Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 21 april 2023

Nieuwsbrief Haren
21 april 2023
Nieuwe brandweerkazerne Haren officieel geopend
Nieuwe brandweerkazerne Haren officieel geopend
Zaterdag 15 april werd de nieuwe brandweerkazerne van brandweer Haren in Felland geopend. Teamleider Sietse Smit van Veiligheidsregio Groningen kijkt terug op een geslaagde dag: “Op 26 november heeft de verhuizing al plaatsgevonden. Zaterdag hebben we, als afsluiting van een mooie dag waarbij de inwoners van Haren en omstreken de kazerne en de voertuigen konden bekijken, de officiële opening gevierd.”

“We zijn trots op wat er staat en wat er in staat. Het gebouw en het terrein voldoen aan alles wat je je zou kunnen wensen. Na het onthullen van de oude brandkraan die is opgeknapt en meeverhuisd vanaf de oude kazerne, konden burgemeester Koen Schuiling en Johan Klootsema, al 35 jaar vrijwilliger in Haren, officieel de voordeur openen.”
Hondenpoep opruimen
Hondenpoep opruimen
Nu het mooie lenteweer er is, wordt er ook weer veel buiten gespeeld. Het is wel vervelend als kinderen tijdens het spelen in de hondenpoep stappen of de bal er doorheen rolt. Laat jouw hond daarom niet op een speelveld poepen. En als het per ongeluk wél gebeurt, ruim de poep dan op. Overal in de gemeente Groningen geldt de opruimplicht.
Het jaarlijkse Oranjefeest: Koningsnacht en Koningsdag
Het jaarlijkse Oranjefeest: Koningsnacht en Koningsdag
Volgende week vieren we het grootste volksfeest van het jaar. Dat willen we veilig maar vooral feestelijk doen. Tijdens Koningsnacht en Koningsdag zijn er verschillende vrijmarkten, kinderactiviteiten, optredens en andere festiviteiten in de hele gemeente.

In de binnenstad zijn verschillende festiviteiten georganiseerd door onder andere de Oranjevereniging. Deze eindigen uiterlijk om 02.00 uur (Koningsnacht). Op Koningsdag eindigen de festiviteiten om 22.00 uur. Kijk voor meer informatie over het programma, de vrijmarkten en regels tijdens Koningsnacht en -dag op gemeente.groningen.nl/koningsdag.

Kom je naar de binnenstad? Kom dan zoveel mogelijk op de fiets. Parkeer je fiets in de fietsenrekken of gratis in de fietsenstallingen aan de Nieuwe Markt of Grote Markt. Kom je met de auto? Parkeer je auto bij een P+R en reis verder met de bus. Plan je reis via 9292.nl.

Tijdens Koningsnacht (woensdag 26 april) is op het Evenemententerrein Stadspark (voormalige Drafbaan) het festival De Helden van Oranje. Op Koningsdag (donderdag 27 april) vindt daar het festival Kingsland plaats.
Maandag 24 april inloopbijeenkomst evenementenbeleid
Maandag 24 april inloopbijeenkomst evenementenbeleid
De gemeente Groningen wil graag met inwoners en belanghebbenden in gesprek over evenementen. Binnenkort gaan het college van B&W en de gemeenteraad het nieuwe evenementenbeleid vaststellen voor de komende jaren. Er zijn vier ambities. Deze ambities hebben wij gebaseerd op de evaluatie, nieuwe ontwikkelingen en ambities uit het coalitieakkoord. De gemeente zet in op een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid. Evenementen moeten van en voor iedereen zijn. Alle inwoners en bezoekers moeten zich welkom voelen. En de gemeente wil de impact van evenementen op het milieu en de natuur verkleinen. Ook wil de gemeente de maatschappelijke waarde van evenementen zo groot mogelijk laten zijn.

Wil je meepraten? Kom dan maandag 24 april tussen 19.00 en 20.30 uur naar het Stadhuis, Grote Markt 1. Je kunt naar binnen via de trouwingang op de begane grond, onder het bordes.
Schade in de openbare ruimte kun je gemakkelijk online melden
Schade in de openbare ruimte kun je gemakkelijk online melden
Zie je een kapotte lantaarnpaal, ervaar je hinder van losliggende stoeptegels of zie je loshangende takken in een boom? Dan kun je eenvoudig online een melding maken bij de gemeente. Vanaf nu gebruiken we hiervoor een nieuw systeem, Signalen. Als je een melding doet, vragen we naar je gegevens (telefoonnummer en e-mailadres). Je hoeft dit niet in te vullen. Maar we willen je vragen dit wel te doen. Soms is het nodig om contact op te nemen voor extra informatie en uitleg. Meldingen die we niet begrijpen, kunnen we helaas niet oppakken. Samen helpen we de openbare ruimte voor iedereen prettig te houden. We danken je alvast voor je hulp.

Voorheen gebruikten we voor meldingen de app Slim Melden. Mocht je deze app nog op je telefoon hebben, dan kun je deze het beste verwijderen. Hoe je een snelkoppeling maakt op je telefoon naar het nieuwe systeem, lees je op onze website.
Groningse Duurzame Huizendag op zaterdag 13 mei
Groningse Duurzame Huizendag op zaterdag 13 mei
Tijdens de voorjaarseditie van de Duurzame Huizendag op zaterdagmiddag 13 mei, zie jij hoe je duurzaam kunt wonen en leven. Bijna 20 bewoners stellen op deze dag hun woning open. Daar voel jij bijvoorbeeld het comfort van een goed geïsoleerd huis met vloerverwarming of hoor je van alles over zonnepanelen voor je huis én elektrische auto. Bovendien hoor je over verschillende typen warmtepompen en delen de bewoners hun tips en ervaringen met je. Zij vertellen je tenslotte graag meer over de lage energierekening, hun ervaringen met installatiebedrijven en de kosten van verduurzaming. In deze voorjaarseditie is er ook volop aandacht voor tuinen waar het regenwater goed weg kan, vogels en kleine beestjes zich thuis voelen en waar je blij wordt van het groen. Meld je aan via de website van Duurzaam Groningen.
Gratis energieadvies voor een koel huis in de zomer
Gratis energieadvies voor een koel huis in de zomer
Ook in de lente en zomer gaat energie, en dus geld, besparen gewoon door. Zoals je huis in de winter warm moet blijven, moet het in de zomer juist lekker koel zijn. Dat kan onder andere door het aanbrengen van tochtstrips en het dichten van naden en kieren. Bovendien bespaar je met ledlampen het hele jaar door. Meer weten? Boek gratis een energiecoach van Duurzaam Groningen, het duurzaamheidsplatform van de gemeente. Deze coach kijkt samen met jou hoe je nog meer kunt besparen op je energierekening. Waar nodig krijg je voor 50 euro per huishouden aan energiebesparende materialen cadeau. Je boekt een gratis energiecoach via duurzaamgroningen.nl/energieadvies of stuur ons een mail
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook