Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 20 mei 2022

Nieuwsbrief Haren
20 mei 2022
Tijdelijke opvang vluchtelingen Oekraïne op camping Onnen
Tijdelijke opvang vluchtelingen Oekraïne op camping Onnen
Op de camping aan de Dorpsweg 67a in Onnen komen vanaf 1 augustus 2022 tijdelijk vluchtelingen uit Oekraïne te wonen. Zolang de vluchtelingen uit Oekraïne hier moeten blijven, wil de gemeente hen woonruimte bieden. Op de camping staan 18 chalets, de gemeente huurt ze allemaal. In ieder chalet kunnen in ieder geval 4 mensen wonen, plus eventueel een baby. Daarmee is er plek voor ruim 70 volwassenen en kinderen.

Wanneer komen de mensen?
De chalets zijn nu nog niet bewoonbaar. Zo moet in ieder chalet bijvoorbeeld een nieuwe vloer gelegd worden. Deze werkzaamheden starten zo snel mogelijk. Onze planning is dat de chalets uiterlijk op 1 augustus 2022 klaar zijn voor de nieuwe bewoners.

Hoe lang blijven de mensen hier wonen?
De gemeente huurt de chalets voor een periode van anderhalf jaar, tot februari 2024. Als de gemeente dan nog steeds woonruimte voor vluchtelingen uit Oekraïne nodig heeft, kan de huur met een half jaar worden verlengd tot augustus 2024.
Kunstgrasveld op sportpark VV Glimmen wordt vervangen.
Kunstgrasveld op sportpark VV Glimmen wordt vervangen.
Vanaf 23 mei wordt er in opdracht van de Gemeente Groningen gestart met de vervanging van het kunstgrasveld van VV Glimmen. Dit veld is in 2008 aangelegd en is versleten.

Het huidige veld is met rubber korrels ingestrooid en wordt vervangen door een kunstgrasveld zonder kunststof instrooimateriaal. Ook wordt de veldverlichting vervangen door energiezuinige Led verlichting. Het huidige veld is in de lengte iets tekort. Bij de vervanging wordt het veld daarom twee meter verlengd waardoor het voldoet aan de standsnormen van de KNVB.

Hiervoor wordt de strook van twee meter bosschage achter het veld aan de kant van de Rijksstraatweg twee meter opgeschoven. De lichtmast en de asfaltrestanten van het vroegere  wandelpad worden nu ook verwijderd. In het najaar wordt er nieuwe bosschage aangebracht.
Stremming Stationsweg Haren
Stremming Stationsweg Haren
De Stationsweg in Haren is afgesloten in verband met rioolwerkzaamheden. Het gaat om het gedeelte tussen de Oosterweg en de Nieuwe Stationsweg. Door onvoorziene omstandigheden is de duur van de stremming bij de Stationsweg verlengd tot in ieder geval 3 juni 2022 17:00 uur. De weg is dicht in beide richtingen, volg de omleidingsborden om alsnog op plaats van bestemming te komen.
Kom naar de theatervoorstelling ‘Hier valt niets te halen’
Kom naar de theatervoorstelling ‘Hier valt niets te halen’
‘Hier valt niets te halen’ is een indringende en prachtige voorstelling over hoe armoede doorwerkt in alles wat je wilt en doet. Hoe het leven in armoede overleven wordt.  In Nederland leeft acht procent van de gezinnen in armoede. Eén op de dertien kinderen groeit er zelfs in op. Met dans, livemuziek en teksten op basis van interviews en documentair materiaal, maakt theatermaker Maarten Smit invoelbaar wat armoede in Nederland betekent. Een muzikale voorstelling over schaamte, dozen vol ongeopende post én hoopgevend menselijk contact. De voorstelling is te zien van donderdag 26 mei t/m woensdag 1 juni op het Suikerunieterrein Terra. Kaarten kun je kopen via de website van de peergoup.De voorstellingen vinden buiten plaats, dus trek warme kleding en schoenen aan.
Subsidieregeling klimaat
Subsidieregeling klimaat
Groningse inwoners en bedrijven kunnen vanaf 1 maart 2022 subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen of het opvangen van regenwater op het eigen terrein. Bijvoorbeeld door middel van het aanleggen van een vijver.

Ook voor kleine vijvers
Niet iedereen heeft natuurlijk ruimte voor zo’n grote vijver, maar een vijver of een zogenoemde wadi van 1m3 (1.000 liter) lukt meestal wel in een gewone tuin. Ook hiervoor heeft de gemeente subsidie beschikbaar gesteld. Kijk voor de voorwaarden op onze website.

Aanvraag subsidie voor vijvers en andere klimaatmaatregelen
Wil je subsidie aanvragen voor de aanleg van een vijver of de aanleg van meer groen? Ga dan naar onze website.
Kijk ook op de website van de gemeente voor de mogelijkheden en voorwaarden op onze website.

(Foto: vijver in Sint Annen)
Regeling voor meer biodiversiteit in bebouwde omgeving
Regeling voor meer biodiversiteit in bebouwde omgeving
Het versterken van de biodiversiteit is niet alleen belangrijk voor het voortbestaan van planten en dieren, maar ook voor onze mentale gezondheid: het maakt ons gelukkiger. Een goede verhouding tussen groen en bebouwing bepaalt voor een groot gedeelte de leefkwaliteit. Daarom heeft het college van B&W van de gemeente Groningen de regeling Natuurinclusief Bouwen vastgesteld. Lees het hele artikel op onze website.
Gemeente zoekt exploitant voor Dudok
Gemeente zoekt exploitant voor Dudok
Eind dit jaar start naar verwachting de herinrichting van Dudok aan het Diep. De gemeente is als eigenaar in verband daarmee nu op zoek naar een exploitant voor dit gebouwtje en het bijbehorende terras, zodat er direct na oplevering kan worden uitgebaat. Lees het hele artikel op onze website.
Grote Markt Oostzijde – 20 jaar stadsontwikkeling in 40 verhalen
Grote Markt Oostzijde – 20 jaar stadsontwikkeling in 40 verhalen
Na ruim twee decennia ideeën verzamelen, visies maken, plannen tekenen en gebouwen realiseren is de transformatie van de Grote Markt Oostzijde een feit. Wat waren de uitgangspunten van deze grootschalige ruimtelijke ontwikkeling? Hoe kwam de planvorming tot stand en wie ontwierpen de gebouwen? Het boek ‘Grote Markt Oostzijde Groningen – 20 jaar stads­ontwikkeling in 40 verhalen’ blikt in een uitgebreide geschiedschrijving terug op het proces – van initiatief tot uitvoering.

Het boek werd gistermiddag gepresenteerd in het Forum. De schrijver van het boek, architectuur- en stedenbouwhistoricus Erik Dorsman, vertelde daarbij over de totstandkoming van het boek. Veel mensen hebben hieraan meegewerkt. Wethouder Roeland van der Schaaf en voormalig wethouder Paul de Rook kregen het eerste exemplaar uitgereikt. Lees verder op onze website.
Gemeenteraad bezoekt Kunstpunt
Gemeenteraad bezoekt Kunstpunt
Op de Politieke Woensdag van de gemeenteraad van Groningen staan vaak werkbezoeken op het programma. Raadsleden gaan dan op bezoek bij inwoners en organisaties om te zien wat er speelt en leeft in de gemeente. Zo gingen de raadsleden woensdag 18 mei op bezoek bij Kunstpunt, het centrum voor beeldende kunst in Groningen, het voormalige CBK, Centrum Beeldende Kunst. Zie verder de website van de gemeenteraad.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook