Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 18 februari 2022

Nieuwsbrief Haren
18 februari 2022
Renovatie en uitbreiding bassischool Het Mozaïek in Haren
Renovatie en uitbreiding bassischool Het Mozaïek in Haren
Het schoolgebouw van Het Mozaïek – school met de Bijbel – in Haren, wordt verduurzaamd, gerenoveerd en krijgt er een extra lokaal bij. In de komende maanden wordt het exacte plan uitgewerkt en start de vergunningenprocedure. De plannen maken onderdeel uit van het scholenplan Gro-Up van de gemeente Groningen. “We werken aan een kwaliteitsimpuls van diverse scholen in de gemeente Groningen. Tegelijkertijd met nieuwbouw, nemen we dan ook de verduurzaming van de school onder handen. Na de verbouwing zitten de leerlingen en leerkrachten van Het Mozaïek weer in een mooi, fris en duurzaam gebouw”, aldus Carine Bloemhoff, wethouder Onderwijs. Lees meer op onze website.
Bouw nieuwe brandweerkazerne Haren van start
Bouw nieuwe brandweerkazerne Haren van start
Nu is het nog een lege loods, maar straks kunnen er met gemak 28 brandweermensen, 5 voertuigen, 1 boot en een oldtimer in! Met een flinke waterstraal uit een brandweerspuit werd deze week het startsein gegeven voor de verbouwing van de brandweerkazerne in Haren. Het is de bedoeling de kazerne eind dit jaar klaar is.

Foto: Brandweer Groningen
Haren helpt Haren wil senioren net dat duwtje in de rug geven
Haren helpt Haren wil senioren net dat duwtje in de rug geven

Senioren met een beperking in contact brengen met allerlei zaken die het leven gemakkelijker kunnen maken. Dat is de missie van Jan van der Meulen uit Haren (80). Hij organiseert ‘Haren helpt Haren’, een markt die hopelijk bij oudere Harenaren ‘voor wat reuring’ zorgt. Het vindt op 28 mei plaats op het Raadhuisplein, en Jan roept op: wie zich hier wil presenteren is van harte welkom. Nieuwsgierig? Lees verder op onze website.

Rioolwerkzaamheden in Haren
Rioolwerkzaamheden in Haren
Vanaf maandag 21 februari wordt er gestart met voorbereidende werkzaamheden aan het riool en verharding aan de Anjerlaan, Ridderspoorweg tot en met de kruising Mellensteeg. Ook aan beide delen van de Windeweg en de Klaproosweg beginnen de werkzaamheden. Vanaf 28 februari wordt er in deze volgorde gestart met de werkzaamheden. De bewoners aan bovengenoemde straten hebben hierover een brief ontvangen. De werkzaamheden duren tot ongeveer oktober.
4 kastanjes ziek in Haren
4 kastanjes ziek in Haren
In 2005 is de kastanjeziekte voor het eerst in onze gemeente aangetroffen. Door deze ziekte verzwakken bomen en worden ze vatbaar voor aantasting door zwammen. Bij ernstige aantasting kunnen er zomaar takken uit de zieke boom vallen. Hoewel het eerst leek mee te vallen, is de ziekte toch sinds 2011 snel verspreid onder kastanjes die de gemeente in beheer heeft. Ook in Haren is de kastanjeziekte geconstateerd. Afgelopen week zijn de inspecties, die drie keer per jaar plaatsvinden, afgerond. Dit heeft tot gevolg dat er dit jaar 6 kastanjes verwijderd moeten worden. Er wordt in eind februari/begin maart een start gemaakt met het weghalen van de bomen.

Het gaat om de volgende 4 bomen: één aan de Wikkehof, één aan de Van Ruusbroecweg, één aan de Harenerhof  en één aan de Mellenssteeg. In totaal moeten er in de gemeente 47 kastanjebomen verwijderd worden. Tegen de kastanjeziekte is helaas nog steeds geen remedie gevonden. Wel worden er nog steeds onderzoeken gedaan met warmteproeven en het injecteren van knoflooksap. Omdat er geen prognoses over het verdere verloop in onze gemeente zijn te geven, plant de gemeente voorlopig geen nieuwe kastanjes op de opengevallen plaatsen. Wel worden er andere bomen geplant die passen in de omgeving. Er wordt één-op-één herplant, dus er komen 47 bomen terug.
Springkussenfestival en Sportdag in Haren
Springkussenfestival en Sportdag in Haren
Wil jij tijdens de voorjaarsvakantie ook lekker sporten? Kom dan op 21 februari naar de sport en speldag in het Scharlakenhof. Op deze dag staan er verschillende leuke sport en spelactiviteiten voor jullie klaar. Heb je meer zin om te springen? Ga dan op 22 februari naar het springkussenfestival in het Scharlakenhof. De hele sporthal staat dan vol met allerlei verschillende springkussens. Meer informatie over tijden en opgeven vind je op de website van SportCoach Haren.
Operatie Julianaplein, fase 2: 14-25 februari
Operatie Julianaplein, fase 2: 14-25 februari
Afgelopen maandag is fase 2 van start gegaan. In deze fase kan verkeer vanuit Drachten niet via het Julianaplein naar Hoogezand. Verkeer vanuit Assen kan niet via het Julianaplein naar Drachten.

Van vrijdagavond 18 februari 22.00 uur tot dinsdagavond 22 februari 22.00 uur is de N370 tussen de westelijke ringweg en de rotondes bij Laan Corpus den Hoorn dicht. Dit is de verbindingsweg tussen het Vrijheidsplein en de A7 richting Drachten. Verkeer wordt omgeleid via het Hoendiep en de Johan van Zwedenlaan.

Daarnaast is in deze periode de westelijke onderdoorgang van het Vrijheidsplein nog afgesloten. Dat betekent dat je vanaf Ring West niet naar de zuidelijke ringweg richting Julianaplein kunt rijden. In fase 3 die vanaf eind volgende week start (vrijdag 25 februari) zijn er vijf richtingen afgesloten. Dit zorgt voor ernstige verkeershinder. Meer informatie vind je op de website van Groningen Bereikbaar.
Gemeente Groningen verlengt steun aan culturele sector
Gemeente Groningen verlengt steun aan culturele sector
De coronamaatregelen hebben nog steeds een grote impact op de creatieve en culturele sector. Daarom steunt het college van B&W opnieuw culturele instellingen, ondernemers, zzp’ers en amateurkunst om de schade te helpen opvangen. De gemeente verlengt het tweede steunpakket Cultuur t/m  de eerste helft van 2022 met een totaalbedrag van € 2.250.000,-. Hiervoor heeft de gemeente wederom middelen van het Rijk ontvangen. Lees het hele artikel op onze website.
Engelstalige StemWijzer voor internationals
Engelstalige StemWijzer voor internationals
De traditionele StemWijzer heeft in Groningen nu voor het eerst ook een Engelstalige variant. Deze ‘vote pointer’ is onderdeel van de campagne ‘IT’S YOUR CITY TOO’ om internationals in Groningen bij de gemeenteraadsverkiezing op 16 maart te betrekken. Lees het hele artikel op onze website
WIJS helpt bij belastingaangifte
WIJS helpt bij belastingaangifte
Vanaf 1 maart kunnen we weer belastingaangifte doen. Kunt u hier ook wel wat hulp bij gebruiken? De studenten van Wijk Inzet Jongeren en Studenten (WIJS) helpen u graag. Een afspraak maken kan nu al.

Guillaume Maat, coördinator bij WIJS: “Het doen van belastingaangiften kan lastig zijn, maar door het samen te doen wordt het een stuk makkelijker. Wij geloven bij WIJS dat twee mensen meer weten dan een. Studenten van verschillende opleidingen zetten gedurende de spreekuren hun kennis in om de inwoners van Groningen te kunnen helpen.”
Elke donderdag
De belastingspreekuren vinden elke donderdag plaats in het Groninger Forum aan de Nieuwmarkt, in de Ruimte, Winkelcentrum Paddepoel en in het Floreshuis, Korrewegwijk. Maak hiervoor nu alvast een afspraak. Dit kan door te bellen naar 06 15 09 09 87.
Het belastingspreekuur is een samenwerking tussen Forum Groningen, WIJ Groningen en WIJS.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook