Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 20 januari 2023

Nieuwsbrief Haren
20 januari 2023
A28-Oprit Groningen-Zuid richting Haren zondag dicht
A28-Oprit Groningen-Zuid richting Haren zondag dicht
Van zaterdagavond 21 januari (22.00 uur) tot maandagochtend 23 januari (6.00 uur) wordt er gewerkt aan de A28 Groningen-Zuid. Tijdens deze periode is de oprit richting Haren (oprit 39) afgesloten. Bovendien is dan één rijstrook op de A28 richting Haren dicht. Op de A28 worden de oude geleiderails (vangrails) vervangen. Deze voldoen niet meer aan de eisen. Bovendien worden de geleiderails doorgetrokken naar de bushalte. Zaterdagnacht wordt er begonnen met het verwijderen en opnieuw plaatsen van de geleiderails. Het verkeer vanuit Corpus den Hoorn en Helpman richting Haren wordt omgeleid via het Julianaplein. Meer informatie lees op je op de website Aanpak Ring Zuid.
Sport & Spel in Haren en Glimmen
Sport & Spel in Haren en Glimmen
Het nieuwe jaar sportief beginnen? Dat kan tijdens de Sport & Spel in de gymzalen in Haren en Glimmen. De lessen zijn voor kinderen van 6 tot en met 13 jaar en deelname is gratis. Ook is er een groep voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar. Het enige wat je nodig hebt is sportkleding, sportschoenen én een bidon gevuld met water. Op vrijdagmiddag van 15:30 tot 16:30 kun je meedoen in Gymzaal Groenenberg (Markeweg 17 in Glimmen) en op maandag en woensdag kun je terecht in Haren. Kijk op de website van Sportcoach Haren naar de tijden en locaties. Via deze website kun je je ook inschrijven. 
Geef je verhuizing door voor verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen
Geef je verhuizing door voor verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen
Op 15 maart 2023 zijn er twee verkiezingen: voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Om te kunnen stemmen heb je een stempas nodig. Je stempas(sen) voor deze verkiezing(en) stuurt de gemeente naar het adres waar je op maandag 30 januari 2023 staat ingeschreven.

Ga je vóór 30 januari 2023 verhuizen? Geef je nieuwe adres dan zo snel mogelijk door aan de gemeente. Dit kan op twee manieren: digitaal op de website met DigiD, of schriftelijk. Kijk voor meer informatie over het doorgeven van je verhuizing op onze website.
 Klimaatsubsidie: krijg poen voor je groen
Klimaatsubsidie: krijg poen voor je groen
Vanaf deze week kun je subsidie krijgen voor het aanbrengen van meer groen in je tuin. Van minder steen en meer planten of bomen profiteren we allemaal. Het levert ons bijvoorbeeld koelte op in de steeds hetere zomers. Maar ook vogels en andere dieren hebben een fijner leven dankzij meer groen om van te eten of in te nestelen. En in een tuin met planten kan regenwater beter in de grond wegzakken.

Waar kun je subsidie voor krijgen? Je dak vergroenen. Stenen uit je tuin halen en je tuin vergroenen. Je regenpijp afkoppelen (zodat schoon regenwater niet het riool instroomt). Het aanbrengen van ‘groene muren’ (met bijvoorbeeld klimplanten). Het planten van bomen. En extra berging van regenwater (bijvoorbeeld in een regenput). Op onze website kun je tot 30 juni je aanvraag voor subsidie indienen. Lees meer over de klimaatsubsidie op de website van Duurzaam Groningen.
Uitnodiging inloopbijeenkomsten toekomst Kardinge
Uitnodiging inloopbijeenkomsten toekomst Kardinge
Op dinsdag 31 januari en dinsdag 7 februari organiseert de gemeente twee inloopbijeenkomsten over de toekomst van sportcentrum en recreatiegebied Kardinge. Op beide dagen kun je binnenlopen tussen 17:30 en 21:00 uur. In de Hangout van Sportcentrum Kardinge, Kardingerplein 1 in Groningen. Omwonenden, ondernemers, bezoekers en gebruikers van Kardinge nodigen we van harte uit om langs te komen.

De gemeente organiseert deze bijeenkomsten als vervolg op de informatiebijeenkomsten die in juni 2022 plaatsvonden. Tijdens de bijeenkomsten kun je informatie opdoen, in gesprek gaan met betrokken medewerkers en je reactie geven. De inhoud is voor beide bijeenkomsten gelijk. Aanmelden is niet nodig, je kunt binnenlopen op een voor jou passend moment tijdens de avond. Bij binnenkomst in Sportcentrum Kardinge zijn er aanwijzingsborden die je naar de Hangout leiden. In deze informatiefolder en op de webpagina gebiedsvisie Kardinge vind je de laatste informatie over de toekomst van Kardinge. Je kunt je ook aanmelden voor de Nieuwsbrief Toekomst Kardinge om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.
Gratis cursus Rondkomen kun je leren
Gratis cursus Rondkomen kun je leren
Op maandag 6 februari start de gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’ van de Groningse Kredietbank (GKB). Doe je ook mee? De cursus is vier avonden. Je leert hoe je beter om kunt gaan met geld. Waar je het beste op kunt bezuinigen. Of je in aanmerking komt voor extra inkomen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag.  

Aanmelden kan via mail. Vermeld in de mail je naam en telefoonnummer. Wil je eerst meer informatie? Bel ons dan via 14 050. Of kijk voor meer informatie op onze website. Het is ook mogelijk om de cursus individueel te volgen. Dit gaat via videobellen.

De cursus is in het Floreshuis, aan het Floresplein 19 in Groningen. De data zijn maandag 6, 13, 20 februari en 6 maart van 19:30 tot 21:30 uur. In de voorjaarsvakantie is er geen cursus.
Gemeenteraad op werkbezoek in Friesland
Gemeenteraad op werkbezoek in Friesland
Sinds 1 januari 2022 vindt de verwerking van het afval van de gemeente Groningen niet meer plaats in Groningen, maar in Friesland. Doel: goedkopere en betere afvalscheiding. Raadsleden gingen kijken hoe het Groningse afval in Heerenveen wordt verwerkt. Lees de rest van het bericht op de website van de gemeenteraad.
Bespaar energie én geld met spel Junior Energiecoach
Bespaar energie én geld met spel Junior Energiecoach
‘Welke apparaten slurpen de meeste stroom?’ En: ‘Hoeveel lampen branden er in huis?’ Een paar van de vragen die aan de orde komen in het spel Junior Energiecoach. Door leerzame challenges, puzzels, experimenten en winacties ontdekken kinderen en ouders via dit spel waar ze energie kunnen besparen.

De gemeente daagt gezinnen uit: 5 weken lang, 15 tot 30 minuten per week. Deelname is gratis. De volgende ronde start op 3 februari. Doe je ook mee? Inschrijven kan tot en met vrijdag 27 januari. Kijk voor meer informatie, inschrijven en een voorproefje op de website van Junior Energiecoach.
Centrum eind 2024 bereikbaar via verschillende routes
Centrum eind 2024 bereikbaar via verschillende routes
De ombouw van de zuidelijke ringweg is een grote klus. Dit zorgt er wel voor dat er straks meer manieren zijn om met de auto richting de binnenstad te rijden. Benieuwd naar de situatie vanaf eind 2024 voor verkeer vanuit Drachten, Assen en Hoogezand? Kijk dan op de website van Aanpak Ring Zuid.
Doorgaand verkeer Oosterstraat en Gelkingestraat vanaf maandag gestremd
Doorgaand verkeer Oosterstraat en Gelkingestraat vanaf maandag gestremd
Door de herinrichting van de Grote Markt, zijn er de komende weken werkzaamheden aan de kopse kanten van zowel de Oosterstraat als de Gelkingestraat. Dat betekent dat doorgaand verkeer daar niet mogelijk is. Bevoorradingsverkeer kan beide straten in- en uitrijden via het Gedempte Zuiderdiep. Doorgaand fietsverkeer wordt omgeleid via de Pelsterstraat. Er is wel een goed begaanbare looproute die beide straten met de Grote Markt verbindt.

Het werk aan de Oosterstraat-kant start dinsdag 24 januari en duurt tot eind maart. Aan de Gelkingestraat-kant is het werk minder ingrijpend, daar duurt de stremming tot en met vrijdag 10 februari. Verkeersregelaars en gele informatie-bebording zijn aanwezig. Meer weten over herinrichting Grote Markt? Kijk dan op de website Jouw Grote Markt.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook