Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 2 september 2022

Nieuwsbrief Haren
2 september 2022
Oase van rust: de magie van de Hortus
Oase van rust: de magie van de Hortus
Voor menig Harenaar om de hoek en op slechts een klein half uurtje fietsen vanuit de binnenstad van Groningen bevindt zich de Hortus Haren. Een oase van rust die vijftien hectare beslaat en waar zowel regionale, nationale als internationale bezoekers genieten van de meest exotische bloemen en planten.

Maar de Hortus biedt meer. Wie voor het eerst via de toegangspoortjes achterin de giftshop de Hortus betreed, weet niet wat voor weelde er nog verscholen ligt. Een botanische tuin, een exotische plantenkas, een Chinese Ming-tuin waar er slechts drie van op de wereld zijn, de ‘Laarman-tuin’ en de ‘Hondsrug-tuin’, een Keltische tuin met een doolhof, een vlinder- en bijenweide, een rotstuin en speelplek voor kinderen: menig natuurliefhebber kan in de Hortus zijn hart ophalen. Maar naast de groenbeleving is er meer: zo worden er regelmatig evenementen in de Hortus georganiseerd, zoals muziekconcerten, een poëziefestival en een kinderfestival, dat dit jaar op zaterdag 3 september plaatsvindt. Lees meer op onze website.
Toeristische verhuur woningen maximaal 30 nachten per jaar
Toeristische verhuur woningen maximaal 30 nachten per jaar
Om de wooncrisis aan te pakken, mogen vanaf 1 januari 2023 woningen maximaal 30 nachten per jaar worden verhuurd aan toeristen. Dat voorstel doet het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad om de wooncrisis aan te pakken. Een toenemend aantal woningen in Groningen en Haren wordt een groot gedeelte van het jaar of zelfs het gehele jaar verhuurd voor korte periodes aan toeristen. Dit gebeurt vaak via platforms zoals Airbnb, Booking.com en Expedia. Continue korte verhuur van de volledige woning zorgt ervoor dat deze woningen niet beschikbaar zijn voor woningzoekenden en leidt regelmatig tot overlast in de woonwijk. Lees het nieuwsbericht op onze website of het raadsvoorstel.
ZINN doet vanaf 2023 huishoudelijke hulp in Haren
ZINN doet vanaf 2023 huishoudelijke hulp in Haren
Om de komende jaren te zorgen voor continuïteit in de organisaties die huishoudelijke hulp aanbieden, heeft de gemeente nieuwe contracten afgesloten met vijf organisaties. De contracten lopen vijf jaar en gaan op 1 januari 2023 in. De keuze voor het werken met vijf organisaties, die elk in een eigen gebied gaan werken, is gemaakt omdat de gemeente kwalitatief goede huishoudelijke hulp erg belangrijk vindt. Doordat in de meeste gebieden één organisatie actief is, is het voor de organisaties, die het gebied kennen, gemakkelijker om bij ondersteuningsvragen van cliënten gebruik te maken van voorzieningen die al in de buurt aanwezig zijn.

De organisaties die vanaf 1 januari 2023 de huishoudelijke hulp verzorgen per gebied zijn: Tzorg en Emile Thuiszorg (Centrum en Oude Wijken), AtHomeFirst (West), Thuiszorg Comfort (Oost en Ten Boer) en ZINN (Zuid en Haren). Lees verder op onze website.
65 Monumenten openen hun deuren tijdens Open Monumentendag met thema duurzaamheid
65 Monumenten openen hun deuren tijdens Open Monumentendag met thema duurzaamheid
In het weekend van 10 en 11 september is het weer tijd voor de jaarlijkse Open Monumentendag. Tijdens dit weekend openen maar liefst 65 monumenten in de gemeente Groningen gratis hun deuren voor publiek. Met het oog op het thema duurzaamheid staan dit jaar panden centraal die op een duurzame manier beheerd of gerestaureerd zijn, zoals het Stadhuis op de Grote Markt, maar ook monumenten die voor een duurzaam doel gebruikt worden of werden, zoals de Langelandster poldermolen in Garmerwolde. Ook worden er tal van activiteiten georganiseerd die in het teken staan van duurzaamheid. Lees meer op onze website.
Elektrische deelfietsen Go Sharing en Bolt staan klaar voor gebruik
Elektrische deelfietsen Go Sharing en Bolt staan klaar voor gebruik
Deze week zijn ze neergezet in onze gemeente: de elektrische deelfietsen van de bedrijven Go Sharing en Bolt. In totaal komen er 600 van deze fietsen te staan. Wethouder Verkeer en Vervoer Philip Broeksma vindt de deelfiets ‘een snelle en gezonde manier om je te verplaatsen en een mooi alternatief voor de auto’. Kijk voor meer informatie op groningenbereikbaar.nl.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook