Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 2 juni 2023

Nieuwsbrief Haren
2 juni 2023
Conceptnota Zandwegen vrijgegeven voor inspraak
Conceptnota Zandwegen vrijgegeven voor inspraak
Rond de dorpen Haren, Glimmen, Noordlaren en Onnen ligt een netwerk van oeroude zandwegen en paden. De huidige nota Zandwegen (uit de voormalige gemeente Haren) stamt uit 1989 en was na meer dan dertig jaar toe aan vernieuwing. De kern van de conceptnota Zandwegen is de grote waarde die we hechten aan de landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden van het gebied. Het behoud en daar waar het kan versterken is ons uitgangspunt. Om de zandwegen te beschermen en in stand te houden, beschrijven we in de concept nota maatregelen die er voor moeten zorgen dat de druk op de zandwegen niet toeneemt, maar dat het gebied wel toegankelijk blijft voor een ieder die er woont, werkt en van wil genieten.

De conceptnota Zandwegen is door het college vrijgegeven en ligt ter inspraak tot en met woensdag 14 juni. Wil je reageren op de nota? Ga dan naar onze website.
Zaterdag 10 juni: De Grote Hortus Dag
Zaterdag 10 juni: De Grote Hortus Dag
De Vereniging Vrienden van de Hortus organiseert op zaterdag 10 juni, van 10:00 tot 17:00 uur, De Grote Hortus Dag. Een open dag met gratis toegang. Er is die dag van alles te beleven in de Hortus. Het doel is veel Groningers laten genieten van de Hortus, maar ook met elkaar in gesprek gaan over de toekomst van de Hortus. Dat gebeurt aan de hand van vijf thema’s: Inspireren, Beschermen, Ontspannen, Leren en Verzilveren. De thema’s komen tot leven door goede gesprekken, rondleidingen, mini-expedities, een theeceremonie, inspirerende muziek, proeven, gedichten, verhalenvertellers, tai chi, stressregulerende mindfulness en lezingen. Er zijn ook veel leuke activiteiten voor kinderen. Op de website van De Grote Hortus Dag staat alle informatie.
Sluitingstijden markt Haren
Sluitingstijden markt Haren
Vanaf 1 juli beginnen we een proef met de sluitingstijd van de markt in Haren. De markt, die iedere vrijdag wordt gehouden, gaat een uurtje eerder stoppen. We komen hierin de marktondernemers tegemoet die al tijden ervaren dat er geen sprake meer is van een echte koopavond. De nieuwe tijden van de markt in Haren zijn vanaf 1 juli van 14:00 tot 19:00 uur. De proef duurt een jaar. Na dat jaar bespreken we met zowel de marktondernemers als de retail hoe de proef gegaan is.

Foto ter illustratie
Doorfietsroute Zuidlaren - Haren
Doorfietsroute Zuidlaren – Haren
Tussen Zuidlaren en Haren komt een nieuwe doorfietsroute. Doorfietsroutes zijn extra brede fietspaden waar het comfortabel fietsen is. Het wegdek is vlak en wordt goed onderhouden. Fietsers hebben voorrang op de meeste kruisingen en verkeerslichten zijn er bijna niet. De doorfietsroute loopt langs of over bestaande wegen. Op delen van de route kan ook nieuw fietspad aangelegd worden. De locatie voor de nieuwe route is nog niet bepaald. 

In de afgelopen periode zijn veel gesprekken gevoerd met omwonenden, fietsers, belanghebbenden en belangenorganisaties. Er is een enquête gehouden onder fietsers en een klankbordgroep ingericht met bewoners. Al deze informatie is verwerkt in een zogenaamde variantenstudie. Er zijn nu nog vijf haalbare routes die in de variantenstudie zijn uitgewerkt en vergeleken. Lees meer over de routes en de drie inloopavonden op de website van de provincie Groningen.
Oud gronddepot in Groningen wordt klimaatbestendig bos
Oud gronddepot in Groningen wordt klimaatbestendig bos
De provincie Groningen gaat een klimaatbos aanleggen aan de rand van de stad. Het bos van circa 5 hectare komt op het oude gronddepot van de provincie bij Roodehaan. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met het oorspronkelijke landschap: de Hunzeloop. Samen met de gemeente Groningen, het Groninger Landschap en de omgeving wordt hiervoor een plan uitgewerkt. Ook krijgt het nieuwe bos wandelpaden en worden de oevers van het Winschoterdiep natuurvriendelijk gemaakt. De bedoeling is om begin 2024 de eerste bomen te planten.

In het klimaatbos komen bomen en struiken die veel CO2 vasthouden, passen bij de bodem en van oorsprong in Groningen voorkomen. Deze sterke bomen helpen om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Een ander doel van het klimaatbos is om klimaatverandering en het ontstaan van het landschap onder de aandacht te brengen bij Groningers. Tijdens het project worden onder andere kinderen betrokken bij het aanplanten van het bos. Lees meer op de website van de provincie Groningen.
Nieuwe inrichting kruispunt Sontweg en Europaweg
Nieuwe inrichting kruispunt Sontweg en Europaweg
De kruising van de Sontweg en de Europaweg wordt opnieuw ingericht. Vanaf 23 juni 2023 kan het autoverkeer niet meer vanaf de Sontweg linksaf de Europaweg op. Vanwege de werkzaamheden is de Sontweg tussen Sontplein en Europaweg drie weken dicht.

De werkzaamheden hebben te maken met de oprit vanaf de Europaweg naar het Julianaplein. Hier kon het in het verleden erg druk zijn. Deze oprit werd zowel gebruikt door het verkeer afkomstig uit binnenstad-Oost en het UMCG, als het verkeer vanaf de winkels aan Sontweg en Sontplein (zoals IKEA). Lees verder op de website van Aanpak Ring Zuid.
Logistiek centrum City Hub Groningen geopend
Logistiek centrum City Hub Groningen geopend
Het logistiek centrum City Hub Groningen is donderdag 1 juni officieel geopend. Vanaf de City Hub aan de Rostockweg worden diverse kantoren op duurzame wijze bevoorraad. Het gaat om kantoren van de gemeente en de provincie Groningen, Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Belastingdienst. Het vervoer wordt gedaan in samenwerking met Jan de Jong Verhuizingen, Go-Fast fietskoeriers en Stadslogistiek. De City Hub loopt alvast vooruit op de invoering van de zero-emissie-zone. Vanaf april 2025 mag bevoorrading in de binnenstad alleen plaatsvinden zonder schadelijke uitstoot van gassen. Dat moet dus elektrisch gebeuren, op waterstof of op de fiets. Wil je ook worden bevoorraad door City Hub? Bekijk het filmpje.
Tevredenheidsonderzoek Sport050
Tevredenheidsonderzoek Sport050
De gemeente houdt op dit moment een tevredenheidsonderzoek onder alle sporters. Laat weten wat je vindt van de accommodatie(s) waar jij sport. Ben je tevreden, of vind je dat het beter kan? Onder de deelnemers worden toegangskaarten voor de zwembaden en Kardinge verloot.

Hoe meer sporters de vragenlijst invullen, hoe beter de gemeente weet wat ze aan de sportlocatie kan verbeteren. Je antwoorden worden anoniem verwerkt en vertrouwelijk behandeld. Zij worden alleen voor dit onderzoek gebruikt. Alvast hartelijk bedankt voor het invullen van de vragenlijst.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook