Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 17 september 2021

Nieuwsbrief Haren
17 september 2021
Beachweek Haren officieel van start
Beachweek Haren officieel van start
De gemeente Groningen staat sinds vandaag ruim een week lang in het teken van sport en bewegen. Het is weer Nationale Sportweek! Beachweek Haren is daar ook dit jaar weer onderdeel van.

Op het Raadhuisplein in Haren gaf sportwethouder Inge Jongman vanochtend officieel het startsein. Meedoen met Beachweek Haren en/of de Nationale Sportweek? Kijk voor meer informatie op de website van Sport050.
Werkzaamheden aan voetpaden en rijbaan
Werkzaamheden aan voetpaden en rijbaan
De komende weken wordt er op verschillende plekken in Haren en Glimmen gewerkt aan voetpaden en wegen. Sommige voetpaden zijn slecht begaanbaar. Delen van de paden en wegen hebben scheuren en gaten. Het asfalt is sterk verouderd en versleten.

Soms gaat het maar om een paar plekken in het voetpad, soms om het hele voetpad in de straat. Juist omdat die plekken slecht zijn, pakt de gemeente die nu aan. Daarmee is de begaanbaarheid van de paden straks sterk verbeterd.

De aannemer informeert de bewoners over de werkzaamheden. De straten hoeven niet te worden afgesloten. Ook blijven de woningen gewoon bereikbaar. Door de werkzaamheden zal er wellicht enige (geluids)overlast zijn. De aannemer doet er alles aan om de overlast zo beperkt mogelijk te houden.
(Oude) Meerweg afgesloten van 17 t/m 22 september
(Oude) Meerweg afgesloten van 17 t/m 22 september
Vanaf vandaag, vrijdag 17 september, wordt het oude en versleten asfalt van de (oude) Meerweg in Haren verwijderd. De weg is daarom afgesloten. Deze werkzaamheden duren tot en met dinsdag 21 september. Nadat de oude laag asfalt is weggehaald, wordt de onderlaag opnieuw geprofileerd. Als dat klaar is brengt de aannemer het nieuwe asfalt aan. De woningen en woonboten aan de Meerweg zijn tijdens de werkzaamheden minder goed bereikbaar.

Op woensdag 22 september brengt de aannemer nieuwe lagen asfalt aan. Deze werkzaamheden zijn tussen 7.00 uur en 16.00 uur. Tijdens de werkzaamheden zijn de woningen en woonboten niet bereikbaar. Vanaf 16.00 uur zijn de werkzaamheden klaar en is de bereikbaarheid weer normaal. De bewoners van de woningen en woonboten zijn via brieven geïnformeerd.

Volgend jaar wordt de hoofdrijbaan van de Meerweg opnieuw ingericht. De gemeente is nog bezig met de voorbereiding. Bewoners krijgen op tijd informatie over deze werkzaamheden.
Oude Middelhorst afgesloten op 21 september
Oude Middelhorst afgesloten op 21 september
De Oude Middelhorst in Haren is op dinsdag 21 september afgesloten tussen 7.00 en 17.00 uur. Een aannemer doet die dag een reparatie aan het riool. De weg is in beide richtingen dicht voor al het verkeer. Een omleiding staat met borden aangegeven.
150 jaar begraafplaats Noordlaren
150 jaar begraafplaats Noordlaren
De begraafplaats in Noordlaren bestond deze zomer 150 jaar. Afgelopen zaterdag werd dit jubileum uitgebreid gevierd. Naar aanleiding hiervan schreef de organisatie onderstaand bericht:

“Op zaterdag 11 september vond in Noordlaren ter gelegenheid van het 150-jarige bestaan van de begraafplaats het evenement ‘Onder de klokslag’ plaats. In dorpshuis De Hoeksteen hadden zich ruim 80 belangstellenden verzameld. Namens de gemeente was wethouder Philip Broeksma aanwezig.

De ochtend begon met een lezing van voormalig universitair docent kerkgeschiedenis Kees van der Ploeg. Hij zette de geschiedenis van de Bartholomeuskerk uiteen en vergeleek deze geschiedenis met die van andere kerken in de omgeving.

Vervolgens was het woord aan Friso Bavinck. Hij sprak over het door hem geschreven boek ‘Onder de klokslag’. In dit boek, dat in het kader van de Harener Historische Reeks wordt uitgebracht, zijn verhalen opgetekend over mensen die op de begraafplaats liggen en over hun nageslacht. Bijzondere verhalen en prachtige foto’s sieren het boek, dat bij boekhandel Boomker te koop is.

Emeritus hoogleraar Henny Groenendijk lichtte de tentoonstelling in de kerk nader toe. In deze tentoonstelling waren oude voorwerpen te zien die in 2012 zijn opgegraven rond de kerk.

Sluitstuk in De Hoeksteen was de film over de begraafplaats, die speciaal ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan is gemaakt. De aanwezigen waren onder de indruk. De film is te zien op YouTube. De film is niet ondertiteld.

Vervolgens ging het gezelschap met paard en huifkar naar de begraafplaats. Daar werd het dit jaar aangelegde strooiveld geopend. De verwachting is dat er voldoende belangstelling is door de inwoners van de voormalige gemeente Haren, om op deze mooie rustieke plek hun nabestaanden te verstrooien.

De ochtend werd afgesloten met een lunch in De Hoeksteen. Al met al een door de aanwezigen zeer gewaardeerd jubileum.”
Nieuwe kinderburgemeester Samuel spreekt gemeenteraad toe
Nieuwe kinderburgemeester Samuel spreekt gemeenteraad toe
De nieuwe kinderburgemeester Samuel is woensdag 16 september tijdens een gemeenteraadsvergadering officieel geïnstalleerd. Burgemeester Koen Schuiling hing hem de ambtsketen om. Jairo is de nieuwe locokinderburgemeester. Lees meer op de website van de gemeenteraad.
Geef je mening over fietsen in de gemeente Groningen
Geef je mening over fietsen in de gemeente Groningen
De gemeente wil graag horen van haar inwoners hoe ze denken over fietsen in Groningen. Je kunt je mening geven via de online enquête.

Als je vaker je mening wil geven en in de gemeente Groningen woont, kun je je aanmelden voor het ‘Inwonerspanel Groningen Gehoord’ via deze site.
Bekijk de plannen voor de Grote Markt
Bekijk de plannen voor de Grote Markt
Hoe ziet de Grote Markt er straks uit? Nog tot en met maandag 27 september staan er panelen op de Grote Markt waarop je kunt zien wat de plannen zijn. Kom jij ook een kijkje nemen? Alle informatie over de plannen en meer impressies vind je ook op jouwgrotemarkt.

Dit najaar wordt gebruikt om het zogenaamde ‘concept-inrichtingsplan’ te bespreken met inwoners en belanghebbenden en om het ontwerp meer vorm te geven. Het definitieve ontwerp wordt naar verwachting aan het eind van 2021 aan de gemeenteraad voorgelegd. Als alles dan volgens plan verloopt, vinden de eerste werkzaamheden in de eerste helft van 2022 plaats en is de ‘nieuwe’ Grote Markt in 2023 klaar.
Lekker bewegen tijdens de Nationale Sportweek
Lekker bewegen tijdens de Nationale Sportweek
Vrijdag 17 september begint de Nationale Sportweek van NOC*NSF. Tijdens die week kun je bij Groningse sportclubs en andere organisaties terecht om gratis te sporten. Ook zijn er tal van bijzondere activiteiten door de hele gemeente. In de sportweek streven wij naar een Groningen waarin iedereen geniet van sport. Met iedereen bedoelen wij ook écht iedereen! Ongeacht fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie.
Geef je impactstart-up een boost!
Geef je impactstart-up een boost!
Gemeente Groningen & de SGOC (Sociale Groningse Ondernemers Challenge) organiseren het BOOST-programma voor startende impactondernemers. Voor ondernemers dus die met hun onderneming een maatschappelijke uitdaging willen aanpakken. Vier workshops met uiteenlopende thema’s, allemaal bedoeld om jou en je impactonderneming verder te helpen! Meer informatie en aanmelden kan via de site van de SGOC.
Dertien weken hinder Julianaplein begin volgend jaar
Dertien weken hinder Julianaplein begin volgend jaar
Van februari tot mei 2022 wordt er een tijdelijk kruispunt aangelegd bij het Julianaplein. Dat zorgt gedurende die periode voor ernstige verkeershinder. Door het tijdelijke kruispunt zal de hinder tijdens de rest van het project Aanpak Ring Zuid minder zijn. Uiteindelijk wordt het Julianaplein ongelijkvloers waardoor de doorstroming op het drukste verkeersplein van het Noorden enorm zal verbeteren. Lees meer op de site van Aanpak Ring Zuid.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook