Welkom op Noordlaren.eu

Nieuwsbrief Haren, 17 juni 2022

Nieuwsbrief Haren
17 juni 2022
Martin uit Haren drieduizendste Stille Kracht in gemeente Groningen
Martin uit Haren drieduizendste Stille Kracht in gemeente Groningen
De gemeente Groningen zette vrijdag 10 juni de drieduizendste stille kracht in het zonnetje. Het gaat om de 5-jarige Martin Schippers uit Haren. Martin en zijn ouders krijgen een afvalgrijper uit handen van Tineke Muller, één van de eerste stille krachten in Haren.‘We zijn superblij met onze stille krachten’, benadrukt milieusteward Kars Ottens van Groningen Schoon Dankzij Mij. ‘Ze houden hun omgeving zwerfafvalvrij door de rotzooi van anderen op te ruimen. Super is dat.’

Nergens in ons land leveren zoveel bewoners een bijdrage aan het belang van schone woon- en leefomgevingen. Maar liefst 3000 Stille Krachten ruimen inmiddels het lukraak door anderen weggegooide afval op. Voor hen is het de gewoonste zaak van de wereld. De een doet het af en toe in de eigen straat, de ander maakt hele wandelingen door de buurt en/of andere delen van de stad. Sluit je aan bij deze unieke schone beweging om Groningen zwerfafvalvrij te maken en te houden. De MilieuStewards komen de gratis afvalgrijper, afvalring en/of afvalzakken brengen. Kijk voor meer informatie op de website.
Coalitie GroenLinks, PvdA, PvdD, SP en ChristenUnie kiest voor wat echt van waarde is
Coalitie GroenLinks, PvdA, PvdD, SP en ChristenUnie kiest voor wat echt van waarde is
‘Het begint in Groningen: voor wat echt van waarde is’, is de titel van het coalitieakkoord van het nieuwe college van B&W. Met dit akkoord wil de coalitie regie nemen en sturen op wat echt van waarde is: het welzijn en de waardigheid van mensen en dieren, bestaanszekerheid, de kwaliteit van de leefomgeving en leefbaarheid van onze planeet.

De coalitie staat voor een overheid die inwoners vertrouwt, die de regie neemt waar dat nodig is, zodat alle Groningers bestaanszekerheid en gelijke kansen hebben en de vrijheid om zichzelf te kunnen zijn. Waar meer overheidsregie is en minder marktwerking, ontstaat meer ruimte voor zeggenschap van inwoners over de eigen straat, buurt, wijk of dorp en over publieke voorzieningen die voor iedereen zijn. De ambities van de coalitie zijn vertaald in vier ‘sporen’. Meer hierover op onze website.
Foto: het nieuwe college van B&W, vanaf links: Philip Broeksma, Manouska Molema (beiden GroenLinks), Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren), burgemeester Koen Schuiling, Mirjam Wijnja (GroenLinks), Carine Bloemhoff, Rik van Niejenhuis (beiden PvdA), Inge Jongman (ChristenUnie) en Eelco Eikenaar (SP).

Vanuit het gebiedsgericht werken heeft elk gebied een eigen wethouder. Kirsten de Wrede wordt in het nieuwe college dorpswethouder voor Haren en omgeving.
Snorfiets met benzinemotor straks naar de rijbaan
Snorfiets met benzinemotor straks naar de rijbaan
Snorfietsen met een benzinemotor zijn straks niet meer welkom op een aantal fietspaden in onze gemeente. Het gaat om fietspaden die in een park, natuurgebied of recreatiegebied liggen. Met deze maatregel wil de gemeente fietsers beschermen tegen de uitlaatgassen van deze vervuilende snorfietsen.

Snorfietsen (maximaal 25 km/u) met een benzinemotor stoten meer koolmonoxide, koolwaterstoffen en fijnstof uit dan personenauto’s en bussen. Vooral voor fietsers is dit erg schadelijk omdat ze die uitlaatgassen in hun longen kunnen krijgen. Ook is het slecht voor de natuur.

Het college van B&W heeft verkeersbesluiten genomen om deze snorfietsen te weren van meer dan 100 fietspaden. Ze zijn straks te herkennen aan het blauwe rechthoekige bord ‘fietspad’. De verkeersbesluiten staan op overheid.nl. Meer informatie en de kaart vind je op onze website.

Foto: Ook de Leliesingel en in het verlengde daarvan de Kruissingel in het Noorderplantsoen zijn straks verboden terrein voor snorfietsen. Zie voor alle wijzigingen het kaartje.
Hoofdstation en Ring Zuid doen mee aan Dag van de Bouw op 18 juni
Hoofdstation en Ring Zuid doen mee aan Dag van de Bouw op 18 juni
Zaterdag 18 juni is de Dag van de Bouw. Dé dag waarop je kunt zien wat er allemaal achter de bouwhekken van bouw- en infraprojecten bij jou in de buurt gebeurt. Een groot en interessant project in onze gemeente is de verbouwing van het Hoofdstation. Op groningenspoorzone.nl lees je wat je hier kunt verwachten. Andere projecten die je kunt bekijken zijn Ring Zuid, de rechtenfaculteit in de voormalige openbare bibliotheek aan de Oude Boteringestraat, de Werkmanhof (een appartementencomplex aan de Pelsterstraat), hoogspanningsstation Vierverlaten en het Feringagebouw op de Zernike Campus. De Dag van de Bouw begint op alle genoemde plekken om 10.00 uur. De eindtijden verschillen. Bij het Hoofdstation en Ring Zuid is de eindtijd 16.00 uur.

Kijk voor alle informatie op dagvandebouw.nl.
Energierekening te hoog? Vraag energietoeslag of bijzondere bijstand aan
Energierekening te hoog? Vraag energietoeslag of bijzondere bijstand aan
Als je moeite hebt met het betalen van je energierekening, dan heb je misschien recht op de energietoeslag. Heb je hier geen recht op, dan heb je mogelijk recht op bijzondere bijstand.

Energietoeslag is er voor veel inwoners van onze gemeente met een maandinkomen dat niet hoger is dan 120% van de bijstandsnorm. Het gaat om één maand in de periode 1 januari 2022 tot 1 juni 2022. Het is dus niet nodig dat je alle maanden in die periode een laag inkomen had. Kijk op onze website voor de maandnormen. Via deze link kun je ook de toeslag aanvragen. Doe dat vóór 1 november 2022. De toeslag is 800 euro.

Door de stijging van de energieprijzen kan de jaarafrekening of het maandelijks voorschotbedrag van je energieleverancier flink hoger zijn. Heb je geen recht op de energietoeslag of heb je niet genoeg aan de 800 euro? Soms kunnen we je dan helpen met bijzondere bijstand.
Inkoopactie zonnepanelen, isolatie en glas
Inkoopactie zonnepanelen, isolatie en glas
Denk jij na over zonnepanelen, isoleren of je glas vervangen? Vaak zijn deze maatregelen eenvoudig en binnen één dag uit te voeren door een aannemer. Ook de kosten vallen mee, door subsidies en eventueel voordelige leningen. En het mooie? Je begint direct maandelijks met besparen op je energierekening.

Het vinden van een betrouwbaar bedrijf met een goede prijs/kwaliteitverhouding kan een hele klus zijn. Dat neemt Duurzaam Groningen je uit handen met de inkoopactie zonnepanelen, isolatie en glas. Dinsdag 21 juni is er een webinar over zonnepanelen met antwoorden op vragen als: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig, wat kost het en: hoe ziet de installatie eruit? Het webinar over isolatie is al geweest, maar die kun je wel terugkijken. Meld je aan voor de inkoopactie en het webinar via duurzaamgroningen.nl. De isolatie- en glasactie sluit op 19 juli en de zonnepanelenactie op 10 september. Wacht dus niet te lang met aanmelden!
Hendrik de Vriesstipendium: aanmoedigingsbeurs voor beeldend en literair talent
Hendrik de Vriesstipendium: aanmoedigingsbeurs voor beeldend en literair talent
Ben jij een beeldend en/of literair talent? Meld je dan nu aan om kans te maken op de aanmoedigingsbeurs van het Hendrik de Vriesstipendium. Op 29 juni en in augustus zijn er informatiebijeenkomsten waarbij je advies kunt krijgen voor het maken van je plan. Je kunt je plan tot 9 september indienen bij de gemeente. Tijdens het talentevenement Wildvang in december presenteer je jouw idee aan een groot publiek. Kijk voor meer informatie op onze website.
Nieuwsbrief Haren is gericht op inwoners van Glimmen, Haren, Noordlaren en Onnen.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter

Praat mee over dit bericht via Facebook