Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 22 april 2022

Nieuwsbrief Haren
22 april 2022
Verbetering fietspaden Rijksstraatweg Haren-Glimmen
Verbetering fietspaden Rijksstraatweg Haren-Glimmen
Het college gaat aan de raad voorstellen om middelen beschikbaar te stellen voor het project Verbetering fietspaden Rijksstraatweg Haren-Glimmen. De Rijksstraatweg Haren-Glimmen is een belangrijke route tussen Groningen, Haren en Glimmen. Van deze route maken dagelijks veel fietsers gebruik: forenzen, toeristen, schoolkinderen en wielrenners. De fietspaden voldoen niet meer aan de huidige kwaliteitseisen, vandaar dat er onderhoud moet worden uitgevoerd. Om zo het comfort en de verkeersveiligheid van fietsers te verbeteren.

Het onderhoud wordt in twee fases uitgevoerd (zie foto). Het asfalt wordt hersteld en er vindt groeiplaatsverbetering plaats voor de bomen. Dit gepland groot onderhoud grijpen we aan om het comfort en de (verkeers)veiligheid voor de fietser verder te verbeteren. Zo willen we – daar waar mogelijk – het fietspad verbreden en voorzien van vergevingsgezinde trottoirbanden (schuin of a niveau), zodat het fietsen comfortabeler wordt en de kans op eenzijdige ongevallen kleiner.
Middeleeuws Festival in Haren
Middeleeuws Festival in Haren
De Dorpskerk in Haren bestaat 800 jaar, om dat te vieren wordt er op 14 mei een Middeleeuws Festival voor jong en oud georganiseerd. Van 12:00 uur tot 17:00 uur wordt het plein rondom de kerk omgebouwd tot een middeleeuws kampement, hier kunnen kinderen spelen of op de foto bij de schandpaal. Zwaardvechten, boogschieten, schilderen en kalligraferen: het kan allemaal!

Er is muziek en een verhalenverteller vertelt verhalen uit die tijd. Misschien word je zelfs nog verrast door een vuurspuwende nar! Het Middeleeuws Festival wordt georganiseerd om het 800-jarig bestaan van de Dorpskerk te vieren en vindt plaats op 14 mei van 12:00 tot 17:00 uur.
Koningsnacht & Koningsdag in Groningen
Koningsnacht & Koningsdag in Groningen
Een gezellig, maar ook een veilig feest. Dat moeten Koningsnacht (dinsdag 26 april) en Koningsdag (woensdag 27 april) in Groningen na twee jaren zonder festiviteiten weer worden. Daarom sluiten we tijdens deze dagen een aantal straten in en rondom het centrum af voor verkeer. Kom je feest vieren in het centrum? Zet je fiets gratis en veilig in de fietsenstalling aan de Nieuwe Markt, Grote Markt of plaats ‘m in de daarvoor bestemde fietsrekken. Neem geen glas of blik mee. Dit is vanwege de veiligheid niet toegestaan.

De festiviteiten tijdens Koningsnacht in de binnenstad stoppen op verschillende tijden, de laatste om 02.00 uur. Zo willen we voorkomen dat veel mensen op hetzelfde moment naar huis gaan. Op Koningsdag stopt de muziek op de podia in het centrum uiterlijk om 22.00 uur. Alle informatie over de afzettingen, het programma, de vrijmarkt en de regels vind je op onze website.

Als je op Koningsnacht of Koningsdag naar Groningen komt, houd dan rekening met de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg. De grootschalige werkzaamheden van Operatie Julianaplein zorgen ervoor dat de stad met de auto minder goed bereikbaar is. Ons advies: ga te voet, pak de fiets, reis met het openbaar vervoer of parkeer je auto op de P+R. Lees het hele bericht op de website van Groningen Bereikbaar.

Foto: koningsdag 2018
Gijsbertsen verder als formateur nieuw college B&W
Gijsbertsen verder als formateur nieuw college B&W
Mattias Gijsbertsen gaat verder als formateur voor de onderhandelingen tussen de beoogde coalitiepartijen voor het nieuwe college van B&W in de gemeente Groningen.

Dat maakte GroenLinks-fractievoorzitter Mirjam Wijnja woensdag 20 april bekend aan het eind van de vergadering waarin de raad het rapport over de informatieronde besprak. Meer informatie vind je op de website van de gemeenteraad.
Open dag Groninger Museum: gratis toegang op zaterdag 23 april
Open dag Groninger Museum: gratis toegang op zaterdag 23 april
Op zaterdag 23 april van 10.00 tot 17.00 uur is iedereen welkom om het Groninger Museum gratis te bezoeken. Bezoek de nieuwe tentoonstelling ‘Stad houdt stand – 350 jaar Groningens Ontzet’ of neem een kijkje bij de tentoonstellingen ‘JR: Chronicles’, ‘Megalith’, ‘Zwart in Groningen’ of ‘Graffiti uit New York’. Er zijn DJ’s en dansoptredens, rondleidingen en ook het atelier is geopend. Dus kom langs en neem je kinderen, vrienden of familie mee! Reserveren is niet nodig. Kijk voor meer informatie op groningermuseum.nl.
Eenmalige energietoeslag
Eenmalige energietoeslag
De prijzen van energie zijn de afgelopen maanden hard gestegen. Voor mensen met een laag inkomen is er daarom in 2022 extra geld om de energiekosten te betalen. Dat is de eenmalige energietoeslag. Deze toeslag is 800 euro.

Betaling energietoeslag
Ontvang je een uitkering van de gemeente Groningen? Of heb je kort geleden (in 2021) gebruik gemaakt van een minimaregeling van de gemeente, en voldoe je aan de voorwaarden voor deze eenmalige toeslag? Dan krijg je de energietoeslag vanzelf op jouw rekening gestort vóór 1 juni 2022

Energietoeslag aanvragen
Wij kennen niet iedereen met een laag inkomen. Daarom kunnen we niet aan iedereen met een laag inkomen de toeslag vanzelf betalen. Als je de toeslag niet vanzelf hebt ontvangen op 1 juni kan je de toeslag vanaf 1 juni aanvragen via het aanvraagformulier via onze website. Op deze pagina vindt je ook alle informatie over de toeslag.
Open Dag historische Haven Hoogkerk
Open Dag historische Haven Hoogkerk
Op zaterdag 23 april is de feestelijke opening van de Historische Haven Hoogkerk. Tussen 12.00 en 17.00 is er aan de U.T. Delfiaweg een open dag die voor iedereen die geïnteresseerd is in het varend erfgoed – oud en jong dus – gratis toegankelijk is. De laatste werkzaamheden zijn afgerond, de eerste schepen zijn gearriveerd, tijd voor een feestje! Gastheer is de Stichting Historische Haven Hoogkerk.
Lees het hele artikel op onze website.
Groningen doet mee aan het NK Tegelwippen
Groningen doet mee aan het NK Tegelwippen
Zoveel mogelijk tegels vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Zeker 100 Nederlandse gemeenten doen in 2022 mee aan het jaarlijkse NK Tegelwippen. Ook de gemeente Groningen is weer deelnemer. Welke gemeente wipt de meeste tegels en maakt plaats voor groen? Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar heeft een hoger doel. Zo kan Groningen zich namelijk beter aanpassen aan klimaatverandering. Lees het hele artikel op onze website.
Doe mee aan onze natuur-fotowedstrijd (voor jeugd van 6 t/m 12 jaar)
Doe mee aan onze natuur-fotowedstrijd (voor jeugd van 6 t/m 12 jaar)
Hallo, houd jij ook zo van alle bloemetjes, bijtjes en van alles wat er nog meer in de natuur groeit en bloeit? Wij ook, en daarom hadden we bedacht jou te vragen je mooiste natuurfoto(‘s) op te sturen. Je maakt dan kans op leuke prijzen. En misschien zie je jouw mooiste foto wel terug op een echte tentoonstelling! Ga voor de voorwaarden en om je op te geven naar de website van Natuur en duurzaamheid educatie Groningen.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook