucht binnen. Daardoor warmt je huis sneller op. Met kleine aanpassingen kun je al veel bereiken.

Waarom én hoe je ventileert lees je op de website van Zo simpel als wat. De campagne heeft als doel inwoners te helpen gezond en simpel energie en geld te besparen.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op Facebook Gemeente Groningen op X Gemeente Groningen op LinkedIn

Praat mee over dit bericht via Facebook