Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 21 juli 2023

Nieuwsbrief Haren
21 juli 2023
Fietsparkeren station Haren
Fietsparkeren station Haren
In het in de plattegrond aangegeven gebied mogen (brom- en snor) fietsen alleen worden geparkeerd in de fietsenrekken bij station Haren, niet langer dan 12 dagen.

Vanaf 1 oktober 2023 wordt hier daadwerkelijk op gehandhaafd. (Brom- en snor) fietsen die buiten de rekken of langer dan 12 dagen in de rekken staan, worden verwijderd en naar het AFAC Fietsdepot in Vinkhuizen gebracht, Travertijnstraat naast nummer 2.

Tegen betaling via de pin van 25 euro kan de fiets weer worden opgehaald. Meer informatie vindt u hier.
Open Monumenten Dag in Noordlaren
Open Monumenten Dag in Noordlaren
Op zaterdag 9 en zondag 10 september is het Open Monumenten Dag 2023 in Noordlaren. Er zijn twee dagenlang allerlei activiteiten in het dorp. De start en het einde van elke activiteit is het dorpshuis De Hoeksteen aan de Lageweg 45A of de kerk tegenover het dorpshuis.

Elke activiteit begint op een vol uur. Hierdoor kunnen de deelnemers elk uur wisselen van activiteit of een uur overslaan en zelf voor invulling zorgen. Uitzondering hierop is de huifkartocht. Deze tocht duurt maximaal anderhalf uur.

Verder is er muziek, een informatiemarkt, speelt een draaiorgel en voor jong en oud heerlijke poffertjes. Lees meer over het programma en de activiteiten op de website van OldGo .

Foto: Groninger Archieven. Noordlaren, 1935 – 1940. Kerkstraat, met café De Vries, gezien naar het westen.
VV Glimmen primeur non-infill kunstgrasvelden
VV Glimmen primeur non-infill kunstgrasvelden
Een primeur voor VV Glimmen. De eerste non-infill kunstgrasvelden ingestrooid met zand staan vanaf nu op de sportvloerenlijst van de KNVB. Het veld in Glimmen werd vorig jaar oktober in gebruik genomen.

Meer informatie over #non-infill kunstgrasvelden in de gemeente Groningen lees je hier.
Zonnepark Roodehaan met kabelverbinding naar UMCG
Zonnepark Roodehaan met kabelverbinding naar UMCG
Bij Roodehaan in Groningen is de bouw van het zonnepark met een rechtstreekse kabelverbinding met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) van start gegaan.

Wethouder energietransitie Philip Broeksma van gemeente Groningen en Pieter Fennema, directeur Financiën van het UMCG, hebben het eerste zonnepaneel van het zonnepark geplaatst.

Wethouder Broeksma is trots op deze ontwikkeling: “We willen in 2035 CO2-neutraal zijn. Dat betekent dat alle energie die we verbruiken wordt opgewekt door duurzame bronnen en zonne-energie speelt daarbij een belangrijke rol. Ik ben dan ook blij dat het UMCG als één van de grootste stroomverbruikers in Groningen onze ambitie omarmt en een bijdrage levert aan deze doelstelling.”

Lees hier het volledige artikel.

Bergenweg en Osloweg drie dagen dicht
Bergenweg en Osloweg drie dagen dicht
De Bergenweg en de Osloweg die naast de Ring Zuid lopen, zijn van donderdag 20 juli 07.00 uur tot zaterdag 22 juli 19.00 uur dicht voor alle verkeer. De wegen zijn dicht tussen de Bornholmstraat en de Gotenburgweg. Dit heeft te maken met de werkzaamheden die op dit moment gaande zijn op de zuidelijke ringweg. Ook de fietspaden van deze wegen zijn afgesloten.

Nieuwe Euvelgunnerbrug per boot in aantocht
Deze dagen worden de nieuwe brugdekken van Ring Zuid op z’n plek gelegd. Deze bruggen varen nu nog op een boot naar de stad toe en wordt donderdagmiddag op hun plek gehesen. Om dit te doen moeten de bruggen in de Bergenweg en Osloweg open staan en kan er geen verkeer rijden.

Omleidingen
Fietsers kunnen omrijden via de Euvelgunnerweg en Sontbrug of via de Bornholmstraat en de Sontbrug. Auto’s worden omgeleid via de Osloweg, de Stettinweg, de Sontbrug of via de Bornholmstraat.

Lees hier verder


Zaterdag 9 september Ontdekdag Riool, Water en Toekomst
Zaterdag 9 september Ontdekdag Riool, Water en Toekomst
Op zaterdag 9 september is er de Ontdekdag Riool, Water en Toekomst. Tijdens de Ontdekdag, tussen 10:00 en 16:00 uur, valt er veel te beleven.

Zo kun je afdalen in een rioolbuis in het Kattendiep en er doorheen lopen. Je ziet hoe het water dat je thuis doorspoelt wordt gezuiverd in Garmerwolde. Verder openen de rioolgemalen aan het Damsterdiep en de Kastanjelaan de deuren, kun je de unieke afbeelding van een putdeksel op je eigen T-shirt drukken en is het mogelijk reinigingswagens van dichtbij te bekijken. In het gemeentekantoor op het Zuiderdiep is een informatiemarkt. Hier krijg je tips over wat wel en niet door het riool mag, over waterbesparing en over vergroening.

Partners van de Ontdekdag zijn Waterschap Noorderzijlvest, Waterschap Hunze & Aa’s en Waterbedrijf Groningen. Meer informatie en het hele programma vind je op de website van Waar gaat dat heen.
1.100 Groningers werden rechercheur en tipten woekerplanten
1.100 Groningers werden rechercheur en tipten woekerplanten
De afgelopen maand werden 1.100 Groningers voor even rechercheur. Zij speurden drie verschillende woekerplanten op: de reuzenberenklauw, de grote waternavel en de Japanse duizendknoop en maakten er een melding van bij de gemeente.

Het bedrijf dat de planten in kaart brengt en probeert te beheersen, is hier de komende jaren zoet mee. Zo worden als eerste de planten weggehaald op plekken waar de (verkeers)veiligheid in het gedrang komt. En waar de planten zorgen voor schade aan gebouwen en wegen. Daarna zijn de minder acute plekken aan de beurt. Ze gebruiken hierbij verschillende methodes: van het uitgraven van de wortels, tot maaien tot pilots met elektrocutie, heet water en Roots Reset (een soort plantaardige bodemverrijking).

Kom je nog woekerplanten tegen? Blijf dit dan melden bij de gemeente. Heb je er één in je tuin? Volg dan het stappenplan op de website van Duurzaam Groningen.
Welkom op de Oude Drafbaan
Welkom op de Oude Drafbaan
Vanaf 22 juli tot en met 4 augustus en van 8 augustus tot en met 25 augustus is het terrein van de Oude Drafbaan in het Stadspark dagelijks open van 9:00 tot 21:00 uur. De entree is via het hek aan de linkerkant van het terrein, dus niet via de hoofdingang.

Je bent van harte welkom om het enorme terrein te verkennen waar veel grote concerten worden gegeven. Zoals eerder deze maand nog door Rammstein. De Drafbaan van ruim een kilometer is geasfalteerd. Je kunt er dus heerlijk skeeleren, fietsen of rennen.

De Oude Drafbaan wordt in de toekomst onderdeel van het Stadspark. Zo is dat afgesproken in de Visie Stadspark. Inwoners en gebruikers van het terrein betrekken we bij de plannen. Meer informatie over de openingstijden en doorontwikkeling vind je op onze website.
Wie in Groningen wil een gratis make-over? Laatste weekend om je aan te melden!
Wie in Groningen wil een gratis make-over? Laatste weekend om je aan te melden!
Niet meer happy met je huis? Heeft jouw woonkamer dringend een make-over nodig? En sta jij open voor de nieuwste woontrends? Geef je dan nu op voor het OOG TV-programma: ‘Weer helemaal happy met je huis!’. Meer informatie en de voorwaarden vind je op de website van Haal alles uit je afval. Let op: aanmelden kan tot en met maandag 24 juli.
 Jorn verkozen tot nieuwe Groninger kinderburgemeester
Jorn verkozen tot nieuwe Groninger kinderburgemeester
Op vrijdag 14 juli is Jorn verkozen tot de nieuwe kinderburgemeester van Groningen. Met de slogan: In Grunn wil je zijn, want daar is het ontzettend fijn! wist hij de meeste stemmen binnen te halen. De kinderburgemeester wordt tijdens zijn ambtstermijn bijgestaan door de nieuwe loco-kinderburgemeester Ise.

De kinderburgemeester treedt vanaf september in functie. Hij vergezelt de burgemeester en wethouders tijdens representatieve taken en verricht ceremoniële taken, bijvoorbeeld tijdens openingen en evenementen. Ook krijgt Jorn de kans om zelf activiteiten te organiseren om zijn verkiezingsbelofte waar te maken.

Vorig jaar werd Fatoumata gekozen tot kinderburgemeester van Groningen. De loco-kinderburgemeester is Finn. Hun ambtstermijn zit er eind augustus op. Meer informatie over de kinderburgemeester vind je op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook