Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 21 augustus 2020

Nieuwsbrief Haren
21 augustus 2020
Oosterweg in Haren vanaf maandag deels gestremd
Oosterweg in Haren vanaf maandag deels gestremd
Vanaf maandag 24 augustus is de Oosterweg in Haren, tussen de Stationsweg en de Kromme Elleboog, overdag gestremd voor doorgaand verkeer. Er zijn dan werkzaamheden aan kabels. Bestemmingsverkeer, hulpdiensten en lijnbussen kunnen er wel langs. Aan het eind van de werkdag gaat de rijbaan telkens weer open. De stremming duurt tot uiterlijk vrijdag 18 september.
Rijksstraatweg in Haren krijgt nieuw asfalt
Rijksstraatweg in Haren krijgt nieuw asfalt
Een deel van de Rijksstraatweg in Haren, tussen de Molenweg en de Emmalaan, is toe aan nieuw asfalt. Op maandag 31 augustus wordt gestart met de freeswerkzaamheden. Deze werkzaamheden duren van 07.00 uur tot 14.00 uur. Na het frezen van het asfalt wordt de weg weer opengesteld voor het verkeer, met snelheidsbeperking. De aannemer zet zich in om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Toch zijn de freeswerkzaamheden in de straat goed te horen. Op dinsdag 1 september wordt om 7.00 uur de nieuwe asfaltlaag inclusief markering aangebracht. De verwachting is dat de weg vanaf 14.00 uur weer begaanbaar is.

Tijdens de werkzaamheden is de straat afgesloten voor doorgaand verkeer. Een omleiding is met borden aangegeven. De winkels zijn bereikbaar. Laden en lossen is tijdens de freeswerkzaamheden op maandag 31 augustus wel mogelijk. Op dinsdag 1 september tijdens het asfalteren is laden en lossen aan de voorzijde van de winkels niet mogelijk.

Verwacht je problemen door deze werkzaamheden? Of heb je vragen over deze informatie? Neem dan contact op met Ronald Rosman van de gemeente Groningen via telefoonnummer 14 050.
Verkeersmaatregelen Spoorbrug Onnen veranderd
Verkeersmaatregelen Spoorbrug Onnen veranderd
De spoorbrug bij Onnen krijgt een onderhoudsbeurt. Voor de zomervakantie was de brug al enkele weken afgesloten voor auto’s. De spoorbrug wordt geverfd, maar er blijken veel slechte staal-elementen in de monumentale brug te zitten. Daarom moet de brug worden gerestaureerd. De werkzaamheden duren daarom langer, tot 31 december 2020. En vragen ook om een andere aanpak.

Om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren, moet de constructie ‘ingepakt’ worden met een lagedrukcabine. Om de cabine te plaatsen en te verwijderen, is de brug twee keer een week lang voor al het verkeer afgesloten: deze week, van maandag 17 augustus tot en met zondag 23 augustus. En van maandag 23 november tot en met zondag 29 november. In de tussengelegen periodes is de brug afgesloten voor autoverkeer. Voetgangers en fietsers kunnen er dan wel langs.
Hondenbelasting in Haren en Ten Boer
Hondenbelasting in Haren en Ten Boer
De gemeenteraad heeft besloten tot het gelijktrekken van de belastingverordeningen in de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer. Voor de gebieden Haren en Ten Boer betekent dit onder andere dat er belasting moet worden betaald voor het houden van honden.

Normaal gesproken wordt de hondenbelasting opgelegd met de gecombineerde aanslag voor de gemeentelijke belastingen (onroerende zaakbelastingen, afvalstoffenheffing en rioolheffing). Maar omdat in de gebieden Haren en Ten Boer geen overzicht bestaat van alle hondenbezitters, moet er eerst een ‘controleronde’ worden uitgevoerd. Dit was gepland voor afgelopen voorjaar, maar door corona is dit vertraagd. Deze controleronde is half augustus begonnen. De inwoners van de gebieden Ten Boer en Haren zijn per brief geïnformeerd over deze controle.

Hondenbezitters in de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer, die op basis van hun inkomen in aanmerking komen voor kwijtschelding, hoeven over het belastingjaar 2020 geen hondenbelasting te betalen. Nadat ze de aanslag hebben ontvangen, kunnen zij een kwijtscheldingsverzoek indienen bij het Noordelijk Belastingkantoor.

Deze volledige kwijtschelding geldt voor hondenbezitters in Haren en Ten Boer alleen voor het belastingjaar 2020. Hoe de kwijtscheldingsregeling er vanaf 2021 en daarna gaat uitzien, is nog niet duidelijk. De gemeenteraad neemt hierover later dit jaar een besluit. De kwijtscheldingsregeling wordt dan voor de gehele gemeente Groningen gelijkgetrokken.
Fietsers op Helperzoom hebben nu voorrang op kruising Helperzoom / Helper Brink
Fietsers op Helperzoom hebben nu voorrang op kruising Helperzoom / Helper Brink
Fietsers op de Helperzoom hebben vanaf vandaag, vrijdag 21 augustus, voorrang op de kruising met de Helper Brink. Bij het oversteken van de doorgaande autoweg van en naar de spoortunnel, moeten fietsers nog wél voorrang verlenen. Op deze weg heeft de gemeente verkeersdrempels geplaatst. De komende dagen staan op dit kruispunt in Helpman verkeersregelaars.   

De gemeente monitort deze maatregel zodat de informatie over de werking van deze oplossing gebruikt kan worden voor de definitieve inrichting.
Inloopbijeenkomst over onderzoeken naar locaties nieuw muziekcentrum
Inloopbijeenkomst over onderzoeken naar locaties nieuw muziekcentrum
Donderdag 27 augustus presenteert de gemeente de resultaten van de verkenning van locaties voor een mogelijk nieuw muziekcentrum: Stationsgebied Zuid of de Vrydemalaan in het Ebbingekwartier. Dat gebeurt in de foyer van de Grote Zaal in De Oosterpoort. Je bent welkom tussen 16.00 en 20.00 uur. Aanmelden is verplicht.  

Het einde van de levensduur van De Oosterpoort is in zicht. De onderhoudskosten worden steeds hoger en het gebouw voldoet qua omvang, faciliteiten, sfeer en akoestiek niet meer aan de eisen en wensen van publiek en artiesten. De constatering in 2017 dat De Oosterpoort niet toekomstbestendig te maken is, was aanleiding voor de gemeenteraad om een verkenning te starten naar een nieuw Muziekcentrum op de twee meest kansrijke plekken: Stationsgebied Zuid en Vrydemalaan. Als er een nieuw muziekcentrum komt, moet dat over 10 jaar klaar zijn.

Medewerkers van de gemeente gaan graag met je in gesprek over de onderzoeksresultaten van beide locaties. Tijdens de inloopbijeenkomst kun je vragen stellen en een reactie geven.

Vanwege corona moet je jezelf registreren voor de inloopbijeenkomst. Wees er op tijd bij, want het aantal beschikbare plekken per tijdslot van 45 minuten is beperkt. Lees voordat je naar de inloopbijeenkomst komt, de informatie over een veilig bezoek op de website van SPOT.
Gratis perenbomen bij Tuin in de Stad
Gratis perenbomen bij Tuin in de Stad
Wil je een gratis perenboom? Kom dan zaterdag 22 augustus tussen 13.00 en 16.00 uur naar Tuin in de Stad, Tarralaan 6. Je mag er ook (veel) meer meenemen. Voor 1 perenboom moet je 3 m2 ruimte in je tuin hebben. Heb je veel ruimte en wil je er 25 of meer, dan moet je een online formulier invullen.

Het is de bedoeling dat de bomen direct worden geplant en veel water krijgen. Ze komen uit een koelcel en staan daardoor nog in de winterstand. Zodra ze in de grond zijn gezet, gaan ze bloeien.

Wethouder Glimina Chakor reikt morgen de eerste boom uit. Bij het afhalen gelden de coronamaatregelen. De toffe peren van stichting Meer Bomen Nu en Tuin in de stad hebben deze actie mogelijk gemaakt. Kijk voor meer informatie op klimaatadaptatiegroningen.nl.
Gemeente houdt ganzenstand stabiel door oliën eieren
Gemeente houdt ganzenstand stabiel door oliën eieren
De gemeente houdt het aantal ganzen in de parken stabiel door het oliën van eieren die nog niet ver bebroed zijn. Het gaat om een diervriendelijke methode die voorkomt dat de ganzenpopulatie te groot wordt en hun leefgebied te klein. Hierdoor blijft het totaal aantal boerenganzen in de Stad al jarenlang rond de 250 schommelen. Zo beperkt de gemeente ook de overlast zoals lawaai, poep en hinder voor het verkeer. Lees verder op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
Verzonden met KIRRA Mailer |   Doorsturen |   Printen

Praat mee over dit bericht via Facebook